Ήπειρος

Σύσκεψη των εργατικών σωματείων του ΕΚΑ

Συντονισμός δράσεων και σύνταξη αγωνιστικού προγράμματος δίμηνης δράσης

Δημοσίευση: 09.09.2014, 14:04 | Τελευταία ενημέρωση: 09.09.2014, 14:11
Φωτο αρχείο

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη με ικανοποιητική συμμετοχή η ανοιχτή σύσκεψη των εργατικών σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Άρτας με κύριο ζήτημα τα προβλήματα της ανεργίας καθώς επίσης και επίσης και ο προγραμματισμός δράσης μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που εξάγγειλε το ΠΑΜΕ για το Σάββατο 1 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία όπως εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων, λογιστών, φαρμακοϋπαλλήλων, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, Μαρινόπουλος - Carrefour, Συνταξιούχων, Οδηγών, Χειριστών, Αρχαιολογίας, άνεργοι καθώς επίσης και εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας και από την επιτροπή γυναικών της ΟΓΕ.Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και έκανε παρέμβαση το μέλος της Ε.Γ του ΠΑΜΕ Γιάννης Πάσουλας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας Γιάννης Γάλλιος στάθηκε στα προβλήματα της ανεργίας που στο Άρτας και γενικότερα στην Ήπειρο έχει κτυπήσει κόκκινο με το καταγραμμένο ποσοστό ανεργίας να είναι από τα μεγαλύτερα και συγκεκριμένα 28% καθώς επίσης και στην κατάσταση που υπάρχει στους εργασιακούς χώρους οι οποίοι έχουν γεμίσει με “ωφελούμενους”, 4ωριτες, 5μηνίτες. "Με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα στον αγώνα, στη διαμαρτυρία, στην απεργία. Με εργαζόμενους που εκβιάζονται να υπογράψουν ατομικές συμφωνίες ή συμβάσεις. Που πληρώνονται ακανόνιστα και καθυστερημένα, δουλεύοντας χωρίς άδεια, δώρα, χωρίς συντάξιμα ένσημα, σε αντικείμενα και σε χώρους που δε γνωρίζουν, πολλές φορές σε ανθυγιεινές συνθήκες'.

Χαρακτήρισε την ανεργία “...ως θηρίο που το τρέφει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα πετώντας του εργαζόμενους αφού πρώτα τους έχει ξεζουμίζει. Ταυτόχρονα αξιοποιούν την ανεργία για να τρομοκρατούν, για να μειώνουν ακόμα παραπέρα τα ήδη πετσοκομμένα μεροκάματα, για να αποδεχτούν οι άνεργοι την εργασιακή ζούγκλα, την απληρωσιά, την 3ήμερη και 4ήμερη δουλειά με κουτσουρεμένα μεροκάματα και δικαιώματα. Όσο για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και υπερεκμετάλλευσης των νέων που προωθεί η ΕΕ και η συγκυβέρνηση είναι καθαρό ότι με αυτά προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους αφού αυτό που κάνουν είναι να δίνουν στους εργοδότες φθηνό εργατικό δυναμικό.”

Τόνισε επίσης ότι “...η ανεργία δεν αφορά μόνο τους ανέργους. Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους. Στην πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών υπάρχουν άνεργοι αλλά και όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο ανά πάσα στιγμή. Αφορά αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική με τις ίδιες συνέπειες στην ζωή τους όπως των εργαζομένων. Αφορά και τους συνταξιούχους που με την πενιχρή τους σύνταξη βοηθάνε τα άνεργα παιδιά τους. Όλοι μαζί επομένως σαν μια γροθιά εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες να παλέψουμε, να μη δεχτούμε το στράγγισμα και το ξεζούμισμα μας!”

Στο τέλος αναφέρθηκε στη θετική δράση και στην παρακαταθήκη που άφησε η πρωτοβουλία που είχε πάρει το Εργατικό Κέντρο Άρτας τον Απρίλιο του 2014 να οργανώσει Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο για την ανεργία που πρέπει να αξιοποιηθεί μπροστά στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο στις 1 Νοέμβρη στη Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε συγκεκριμένο πρόγραμμα δίμηνης δράσης ώστε να καταγράφουν συγκεκριμένα βήματα στη ανασύνταξη του κινήματος, στην οργάνωση της ε.τ. και των ανέργων, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας.

Κατόπιν αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση από τους συμμετέχοντες αναφέροντας παραδείγματα και πείρα από τον κάθε κλάδο και αναδεικνύοντας την ώθηση που θα δώσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην 1 Νοέμβρη για τη ζωντανή λειτουργία των εργατικών σωματείων μέσω συσκέψεων, συνελεύσεων, ακόμα και οργανωμένων συζητήσεων στους τόπους κατοικίας εργαζόμενων και ανέργων.

Καθώς επίσης και τη σημαντική σημασία που έχει αφού γίνεται σε μια περίοδο που συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τις νέες ανατροπές ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, νέες περικοπές στις παροχές υγείας – πρόνοιας που ετοιμάζουν, με τις προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, στη συνδικαλιστική δράση, με το κτύπημα της απεργίας, με την άγρια φοροληστεία και με τον ΕΝΦΙΑ που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση της εργατικής τάξης, με τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων του Δημοσίου, με απολύσεις στο δημόσιο.

Ιδιαίτερη ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου του σωματείου διοικητικών και οικονομικού προσωπικού ΔΕΗ Νεραϊδιώτη Σπύρου ο οποίος αναφέρθηκε στη συσπείρωση εργαζόμενων, ανέργων, νεολαίας, γυναικών, που μπορεί να γίνει μέσα από πολιτιστικές δράσεις ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού. Χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ανάφερε ότι “... με τη συμμετοχή μας σε πολιτιστικές δράσεις υψώνουμε και ένα κάστρο απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να πλήξουν τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς και πασχίζουν να σβήσουν αξίες ανεκτίμητες του λαού μας, που σαν κεράκια αναμμένα τις κράτησε ο λαός μας και τις πέρασε από χέρι σε χέρι χιλιάδες χρόνια. Αν κάτι λάμπει ακόμα απ α παλιά μας και νοιώθουμε να δίνει νόημα στη συλλογική μας συνείδηση, ας βιαστούμε τώρα, πριν είναι αργά, να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές...”.

Αναδεικνύοντας το ρόλο που έχουν οι πολιτιστικές δράσεις είπε ότι “...ο πρωταρχικός σκοπός της πρωτοβουλίας του Εργατικού Κέντρου Άρτας για την ίδρυση πολιτιστικού στεκιού είναι μέσα από την λαϊκή παράδοση, με την ψυχαγωγία και άλλες δράσεις να δοθεί διέξοδος στους άνεργους, στους εργαζόμενους και στους νέους, να σπάσει η απογοήτευση, η μοιρολατρία, να αναπτυχθεί η ταξική αλληλεγγύη. Να έρθουν πιο κοντά στους αγώνες, να συνδεθούν με το εργατικό κίνημα”.

Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε αγωνιστικό πρόγραμμα δίμηνης δράσης που περιλαμβάνει:

• Την ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 11 το πρωί αγωνιστική διαμαρτυρία στην εφορία για τον ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια μαζί με τους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, νεολαία, άνεργους και άλλα λαϊκά στρώματα.

• Άμεσα χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να προχωρήσουν τα σωματεία σε συνεδριάσεις ΔΣ και να οργανώσουν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις των μελών τους. Κάθε κλάδος, σωματείο, φορέας να πάρει τα δικά του μέτρα, να αναπτύξει δικές του αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα οδηγούν στην ενημέρωση, στη συσπείρωση, στην συμμετοχή, να δημιουργείται αγωνιστικό κλίμα. Να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές για ενημέρωση των εργαζόμενων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών και κυρίως να δώσουμε βάρος στην συμμετοχή στο σχεδιασμό όσο γίνεται περισσότερων.

• Στην πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων να γίνουν παρεμβάσεις για τα προβλήματα της ανεργίας.

• Την Παρασκευή 3 ΟΧΤΩΒΡΗ στις 20:00 στην πλατεία Κιλκίς οργάνωση συλλαλητηρίου για την καλύτερη προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου.

'Το πρόγραμμα αυτό ενδιάμεσα θα συμπληρώνεται με επιμέρους αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομείο, ΔΕΗ, τράπεζες, ΟΑΕΔ, ΚΤΕΛ σε όσους ρημάζουν τις ζωές μας".

Ροή ειδήσεων

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 6 ώρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 7 ώρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 7 ώρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 7 ώρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 ημέρες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 ημέρες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 6 ημέρες

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 6 ημέρες

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 εβδομάδα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 εβδομάδα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 2 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 3 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail