Αγροτικά

Τοποθετήσεις Γιώργου Στύλιου και Όλγας Γεροβασίλη για το Νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δημοσίευση: 24.01.2014, 14:01 | Τελευταία ενημέρωση: 24.01.2014, 16:27

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 23-1-2014, τοποθετήθηκαν ο Βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη. Ο κ. Στύλιος στην ομιλία του έκανε λόγο για τις στρεβλώσεις που υπήρξαν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέας στην πατρίδα μας. Ενώ η κα Γεροβασίλη επικεντρώθηκε στις ολέθριες συνέπειες που επιφέρει η ακολουθούμενη πολιτική και παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Στύλιου:

«Το σημερινό νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για όλους τους Βουλευτές της ελληνικής περιφέρειας. Πραγματοποιεί την αναγκαία πρόσθεση σε μια σειρά από άλυτα μέχρι σήμερα ζητήματα που ταλάνιζαν τον αγροτικό κόσμο. Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες όσον αφορά την αγροτική της παραγωγή πορευόταν:
• χωρίς σχέδιο,
• χωρίς μοντέλο ανάπτυξης
• και χωρίς κανόνες

Παρά τις κοινοτικές ενισχύεις, τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα πορευόμασταν χωρίς προσανατολισμό. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες, τις οποίες άλλες χώρες είτε του Νότου, είτε του Βορρά τις εκμεταλλεύτηκαν και σήμερα έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογα αποτελέσματα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Με την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε., τα εύκολα λεφτά και το κυνήγι των επιδοτήσεων δημιουργήθηκε ένας πρωτογενής τομέας και μια αγροτική οικονομία έντονα ελλειμματική, με βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες και χαμηλή παραγωγικότητα.

Από τα πλεονάσματα του 1981 της τάξης των 40 εκ. € σε σημερινές τιμές, φτάσαμε το 2008, να έχουμε εμπορικό έλλειμμα της τάξεως των 2 δις € στα αγροτικά προϊόντα. Εάν συνδυάσουμε τα παραπάνω ποσά με το έλλειμμα των 3 δις € στα γαλακτοκομικά και κρέατα αποδεικνύεται το επίπεδο της ένδειας στον τομέα της παραγωγής. Και στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μόνο ότι χάθηκαν οι ευκαιρίες, τις οποίες εκμεταλλεύθηκαν ανταγωνίστριες χώρες. Είναι και το γεγονός ότι η όποια ανάπτυξη υπήρξε στον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε με στρεβλό τρόπο.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα, όπου και πάλι καλείται ο πρωτογενής τομέας να βγάλει την Ελλάδα από τη δύσκολη θέση. Όχι μόνο να θρέψει τους Έλληνες, αλλά και να τους οδηγήσει στην Ανάπτυξη. Ήρθε η ώρα της ρήξης με το παρελθόν. Να βάλουμε τέλος στις παθογένειες και στη νοοτροπία που μας έφερε ως εδώ. Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Είναι ανάγκη να επιχειρήσουμε μια ουσιαστική και σοβαρή μεταρρύθμιση στον αγροτικό μας τομέα. Να στηρίξουμε επιστημονικά τον πρωτογενή τομέα. Η επιστημονική στήριξη είναι σημαντική στη φυτοπροστασία, στη διακίνηση του πολλαπλασιαστικού υλικού και στη θρέψη των φυτών.

Επίσης, είναι σημαντική και για τη ζωική παραγωγή. Είναι θετικό ότι με το παρόν νομοσχέδιο θεσμοθετείται ο κτηνίατρος εκτροφής. Αλλά για να αποφευχθούν οι όποιες στρεβλώσεις θα πρέπει οι επισημάνσεις που ακούστηκαν στη Βουλή για τη βελτίωση του θεσμού να γίνουν αποδεκτές. Όπως επίσης Κύριε υπουργέ περιμένουμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 44, ώστε ο γεωπόνος και ο γεωτεχνικός να είναι πλήρους απασχόλησης και πραγματικά υπεύθυνος επιστήμονας για την πώληση των γεωργικών φαρμάκων..

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειώσω, ότι η νέα ΚΑΠ ενθαρρύνει την παραπάνω προσέγγιση, με τη θεσμοθέτηση των γεωργικών συμβούλων. Ένας θεσμός τον οποίο οφείλετε να τον αξιοποιείσετε ώστε να βοηθήσετε τον έλληνα αγρότη, μεταποιητή, εξαγωγέα, επιχειρηματία και τελικά τον καταναλωτή. Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε μια νέα δομή στο δημόσιο, ώστε να καταστεί λειτουργικό και να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του υπάρχοντος επιστημονικού του προσωπικού.

Οι αλλαγές που προτείνετε με το παρόν νομοσχέδιο έχουν θετικό πρόσημο. Όπως θετικό πρόσημο έχει η διάταξη που προβλέπει τη διασύνδεση του μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων με την ηλεκτρονική βάση του ΓΕΜΗ. Θεσμοθετούνται καθαροί κανόνες στην εμπορία αγροτικών προϊόντων. Μπαίνει τέλος στα φέσια και τα κανόνια. Επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί άμεσα και πλήρως, το πλαίσιο των βιβλίων εσόδων εξόδων για τους αγρότες.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για 3 χρόνια και ότι υπολογίζονται στις δαπάνες τα έξοδα για λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α. Με το συγκεκριμένο μέτρο χτυπιούνται οι ελληνοποιήσεις προϊόντων και αναμένουμε μείωση των τιμών στο ράφι. Βέβαια υπάρχουν προτάσεις των επιστημονικών φορέων για παράδειγμα του ΓΕΩΤΕ οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να έρθουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και να υπάρχει δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση των δομών με νέο επιστημονικά καταρτισμένο και κατά αντικείμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Κύριε υπουργέ επεσήμανα στην επιτροπή τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις μου όσον αφορά την επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και ελπίζω να τις λάβετε σοβαρά υπόψη. Από την άλλη θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο την επιστημονική γνώση και του ιδιωτικού τομέα. 


• Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση των αγροτών.
• Να ενισχύσουμε την έρευνα και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα. Στο συγκεκριμένο πεδίο η Νέα ΚΑΠ παρέχει μεγάλες δυνατότητες. Ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής δε σημαίνει κάλυψη απλά των αναγκών μας. Αγροτική ανάπτυξη σημαίνει:
• εξωστρέφεια,
• όραμα,
• στρατηγικό σχεδιασμό
• και συμβουλευτική υποστήριξη από τις κρατικές δομές.

Μπορούμε να αφουγκραστούμε τις αγορές και να διεισδύσουμε με αξιώσεις σε αυτές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ένα χαρακτηριστικό της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι η ύπαρξη μικρών κλήρων. Από τη μια πλευρά αυτό υποστηρίζει τον κοινωνικό ιστό, επιχειρησιακά όμως δυσχεραίνει την εξωστρέφεια και το συντονισμό. Μόνο μέσω των συλλογικών οργάνων των αγροτών μπορεί να επιτευχθεί. Το πετυχαίνουμε σήμερα? Δυστυχώς όχι και ξέρουν όλοι το γιατί.

Κύριε υπουργέ,
Κατέθεσα στην επιτροπή το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, της προηγούμενης Κυριακής, που αναφερόταν στο πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων για τις αγροτικές Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Τροπολογία Είναι πρόσφατη η πρωτοβουλία η κυβέρνησης να βάλει και σε αυτό τον τομέα το μαχαίρι στο κόκαλο, και μέσω των κατάλληλων θεσμών να ξεκινήσει η εξυγίανση. Να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει δικαιοσύνη και τιμωρία και δε μένει τίποτα κρυφό. Χρειάζονται σήμερα όσο ποτέ γενναίες μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αποφάσεις.

Κύριε υπουργέ,
είναι θετικό ότι δεχτήκατε την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Καρασμάνης και έχω υπογράψει, η οποία κάνει δεκτή την αποζημίωση της ακαρπίας των δενδρωδών καλλιεργειών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Επίσης θετική είναι και η τροπολογία που καταθέσαμε με άλλους Βουλευτές και αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, την οποία δηλώσατε ότι αποδέχεστε…

Δίνεται μια ευκαιρία στην χώρα μας να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι υπάρχουσες υποδομές:
• σε ανθρώπινο δυναμικό,
• σε εγκαταστάσεις,
• σε επιστήμονες,
• σε τεχνικούς
• και σε υπηρεσίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η βασική δύναμη παραμένει ο αγρότης, που τόσο τον έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία. Μέσα από αυτή τη θεώρηση αυξάνεται και η κοινωνική αποδοχή του επαγγέλματος και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες άνεργους νέους. Κυριολεκτικά ελπίζουμε σε νέους μορφωμένους αγρότες-επιχειρηματίες που θα βάλουν τα θεμέλια της ανάκαμψης και θα τους το χρωστάμε. Από την πλευρά μας ως κυβέρνηση οφείλουμε να στηρίξουμε το σύνολο του αγροτικού κόσμου, τους νέους αγρότες και ειδικά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των ημιορεινών και ορεινών περιοχών

Τέλος κυρίες και κύριοι,
Στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής για την επανεκκίνηση της οικονομίας.»

Αναλυτικά η ομιλία της κας Γεροβασίλη:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν υπήρξε κυβέρνηση που να πέρασε από αυτό το τόπο, που να μην έβαζε, στο επίκεντρο της πολιτικής της, στα λόγια βέβαια μόνο, την αγροτική οικονομία. Δεν υπήρξε πολιτικός αρχηγός και πρωθυπουργός, που να μην μίλησε για ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Δεν υπήρξε ταυτόχρονα, πιο συστηματική απαξίωση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας από αυτή που έχουμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Έχει αποδυναμωθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής σε τέτοιο σημείο, που δεν είμαστε πια σε θέση να καλύψουμε τις επισιτιστικές ανάγκες του λαού μας. Οι λόγοι είναι πολλοί και χιλιοειπωμένοι. Δεν θα τους επαναλάβω τώρα εδώ. Ήταν λοιπόν, που ήταν ζοφερό το πλαίσιο, ήρθαν στη συνέχεια τα μνημόνια και η νεοφιλελεύθερη πολιτική άλωσαν τα πάντα.

Μνημόνιο για τον αγρότη και την οικογένειά του σημαίνει: - υπερφορολόγηση. Πληρώνω φόρο για το σπίτι μου, τα χωράφια μου και φορολογούμαι από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματά μου, - σημαίνει φόρος που θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, - σημαίνει κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις του ΟΓΑ και βγαίνω στα στη σύνταξη μετά θάνατον, - και βέβαια, αδυναμία να αποπληρώσω τα δάνεια μου με κίνδυνο να χάσω την υποθηκευμένη γη και το σπίτι μου, Περίπου 2 δις ευρώ επιβαρύνθηκαν φορολογικά οι αγρότες. Είναι που δεν φορολογούνται σύμφωνα με τη κυβέρνηση. Όσο δηλαδή και το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκε. Με το ένα χέρι δίνετε στον αγροτικό κόσμο και με το άλλο τα παίρνετε.

Κύριοι συνάδερφοι της συμπολίτευσης,
Ακούστε σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μου. Στον κάμπο της Άρτας παράγονται πάνω από 250.000 τόνοι επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή διαφόρων ποικιλιών. 70% της παραγωγής έχει μείνει αδιάθετο με αποτέλεσμα να σαπίζουν στα χωράφια.

Ξέρετε κύριε Υπουργέ πόσο πωλούνται, όταν πουλιούνται, τα επιτραπέζια και πόσο τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια; Γύρω στα 8 λεπτά τα επιτραπέζια και 3 λεπτά το κιλό τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. Πώς να μην φτάσουν σε οικονομικό αδιέξοδο οι αγρότες και οι οικογένειές του; Που θα βρουν τα χρήματα να ζήσουν; Που θα βρουν χρήματα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια; Που θα βρουν χρήματα και για τις δόσεις των κόκκινων δανείων; Πώς θα προστατευτούν οι καταχρεωμένες αγροτικές οικογένειες που δανείζονταν για να πάρουν λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα από την αγροτική τράπεζα και τώρα πάνε και βλέπουν τη πινακίδα της Τράπεζας Πειραιώς; Που τους παίρνουν τηλέφωνα εισπρακτικές εταιρίες και τους λένε ότι θα δεσμευτούν οι περιουσίες τους λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους;

Εδώ, όπως καταγγέλθηκε, καλούνται οι αγρότες να υποβάλλουν στις ΔΟΥ υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι «θα χρησιμοποιήσω την κατοικία μου και ως επαγγελματική στέγη, κάνοντας άρση του ασύλου της κατοικίας…». Αν έχετε τον Θεό σας….

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,
Μια και μόνο νομοθετική πράξη οφείλατε να φέρετε και αυτό δεν το κάνατε που να αφορά τα δάνεια των αγροτών. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε τροπολογία με την οποία ζητάμε την απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης αγροτικών δανείων προς τρίτους. Υπάρχουν καταγγελίες ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι άρχισαν να λαμβάνουν επιστολές από την υπό εκκαθάριση κακή ΑΤΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10 ημερών.

Στέλνουν επιστολές στους δανειολήπτες και τους ανακοινώνουν ότι από εδώ και πέρα τα δεδομένα των αγροτών με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαβιβάζονται σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες.

Αυτές θα διαπραγματευτούν τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους Ο ΣΥΡΙΖΑ με την προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη ζητά: - να απαγορευτεί η μεταβίβαση δανείων, Ζητά, - τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές προς τρίτους που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του Νόμου να είναι αυτοδικαίως άκυρες, και ζητά, ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας να υποχρεούται να ενημερώσει εντός δύο μηνών όσους τα δάνειά τους έχουν ήδη τιτλοποιηθεί και εκχωρηθεί καθώς και σε ποιούς οργανισμούς τα έχουν εκχωρήσει.

Αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή. Δεν την έκανε δεκτή γιατί μακροπρόθεσμο στόχος της είναι η δήμευση της αγροτικής γης. Οίκοι του εξωτερικού και hedge funds θα καταληστεύσουν την αγροτική γη. θα γυρίσουμε πίσω στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, όταν η γη ήταν στα χέρια των τσιφλικάδων. Θα το πω να ακουστεί όσο πιο καθαρά γίνεται για να το ακούσουν οι αγρότες. Θα γίνετε κολλήγοι στα χωράφια σας.

Μην επιτρέψετε να σας κλέψουν τη γη σας, το μόχθο σας, το μέλλον των παιδιών σας. Τα μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση οδηγούν σε ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου. Ξεκλήρισμα με τη κυριολεκτική σημασία της λέξης. Θα χάσουν οι αγρότες τον κλήρο της γης που έχουν για να δουλεύουν κ να τρέφουν της οικογένειές τους. Οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια τους. Οι ψαράδες τις βάρκες τους. Έχει ζήσει η Άρτα τέτοιες εποχές, όταν, μετά την απελευθέρωση, στον Καραπάνο ανήκαν ολόκληρα χωριά, βοσκοτόπια και αγροί. Και δεν τις ξεχνάνε οι αρτινοί εκείνες τις εποχές.

Κυρίες και κύριοι,
Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ότι οι αγρότες οργανώνονται πάλι και φαίνεται να είναι ομόφωνη η εκτίμηση πως η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων είναι μονόδρομος. Εμείς χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους. Κύριοι και κυρίες συνάδερφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πολιτική εκείνη δύναμη που προεκλογικά ανεβαίνει στα τρακτέρ και μετεκλογικά, όταν γίνει κυβέρνηση, στέλνει τα ΜΑΤ να σκάσουν τα λάστιχα των τρακτερ.

Εμείς καλούμε τον αγροτικό κόσμο να οραματιστούμε μαζί, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το σχέδιο που θα ενεργοποιήσει τον πρωτογενή τομέα και θα ξαναζωντανέψει την ύπαιθρο. Όχι κυρίες και κύριοι για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν. Έχει κάνει και ο αγροτικός κόσμος τα λάθη του και οφείλει να αναστοχαστεί πάνω σε αυτά.

Είναι τέτοιες οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και τόσο τραγική η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, που καθιστούν εξαιρετικά επείγουσες και επιτακτικές πολλές διαρθωτικές αλλαγές και δράσεις. Για μας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής σημαίνει:
- διασύνδεση μεταξύ των κλάδων του πρωτογενή τομέα,
- ανασύνταξη του συνεταιριστικού κινήματος,
- αλλαγή στα παραγωγικά πρότυπα και στην ποιότητα των προϊόντων,
- αναδιάρθρωση της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής.

Σημαίνει επίσης:
- διαχείριση υδάτων,
- σοβαρή πολιτική γης, με δασικούς χάρτες, προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας,
- αντιμετώπιση της διατροφικής υποβάθμισης.

Σημαίνει, τέλος, υποδομές Υγείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στην Περιφέρεια. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής σε μια κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο. Εμείς προτείνουμε έναν άλλο δρόμο.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι σπαρμένος με λουλούδια. Προϋποθέτει την αλλαγή νοοτροπίας εκ μέρους μας. Έχει κόπο και μόχθο. Έχει όμως και την ελπίδα ότι θα ξημερώσει μια καινούργια μέρα".

Ροή ειδήσεων

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πριν από 2 ημέρες

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μείωση παραγωγής του πλαστικού

Πριν από 4 ημέρες

ΑΑΔΕ: Παράταση στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων Απριλίου

Πριν από 4 ημέρες

Απαγόρευση αλιείας από την 1 Μαϊου

Πριν από 4 ημέρες

Ανακοίνωση αποφάσεων της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 4 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 1 εβδομάδα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 1 εβδομάδα

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 2 εβδομάδες

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 μήνα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 1 μήνα

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 1 μήνα

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail