Ήπειρος

Ως ξενοδοχειακή μονάδα θα επαναλειτουργήσει το Ξενία Άρτας

Ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, με ευρεία πλειοψηφία. Αντιδράσεις από Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή και ΣΥΡΙΖΑ Άρτας

Δημοσίευση: 19.01.2016, 15:18 | Τελευταία ενημέρωση: 26.02.2016, 22:14

Με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε, χθες βράδυ, την διενέργεια δημοπρασίας και την εκμίσθωση του (πρώην) ΞΕΝΙΑ Άρτας, ώστε αυτό να αποτελέσει μια πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα, μέσα στο Κάστρο της πόλης, το οποίο έχει πλέον ανοίξει για το κοινό.

Στη συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν και δεκάδες συμπολίτες, με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη να αναλύει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την λειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα, με την παράλληλη βέβαια λειτουργία των αντίστοιχων χώρων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια και εστιατόριο) μακροχρόνιας μίσθωσης, «αφουγκραζόμενοι την επιθυμία και την βούληση των δημοτών να λειτουργήσει όπως και στο παρελθόν, αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι η χρήση αυτή θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, το Κάστρο θα είναι ανοιχτό προς το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και πολύ καλά συντηρημένο».

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 4.000 ημερομίσθια, ενώ με την έναρξη της λειτουργίας του έργου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 20 άμεσες θέσεις εργασίας  και 25 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Εξηγώντας γιατί δεν επελέγη η πρόταση να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικός πολυχώρος, ο κ. Τσιρογιάννης ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας πως «αυτή η πρόταση ήταν η εύκολη λύση για εμάς, εάν θέλαμε να εκμεταλλευθούμε το θέμα και πολιτικά. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το ΞΕΝΙΑ με χρήματα του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πρέπει να δούμε ποια πραγματικά χρήση θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη. Στην Άρτα υπάρχουν οι λιγότερες κλίνες σε όλη την Ήπειρο και αν θέλουμε να κάνουμε βήματα στον τουρισμό οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπογράμμισε δε, σε ό, τι αφορά τους χώρους πολιτισμού στην πόλη, ότι υπάρχουν κτίρια, όπως είναι το Ιστορικό Δημαρχείο, το αρχοντικό Ζορμπά, το αρχοντικό Παπακώστα, το κτίριο στην οδό Ορλάνδου, το κτίριο Αγραφιώτη κ.α., τα οποία μπορούν να γίνουν πολιτιστικά κέντρα, με χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα και «εκεί θα θέλαμε τη βοήθεια της Κυβέρνησης».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να υποβάλει άμεσα σχετικό αίτημα για την δημοπρασία και την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, ώστε να παραχωρηθεί η πρόσβαση κατά χρήση από την είσοδο του Κάστρου μέχρι τον οικοπεδικό χώρο του ΞΕΝΙΑ. Στη συνέχεια, αφού αποσταλεί η παραχώρηση της πρόσβασης, να παραπέμψει άμεσα τον καθορισμό των όρων και κάθε άλλη ενέργεια που θα απαιτηθεί σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης για την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ με την προαναφερόμενη χρήση.

«Στο Κ.Α.Σ. θα χρειαστεί και η βοήθεια των Κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας, οι οποίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πράξουν τα δέοντα, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και η κοινωνία της Άρτας αποφάσισε για το πώς θέλει το ΞΕΝΙΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε από τις δυο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (των κ.κ. Στασινού και Παπαλέξη, με τον κ. Κοσμά -από την παράταξη του πρώτου- να ζητά αναβολή), ενώ υπέρ της λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα τάχθηκαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης («Σκουφάς», «Μακρυγιάννης», «Πολιτών Παρέμβαση») που έλαβαν και το λόγο.

Το ιστορικό

Τέλος, σημειώνεται πως το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ βρίσκεται εντός του Ιστορικού Βυζαντινού Κάστρου της πόλης, το οποίο έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία και σημασία. Το Κάστρο της Άρτας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που χαρακτηρίζουν μαζί με το γιοφύρι τη πόλη.

Το 1960 εντός του Κάστρου κατασκευάστηκε το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ΞΕΝΙΑ, όπου μαζί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πόλης, μέρος της παλαιότερης αλλά και της σύγχρονης ιστορίας της. Το ΞΕΝΙΑ από την κατασκευή του έως και το 1992 περίπου λειτουργούσε ως ξενοδοχείο - σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα και ο χώρος του κάστρου να παραμένει κατά βάσει ανενεργός εκτός των θερινών μηνών, όπου περιστασιακά στο θεατράκι του κάστρου φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με το Ν. 4049/2012 το ΞΕΝΙΑ παραχωρήθηκε στο Δήμο Αρταίων, ενώ το Μάιο του 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Αρταίων.

Αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση από τη Ριζ. Δημ. Αλλάγή

Η θέση μας για το ΞΕΝΙΑ (στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου στις 18-1-2016)
Το Κάστρο και το Ξενία της Άρτας ανήκουν στον αρτινό λαό και πρέπει να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους, ντόπιους και τουρίστες. Γι΄αυτό και θεωρούμε εγκληματική την εγκατάλειψη, την ερήμωση και την συστηματική για χρόνια απαξίωση του Ξενία και του χώρου που το περιβάλλει.

Η πρότασή μας για το ΞΕΝΙΑ είναι να μετατραπεί σε ένα «Πολιτιστικό- Πνευματικό Κεντρο – Χώρο πολλαπλών χρήσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας», ενταγμένο στον κεντρικό ιστό της πόλης και άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της. Μαζί με το θέατρο του κάστρου, θα πρέπει να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο (για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις). Στο κτίριο του Ξενία προτείνουμε να στεγαστούν (στον επάνω όροφο) φορείς και συλλογικότητες που ασχολούνται και προάγουν τον πολιτισμό, ενώ στο ισόγειο να δημιουργηθεί ένας χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων, μαζί με ένα δημοτικό αναψυκτήριο- καφενείο. Η ανακατασκευή του Ξενία θα πρέπει να επιδιωχθεί να γίνει με χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, όπου άμεσα ο Δήμος (ως ιδιοκτήτης του) οφείλει να το εντάξει, καθώς και με τυχόν άλλους πόρους (π.χ εθνική επιχορήγηση ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα), ενώ το αναψυκτήριο μετά την αποπεράτωσή του θα το εκμεταλλευτεί ο Δήμος, είτε ως δημοτική επιχείρηση, είτε με εκμίθωσή του ως καφενείο- καφετέρεια, με σεβασμό όμως στην ιστορία και στην αισθητική του χωρου, προκρίνοντας συνεργαστικά σχήματα από νέους ή άνεργους συμπολίτες μας, ώστε και έσοδα να έχει, αλλά και ο χώρος να είναι διαρκώς ανοικτός, ζωντανός και προσβάσιμος σε όλους.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης άλλωστε το Δήμου έως και 100% για την ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί! Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μορφές ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ και σε τυχόν αξιοποίησή του με ΣΔΙΤ και φυσικά διαφωνούμε με τυχόν εκχώρησή του σε ιδιώτη για λειτουργία ξενοδοχείου. Η Άρτα δεν χρειάζεται ένα ακόμα ξενοδοχείο, αλλά το Ξενία ενταγμένο στην καθημερινότητά του, για αναψυχή και πολιτισμό! Οι πολίτες και οι φορείς της Άρτας, πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά: Ή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα ή με την προστασία των κοινών αγαθών και τον πολιτισμό! Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μέσο και κάθε τρόπο για να αποτραπούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ και να ανοίξει ο δρόμος της αξιοποίησής του για τον πολιτισμό του τόπου μας.

Ανακοίνωση για την απόφαση από το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δήμαρχος Αρταίων και όσοι υποστήριξαν την εισήγησή του για εκμίσθωση του χώρου του πρώην ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη, επέλεξαν με την ψήφο τους να καταστήσουν σαφές στην Τοπική κοινωνία το “μεγαλεπήβολο όραμά τους” για τον τόπο.

Σε μία περίοδο που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της, η νυν Δημοτική Αρχή και οι συνοδοιπόροι της, ήταν ξεκάθαροι: ο τόπος αυτός χρειάζεται… ΚΛΙΝΕΣ.. Αρνήθηκαν ακόμη και να συζητήσουν τη δυνατότητα, να αξιοποιήσει ο Δήμος την περιουσία του, μέσω εξασφαλισμένης χρηματοδότησης 100% και να προστατέψουν το δημόσιο αγαθό, ως κοινό αγαθό.

Κάνουν σα να μη γνωρίζουν ότι οι ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ δεν είναι χρήματα σε σεντούκι για να τα μεταφέρουμε όπου θέλουμε. Η κάθε δράση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και το ΞΕΝΙΑ της Άρτας πληρεί τις προδιαγραφές της πρότασης.

Όσο κι αν οι άνθρωποι, που αποφασίζουν για το μέλλον της πόλης, εμφανίζονται σα να μη γνωρίζουν τίποτε για ό,τι ισχύει, δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, για μας το θέμα του ΞΕΝΙΑ δεν έχει κλείσει. Ο αγώνας για την αξιοποίησή του, ως δημόσιο και κοινό αγαθό θα συνεχισθεί.

Στους ψηφίσαντες χθες, την εκμίσθωση του χώρου σε ιδιώτη, να τους θυμίσουμε τα λόγια του ΠΟΙΗΤΗ: "Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα…"
Τμήμα αυτοδιοίκησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α Άρτας

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 3 ώρες

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 4 ώρες

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 19 ώρες

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 19 ώρες

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 19 ώρες

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 5 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 5 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 5 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 εβδομάδα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail