Ήπειρος

Δήμος Αρταίων και Τουριστική προβολή

Δήλωση του Γιάννη Παπαλέξη με αφορμή την συζήτηση για την Τουριστική προβολή του Δήμου μας και την προσέλκυση επισκεπτών

Δημοσίευση: 13.05.2014, 14:48 | Τελευταία ενημέρωση: 13.05.2014, 15:02

Με αφορμή την συζήτηση για την Τουριστική προβολή του Δήμου μας και την προσέλκυση επισκεπτών, ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Δήμος Αρταίων διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και σπάνιους φυσικούς πόρους που του δίδουν την δυνατότητα, με το σωστό σχεδιασμό που υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια, να καταστεί τουριστικό κέντρο της Ηπείρου. Η τόνωση της τουριστικής αγοράς και η προσέλκυση επισκεπτών επιτυγχάνεται με την τουριστική προβολή και ανάδειξη αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος μας συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην διεθνή έκθεση τουρισμού «Φιλοξένια», όπου η Άρτα είχε την ευκαιρία να προβάλλει τις ομορφιές, τη φιλοξενία και τα προϊόντα της.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στο Πρώτο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού. Μέσα από την αποστολή διαφημιστικού υλικού προβλήθηκαν τα μνημεία του νομού, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προσκυνηματικού και εκκλησιαστικού τουρισμού που μπορεί να φέρει στον τόπο μας πολλά οικονομικά και πνευματικά οφέλη.

Στον τομέα αυτό, σημαντική θα είναι και η συνεισφορά της ανάδειξη της βιογραφίας του Μάξιμου Γραικού του Βατοπεδινού, φωτιστή των Ρώσων, αφού στην Ρωσία λόγω Ορθοδοξίας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δυνητικούς τουρίστες να επισκεφτούν Θρησκευτικά μνημεία και Ιερούς Ναούς της περιοχής μας. Σύντομα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, την Ι.Μ. Βατοπεδίου και άλλους φορείς της πόλης, θα πραγματοποιηθεί αποστολή στην Ρωσία αλλά και φιλοξενία στην πόλη μας δημοσιογράφων που καλύπτουν τον τομέα του τουρισμού, έτσι ώστε να προβληθεί η ιστορία μας και να δοθεί μια νέα δυναμική στην περιοχή.

Εκτός του Θρησκευτικού Τουρισμού, μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας έχει και ο σχολικός τουρισμός. Για το λόγο αυτό, έχει χαραχθεί μια διαδρομή (ΙΔΔΑ) Ιστορική Διαδρομή Δήμου Αρταίων, που κάνοντας χρήση των δύο περιφερειακών πάρκιγκ, οι επισκέπτες μπορούν σε περίπου δύο ώρες να κάνουν έναν περίπατο σε όλα τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Ο σχεδιασμός αυτός έχει αποσταλεί με έντυπο αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή προς όλα τα σχολεία της χώρας.

Η Άρτα όμως αποτελεί ιδανικό τόπο και για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. Πολλά πρωταθλήματα περιφερειακής και πανελλήνιας εμβέλειας φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας, στους τομείς της κολύμβησης, του τένις, της πυγμαχίας κ.τ.λ., προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών και δίνοντας την ευκαιρία σε νέα παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους. Διοργανώσεις που πρόβαλαν την Άρτα, ανέδειξαν τη δυναμική της, ως μια πόλη με σύγχρονες υποδομές, έδωσαν μια σημαντική τόνωση στην αγορά και έβαλαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Η εμπειρία της φιλοξενίας στην Άρτα, της αθλητικής αποστολής της Παλαιστίνης των Special Olympics, ήταν πολύτιμη, όπως κάθε εμπειρία που εντάσσεται στα πλαίσια της αλληλεγγύης των λαών.

Για να έχουμε όμως ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή μας, εκτός από την προβολή χρειάζονται και υποδομές. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και το έργο ανάπλασης της κύριας εισόδου της Ροδαυγής και η πλακόστρωση της κεντρικής οδού του οικισμού. Το έργο αυτό θα τονίσει το παραδοσιακό στοιχείο και θα κάνει την πρόσβαση στο γραφικό χωριό, έναν ευχάριστο περίπατο στη φύση, αλλά και το έργο της ανάδειξη του παραποτάμιου μονοπατιού της Βίδρας στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου, συνολικού μήκους 13,8 χλμ.. Ένα δίκτυο διαδρομών, παράλληλα με τον ποταμό Άραχθο, το οποίο ξεκινάει από τη γέφυρα Τζαρή και φτάνει στα όρια του Νομού Άρτας με το Νομό Ιωαννίνων.

Εκτός από τα έργα στο ορεινό κομμάτι του Δήμου, έτοιμη είναι και μια σημαντική μελέτη για την ανάπλαση της Κορωνησίας, ένα άλλο σημαντικό τουριστικό προορισμό με αναφορά στον Αμβρακικό Κόλπο.

Ο Πολιτισμός ανοίγει το δρόμο και στον Τουρισμό και αυτό το είδαμε στην επιτυχία που σημείωσαν οι εκδηλώσεις του Potami Art Festival, στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου. Έτσι και για αυτήν την περιοχή, υπάρχει έτοιμη μελέτη η οποία περιλαμβάνει την ανάπλαση του κομματιού από το εκθεσιακό κέντρο έως το παραλίμνιο πάρκο και προβλέπει τη δημιουργία μιας πληθώρας αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πρασίνου και αναψυχής, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα παραποτάμια πάρκα της χώρας.

Όμως το τοπόσημο για την περιοχή είναι το Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη που αφορά την παρόχθια όχθη από το ύψος του ιστορικού γεφυριού έως τη φοιτητική εστία και περιλαμβάνει τη δημιουργία πέτρινου υπαίθριου θεάτρου, Κέντρου υποδοχής και τουριστικής προβολής του Δήμου Αρταίων το οποίο ήδη κατασκευάζεται, περιπατητική διαδρομή, παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής, αλλά και την πεζοδρόμηση  της περιοχής της ιστορικής γέφυρας από την πλευρά του Λαογραφικού Μουσείου, που σε συνδυασμό με το χώρο στάθμευσης που ήδη κατασκευάστηκε στη δυτική πλευρά του Γεφυριού, θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του περιβάλλοντα χώρου του Γεφυριού. Το Γεφύρι σε συνδυασμό με την Παρηγορήτισσα και τις υπόλοιπες Βυζαντινές Εκκλησίες, είναι μια κληρονομιά, η οποία δίδει ταυτότητα στην πόλη μας και έχει αναφορά και έξω από τα σύνορα της χώρας. Ο Δήμος μας, είναι έτοιμος να καταθέσει πρόταση έτσι ώστε η Παρηγορήτισσα να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Προς την παραπέρα ανάδειξη των μνημείων μας θα βοηθήσει και η έτοιμη μελέτη για τον φωτισμό τόσο του Κάστρου, της Παρηγορήτριας και της Αγίας Θεοδώρας.

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα του πολιτισμού και του Τουρισμού την τριετία που πέρασε ήταν και η επιτυχής έκβαση του αγώνα για την μεταβίβαση του Ξενία στο Δήμο Αρταίων. Η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ σε συνδυασμό με τις άλλες Τουριστικές υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή, τα βυζαντινά μας μνημεία, τον Άραχθο και τον Αμβρακικό, θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό της τουριστικής ανάπτυξης για το Δήμο μας.»

Ροή ειδήσεων

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πριν από 2 ημέρες

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 4 ημέρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 4 ημέρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 4 ημέρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 4 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 1 εβδομάδα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 1 εβδομάδα

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 2 εβδομάδες

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 μήνα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 1 μήνα

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 1 μήνα

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail