Πολιτισμός

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Γραμμενίτσα - Το έθιμο με το Γαϊτανάκι

Δημοσίευση: 13.02.2015, 14:39 | Τελευταία ενημέρωση: 17.02.2015, 23:01

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γραμμενίτσας «ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ», σας εύχεται καλές αποκριές και σας προσκαλεί να γιορτάσουμε παρέα στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν τις δύο Κυριακές των αποκρεών, καθώς και την Καθαρά Δευτέρα, στην πλατεία της Γραμμενίτσας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015, 10 π.μ και 6 μ.μ
Το παραδοσιακό «ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ».

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015, 6 μ.μ
Παιδικό Γαϊτανάκι από το Δημοτικό Σχολείο Γραμμενίτσας.

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015, 10 π.μ και 6 μ.μ

Το παραδοσιακό «ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ», η κορύφωση του εθίμου με το κόψιμο της κορδέλας, ΔΩΡΕΑΝ κρασί και σουβλάκια.

Καθαρά Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015, 11 π.μ και μετά «Τα κούλουμα», με ΔΩΡΕΑΝ σαρακοστιανά και κρασί, καθώς και ζωντανή μουσική, με την ορχήστρα ΔΙΑΛΕΧΤΗ – ΛΑΜΠΑΚΗΣ – ΠΑΝΑΓΟΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. 

Το έθιμο με το Γαϊτανάκι

Είναι γεγονός ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι ζωντανά σύνολα με δικές τους ανάγκες, δικούς τους προβληματισμούς, δικά τους οράματα και αναζητήσεις. Την ίδια στιγμή, τα ήθη και τα έθιμα αποτελούν μέρος της ιστορίας του ανθρώπου, στοιχείο της πολιτιστικής του κληρονομιάς, που συντελεί στη διατήρηση της ταυτότητας της κάθε περιοχής. Μέσα στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού, της ξενομανίας, που ζούμε σήμερα, και μιας και οι κίνδυνοι για την απώλεια της πολιτιστικής και εθνικής μας ταυτότητας είναι πολλοί, οι νέοι της Γραμμενίτσας δίνουν το παρόν σε μια προσπάθεια τους να πάρουν όλα τα στοιχεία εκείνα των αποκριάτικων εθίμων από το παρελθόν και να τα μετατρέψουν με την αφομοιωτική τους δύναμη σε δημιουργία πρωτότυπη.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γραμμενίτσας «ΤΟ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ», αποτελούμενος από μέλη κυρίως νέους σε ηλικία, κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε με την ενεργητική συμμετοχή και τις πρωτοβουλίες των μελών του, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες και προσανατολισμένες στο στόχο της διατήρησης του πιο παλαιού αποκριάτικου εθίμου της περιοχής μας, το γνωστό «ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ», να εκσυγχρονίσει το καταστατικό του με τα δεδομένα της εποχής και παράλληλα να διατηρήσει την πολιτιστική φυσιογνωμία, ταυτότητα, αλλά και κληρονομιά του χωριού μας. Γιατί το Γαϊτανάκι έχει πλέον ταυτιστεί με την ιστορία της Γραμμενίτσας, μια ιστορία και ένα έθιμο, που την ακολουθεί πιστά τα τελευταία 80 χρόνια.

Η πολιτιστική ιστορία του κάθε τόπου δεν μπορεί να χαθεί, όταν υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, που θέλουν και επιζητούν τη διατήρησή της. Έτσι και στη Γραμμενίτσα οι παλαιότεροι, όλα αυτά τα χρόνια δεν επέτρεψαν να χαθεί το έθιμο και με τις φιλότιμες προσπάθειές τους κατάφεραν να παραδώσουν στη νέα γενιά μια παράδοση, η οποία είναι ο θεματοφύλακας και ο άγρυπνος φρουρός όλων των αξιών και κατακτήσεων. Και μεταβιβάστηκε σε μια γενιά, η οποία και παραδειγματίστηκε από την προηγούμενη, αλλά και οφείλει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της πολιτιστικής κληρονομιάς του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος του τόπου μας. Εισχωρώντας σιγά – σιγά στην ιστορία του παραπάνω δρώμενου, το γαϊτανάκι έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας, αφού οι Έλληνες κατάφεραν τη δημιουργία και διατήρηση του υπό τον τουρκικό.

Συγκεκριμένα, το Γαϊτανάκι της Γραμμενίτσας, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τη θρησκεία, ξεκινά με την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, τις δύο Κυριακές της Αποκριάς, με τη δεύτερη να αποτελεί και την κορύφωση του εθίμου, όπου το απόγευμα κόβονται οι κορδέλες και μοιράζονται σε μικρά κομμάτια στους κατοίκους για γούρι και καλή τύχη για το υπόλοιπο της χρονιάς. Το κοντάρι, τα γαϊτάνια, τα οποία δίνουν το όνομά τους στο έθιμο, οι γενίτσαροι, οι νύφες, οι καρνάβαλοι, οι αράπηδες, ο ταμίας, οι χειροποίητες προσωπίδες είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα, που συμβολίζουν την αέναη ιστορία του υπόδουλου ελληνισμού στους Τούρκους και είναι απαραίτητα για την πραγμάτωση του εθίμου.

Πριν κάνω αναφορά στην τελετή και το συμβολισμό του δρώμενου, αξίζει στο σημείο αυτό, να τονίσω πως το γαϊτανάκι της Γραμμενίτσας είναι το μόνο, που πλαισιώνεται από χορευτές και μη, μεταμφιεσμένους με χειροποίητες προσωπίδες, και αποτελούμενο αποκλειστικά από άνδρες, ενώ εκτυλίσσεται, όπως προαναφέραμε τις δύο Κυριακές της Αποκριάς, πρωί, αμέσως μετά το τέλος της Εκκλησίας, και αφού εισέλθουν στον ιερό ναό ένας γενίτσαρος και η νύφη, για να λάβουν την ευλογία από τον ιερέα, και το απόγευμα, μετά τη δύση του Δώδεκα άτομα - χορευτές χρειάζονται για τον παραδοσιακό αποκριάτικο «γάμο», έξι γενίτσαροι και έξι νύφες, οι οποίοι κρατώντας ο καθένας από μια μακριά κορδέλα, το γαϊτάνι, διαφορετικής απόχρωσης, χορεύουν σε ζευγάρια και καθώς κινούνται γύρω από το στύλο ή κοντάρι, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του με τέτοιο τρόπο, σαν να θέλουν να μιλήσουν κρυφά ή να πουν τα μυστικά τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των δύο Αράπηδων, και έτσι πλέκουν και ξεπλέκουν τις κορδέλες πάνω του, δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, δεμένους απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς.

Τους χορευτές πλαισιώνουν οι Καρνάβαλοι, με τις άσχημες μάσκες και την καμπούρα, να κρατούν το κοντάρι στο κέντρο της πλατείας του χωριού, συμβολίζοντας τον υπόδουλο Έλληνα με τις κακουχίες, τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

Το έθιμο ξεκινά με το σφύριγμα του Ταμία να αποτελεί το έναυσμα για την έναρξη και τη λήξη του εθίμου. Είναι μια χαρακτηριστική μορφή και προσωπικότητα ενός τίμιου άνδρα, που εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη σε όλους, και που προσαρμόστηκε μετέπειτα στο δρώμενο και είναι αυτός, που αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των χρημάτων, όταν το πρωί, μετά το γαϊτανάκι, όλοι μαζί, ακόμη και με τα όργανα, κάνουν το γύρω του χωριού, για να λάβουν τις ευχές όλων των συγχωριανών.

Και τις δύο Κυριακές, ο πρώτος χορός είναι το Τσάμικο Γαϊτανάκι, ένας χορός – παράδοση, που τηρείται αυστηρά όλα τα χρόνια από τους κατοίκους της Γραμμενίτσας και που σπάνια συναντάται σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συμβολικός χορός στο δρώμενο αποτελεί και ο χορός της Νύφης, η οποία ως πρωτοχορεύτρια και εγκυμονούσα, λιποθυμά σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια του χορού, με αποτέλεσμα να την πλησιάζουν οι υπόλοιποι χορευτές για να τη συνεφέρουν, συμβολίζοντας έτσι τους Έλληνες στην προσπάθειά τους να ενωθούν και να έρθουν κοντά, ώστε να αναζητήσουν τρόπους για την αποτίναξη του τουρκικού Την ίδια στιγμή, οι Καρνάβαλοι προσπαθούν να ρίξουν κάτω τους δύο Αράπηδες, την εξουσία δηλαδή, που ελέγχει το καθεστώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβολίζοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων για την απελευθέρωση και το τέλος της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

Τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς, το απόγευμα, που είναι και η κορύφωση του εθίμου, γίνονται τα αποκαλυπτήρια με όλους τους πρωταγωνιστές του εθίμου να συμμετέχουν στο τελευταίο χορό, με τον οποίο πέφτει και η αυλαία του εθίμου, χωρίς τις μάσκες, συμβολίζοντας το τέλος του φόβου... συμβολίζοντας τον ηρωισμό, την ανδρεία, τη φιλοπατρία, τη θρησκευτική πίστη του Έλληνα και προϊδεάζοντας την αρχή της επανάστασης. Η επαφή με τις παραδόσεις μας είναι σήμερα ανάγκη επιτακτική, αφού παρατηρείται μια όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση των ατόμων και ιδιαίτερα των νέων από τα παραδοσιακά στοιχεία.

Οι νέοι της Γραμμενίτσας όμως έχουν ήδη καταφέρει να συνειδητοποιήσουν την αξία των παραδόσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος της ιστορίας τους και στοιχείο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Κατάφεραν και καταφέρνουν όλα αυτά τα χρόνια να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και να μη μένουν αδιάφοροι, καθώς μια τέτοια στάση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση, αλλά και την εξέλιξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

 

Κείμενο: Χάρης Νούλας

*Οι πληροφορίες για τη δημιουργία του ιστορικού αυτού κειμένου αντλήθηκαν από κατοίκους της Γραμμενίτσας.

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 3 ώρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 3 ώρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 3 ώρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 3 ώρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 ημέρες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 3 ημέρες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 6 ημέρες

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 6 ημέρες

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 εβδομάδα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 εβδομάδα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 2 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 3 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail