Ελλάδα

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Ψήφισαν 294 Βουλευτές, εκ των οποίων οι 17 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ, 124 ΥΠΕΡ και 153 καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 10.11.2013, 18:55 | Τελευταία ενημέρωση: 08.04.2024, 12:51
00:51 Σαμαράς: Δεν σας βγήκαν τα πεζοδρόμια, σας τέλειωσε η πολιτική και η επανάσταση

Με σκληρά λόγια απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως προσπαθεί να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα και την αξιωματική αντιπολίτευση πως έχει «ανάγκη να κάνει θέατρο», καθώς της «τελείωσε η πολιτική και η επανάσταση». Απαντώντας δε στο κάλεσμα για πρόωρες εκλογές αποσαφηνίζοντας ότι «εκλογές θα γίνουν το 2016».

«Ήλθατε σήμερα για να μας ρίξετε. Τώρα θέλετε να πέσουμε μόνοι μας. Δεν θα σας κάνω το χατίρι», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου πως κατέθεσε μία πρόταση «εκ του ασφαλούς», «γνωρίζοντας πως δεν θα περάσει», την ώρα που η Ελλάδα «για πρώτη φορά δεν διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο».

«Για να γλιτώσει από τη μομφή του Λαφαζάνη, ο κ. Τσίπρας έκανε μομφή στο Σαμαρά […] Τα δικά του αδιέξοδα μετέτρεψε σε πρόταση μομφής», σχολίασε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην «ανατροπή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ» κατά την πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στο Τέξας.

Απευθυνόμενος ειρωνικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη για τη «μεγαλειώδη, παλλαϊκή» συγκέντρωση που οργάνωσε στην πλατεία Συντάγματος, ρωτώντας τον εάν πιστεύει πως «το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφοβίσει το κοινοβούλιο».

«Δεν σας βγήκαν τα πεζοδρόμια», αλλά αν επιστρέψατε «ειλικρινά» στο κοινοβούλιο, να ξέρετε πως η Βουλή «δεν είναι πεζοδρόμιο» και «το βήμα δεν είναι ντουντούκα», προσέθεσε σκωπτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι παγιδευμένος σε έναν κόσμο αντιθέσεων και συνιστωσών, προσπαθώντας να «κλείσει το μάτι σε όλους». Όμως «όσο και να ανάγεις τον κομπογιαννιτισμό σε επιστήμη δεν μπορείς να τους ξεγελάς όλους».

«Όποιος λέει ψέματα πρέπει να έχει καλή μνήμη, αλλά είστε ξεχασιάρης», συνέχισε.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε από την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των νεοναζί, υποχρεώνοντάς τον να απολογείται συνεχώς ότι δεν είναι άκρο.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο από το 2014, πιθανότητα επιστρέφοντας στις αγορές στα τέλη του εν λόγω έτους, και θα έχει οριστικά κι όχι πρωτογενή πλεονάσματα σε δύο χρόνια.

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο […] η μεγάλη δοκιμασία πλησιάζει στο τέλος της […] Πετύχαμε πολλά, και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα για να παίζουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

00:04 Τσίπρας: Είστε οι αποτυχημένοι που λέτε ψέματα για νέα μέτρα – ιδού οι εκλογές

Πολυμέτωπη επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και την «αποτυχημένη» κυβέρνηση εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως δίνει «ψεύτικες» διαβεβαιώσεις πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ότι είναι ένας πρωθυπουργός που τελεί «υπό την πλήρη κηδεμονία ξένων», και καλώντας τον να προκηρύξει εκλογές.

«Όλοι συνειδητοποιούν πως η δυσπιστία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού […] Διαλύσατε την κοινωνία, και η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί πια», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι μόνο ότι δεν σας θέλουν, είναι και ότι εσείς δεν μπορείτε» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Τόνισε πως εντολή για έξοδο από το μνημόνιο μπορεί να δώσει μονάχα ο λαός, με εκλογές, κα προσέθεσε ότι όλοι γνωρίζουν πως «δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος χωρίς της διαγραφή μεγάλου χρέους του».

«Ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε δε πως η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε καθότι η κυβέρνηση «απέτυχε σχεδόν σε όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά» και «όλα όσα εξήγγειλε μετεκλογικά», δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα, και απέτυχε να αντιμετωπίσει την «ανθρωπιστική κρίση που χτυπά την πόρτα εκατομμυρίων».

Στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά προς τον κ. Σαμαρά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έχει απαξιώσει τη Βουλή και τον κάλεσε να τοποθετηθεί για την εξέταση των πεπραγμένων της τρόικα από την Ευρωβουλή.

«Η κυβέρνηση ή θα συνεργαστεί με την έρευνα για την αποτυχία του προγράμματος, ή θα συνεχίσει την ιστορία του success story», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να τον κοιτάξει, ο κ. Σαμαράς του απάντησε πως δεν τον κοιτά για να μην γελάσει, και ο κ. Τσίπρας δήλωσε προς τους βουλευτές της ΝΔ πως «δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οι διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα λάβετε νέα μέτρα είναι ψεύτικες», και επεσήμανε ότι πέρα από το «καλό παραμύθι του success story», υπάρχει το ερώτημα του ποιος θα δώσει «ψωμί στους πεινασμένους και στέγη στους άστεγους».

23:17 Καμμένος: Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ψήφος για μία κυβέρνηση που εξαπάτησε το λαό

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι μία απόφαση μεταξύ μίας πολιτικής που οδηγεί στην ύφεση και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και μίας κυβέρνησης που θα «διαγράψει το χρέος» και θα «καταγγείλει τα αντισυνταγματικά μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εξαπάτησε τον ελληνικό λαό», καθώς δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Έκανε λόγο παράλληλα για μία κυβέρνηση «διαπλοκής, όπου ο ένας καλύπτει τον άλλον».

Ο κ. Καμμένος επέρριψε μάλιστα ευθύνες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατηγορώντας τους ότι συνιστούν «προσωπικό πρόβλημα».

Τέλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως όποιος ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη «δήμευση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού».

23:01 Ψηλοί τόνοι στη Βουλή - Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε αφού χτύπησε δημοσκοπικό ταβάνι

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε ως απάντηση στο γεγονός ότι η Κουμουνδούρου «χτύπησε δημοσκοπικό ταβάνι», αλλά και στις «εσωκομματικές ανάγκες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατά τη συζήτηση που εκτυλίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θεωρεί την «καταστροφή» αποδεκτό μέσο για την «κατάληψη της εξουσίας», αλλά επεσήμανε πως οι βουλευτικές εκλογές θα έρθουν το 2016.

Νωρίτερα, επίθεση με σκληρά αλλά και δηκτικά λόγια κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Έχοντας ως βάση τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από την ευρωζώνη, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως αυτό αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα σκίσει το Μνημόνιο», καθώς παραμονή στο ενιαίο νόμισμα σημαίνει πως «πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας».

Στρέφοντας δε τα βέλη του κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και τις καταγγελίες της Κουμουνδούρου για τα όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ειρωνικά:

«Μπορώ να πιστοποιήσω ότι είναι απολύτως προφανές ότι η κ. Κωνσταντοπούλου χρειάζεται βοήθεια, να τη βοηθήσουμε».

Το σχόλιο του υπουργού Υγείας προκάλεσε την ολιγόλεπτη έξοδο τον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα της Ολομέλειας, με τον βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο να άπαντά λίγο αργότερα πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει «άξιους ψυχολόγους» που μπορούν να βοηθήσουν τον κ. Γεωργιάδη.

«Εντολή άσκησης βίας κατά εκπροσώπου της Βουλής», η οποία «συνιστά πράξη κατάλυσης της δημοκρατίας», κατήγγειλε από την πλευρά της, από το βήμα της Ολομέλειας, η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Κύριοι της κυβέρνησης θα πέσετε […] Έχετε προ πολλού εκπέσει στα μάτια του κόσμου», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «στιγμές που σημαδεύουν τη συλλογική μνήμη».

Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ΕΡΤ άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλη Κικίλιας μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

O βουλευτής της ΝΔ απευθύνθηκε στους συναδέλφους του της ΝΔ και είπε: «χάσαμε στο θέμα της ΕΡΤ, κύριοι της πλειοψηφίας. Από τρία κανάλια που εξέπεμπαν, φτάσαμε σε ένα με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

«Η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί απόψε σε ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση» δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει να μετατρέψει σε πεδίο βολής το χώρο της Παιδείας καθώς και ότι κοινός παρονομαστής και στρατηγική επιλογή για την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι «η επιδίωξη της τυφλής σύγκρουσης και η ρήξη για τη ρήξη».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος πάντως αναφερόμενος στις αλλαγές στην Παιδεία είπε ότι « δεν ήταν μνημονιακές επιταγές, αλλά ήταν εθνικές στρατηγικές για την οικοδόμηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, για να μη φτάσουμε ποτέ στο χείλος του γκρεμού». Τέλος προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων όπως μεταξύ άλλων την κατάθεση νομοσχεδίων για την ειδική αγωγή και για τη σύνδεση έρευνας και τεχνολογίας.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας προέβλεψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, η οικονομία δεν αντέχει την αστάθεια».

Ό,τι και να λέτε περί δυσαρμονίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ «εμείς θα θέσουμε το έργο μας στην κρίση του λαού στο τέλος της τετραετίας όπως το σύνταγμα επιτάσσει» κατέληξε ο Υπουργός ο οποίος σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας εκτίμησε ότι αυτή η διαδικασία θα «βγάλει» ενισχυμένη και αρραγή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη εκτίμησε ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί εικόνα αστάθειας και αβεβαιότητας αλλά υποστήριξε παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα βγει συμπαγής από την ψηφοφορία και θα αναδειχθεί το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Αναφερόμενη στο τομέα της, η κ. Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας για την ανάπτυξη του τουρισμού ενώ σημείωσε ότι η αύξηση του τουρισμού απέδειξε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, και μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη.

Στο δρόμο που χάραξε ο Κώστας Σκανδαλίδης το Σάββατο, που μίλησε για υφαρπαγή της ψήφου του, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε ότι δίνει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης «ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, μπορούν να βρεθούν και άλλες λύσεις» είπε με νόημα ο βουλευτής, καταλήγοντας και μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό ότι «Δίνουμε ψήφο ανοχής ας μην δοκιμάζουν την αντοχή αυτής της ανοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, υπογραμμίζοντας πως με την ψήφο του κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, αλλά «ψήφο ανάγκης», καθώς «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για σύγκλιση».

«Δεν σας εξουσιοδοτώ να φέρετε το έκτρωμα του φόρου ακινήτων, να κάνετε πλειστηριασμούς, να πάρετε μέτρα οριζόντια ή κάθετα για μισθούς και συντάξεις…», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση κορυφώνεται η διαδικασία, καθώς από το απόγευμα και μετά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών οι οποίες θα κλείσουν με την ομιλία του πρωθυπουργού λίγο πριν τα μεσάνυχτα για να δώσει τη «σκυτάλη» -τα μεσάνυχτα- στην ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα κρίνει την τύχη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία του σύνολο των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση θα στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, κατά της πρότασης τάσσονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών» θα δηλώσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. «Παρών» θα δηλώσουν και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Κασαπίδης ενώ οι κύριοι Βουδούρης, Μουτσινάς, Μπόλαρης, Νικολόπουλος, Σταυρογιάννης Κουράκος και Παραστατίδης θα υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ερώτημα παραμένει ακόμη η στάση του Μίμη Ανδρουλάκη.

Tο βράδυ του Σαββάτου, οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν με αφορμή τα επεισόδια στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα μία σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή προπηλακίστηκαν οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτη Κουρουμπλής, και κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τα γεγονότα τονίζοντας πως «ο θεσμικός κατήφορος δεν πρόκειται να συνεχιστεί» και να αποσύρει τα ΜΑΤ.

«Εσείς ήσασταν εδώ, προφανώς αυτά που μας λετε βασίζονται σε μαρτυρίες βουλευτών σας. Αυτά που λεω εγώ βασίζονται σε ενημέρωση του υπουργού. Ο κ. Δένδιας είναι πιο αξιόπιστος από τους δικούς σας βουλευτές», του απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν «διαρροές» από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αντιθέτως από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας θεωρείται ότι η πολιτική αυτή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλό στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και αναμένουν συσπείρωση.

21:27 Αντιπαράθεση Βενιζέλου - Κουβέλη στη Βουλή

Διαξιφισμοί μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη «βολή» εξαπολύθηκε κατά την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην απόφαση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει «παρών», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί με «καθαρότητα και ευθύτητα απέναντι στα διλήμματα».

Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι η «υπεύθυνη κεντροαριστερά» και λέει «‘όχι’ στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό», τι στιγμή που άλλοι «έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου και αμφιρρέποντος λόγου».

Παίρνοντας το λόγο, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ σχολίασε πως ο κ. Βενιζέλος έχει το δικαίωμα «όταν αναφέρεται στους πόλους να συναριθμείται με τη ΝΔ στον ίδιο πόλο», τονίζοντας όμως ότι «έτσι δεν γίνεται η κεντροαριστερά».

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε πως «υπάρχουν πολλοί πόλοι», και υπογράμμισε: «Εμείς σταυρωθήκαμε υπερβολικά πολύ, έρχεται και η ανάσταση κ. Κουβέλη».

20:57 Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα - δικαιότερος όλων ο φόρος των ακινήτων

Η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το 80% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, και το υπολειπόμενο 20% δεν πρόκειται να προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, καθώς αυτά έχουν «εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους», όπως διεμήνυσε την Κυριακή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η προσαρμογή θα επιτευχθεί μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, από τη φορολογική συμμόρφωση, από στοχευμένες περικοπές δαπανών, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις δημόσιων οργανισμών, αλλά και την άρση των «ποικίλων» εμποδίων που αντιμετωπίζει ο ανταγωνισμός στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν υπάρχει δικαιότερος φόρος» από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη «βέλτιστη» κατανομή των βαρών, τον εξορθολογισμό των έως τώρα έκτακτων φορολογήσεων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στρέφοντας το βλέμμα του σε όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως «θετική έκπληξη» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο στην Ελλάδα, τη στιγμή που η «ψαλίδα» των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει μικρύνει σημαντικά.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το έλλειμμα ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε μεταξύ της εισόδου στο ευρώ και του 2009.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα «στάθηκε όρθια» παρά το γεγονός ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με μία παγκόσμια κρίση, εφάμιλλη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι πολλοί «επένδυσαν στην καταστροφή», και «τους διαψεύσαμε».

20:49 Παπαρήγα: Δε βοηθάμε ούτε αστικά κόμματα, ούτε ιμιτασιόν λύσεις

Το ΚΚΕ δε σκοπεύει να δώσει «χείρα βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα, ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις», διεμήνυσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο δικομματισμός και ο διπολισμός είναι για να στριμώχνεται ο λαός από τη μία μέσα από την τρομοκρατία και από την άλλη μέσα από τις αυταπάτες», συνέχισε ο κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν αλλάζει τίποτα παρά μόνο η κυβέρνηση.

«Όσο ο λαός μένει στην αντιπολίτευση, θα είμαστε στην αντιπολίτευση, όταν αποφασίσει να έλθει στην εξουσία…», συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα.

19:16 Βενιζέλος: Aπεγνωσμένος ο ΣΥΡΙΖΑ - λαθρεμπόριο επιρροής από προσκείμενους επιχειρηματίες

Δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μία πρόταση δυσπιστίας που καταδεικνύει το «ανάγλυφο πολιτικό αδιέξοδο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και καταγγέλλοντας «οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής» από το ΣΥΡΙΖΑ, με γνώμονα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται «κοντά» στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για μία «πολιτικά απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη πρόταση» μομφής κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας «απροκάλυπτη υπονόμευση της εθνικής ενότητας» ενώ η χώρα προσπαθεί να βγει από το μνημόνιο.

Έκανε λόγο για «τζάμπα μάγκες» και προσθέτοντας πως «η διαπραγμάτευση που κάνουμε ωχριά μπροστά σε αυτά που λέτε εσείς εδώ».

«Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει σχέδιο Β», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, ρωτώντας τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μήπως όμως έχετε τίποτα καλύτερο να προτείνετε;».

Στρέφοντας το βλέμμα του στις παλαιότερες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ζητήσει εξεταστική επιτροπή, για «να μιλήσουμε για το τι επιδιώκουν όσοι σας καθοδηγούν», κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για «οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής» σε συνεργασία με «επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούνται πολιτικά κοντά σας».

«Ελάτε να δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε επίσης λόγο για «ετερόκλητη συσπείρωση του «αντιμνημονιακού αμαλγάματος» τώρα που η χώρα έχει ανάγκη για σταθερότητα. Κατηγόρησε δε το ΣΥΡΙΖΑ πως επιβεβαιώνει την ταύτισή του με τους ΑΝΕΛ αλλά και για «όσμωση εξ' αντικειμένου με τη Χρυσή Αυγή.

Πηγή: skai.gr

Ροή ειδήσεων

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πριν από 1 ημέρα

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 4 ημέρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 4 ημέρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 4 ημέρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 4 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 1 εβδομάδα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 1 εβδομάδα

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 εβδομάδα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 εβδομάδα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 μήνα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 1 μήνα

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 1 μήνα

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail