Ήπειρος

ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου στην τράπεζα της Ελλάδας.

Δημοσίευση: 23.04.2015, 11:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2015, 11:27

Σε κλίμα έντονης ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι, συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει εν μία νυκτί σε πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών ΟΤΑ που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το επόμενο 15ήμερο.

Μοναδικό θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η «Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων του Δήμου Αρταίων και καθορισμός των περαιτέρω ενεργειών από πλευράς Δήμου».

Η ΚΕΔΕ, με ψήφισμα που εξέδωσε μετά από τη μαραθώνια έκτακτη συνεδρίασή της την Τρίτη το μεσημέρι στην Αθήνα, κάλεσε τις Δημοτικές Αρχές όλης της Χώρας να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τουλάχιστον μέχρι και τη σύγκληση του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.

Συγκεκριμένα, μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, από το ΔΣ Αρταίων αποφασίσθηκαν τα εξής:
1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις μέχρι τώρα διευκρινίσεις και για αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος με τα θεσμικά όργανα των Δήμων, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3. Καταγγέλλει την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
4. Δηλώνει ότι η Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, παραβιάζει την αυτοτέλεια του Δήμου, δεν προηγήθηκε καμιά διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των Δήμων, ανατρέπει τον προγραμματισμό του και στην ουσία αναστέλλει την λειτουργία του Δήμου.
5. Δηλώνει αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα του δοθεί, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
6. Αποφασίζει μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, ο Δήμος Αρταίων να μην εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία του.
7. Να συμμετέχει ο Δήμος Αρταίων μαζί με το προσωπικό του, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
8. Να ληφθεί μέριμνα για την έγκυρη ενημέρωση των δημοτών της Άρτας, σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για την τοπική μας οικονομία και για τους επαγγελματίες μας, η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.
9. Αγωνιζόμαστε ώστε μέσα από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις να κάνουμε τον Δήμο Αρταίων ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, όπως αρμόζει στον Αρτινό λαό.

Η θέση της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής» στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Άρτας

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, η δημοτική παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή’ κατέθεσε την δική της θέση, υπό την μορφή εναλλακτικού σχεδίου  ψηφίσματος,  που έχει ως εξής:

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Η νέα κυβέρνηση, με νωπή τη λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους- δανειστές της, δίνει σθεναρά τη μάχη ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς τη λήψη υφεσιακών μέτρων, χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων, χωρίς νέες απολύσεις.

Η «παγίδα θανάτου» που της έστησε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά και οι διεθνείς τοκογλυφικοί «θεσμοί», σε συνδυασμό με τις πιέσεις και την οικονομική ασφυξία που της επέβαλαν, προκειμένου να την γονατίσουν και να την κάνουν να υποταχθεί σε μνημονιακές πολιτικές, πρέπει να πέσουν στο κενό.

Δίνουμε μάχη σαν χώρα, για πρώτη φορά διαπραγματευόμενοι με το κεφάλι ψηλά, να σταθούμε όρθιοι , να διασωθούμε και να ανοίξουμε δρόμους για την ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας, υιοθετεί κάποιες μορφές εσωτερικού δανεισμού, μία εκ των οποίων είναι και το έκτακτο μέτρο (δίμηνης διάρκειας) της μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων δανεισμού (έως 15 ημέρες), για την αντιμετώπιση των έκτακτων χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Αυτή η πρακτική άλλωστε ισχύει ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε η κυβέρνηση ούτε κουρεύει, ούτε δημεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ (όπως είχε κάνει άλλη μνημονιακή κυβέρνηση στο παρελθόν). Ούτε κρύβεται. Δημοσιοποιεί τις προθέσεις της στο λαό και επιδιώκει να περιορίσει όσο περισσότερο μπορεί την πίεση που δέχεται τις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία- γέφυρα, προκειμένου να μην δεχτεί μέτρα λιτότητας. Aρκετοί φορείς (της δημόσιας διακυβέρνησης και άλλοι) έχουν ήδη καταθέσει τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου επίσης ότι και το επιτόκιο που δίνει, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των εμπορικών τραπεζών (π.χ η Περιφέρεια Αττικής, η Αττικό Μετρό κλπ).

Είναι αλήθεια ότι η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση και σίγουρα θα έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ΄αυτό θα συμφωνήσουμε. Αυτό όμως, δυστυχώς, καταδεικνύει και τον ΕΚΤΑΚΤΟ χαρακτήρα της περίστασης!!

Οι «κορώνες» των δήθεν ανεξάρτητων, αλλά γνωστών δεξιών και αγαπητών παιδιών Σαμαρά και Βενιζέλων (π.χ Πατούλης, Ψινάκης, Καμίνης κλπ), που σήμερα κόπτονται δήθεν για την αυτοτέλεια της Αυτοδοίκησης και «βγαίνουν στα κεραμίδια», για πέντε ολόκληρα χρόνια μνημονιακών κυβερνήσεων έκαναν «την πάπια». Σιωπηλά αποδέχονταν απολύσεις και μειώσεις μισθών εργαζομένων στους ΟΤΑ, περικοπή κατά 66% των ΚΑΠ, το οικονομ. Παρατηρητήριο, τα ξεπουλήματα δημόσιας γης και δημοτικής περιουσίας, τα κουρέματα αποθεματικών τους με το PSI και τα ελληνογερμανικά σύμφωνα συνεργασίας!

Δέχονταν τα μνημόνια, που πετσόκοβαν τον ελληνικό λαό και την εθνική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Στήριζαν την δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία και διευκόλυναν πολλαπλώς. Ας μας πουν λοιπόν όλοι αυτοί ανοιχτά και καθαρά, (και μαζί μ΄αυτούς και τα κόμματα που τους στηρίζουν –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) ότι δεν θέλουν τη διαπραγμάτευση, θέλουν την άνευ όρων παράδοση της χώρας στους πιστωτές, θέλουν την υποταγή μας στη Μέρκελ και τον Σόϊμπλε, θέλουν νέο μνημόνιο, θέλουν νέες απολύσεις, θέλουν μισθούς και συντάξεις των 300 ευρώ, θέλουν κοινωνική καταστροφή. Ας το πουν. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Εμείς, λοιπόν, συμμεριζόμενοι και την αρνητική κριτική που υπάρχει για την ΠΝΠ, τοποθετούμαστε ως εξής: Ας δεχθούμε αυτό το έκτακτο μέτρο της πρόσκαιρης και βραχύβιας μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου στην ΤτΕ, ως ένα έκτακτο μέτρο και υπό τον όρο της πλήρους δέσμευσης και εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και χωρίς υστερίες ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει… και αν αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση (δηλ. πλήρης διασφάλιση των διαθεσίμων των ΟΤΑ και απόδοσή τους στο ακέραιο αμέσως μετά το δίμηνο, άμεση εκταμίευση του 10% κλπ) δεν πραγματοποιηθούν, εδώ είμαστε για να κινητοποιηθούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλό του Δήμου μας και της Τ.Α συνολικά. Γιατί όλοι μαζί –και οι φορείς της Τ.Α επίσης – ή θα περάσουμε απέναντι ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε!

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Έκθεση φωτογραφίας: "Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου" στο κάστρο της Άρτας

Πριν από 12 ώρες

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής σήμερα το απόγευμα

Πριν από 13 ώρες

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 1 ημέρα

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 1 ημέρα

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 1 ημέρα

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 5 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 5 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 5 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 εβδομάδα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail