Αγροτικά

Πάει για χάλκινο μετάλλιο το ελληνικό ακτινίδιο

Στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι στα 45 µε 50 λεπτά το κιλό αναµένεται να κινηθεί η τιµή για το ελληνικό ακτινίδιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Ωστόσο, φέτος η παραγωγή του εκτιµάται ότι θα αποκατασταθεί από τα περσινά χαµηλά και θα ξεπεράσει τους 160.000 τόνους, µε τις νέες φυτείες να δίνουν καρπούς.

Δημοσίευση: 30.09.2015, 12:58 | Τελευταία ενημέρωση: 09.10.2015, 23:10

Αποκατάσταση από τις µειωµένες περσινές αποδόσεις που έδωσαν παραγωγή κάτι λιγότερο από 140.000 τόνους δείχνουν οι πρώτες εκτιµήσεις για τη φετινή σεζόν στο ελληνικό ακτινίδιο, που αναµένεται να αγγίξει σχεδόν τους 170.000 τόνους. Την ίδια ώρα, οι πρώτες ενδείξεις µιλούν για τιµή παραγωγού στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι, στα 45 µε 50 λεπτά το κιλό µεσοσταθµικά. Η αύξηση της φετινής σοδειάς οφείλεται και στις νέες φυτείες που φέτος βρίσκονται στο τέταρτο µε πέµπτο έτος και θα δώσουν το 50% της παραγωγής τους.

Άλλωστε, η παραγωγή του ακτινιδίου στη χώρα µας κινείται σε ανοδική τροχιά από το 2007 και αναµένεται την επόµενη διετία να «σκαρφαλώσει» στην τρίτη θέση της παγκόσµιας κατάταξης, από την τέταρτη σήµερα. Και µπορεί το ρωσικό απαγορευτικό να έβαλε τρικλοποδιά στις εξαγωγές µας στη Ρωσία, όµως το ελληνικό ακτινίδιο βρήκε διέξοδο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εξαγωγές µας στη Ρωσία έφταναν τους 23.000 τόνους, ενώ πέρυσι το 70% αυτών διοχετεύτηκε σε άλλες αγορές, αυξάνοντας ρυθµούς και µερίδια σε νέες χώρες.

Στο στόχαστρο των Ελλήνων βρίσκονται οι αγορές της Ν. Κορέας και Ταϊβάν, ενώ και η συνεργασία µε Ασία, Λατινική Αµερική και Αφρική αναµένεται να δώσει καρπούς τα επόµενα δύο χρόνια. Σε ικανοποιητικό βαθµό προχωρούν οι εξαγωγές των ελληνικών ακτινιδίων σε Ιορδανία και Αραβικά Εµιράτα, ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες προς Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγµατεύσεις Ελλήνων εξαγωγέων µε την Ινδία, ενώ µε ποσότητες που διαρκώς αυξάνονται προχωρούν και οι εξαγωγές σε Γερµανία, Ρουµανία και Αίγυπτο, λέει ο ειδικός σύµβουλος του Incofruit Γ. Πολυχρονάκης.

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ Χριστίνα Μανώση, σχολιάζει το θεαµατικό, όπως το χαρακτηρίζει, ενδιαφέρον των παραγωγών. Μάλιστα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της, «την επόµενη τριετία, η συνολική παραγωγή της χώρας ενδέχεται να διπλασιαστεί». Βέβαια, όπως διευκρίνισε η ίδια, «αυτή η εξέλιξη όσο ενθαρρυντική και να µοιάζει γεννά και κάποιες υποχρεώσεις, που σηµαίνει ότι πρέπει να πέσουν χρήµατα και να γίνουν επενδύσεις, αφού τα κέντρα υποδοχής των προϊόντων δεν θα επαρκούν για να φιλοξενήσουν τις µεγάλες ποσότητες που θα παράγει η χώρα µας».

Την επόµενη τετραετία, βάσει των µέχρι ώρας στοιχείων, η ελληνική παραγωγή ακτινίδιου αναµένεται να φτάσει σχεδόν τους 200.000 τόνους. Ταυτόχρονα, αυξητικό ρυθµό εµφανίζει και η εξαγωγική δραστηριότητα. Υπενθυµίζεται, ότι οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίων το 2014 ανήλθαν σε 128.000 τόνους, έναντι 91.199 τόνων το 2013 και στους 73.580 τόνους το 2012. Άλλωστε, την περίοδο 2007-2008, η Ελλάδα εξήγαγε µόλις 38.470 τόνους και το 2009 περίπου 58.767 τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, µεγάλη σηµασία για τον παραγωγό, για την αποδοτικότερη διοχέτευση της σοδειάς στην αγορά έχει η οργάνωση του κλάδου σε επίπεδο τυποποίησης, αποθήκευσης, αλλά  και πωλήσεων, εξηγεί ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Ζευς Αλέκος Παπακώστας. Η βελτίωση της δυναµικότητας των αποθηκευτικών υποδοµών της χώρας µας θα διευρύνει και τους χρόνους διάθεσης του ελληνικού προϊόντος, πέραν του Μαρτίου.

Πέντε ελληνικές εταιρείες στη φετινή Asia Fruit Logistica

Με 5 εκθέτες εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στη ∆ιεθνή Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών, Asia Fruit Logistica που διοργανώθηκε 2 µε 4 Σεπτεµβρίου στο Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, η έκθεση σηµείωσε νέο ρεκόρ συµµετοχής στον αριθµό εκθετών, καταγράφοντας αύξηση 20% από την προηγούµενη διοργάνωση. Ειδικότερα, έλαβαν µέρος οι εταιρίες Greek & Fresh, Kolios Company, Protofanousi Fruits, Snack A Fruit και Zeus Kiwi, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε 9.200 ενδιαφερόµενους επιχειρηµατίες από 70 χώρες του κόσµου.

Μία ηµέρα πριν από την έναρξη της έκθεσης, της οποίας διοργανωτής είναι ο Εκθεσιακός Οργανισµός του Βερολίνου, έλαβε χώρα και το συνεδριακό µέρος «Asia Fruit Congress», στο οποίο συµµετείχαν 400 υψηλόβαθµα στελέχη της βιοµηχανίας νωπών φρούτων και λαχανικών.

Για πρώτη φορά, φέτος, πραγµατοποιήθηκε την πρώτη µέρα του εκθεσιακού γεγονότος και το «1st Cool Logistics Asia Conference», συνέδριο µε κεντρικό θέµα τη µεταφορά ευπαθών προϊόντων και τη διαχείριση της ελεγχόµενης θερµοκρασίας κατά τη διακίνησή τους. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να καλύψει όλα τα στάδια µεταφοράς από την παραγωγή µέχρι την κατανάλωση.

Σηµειώνεται ότι η επόµενη Asia Fruit Logistica πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 µε 9 Σεπτεµβρίου 2016, ενώ θα προηγηθεί από τις 3 ως τις 5 Φεβρουαρίου 2016 η Fruit Logistica του Βερολίνου, η καταξιωµένη διεθνής διοργάνωση για τα νωπά φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: Agrenda

Ροή ειδήσεων

Αρτινών Συνεργασία: Καμία ανοχή σε συκοφαντικά δημοσιεύματα που υπονοούν δοσοληψίες για έργα του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 ημέρες

Συλλογή τροφίμων ξηράς και μακράς διάρκειας από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 ημέρες

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 5 ημέρες

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 5 ημέρες

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 5 ημέρες

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 5 ημέρες

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 5 ημέρες

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 1 εβδομάδα

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 1 εβδομάδα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 2 εβδομάδες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 2 εβδομάδες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 3 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 1 μήνα

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 1 μήνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 1 μήνα

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 1 μήνα

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail