Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά ο Προϋπολογισμός του 2019

Υπερψηφίστηκε με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά ο Προϋπολογισμός του 2019

Δημοσίευση: 19.12.2018, 19:29 | Τελευταία ενημέρωση: 19.12.2018, 19:43

Υπερψηφίστηκε με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά ο Προϋπολογισμός του 2019.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης. 

"Όπως έχω δηλώσει ψηφίζω σε όλα "ναι" στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή", δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Τσίπρας: Κληρονομήσαμε έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα

Σε εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. 

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "Πρέπει να στεκόμαστε όλοι με απόλυτο τρόπο σε τέτοιες πράξεις" και κατηγόρησε την ΝΔ ότι επαναλαμβάνει την "ακραία και άθλια κατηγορία" που ακούστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης.

«Αν ισχύει αυτό που λέτε, είστε υπεύθυνοι για το γεγονός ότι προπηλακίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από εθνικιστές. Αυτή είναι μια απίστευτα ολισθηρή αντίληψη που οφείλετε να αποσύρετε από τον πολιτικό διάλογο», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και παραλλήλισε την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ με τις επιθέσεις στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έφτασε στο χαμηλότερο σκαλί χυδαιότητας στα όσα του καταλογίζει για "συναλλαγή" αναφορικά με το Σκοπιανό και τις συντάξεις.

«Η συναλλαγή θέλει δύο. Με ποιον έκανα συναλλαγή; Με τον κ. Γιούνκερ; Αυτή είναι η Ευρώπη κ. Μητσοτάκη η Ευρώπη στην οποία αγωνιζόσασταν να παραμείνουμε; Η Ευρώπη της συναλλαγής; Δεν είστε ευρωπαϊστής, αλά ευρωπαϊστής με συνθήματα Όρμπαν, Σαλβίνι και Μιχαλολιάκου» είπε.
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει αλλάξει θέσεις πολλές φορές από όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις", κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως "ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού".

«Αν ψηφιστεί η συμφωνία από τα 2/3 θα βγείτε να πείτε ότι όλα αυτά που λέγατε τέσσερις μήνες τώρα ήταν αερολογίες;» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην οικονομία χαρακτήρισε τον αποψινό προϋπολογισμό, «τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό μετά από 8 χρόνια» κάνοντας παράλληλα λόγο για οικονομικό Αρμαγεδδώνα που "κληρονόμησε" ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβηκε στην εξουσία.

«Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας από το 10-14 μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις για 40 δισ. ευρ. Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το 1/4.

Θέλετε να συγκρίνουμε την καταστροφική πενταετία 10-14 με την πενταετία της ανασυγκρότησης; Μας λέτε διαρκώς, ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Αλήθεια κύριε Μητσοτάκη; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος, εμείς κάναμε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αν τα συμπεριλάβουμε, είχαμε περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Εσείς είχατε 65 δισ. Δέκα φορές περισσότερο» δήλωσε σχετικά.

Επιπλέον, όπως τόνισε, «εμείς πετύχαμε, εκεί όπου τρεις κυβερνήσεις δικές σας, του πολιτικού σας συστήματος, αποτύχατε. Αυτό είναι που σε τελική ανάλυση δεν μπορείτε να χωνέψετε. Τρία χρόνια τώρα διαρκώς καταστροφολογείτε και ζητάτε εκλογές. Επενδύσατε τα πάντα στην καταστροφή, δεν σας βγήκε, δεν έχετε αφήγημα».

Μητσοτάκης: Φέρετε και προσωπική ευθύνη κ. Τσίπρα για την ανοχή στη βία

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό. 

Υπογράμμισε ότι η τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής έντασης που ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση.. 

Σημείωσε πως όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας, τότε εισπράττεται οδυνηρά και η εξέλιξή της. Αλλά όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να τις φιμώσουν με βία. 

«Η τρομοκρατία θρέφεται μέσα σε μια κοινωνία που -ένα τμήμα της τουλάχιστον- έχει αποκτήσει δυστυχώς ένα αίσθημα ανοχής στη βία. Και για αυτά φέρετε και προσωπική ευθύνη, κ. Τσίπρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο κ Μητσοτάκης προειδοποίησε πως οι καταλήψεις και οι γροθιές μετατρέπονται εύκολα σε ρόπαλα και μολότοφ, για να μετατραπούν με τη σειρά τους σε καλάσνικοφ και βόμβες. «Όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας, εισπράττεται και η εξέλιξή της, τόνισε. 

Για τη δική του στάση προανήγγειλε: «Από την πλευρά μου, ένα μόνο θα πω: Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να τις φιμώσουν με τη βία. Και όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις σε βάρος της Δημοκρατίας και των θεσμών να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα».

«Καταψηφίζουμε όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του προϋπολογισμού, αλλά μέσω αυτού συνολικά την Κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε την Kυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού". Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, της βαριάς λιτότητας, των σκανδάλων και της διαπλοκής. Της απαράδεκτης κυβέρνησης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ότι αυτοί συμβολίζουν», είπε επίσης.

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της συμπολίτευσης είπε "αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνετε στη Βουλή" και πρόσθεσε ότι ο κύκλος της κρίσης θα είχε κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, "αν εσείς κ. Τσίπρα μαζί με τον κ. Καμμένο δεν προκαλούσατε εκλογές με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής". Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι "εμποδίσατε την έξοδο απ' το 2ο Πρόγραμμα και παγιδεύσατε τη χώρα σε ένα νέο κύκλο λιτότητας, ζημιώνοντάς την με πάνω από 100 δισ. ευρώ" και παρέθεσε τις δηλώσεις των κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ.
 
Είπε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. «Άλλωστε σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης. 4 στις 4 αποτυχίες», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Περιέγραψε και τον στόχο του κόμματός του λέγοντας πως αυτός περιγράφεται από το δίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες καλές δουλειές. 

Η ΝΔ καλείται να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα στην κοινωνία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές».

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας κι έτσι να διεκδικήσει την μείωση των υπερβολικών υπερπλεονασμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ροή ειδήσεων

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 4 ώρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 5 ώρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 5 ώρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 5 ώρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 ημέρες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 ημέρες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 6 ημέρες

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 6 ημέρες

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 εβδομάδα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 εβδομάδα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 2 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 3 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail