Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Mειώσεις ακόμα και πάνω από 50% σε 4.000 οικισμούς

Δημοσίευση: 27.08.2014, 13:40 | Τελευταία ενημέρωση: 27.08.2014, 13:41

Μειώσεις ακόμα και πάνω από 50% σε 4.000 οικισμούς της περιφέρειας προβλέπονται στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, το οποίο οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με το οικονομικό επιτελείο. Παραμένουν όμως οι επιβαρύνσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 

Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις και οι διορθώσεις που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, θα κατατεθούν σημερα στη Βουλή και θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες. 

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους υπουργούς που θα συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στο Παρίσι. 

Την άμεση έκπτωση φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ζήτησε εκ νέου την Τρίτη η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων για τις προωθούμενες νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν τον φόρο ιδιοκτησίας ακίνητων θα κατατεθούν αύριο Τετάρτη στη Βουλή και θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ
* Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές, σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα κι' αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.

* Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

* Ακόμα, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές, να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας. Τέλος, θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)

* Όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες. Το κοινό, άλλωστε, ήδη γνωρίζει και περιμένει αυτά τα διορθωτικά μέτρα.

* Παράλληλα, όμως, θα εξεταστεί αναλυτικά ολόκληρο το σύστημα, ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά. Από την ώρα που θα νομοθετηθούν οι αλλαγές θα χρειαστούν μερικές ημέρες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορέσει να ανοίξει ξανά και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να δουν τις νέες χρεώσεις τους ή και να κάνουν τις νέες αλλαγές για να πάρουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται.

Στο μεταξύ, όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά το κοινό και τους λογιστές για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στις υποβολή των δηλώσεών τους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές, όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους. 

* Έτσι το δημόσιο θα διορθώσει τα σφάλματα που έκανε το ίδιο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να διορθώσουν τα σφάλματα που έγιναν από τη δική τους πλευρά. Όπως για παράδειγμα οι διορθώσεις για τα ημιτελή και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας. Στόχος είναι το σύστημα να ανοίξει ξανά μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους εγκαίρως και η πρώτη δόση να καταβληθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

* Οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα είναι έξι, αντί για πέντε που είχε προβλεφθεί αρχικά, πράγμα το οποίο επίσης θα νομοθετηθεί άμεσα. Και θα εκτείνονται οι δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού.

Ροή ειδήσεων

e-μαγεία της ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αρταίων

Πριν από 4 ημέρες

Σε Άρτα και Κορωνησία ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας τηλεοπτικής σειράς «Να με λες μαμά»

Πριν από 2 εβδομάδες

Εκδήλωση: “Βυζαντινές Ιστορίες – Το Δεσποτάτο της Ηπείρου

Πριν από 2 εβδομάδες

Επαναλειτουργία τις απογευματινές ώρες το ΚΕΠ στα Ψαροπλιά

Πριν από 2 εβδομάδες

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 3 εβδομάδες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 3 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 1 μήνα

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 μήνα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 μήνα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 1 μήνα

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 1 μήνα

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 μήνα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 μήνα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 μήνα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 μήνα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 μήνα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 μήνες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 μήνες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 μήνες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 μήνες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail