Ήπειρος

Με επιτυχία η σύσκεψη του ΚΚΕ στην Αρτα

Δημοσίευση: 17.03.2015, 13:35 | Τελευταία ενημέρωση: 17.03.2015, 13:38

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μάρτη στη αίθουσα του ξενοδοχείου ΚΡΟΝΟΣ η σύσκεψη – συζήτηση της Τομεακής Οργάνωσης Αρτας του ΚΚΕ που αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα του Γενάρη και ειδικότερα την νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος του Γρ. Περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Η ομιλήτρια ανέδειξε το πραγματικό περιεχόμενο της νέας συμφωνίας που υπέγραψε η συγκυβέρνηση η οποία στην ουσία επεκτείνει το μνημόνιο και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική που τσάκισε τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως «η επέκταση της δανειακής σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξειδίκευση των μέτρων της δανειακής σύμβασης. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει φέρει τη νέα συμφωνία στη Βουλή, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να αποφύγει την ταύτιση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην έγκριση της παράτασης του μνημονίου, ενώ παράλληλα προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της πολιτικής της, να τον κάνει να σκύψει κι άλλο το κεφάλι και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα».

Στεκόμενη ιδιαίτερα στο θέμα της κατάργησης των μνημονίων, σημείωσε πως «πραγματική απαλλαγή από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, σημαίνει ανάκτηση των απωλειών για το λαό, κόντρα στην ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους στην Ελλάδα. Σημαίνει κατάργηση των νόμων που έκοψαν το 13ο μισθό, τη 13η και 14η σύνταξη, που τσάκισαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τους μισθούς, που έγδαραν το λαό με τα χαράτσια και τους κάθε λογής φόρους. Κόκκινη γραμμή για το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι η ανάκτηση όλων των απωλειών. Αρκετά ματώσαμε, να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Σχετικά με το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση που έφερε η συγκυβέρνηση ανέφερε ότι “είναι πολύ πιο κάτω κι από τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά. Θα πάρουν λεφτά από τους φτωχούς για να τα δώσουν στους φτωχότερους, αφήνοντας ανέγγιχτο και στο απυρόβλητο το κεφάλαιο τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του, τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και τα αμύθητα κέρδη τους, αν και προεκλογικά έλεγαν για 45% φορολόγηση. Τα μέτρα αποτελούν συνέχεια και πιστό αντίγραφο προηγούμενων κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που εφαρμόζονται και συνεχίζουν μέσω Δήμων, Περιφερειών, ΜΚΟ, Εκκλησίας και άλλων «φιλανθρωπικών» οργανώσεων για παροχή ελάχιστων και ανεπαρκέστατων παροχών, με ημερομηνία λήξης, που ανακυκλώνουν τη φτώχεια και τη μιζέρια.

Στο ν/σ δεν γίνεται καν λόγος για τις χιλιάδες εργαζομένων με τους πετσοκομμένους μισθούς, την απληρωσιά, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Για τις χιλιάδες των συνταξιούχων με τις άθλιες συντάξεις που από αυτές ζουν παιδιά και εγγόνια. Για τις χιλιάδες των μακροχρόνια ανέργων, των υποπασχολούμενων που δεν καταγράφονται, με τις κακοπληρωμένες, ολιγόμηνες και ανασφάλιστες δουλειές, τα ευρωενωσιακά προγράμματα για τη νεολαία και τις γυναίκες. Μετά το "Λιτό Βίο" ξαναχτύπησε ο υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι: "Ο κόσμος δε ζητάει χρήματα αλλά αξιοπρέπεια". Δηλαδή δεν έχει ανάγκη από μισθούς και συντάξεις, να σταματήσει η φοροληστεία και τα χαράτσια, αλλά μόνο αξιοπρέπεια. Λες και τρώγεται.

Η αστική τάξη, το κεφάλαιο και οι θεσμοί τρέμουν στην ιδέα, ο λαός να ακυρώσει την αναμονή απέναντι στην κυβέρνηση. Γνωρίζουν πως ακόμα και αν έρθει η περίφημη ανάκαμψη, οι μισθοί θα παραμείνουν χαμηλά αλλά και η ελαστικότητα στην εργασία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Τα χρέη, τα δάνεια, η εφορία, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΤΑΠ, οι εισφορές σε χρήμα στους δήμους, τα πρόστιμα στους οικιστές, τα φροντιστήρια για το παιδί είναι εδώ και απειλούν κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια.. Πάει πολύ η κυβέρνηση να φορτώνει στο λαό τις αντιλαϊκές επιλογές της, τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της πολιτικής της, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.

Η λαϊκή κυριαρχία συνιστά ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, η ανάγκη να περάσει στα χέρια του εργαζόμενου λαού ο πλούτος, οι παραγωγικές δυνατότητες, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Το ΚΚΕ ήδη κατέθεσε μια Πρόταση Νόμου, συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Δεν είναι ούτε επικοινωνιακό κόλπο ούτε κίνηση εντυπωσιασμού. Τα κόλπα αυτά δεν τα γνωρίζει, ούτε είναι στοιχεία της δράσης του. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών».

Σχετικά με την κριτική που γίνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν εφαρμόζει το πρόγραμμά του», ανέφερε πως «το επιχείρημα αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς και προεκλογικά, με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν παροχές και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και ψίχουλα για όσους ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Αυτό κάνει πράξη με το νομοσχέδιο για τη δήθεν "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης", ενώ αφήνει άθικτο στο σύνολο του αντεργατικού -αντιλαϊκού πλαισίου που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Ο καυγάς που προβάλλεται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αφορά τους λαούς, αλλά εκφράζει τον πόλεμο των διαφορετικών συμφερόντων των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων της ΕΕ ο οποίος διεξάγεται εις βάρος των λαών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται και δημιουργούν προϋποθέσεις γενικότερης ανάφλεξης και σύρραξης στην περιοχή».

Τελειώσε την ομιλία, τονίζοντας ότι «ο αγώνας μας πρέπει να γράψει στην προμετωπίδα του: ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα, με το λαό πραγματικά στην εξουσία», και ότι «όσο πιο γρήγορα, το ριζοσπαστικό εργατικό λαϊκό κίνημα, χαράξει τη δική του γραμμή πάλης, τόσο θα είναι προς το συμφέρον του, δεν θα μετράει άλλο χαμένο χρόνο. Το ΚΚΕ θα τιμήσει, τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων των συνταξιούχων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Θα αποτελεί σημαντικό συστατικό μέρος μιας δυναμικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης. Ας δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού. Η πραγματική ελπίδα είναι στους ταξικούς αγώνες».

Και κάλεσε και τον Αρτινό λαό “να δυναμώσει τις προσπάθειές του για την οργάνωση και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με στόχο τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον ίδιο αφέντη στον τόπο του”.

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνω στις πολιτικές εξελίξεις από την οποία φάνηκε πως υπάρχει η πείρα ώστε ο λαός να μη δείξει καμία ανοχή στην νέα κυβέρνηση και να μην δεχτεί καμία άλλη θυσία των δικαιωμάτων του στον βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Να διεκδικήσει άμεση κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και ανάκτηση των απωλειών του, αναγνωρίζοντας ως μόνο δρόμο την ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

ΤΕ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πηγή: Δελτίο Τύπου
Tags

Ροή ειδήσεων

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 14 ώρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 14 ώρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 14 ώρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 14 ώρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 4 ημέρες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 4 ημέρες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 1 εβδομάδα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 1 εβδομάδα

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 εβδομάδα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 εβδομάδα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 2 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 3 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 1 μήνα

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 1 μήνα

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail