Πολιτισμός

«Our voices across Europe»..........για όσους δεν είχαν την τύχη να ακούσουν τις φωνές μας από κοντά!

Δημοσίευση: 28.05.2014, 14:13 | Τελευταία ενημέρωση: 28.05.2014, 14:13

Την εβδομάδα από 4 μέχρι 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας η 7η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας στο πλαίσιο διετούς προγράμματος Comenius με θέμα «Our voices across Europe» που ολοκληρώθηκε με αυτή τη συνάντηση.

Όλες οι αποστολές έφτασαν στην πόλη μας την  Κυριακή 4 Μαΐου. Οι καθηγητές έμειναν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης ενώ οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών του σχολείου μας.

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου το πρωί πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μια θερμή τελετή υποδοχής που κυριάρχησε το ελληνικό στοιχείο της φιλοξενίας συνοδευόμενο με χαρούμενη διάθεση και φυσικά πολλή μουσική.

Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στη Γραμμενίτσα στις 9:00 το πρωί με δύο λεωφορεία που μίσθωσε ο Δήμος Αρταίων . Λίγα μέτρα πριν το σχολείο τούς περίμενε παραδοσιακή ορχήστρα από καθηγητές και μαθητές του σχολείου που τους οδήγησε παίζοντας σκοπούς παραδοσιακούς, στο σχολείο. Στην αυλή, δηλαδή στην πλατεία της Γραμμενίτσας, ομάδα μαθητών με παραδοσιακές στολές, έστησαν χορό καθώς η ορχήστρα και οι φιλοξενούμενοι ανέβηκαν στην πλατεία. 

Γρήγορα όλοι πιάστηκαν στο χορό και σχηματίστηκε ένας μεγάλος κύκλος που με το ρυθμό «του συρτού στα τρία» τους οδήγησε όλους στην άκρη της πλατείας κι εκεί, στο μικρό θεατράκι που σχηματίζεται, σταμάτησε ο χορός και έγινε το καλωσόρισμα και η παρουσίαση όλων των φιλοξενούμενων ομάδων. Εγκάρδιο χαιρετισμό και καλωσόρισμα απηύθυναν και η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Θεοδώρα Χουλιάρα και ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας κος Κωσταντίνος Δημητρίου.

Ακολούθησε το άνοιγμα και η παρουσίαση του περιεχομένου μιας βαλίτσας που ταξίδευε από τον περασμένο Οκτώβριο και ξεκινώντας από την Τουρκία και με ενδιάμεσους σταθμούς τις άλλες χώρες που συνεργαζόμαστε, είχε φτάσει στην Ελλάδα πριν μία εβδομάδα. Κάθε χώρα σε αυτή τη βαλίτσα έβαζε κάποια στοιχεία σχετικά με την παράδοσή της και τη μουσική της. Το περιεχόμενο της βαλίτσας το παρουσίασαν μαθητές από κάθε χώρα και στη συνέχεια εκτέθηκε ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να το δουν καλύτερα. 

Στη συνέχεια οι μαθητές του Λυκείου μας έπαιξαν και τραγούδησαν τον ύμνο του Comenius για τον οποίο όλες οι χώρες είχαν γράψει στίχους ενώ τη μουσική έγραψαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου του σχολείου μας  με τη βοήθεια του καθηγητή τους κου Μιχάλη Ντέμσια.

Σειρά είχε η ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Κάθε τμήμα είχε αναλάβει και είχε οργανώσει στην αίθουσά του  έναν τοίχο με εικόνες, τοπία, λογοτέχνες, ανθρώπους της επιστήμης και του πνεύματος από μια από τις φιλοξενούμενες χώρες. Ταυτόχρονα με τη βοήθεια των γονέων σε όλα τα τμήματα είχαν στηθεί μπουφέδες με πλούσια εδέσματα. Η ομάδα κάθε χώρας οδηγήθηκε από μαθητές μας στο αντίστοιχο τμήμα που είχε ετοιμαστεί ο ανάλογος τοίχος κι έμεινε 20 λεπτά συνομιλώντας με τους μαθητές και τους καθηγητές του τμήματος ενώ παράλληλα όλοι δοκίμαζαν τα νόστιμα εδέσματα που υπήρχαν.

Μετά το πρώτο 20λεπτο έκαναν πέρασμα στις άλλες αίθουσες αλλά τώρα με 5λεπτες στάσεις για να καταλήξουν στο τέλος στα δύο τμήματα της Α΄ Γυμνασίου που το 1ο είχε φτιάξει τοίχο αφιερωμένο στην Αρχαία Ελλάδα και ομάδα μαθητών παρουσίαζε τη θέση της μουσικής στην εκπαίδευση των Αρχαίων Ελλήνων ενώ  το 2ο τμήμα στον τοίχο του παρουσίασε τη σύγχρονη Ελλάδα με την τουριστική της πλευρά και μουσικό σύνολο έπαιξε τους γνώριμους σε όλους ρυθμούς του χασάπικου και παράλληλα ομάδα παιδιών  χόρευε.

Τη λήξη του χρόνου για τη μετακίνηση από τη μια αίθουσα στην άλλη την έδινε από την πλατεία ομάδα κρουστών που δημιουργούσε ατμόσφαιρα τελετουργίας.

Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο σχολείο όλοι οι ξένοι μαθητές, μαζί με την Α’ Γυμνασίου ετοιμάζονται για το πρώτο κοινό εργαστήριο διάρκειας 2 ωρών. Σε αίθουσα του σχολείου στήνεται πρόβα για κοινή συναυλία με τραγούδια από όλες τις χώρες που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου με την υποστήριξη και καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου Σπήλιου Κούνα και Παναγιώτη Γιαννούτσου.

Στους ξένους μαθητές μοιράζονται παρτιτούρες και  το εγχείρημα του συντονισμού μαθητών από 7 διαφορετικές χώρες για να αποδώσουν τραγούδια σε 7 διαφορετικές γλώσσες, που φαντάζει πολύ δύσκολο, ξεκινά και καταβάλλεται από όλους και ιδιαίτερα από τους δύο εκπαιδευτικούς προσπάθεια μεγάλη.

Οι ξένοι εκπαιδευτικοί παραμένουν στο γραφείο των καθηγητών, ενημερώνονται για θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα και την καθημερινότητα του σχολείου οργανώνουν με την υπεύθυνη του προγράμματος κα Nathalie Poupard κάποια πρακτικά θέματα και στη συνέχεια πηγαίνουν κι αυτοί στην πρόβα που παρακολουθούν έκπληκτοι   αυτό που γίνεται και συγκινημένοι καθώς ακούνε τα τραγούδια των χωρών τους.

Μετά την πρόβα ακολουθεί γεύμα στη Βλαχέρνα και η μέρα συνεχίζεται με εργαστήριο 2ωρο στο Επιμελητήριο για όλους τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αυτό το εργαστήριο αφορά σε βασικά στοιχεία της «Οδύσσειας» καθώς η κα Poupard είχε την ιδέα να οργανώσει έκθεση φωτογραφίας παραλληλίζοντας τις εμπειρίες από τα ταξίδια του προγράμματος Comenius με τις περιπέτειες του Οδυσσέα και με χαρακτηριστικές σκηνές της Οδύσσειας.

Η «Οδύσσεια» παρουσιάζεται στους ξένους μέσα από power point με τη βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικών του σχολείου μας κας   Ευτυχίας Βασιλείου. Όλοι συμμετέχουν, κάνουν ερωτήσεις και δείχνουν ενθουσιασμένοι.

Η μέρα μας θα κλείσει με συναυλία από τους μαθητές του σχολείου μας με θέμα «Όμορφη και παράξενη πατρίδα». Τιμάμε τους επισκέπτες μας παρουσιάζοντας τη χώρα μας μέσα από το βλέμμα ποιητών και συνθετών του 20ου αιώνα. Η συναυλία, που είναι προγραμματισμένη για τον προαύλιο χώρο της Παρηγορήτισσας, μεταφέρεται δυστυχώς λόγω καιρού στην αίθουσα «Διώνη», που κατακλύζεται από πλήθος κόσμου που παρακολουθούν εκστατικά τους μαθητές, καθώς  πλημμυρίζουν την αίθουσα με γνώριμους ήχους από όλες τις γωνιές της χώρας μας, σε μία μουσική εισαγωγή με μουσικές του τόπου μας που είναι παρούσες σε όλους τους συνθέτες μας, που ''παραμένουν ζωντανές'' μέσα στα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Δημήτρη Λάγιου και του Διονύση Σαββόπουλου που παρουσιάζονται με απόλυτη ακρίβεια προσφέροντας στο κοινό  μοναδική εμπειρία.

Την Τρίτη το πρόγραμμα περιλάμβανε εκδρομή στην Πάργα. Όλη η ομάδα επισκέφθηκε την Πάργα και στην παραλία όλοι χωρισμένοι σε ομάδες, συμμετείχαν σε δραστηριότητες  «Land Art» υπό τους ήχους μουσικού συνόλου Τζαζ και συνόλου κρουστών, που προετοίμασαν ο κος Μιχάλης Ντέμσιας και η κα Κορίνα Ντούμα,  και τα ευχάριστα βλέμματα ντόπιων και τουριστών. Στη συνέχεια η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάργας κα Ελένη Κολιοφώτη με τον αντιδήμαρχο Πάργας κ. Γιώργο Τσούτση καλωσόρισαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και μοίρασαν σε όλους ακουαρέλες με τοπία του Δήμου Πάργας ενώ ο σύλλογος εστίασης Πάργας ετοίμασε μπουφέ προς τιμή τους.

Η εκδρομή στην Πάργα άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και το απόγευμα με την επιστροφή στην Άρτα έγινε τρίωρη πρόβα στην αίθουσα Διώνη για τους μαθητές και τρίωρη συνάντηση των καθηγητών του προγράμματος στο Επιμελητήριο.

Την Τετάρτη το πρωί από τις 08:30 μέχρι τις  11:00 έγινε πάλι πρόβα όλων των μαθητών στη Διώνη και μετά τις 11:00 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Κορωνησία. Η βόλτα στην παραλία έκλεισε με μάθημα παραδοσιακού χορού στις ξένες ομάδες που δίδαξε η καθηγήτρια του σχολείου μας κα Μαρίνα Τραγουδάρα υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας από τους καθηγητές Κώστα Βέρδη στο κλαρίνο και Σεραφείμ Φεγγούλη στα κρουστά καθώς και μαθητών που τους συνόδευαν.

Μετά το γεύμα έγινε η επιστροφή στην Άρτα και οι ξένοι καθηγητές συνέχισαν με μάθημα παραδοσιακού χορού από τις καθηγήτριες Χριστίνα Πάνου, Έφη Καραγιάννη και Ευτυχία Βασιλείου στο Επιμελητήριο ενώ οι μαθητές στο θέατρο του Κάστρου έκαναν πρόβα ήχου για την βραδινή συναυλία.

Το βράδυ της Τετάρτης όσοι βρέθηκαν στο Κάστρο της πόλης μας έζησαν πραγματικά μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στην είσοδο είχε στηθεί έκθεση φωτογραφίας από τα δύο χρόνια του Comenius με παραλληλισμό με σημαντικές σκηνές της Οδύσσειας. Όλες οι ξένες αποστολές έδειξαν έκπληξη και συγκίνηση που κορυφώθηκε στη συναυλία που ακολούθησε. Το Κάστρο της πόλης μας κατακλύστηκε από κόσμο ενώ το σκηνικό που κοσμούσε τη σκηνή και που είχε σχεδιάσει η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κα Άλκηστη Θεοδωράκη, και η χαρούμενη παρουσία των μαθητών Ελλήνων και ξένων έδωσε νότα αισιοδοξίας και ελπίδας .

Όταν άρχισε η συναυλία, το Κάστρο σίγησε από ψιθύρους και όλοι παρακολούθησαν με ευλάβεια τους μαθητές που με κώδικα επικοινωνίας τη μουσική έστειλαν το δικό τους μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση, για την αξία κάθε γλώσσας και για τον  κόσμο που δικαιούνται τα παιδιά και που έχουμε υποχρέωση όλοι να τον στηρίξουμε στην βάση μιας ανθρωπιστικής παιδείας με σεβασμό στον πολιτισμό κάθε λαού, έξω από οικονομικά μεγέθη. Ακούστηκαν τραγούδια από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, και στις εφτά γλώσσες που έκαναν σαφές το σεβασμό που οφείλουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  κάθε λαού και στο όμορφο αποτέλεσμα που προκύπτει από την σύμπραξη των πολιτισμών.

Την Πέμπτη το πρωί έγινε ξενάγηση σε βασικά σημεία της πόλης, με ξεναγούς  μαθητές του σχολείου μας, που συνοδεύτηκε και με παρουσία μικρών μουσικών συνόλων. Με αφετηρία το κάστρο της πόλης συνεχίσαμε μέσα από τη λαϊκή αγορά ενώ σύνολο κρουστών υπό τη διεύθυνση του κου Σεραφείμ Φεγγούλη, που περίμενε στο πεζόδρομο στην έξοδο της λαϊκής, χρωμάτισε  με ήχους το πολύβουο σκηνικό της αγοράς. Επόμενη στάση ο ναός της Αγίας θεοδώρας και από κει στο ναό του Απόλλωνα και με πέρασμα από το μικρό θεατράκι συνεχίσαμε  μέσα από τον κεντρικό πεζόδρομο, κάναμε μια στάση στον Άγιο Δημήτριο και το σύνολο τζαζ  υπό την διεύθυνση του κου Μιχάλη Ντέμσια, που περίμενε έξω από την εκκλησία ζωντάνεψε το κέντρο της πόλης.

Συνέχεια είχε η Παρηγορήτισσα  που το επιβλητικό εσωτερικό της ενισχύθηκε από το βυζαντινό εφηβικό χορό, υπό την καθοδήγηση του κου Παναγιώτη Γιαννούτσου, που περίμενε τους ξένους με ύμνους της ορθόδοξης εκκλησίας. Από κει πήγαμε στο δημαρχείο όπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου υποδέχτηκε τους ξένους ο δήμαρχος κ. Γιάννης Παπαλέξης με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Θωμά Τσιρογιάννη, τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Φώτη Γεωργίου και τον αντιδήμαρχο παιδείας και πολιτισμού κ. Δημήτριο Κέφη. Μετά το καλωσόρισμα, σε όλες τις ομάδες μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα και προβλήθηκε βίντεο με τα μνημεία της πόλης μας αλλά και με βασικά στοιχεία για την σύγχρονη Άρτα.

Μετά το δημαρχείο κατευθυνθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και αφού απολαύσαμε το σύνολο της ανατολικής μουσικής από μαθητές μας και τον κο Σπήλιο Κούνα ,που μας περίμενε στην είσοδο του μουσείου, ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο. Τελευταίος σταθμός το θρυλικό μας γεφύρι όπου το έντεχνο σύνολο του σχολείου μας,  υπό τη διεύθυνση της κας Δημοθεοδώρου Ευθαλίας  και την υποστήριξη του κου Πολυδεύκη Στεφανόπουλου, πλαισίωσε μουσικά τον ειδυλλιακό χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Στη συνέχεια όλη η ομάδα γευμάτισε σε παρακείμενη ταβέρνα. Μετά το γεύμα, στην αίθουσα Διώνη πραγματοποιήθηκε 2ωρο μουσικό εργαστήρι που είχε προετοιμαστεί από τις κυρίες Κορίνα Ντούμα και Θεοδοσία Χαβέλα και παρουσιάστηκε με τη βοήθεια της κ. Κατερίνας Ναούμ και της κ. Παναγιώτας Κυριακίδη. Αφού ολοκληρώθηκε και αυτό το εργαστήριο  όλη η ομάδα και όλοι οι μαθητές με τους γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου στο κέντρο ''Πολιτεία'' έδωσαν αποχαιρετιστήριο γλέντι που πλαισιώθηκε από πολλά μουσικά σύνολα. Το συντονισμό τους είχαν αναλάβει οι καθηγήτριες Κατερίνα Ναούμ και Παναγιώτα Κυριακίδη, ενώ τη φροντίδα του ήχου είχαν οι καθηγητές Μιχάλης Ντέμσιας και Χρήστος Σιάννας, που συμμετείχαν και οι ίδιοι σε σύνολα μαζί με τους μαθητές, και η κα Κορίνα Ντούμα. Την ευθύνη για τη συγκέντρωση των χρημάτων από τους συμμετέχοντες είχε η κα Χριστίνα Πάνου.

Ήταν μια όμορφη βραδιά που τελείωσε με συγκίνηση και αμοιβαίες υποσχέσεις για συνέχεια της επικοινωνίας από όλα τα μέρη. Την Παρασκευή το πρωί οι ξένες ομάδες αποχώρησαν έχοντας στις αποσκευές τους όμορφες αναμνήσεις από την περιοχή μας και με τη διαπίστωση ότι η διοργάνωση του σχολείου μας ήταν από τις καλύτερες από αυτές που έγιναν στα δύο χρόνια που διήρκεσε το πρόγραμμα.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε  το Δήμο Αρταίων που στήριξε οικονομικά τη διοργάνωση, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου για την ηθική στήριξη, τις επιχειρήσεις που μας βοήθησαν: εργοστάσιο ΙΟΝ, ΖΑΓΟΡΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ, ανθοπωλείο Κατσαούνος, ζαχαροπλαστείο BlackPatisserie, αρτοποιία ΣΟΥΛΗΣ, ποτοποιία GATSIOS, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, τον εκπολιτιστικό σύλλογο εργατικών κατοικιών ''Άγιος Παντελεήμονας'', για το δανεισμό παραδοσιακών στολών, τον ARTTV για την κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων και την άμεσα παράδοση του υλικού σε ψηφιακή μορφή ,τη διεύθυνση του κέντρου'' Πολιτεία '',το Επιμελητήριο Άρτας, για την άδεια χρήσης του ισογείου για την προετοιμασία των συναυλιών τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές του Πάσχα καθώς και τη χρήση της αίθουσας για εργαστήρια τις μέρες της φιλοξενίας.

Επίσης ,σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση έπαιξαν και οι παρακάτω εκπαιδευτικοί  : η κα Αννίτα Πολύζου που μαζί με τον Σεραφείμ Φεγγούλη ετοίμασαν το CD με επιλεγμένη ελληνική μουσική για να δοθεί στις ξένες αντιπροσωπίες, η κα Λίντα Σιώκου που ετοίμασε τους χορούς της υποδοχής και  επικοινώνησε με την κα Φωτεινή Αντωνίου του πολιτιστικού συλλόγου των εργατικών κατοικιών και φρόντισε τις στολές, η κα Βανέσα Γεροδήμου που είχε την ευθύνη της επικοινωνίας με τους  χορηγούς ,η κα Κλαίρη Σακαγιάννη που είχε την ευθύνη της ανάρτησης υλικού των δράσεων στο ιστολόγιο του σχολείου, ο κος Σωτήρης Σιαφάκας που είχε την ευθύνη της ανάρτησης υλικού των δράσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου, ο κος Άρης Τσάιμος που βοήθησε στην ψηφιακή επεξεργασία του υλικού, και όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων που στήριξαν τις δράσεις  και τη λειτουργία του σχολείου την εβδομάδα που εξελίχθηκε το πρόγραμμα.

Καταλυτική ήταν η βοήθεια  των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, που για μία ακόμη φορά στήριξαν με μεγάλη προθυμία όλες τις δράσεις του προγράμματος και άνοιξαν τα σπίτια τους και με μεγάλη χαρά φιλοξένησαν τους μαθητές των σχολείων των άλλων χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Όμως για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι  μαθητές μας που με μεράκι και ευχάριστη διάθεση, αψηφώντας  την κούραση, πρόσφεραν στους φιλοξενούμενους και σε όλη την πόλη δύο μοναδικές συναυλίες και πέντε ονειρικές μέρες γεμάτες δυνατές εμπειρίες για όσους συμμετείχαν. Θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς και στην καθηγήτριά τους την κα Nathalie Poupard, που ως υπεύθυνη του προγράμματος μάς άνοιξε δημιουργικούς  δρόμους σκέψης που ίσως δε θα είχαμε ανακαλύψει ποτέ. Την ευχαριστούμε πολύ!!!!!!

Ροή ειδήσεων

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πριν από 23 ώρες

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 3 ημέρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 3 ημέρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 3 ημέρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 3 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 1 εβδομάδα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 1 εβδομάδα

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 εβδομάδα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 εβδομάδα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 3 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 1 μήνα

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 1 μήνα

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail