Μηχανοκίνητα

Νέο Opel Astra: Ανοίγει το δρόμο της Opel για το μέλλον

Ευφυής σχεδίαση με μικρότερες εξωτερικές διαστάσεις, πιο ευρύχωρη, άνετη καμπίνα, έξυπνες τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης οδηγού από ανώτερες κατηγορίες

Δημοσίευση: 04.06.2015, 22:38 | Τελευταία ενημέρωση: 04.06.2015, 23:02
Συντάκτης: Γιάννης Κουτελιέρης

Ευέλικτο, οικονομικό, αθόρυβο με απέριττη σχεδίαση και μέχρι 200 κιλά ελαφρύτερο το νέο Astra 11ης γενιάς «ετοιμάζεται  για την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (17 – 27 Σεπτεμβρίου). Το νέο Opel Astra υλοποιεί στην ουσία το Monza Concept, που αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2013  και που φιλοσοφία του ήταν η δημιουργία ενός συμπαγούς μοντέλου της Opel που θα είναι ελαφρύτερο, οικονομικότερο, πιο ευέλικτο και ταυτόχρονα ακόμα πιο άνετο χάρη στο επιτυχημένο του πρόγραμμα αναβάθμισης.

Εξωτερικό
Η νέα γενιά Astra βασίζεται σε μία νέα ελαφριά αρχιτεκτονική και θα χρησιμοποιεί μόνο κινητήρες τελευταίας γενιάς, προσφέροντας συστήματα που μέχρι πρότινος συναντούσαμε σε ανώτερες κατηγορίες.  

Τρία  χαρακτηριστικά προσδιορίζουν στην ουσία την ταυτότητα του νέου Astra: Απόδοση, καινοτομία και δυναμικές επιδόσεις

Το  νέο Astra δεν δείχνει μόνο … αλλά είναι μικρότερο. Με συνολικό μήκος 4,37 μ είναι σχεδόν πέντε εκατοστά μικρότερο από τον προκάτοχό του. Με ύψος 1,46 μ είναι επίσης 2,6 εκατοστά πιο χαμηλό. Οι διαστάσεις εμφανώς επηρεάζουν άμεσα την αεροδυναμική και την απόδοση, με το συντελεστή οπισθέλκουσας του νέου Astra να είναι κάτω από 0,30. Το Opel Blitz στο κέντρο της χρωμιωμένης μπάρας της μάσκας και η χαρακτηριστική «λεπίδα» που ανεβαίνει προς τα πίσω πιστοποιεί την εταιρική σχεδιαστική ταυτότητα της Opel. Οι εμπρός προβολείς είναι ενσωματωμένοι στη μάσκα δημιουργώντας ένα ενιαίο οπτικό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο σχεδιαστικό στοιχείο είναι η διαχωρισμένη κολόνα C που δημιουργεί την εντύπωση μιας αιωρούμενης οροφής.

Εσωτερικό
Το μεταξόνιο μπορεί να έχει μειωθεί κατά δύο εκατοστά αλλά η ευρυχωρία εσωτερικού έχει αυξηθεί. Κύριο χαρακτηριστικό στο ταμπλό είναι οι καθαρές φόρμες και η οπτική σαφήνεια των οργάνων καθώς  και ο μικρότερος αριθμός διακοπτών και κουμπιών με τη μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα. Σε συνδυασμό με νέας σχεδίασης καθίσματα, οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν περισσότερο χώρο για τα πόδια +35 χλστ.. Επιπλέον, αυξήθηκε η απόσταση μεταξύ εμπρός και πίσω καθισμάτων – κάτι που βελτιώνει την άνεση στο ταξίδι και την αίσθηση χώρου. 

Κάτω από το καπό κάθε νέου Astra θα βρίσκεται κάποιος εκπρόσωπος από τη νέα γκάμα κινητήρων της Opel. Η ισχύς ποικίλει από 70 kW/95 hp έως 147 kW/200 hp. Οι πετρελαιοκινητήρες και βενζινοκινητήρες μέχρι 1.600 κυβ. εκ. έχουν τρία κοινά: συνδυάζουν κορυφαία απόδοση με άριστη απόκριση και ομαλή λειτουργία.

Κινητήρες
Ο κινητήρας 1.6 CDTI με μεγάλο εύρος ισχύος που ξεκινά από 70 kW/95 hp καλύπτει την προσφορά diesel, ενώ ο 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo (77 kW/105 hp) αποτελεί τη βάση των βενζινοκινητήρων. Το αστέρι στη γκάμα κινητήρων του Astra είναι ο νέος 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, ένας τετρακύλινδρος από την ίδια οικογένεια με τον μικρότερο αλλά ισχυρό, χιλιάρη τρικύλινδρο.  

Ο αλουμινένιος κινητήρας θα κάνει ντεμπούτο με 107 kW/145 hp. Εντυπωσιάζει με τη δυναμική του απόκριση και τις υψηλές επιδόσεις σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση. Ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ροπή μέχρι 250 Nm από πολύ χαμηλά. Η μέγιστη ισχύς είναι διαθέσιμη μεταξύ 1.800 και 4.000 rpm – τέλειες συνθήκες για οδηγική απόλαυση σε συνδυασμό με απόδοση. Με βάση τη δομή του, ο νέος 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo προσθέτει λιγότερο βάρος στο όχημα. Το αλουμινένιο μπλοκ μόνο ζυγίζει δέκα κιλά λιγότερο από το σφυρήλατο αλουμινένιου μπλοκ του σημερινού 1.4 turbo. 

Εξοπλισμός
Η επόμενη γενιά Astra είναι το πρώτο νέο μοντέλο της Opel που θα διατίθεται με την υπηρεσία προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar από το λανσάρισμά του. Η Opel OnStar προσφέρει στους πελάτες μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών ασφάλειας και άνεσης. Επιπλέον, η νέα γενιά του συστήματος IntelliLink infotainment θα γιορτάσει το ντεμπούτο της στο Astra. Καθώς είναι συμβατή με Android Auto και Apple CarPlay, θα μεταφέρει τον κόσμο των smartphones μέσα στο αυτοκίνητο – πρεμιέρα στην κατηγορία συμπαγών μοντέλων. Το IntelliLux LED® είναι η απόλυτη καινοτομία στα συστήματα ασφάλειας του νέου Astra. Η επόμενη γενιά του επαναστατικού, πατενταρισμένου συστήματος full-LED matrix light της Opel προσφέρει οδήγηση με μεγάλη σκάλα φώτων που δεν ‘τυφλώνει’ τους άλλους οδηγούς και θα διατίθεται στην κατηγορία των συμπαγών για πρώτη φορά με το Astra.

Αποτελούμενα από 16 τμήματα LED – οκτώ σε κάθε πλευρά του οχήματος – το νέο σύστημα LED matrix προσαρμόζει αυτόματα και συνεχώς το μήκος και την κατανομή της δέσμης φωτός σύμφωνα με τις συνθήκες κυκλοφορίας. Στην πορεία, συνεργάζεται με την εμπρός κάμερα Opel Eye. Μόλις το όχημα απομακρύνεται από μία αστική περιοχή, ενεργοποιείται αυτόματα η μεγάλη σκάλα φώτων και παραμένει πάντα αναμμένη. 

Συστήματα ασφαλείας
Το 11ης γενιάς  Astra διαθέτει μια ευρεία γκάμα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.  Το Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Traffic Sign Assistant) και το Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist) με Προειδοποίηση  Αλλαγής Λωρίδας Οχήματος (Lane Departure Warning) μαζί με την Ένδειξη Απόστασης Προπορευόμενου Οχήματος (Following Distance Indication) και το Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με Φρενάρισμα Επικείμενης Σύγκρουσης (Collision Imminent Braking) κάνουν την οδήγηση του νέου Astra πιο άνετη και ασφαλέστερη. 

Το Cruise control με περιοριστή ταχύτητας διασφαλίζει την τήρηση της ταχύτητας εντός επιτρεπόμενων ορίων. Το Advanced Park Assist αυξάνει την άνεση και μπορεί να παρκάρει αυτόματα το αυτοκίνητο με το πάτημα ενός μπουτόν. Η κάμερα οπισθοπορείας ενεργοποιείται με την επιλογή της όπισθεν. 
 
Τέλος, η Προειδοποίηση Πλαϊνού Τυφλού Σημείου (Side Blind Spot Alert) αναγνωρίζει εμπόδια σε εμβέλεια τριών μέτρων στα αριστερά και δεξιά του αυτοκινήτου τα οποία είναι κρυμμένα από το πεδίο ορατότητας του οδηγού.

Πηγή: Σκαϊ.gr
Tags

Ροή ειδήσεων

Την Κυριακή πρεμιέρα για τον ΠΑΣ Ανέζα για την άνοδο στη Γ' Εθνική

Πριν από 7 ώρες

Γ΄ Εθνική: Διπλό της Αναγέννησης στον Αστέρα Σταυρού

Πριν από 8 ώρες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 8 ώρες

ΕΠΣ Άρτας: Ο ΠΑΣ Ανέζα πρωταθλητής

Πριν από 8 ώρες

Γ΄ Εθνική: Νίκη ανάσα για την Αναγέννηση επί των Τρικάλων

Πριν από 5 ημέρες

Α1: Στο φάιναλ φορ η Αναγέννηση

Πριν από 5 ημέρες

Conference League: Ερυθρόλευκο ΕΠΟΣ στην Πόλη με σούπερμαν Τζολάκη!

Πριν από 1 εβδομάδα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής

Πριν από 1 εβδομάδα

Β΄ ΕΠΣΑ: Πρωταθλήτρια η Πρόοδος Ρωγών

Πριν από 1 εβδομάδα

Α1: Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής

Πριν από 1 εβδομάδα

ΕΠΣ Άρτας: Ανέζα και Δόξα στον φετινό τελικό

Πριν από 1 εβδομάδα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 εβδομάδες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 30ης αγωνιστικής

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 3 εβδομάδες

Με μεγάλη επιτυχία η ολοκλήρωση του 8ου Ημιμαραθωνίου Άρτας “Ο Δρόμος του Γιοφυριού”

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 3 εβδομάδες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής

Πριν από 3 εβδομάδες

EURO 2024: Οδυνηρός αποκλεισμός για την Ελλάδα - Οι 24 ομάδες της τελικής φάσης και η σύνθεση των 6 ομίλων

Πριν από 1 μήνα

Μεγάλες Πανελλήνιες Αθλητικές διοργανώσεις στο Δήμο Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 1 μήνα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 1 μήνα

Α1: Τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

Α1: Σπουδαία νίκη της Αναγέννησης επί του Πρωταθλητή ΠΑΟΚ

Πριν από 1 μήνα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής

Πριν από 2 μήνες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 2 μήνες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail