Πολιτισμός

Οι ταινίες της εβδομάδας στο cine Παλλάς

Δημοσίευση: 21.02.2014, 21:34 | Τελευταία ενημέρωση: 21.02.2014, 21:39

ΜΕ ΧΩΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ελληνική, μαύρη κωμωδία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Ωρες έναρξης : 8 / 10 (ΑΙΘ.1)
Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Ημελλος, Σμαράγδα Καρύδη, Σοφία Σεϊρλή, Ντινος Καρύδης ,Στεφανία Καπετανίδη, Νατάσα Μαρματάκη Γιάννης Στάνκογλου, Ιωάννης Παπαζήσης, παίζουν ακόμα: Βαλεντίνα Φυλακτού, Ναταλί Παυλώφ, Ειρήνη Χρηστίδη, Ρίτα Λυτού, Έλενα Μιρτσόφσκ Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σεϊτανίδης Σενάριο: Βαγγέλης Σεϊτανίδης Φωτογραφία: Κλαούντιο Μπολιβάρ Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου Μουσική: Μιχάλης Εμπέογλου
Διάρκεια: 91’

Δύο σαραντάρηδες ξεκινούν ένα ταξίδι δρόμου για να αναζητήσουν την «ωραία του σχολείου» τους, που οι φήμες θέλουν να έχει γίνει μοναχή κάπου στην Ηλεία. Στην ουσία, ψάχνουν τον παλιό τους εαυτό, τα χαμένα όνειρα, τη χαμένη χαρά. Είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο «Κουστώ» είναι ένας 40άρης που έβαλε λουκέτο στη βιοτεχνία που κληρονόμησε από τον πατέρα του όταν ήταν μικρός, παρατώντας τις δικές του φιλοδοξίες να γίνει ωκεανολόγος.

Ο Ρίκος είναι τυπικός νεοέλληνας: οικογενειάρχης, πατέρας αλλά κι αμετανόητος χαβαλές, μπήχτης – λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και οι γκόμενες. Ομως και καλός φίλος: όταν βλέπει τον κολλητό του να περνάει κρίση μετά τη χρεοκωπία του, εγκαταλείπει τα πάντα για ένα τριήμερο για να φύγουν μαζί αυτό το ταξίδι. Και λένε όσα δεν είχαν πει μια ολόκληρη ζωή... Μέχρι πού θα έφτανες για να βρεις την πρώτη σου αγάπη;

Ο Βαγγέλης Σεϊτανίδης («Αιώνιος Φοιτητής», «H Εύκολη Λία», «Το Ετερον Ημισυ») σκηνοθετεί μία ανδρική κομεντί στα πρότυπα των αγαπημένων buddy movies του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά. Ακόμα και μέσα από την υπερβολή κάποιων διαλόγων, ή κι αν δεν αποφεύγονται κάποιες καταστάσεις που φλερτάρουν με το κλισέ, η τρυφερή, κωμική ματιά του στους ήρωες καταφέρνει να χτίσει με επιτυχία δύο χαρακτήρες που αναγνωρίζουμε. Και μία Ελλάδα που ξέρουμε.

Μπορεί η κρίση να μην είναι ποτέ στο πρώτο πλάνο της ταινίας (δεν εστιάζει ποτέ εκεί ο σκηνοθέτης) αλλά τα αποτελέσματά της (ευνουχισμένα αρσενικά ή αμεταννόητα λαμόγια) είναι εμφανή. Και δεν εννοούμε την οικονομική κρίση, ούτε την τόσο αγαπημένη του σινεμά «κρίση ηλικίας».

Ο Σεϊτανίδης μοιάζει να επανεξετάζει τις δομές και τις ιδέες που έχουν ανδρώσει τους συνομήλικούς του στην Ελλάδα των τελευταίων 30 χρόνων. Και πώς αυτό τώρα αφήνει τους πάντες - κατεστραμμένη χώρα και κατοίκους, στην μέση του δρόμου. Να πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα κοιτάξουν πίσω και θα βρουν το κουράγιο να προχωρήσουν μπροστά. Το δίδυμο Θοδωρή Αθερίδη και Δημήτρη Ημελλου είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας.

Ο Αθερίδης σ' έναν κόντρα, πιο εσωστρεφή ρόλο από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει κρατά στιβαρές ισορροπίες απέναντι σ' έναν Ημελλο που, με τόλμη και ρίσκο, δίνει ρέστα: αποτυπώνει τον κατεργαράκο νεοέλληνα, το χαρακτήρα που κανονικά απεχθάνεσαι (ειδικά στις μέρες μας) με γοητευτικό θράσος, παιχνιδιάρικη διάθεση αλλά και προσεγμένες λεπτομέρεις που σπάνε τα κλισέ.

Σκηνοθετικά, ο Σεϊτανίδης επιχειρεί και καταφέρνει να σπάει την προβλέψιμη χιλοιειπωμένη φόρμα της ελληνικής κωμωδίας, προσγειώνοντάς μας στην μέση κάθε σκηνής. Πιάνουμε τους δύο ήρωες πάντα εν κινήσει. Στην μέση της κουβέντας τους, χωρίς επεξηγήσεις, χωρίς μασημένη τροφή στο στήσιμο των καταστάσεων. Αυτό σταδιακά προσφέρει αμεσότητα και οικειότητα με τους χαρακτήρες.

Το mcguffin της ιστορίας (η ωραία του σχολείου και πώς η ανάμιξή της με τον υπόκοσμο αποτυπώνεται στην ταινία) θα μπορούσε και να λείπει. Ο τόνος αλλάζει, ο άξονας φεύγει για λίγο από τη σχέση των δύο αντρών και όταν οι φίλοι ξαναβρίσκονται στο αυτοκίνητό τους στο δρόμο συνειδητοποιείς ότι σου έλειψαν.

Δε χρειαζόσουν κανένα εύρημα, καμία ανατροπή στην υπόθεση. Ηθελες απλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους με εσένα στο πίσω κάθισμα: να παρατηρείς με χαμόγελο και ανθρωπιά τις διαπιστώσεις τους για τη ζωή και τη φιλία τους και να κρυφακούς τι επιτέλους λένε οι άντρες... με χωρίς γυναίκες.

VAMPIRE ACADEMY
Φαντασίας, κωμωδία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Ωρα έναρξης : 9.30 (ΑΙΘ.2)
ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ: 7 / 9.30
Πρωταγωνιστούν: Όλγα Κιριλένκο, Ζόι Ντόιτς, Κάμερον Μόναχαν, Σάρα Χάιλαντ, Σάμι Γκέιλ, Λούσι Φράι Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουότερς Σενάριο: Ντάνιελ Γουότερς, βασισμένο στο βιβλίο της Ρισέλ Μιντ Παραγωγή: Σολυζαν Μόντφορντ, Ντον Μέρφι, Ντιπάκ Ναγιάρ, Μάικλ Πρέγκερ Φωτογραφία: Τόνι Πιρς-Πόμπερτς Μοντάζ: Κρίς Τζίλ Μουσική: Ρόλφι Κεντ
Διάρκεια: 104'

Η Ρόουζ Χάθαγουεϊ είναι «νταμπίρ», μισή άνθρωπος, μισή βαμπίρ και εκπαιδεύεται να γίνει φύλακας στην ακαδημία Σαιντ Βλαδιμήρ, πλάι με πολλούς του είδους της. Υπάρχουν καλοί και κακοί βαμπίρ. Οι Μορόι συνυπάρχουν με τους ανθρώπους και παίρνουν αίμα μονάχα από δότες, έχοντας και τη δυνατότητα να ελέγχουν τα τέσσερα στοιχεία: φωτιά, γη, αέρας, νερό.

Οι Στιγκόι, όμως, απολαμβάνουν να σκοτώνουν και πίνουν αίμα από ζωντανούς ανθρώπους. Η Ρόουζ και οι άλλοι μαθητευόμενοι φύλακες εκπαιδεύονται στο να προστατεύουν τους Μορόι και να σκοτώνουν Στιγκόι. Η φίλη της είναι η πριγκίπισσα Λίσα Νταγκομίρ, μια Μορόι που κατέχει ένα ισχυρότατο στοιχείο, το πνεύμα.

Όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο, η Ρόουζ δραπετεύει από την ακαδημία για να την προστατεύσει. Πάντως, δεν διψάνε για γνώση Βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά των έξι βιβλίων Vampire Academy, με συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως πάνω από 1,000,000 αντίτυπα, 8 εβδομάδες στη λίστα των bestsellers των New York Times και βραβείο από την American Library Association, το Vampire Academy φιλοδοξεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια νεανική, συναρπαστική και ρομαντική ιστορία βαμπίρ, με στοιχεία μαύρου χιούμορ και έντονη δράση.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία ενός πολλά υποσχόμενου κινηματογραφικού franchise.

BARBIE: Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΩΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ
Παιδική, μεταγλωττισμένη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Ωρα έναρξης : 8 (ΑΙΘ.2) ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ: 6 (ΑΙΘ.1)
Χαρίζουν τις φωνές τους: Γιώργος Ματαράγκας, Σία Κοσκινά, Ινώ Στεφανή, Βάσια Ζαχαροπούλου, Χαρίκλεια Χατζησαββίδου. Σκηνοθεσία: Terry Klassen Σενάριο: Cydne Clark, Steve Granat Παραγωγή: Shelley Dvi-Vardhana, Shawn McCorkindale
Διάρκεια: 73'

Η Λούμινα είναι μια γοργόνα που ονειρεύεται να γίνει πριγκίπισσα. Με τη μυστική της δύναμη, μπορεί να κάνει τα μαργαριτάρια να χορεύουν και να λαμπυρίζουν. Η Λούμινα κι ο καλύτερός της φίλος, Κούντα, ένας ροζ ιππόκαμπος, θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια που θα τους οδηγήσει σε ένα μαγευτικό θαλάσσιο βασίλειο.

Εκεί, η Λούμινα θα χρησιμοποιήσει τη μαγική της δύναμη για να βοηθήσει τους καινούριους της φίλους να προετοιμαστούν για τον βασιλικό χορό. Η δύναμή της όμως κρύβει μυστικά που θα την οδηγήσουν στο αληθινό της πεπρωμένο.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
ΦΩΤΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ 3D ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
MR PEABODY AND SHERMAN 3D ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
300: RISE OF AN EMPIRE 3D ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
NEED FOR SPEED ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΝΩΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ροή ειδήσεων

e-μαγεία της ανάγνωσης στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αρταίων

Πριν από 4 ημέρες

Σε Άρτα και Κορωνησία ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας τηλεοπτικής σειράς «Να με λες μαμά»

Πριν από 2 εβδομάδες

Εκδήλωση: “Βυζαντινές Ιστορίες – Το Δεσποτάτο της Ηπείρου

Πριν από 2 εβδομάδες

Επαναλειτουργία τις απογευματινές ώρες το ΚΕΠ στα Ψαροπλιά

Πριν από 2 εβδομάδες

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 3 εβδομάδες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 3 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 1 μήνα

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 μήνα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 μήνα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 1 μήνα

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 1 μήνα

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 μήνα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 μήνα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 μήνα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 μήνα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 μήνα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 μήνες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 μήνες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 μήνες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 μήνες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail