Ήπειρος

ΞΕΝΙΑ και Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων

Δημοσίευση: 24.11.2015, 21:07 | Τελευταία ενημέρωση: 24.11.2015, 21:07
Φωτο: αρχείο

Το ευαίσθητο θέμα της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ Άρτας άνοιξε προς διάλογο ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έγινε στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο Αρταίων.

Ο Δήμαρχος έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους τους Αρτινούς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν δυο επιλογές: από τη μια, να γίνουν κινήσεις για τη χρηματοδότηση μέσω κάποιου προγράμματος, ώστε να το ανακαινίσει και αξιοποιήσει ο ίδιος ο Δήμος ως καφετέρια/εστιατόριο στο ισόγειο και πολιτιστικούς χώρους στους ορόφους ή να αξιοποιηθεί με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ως καφετέρια/εστιατόριο και ξενοδοχείο.  Ο Δήμαρχος ζήτησε την άποψη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Σε ό, τι αφορά το Χριστουγεννιάτικο χωριό, το οποίο για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αρταίων, συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν οι πύλες. Το Χωριό θα φιλοξενηθεί, ως γνωστόν, στο χώρο του Κάστρου, δίπλα στο ΞΕΝΙΑ.

«Υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων και συνέχισε: «Θέλουμε να χτίσουμε κάτι σιγά- σιγά. Έχουμε την αγωνία και το άγχος για το πώς θα πετύχει το εγχείρημα. Θα είναι κάτι πολύ καλό για την πόλη μας, καθώς θα στηριχθεί η τοπική οικονομία, μιας και θέλουμε να δουλέψουν κάποιοι τοπικοί έμποροι και κατασκευαστές».

Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη δέσμευση που έλαβε ο Δήμαρχος Αρταίων από το Υπουργείο Πολιτισμού, το έτος 2016 θα ανακηρυχτεί ως «έτος Μόραλη», ικανοποιώντας έτσι το εκπεφρασμένο αίτημα του Δήμου Αρταίων, ο οποίος θέλει με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον μεγάλο καλλιτέχνη που γεννήθηκε στην Άρτα. Υπενθυμίζεται, ότι για το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Αρταίων, το συντονισμό των οποίων θα έχει ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί για αυτό το σκοπό.

Η θέση της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής για το Ξενία

Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Άρτας, επαναφέρουμε αυτούσια την θέση της δημοτικής μας παράταξης, όπως κατατέθηκε στην αρτινή κοινωνία προεκλογικά και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα: Το Κάστρο και το Ξενία της Άρτας ανήκουν στον αρτινό λαό και πρέπει να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους, ντόπιους και τουρίστες.

Γι΄αυτό και θεωρούμε εγκληματική την εγκατάλειψη, την ερήμωση και την συστηματική για χρόνια απαξίωση του Ξενία και του χώρου που το περιβάλλει. Η πρότασή μας για το ΞΕΝΙΑ είναι να μετατραπεί σε ένα «Πολιτιστικό- Πνευματικό Κεντρο – Χώρο πολλαπλών χρήσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας», ενταγμένο στον κεντρικό ιστό της πόλης και άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της.

Μαζί με το θέατρο του κάστρου, θα πρέπει να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο (για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις). Στο κτίριο του Ξενία προτείνουμε να στεγαστούν (στον επάνω όροφο) φορείς και συλλογικότητες που ασχολούνται και προάγουν τον πολιτισμό, ενώ στο ισόγειο να δημιουργηθεί ένας χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων, μαζί με ένα δημοτικό αναψυκτήριο- καφενείο.

Η ανακατασκευή του Ξενία θα πρέπει να επιδιωχθεί να γίνει με χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, όπου άμεσα ο Δήμος (ως ιδιοκτήτης του) οφείλει να το εντάξει, καθώς και με τυχόν άλλους πόρους (π.χ εθνική επιχορήγηση ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα), ενώ το αναψυκτήριο μετά την αποπεράτωσή του θα το εκμεταλλευτεί ο Δήμος είτε ως δημοτική επιχείρηση, είτε προκρίνοντας ένα συνεργατικό σχήμα αλληλέγγυας οικονομίας που θα δημιουργηθεί από νέους, άνεργους συμπολίτες μας, που θα έχουν την όρεξη και το μεράκι να το λειτουργήσουν, σεβόμενοι την ιστορία και την αισθητική του χώρου.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μορφές ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ και σε τυχόν αξιοποίησή του με ΣΔΙΤ και φυσικά διαφωνούμε με τυχόν εκχώρησή του σε ιδιώτη για λειτουργία ξενοδοχείου. Η Άρτα δεν χρειάζεται ένα ακόμα ξενοδοχείο, αλλά το Ξενία ενταγμένο στην καθημερινότητά του, για αναψυχή και πολιτισμό. Σ΄αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ως θετική εξέλιξη την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ φέτος για το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», διαφωνούμε όμως με την απόφαση του Δήμου να αναθέσει την διαδικασία της εν λόγω διοργάνωσης σε ιδιωτική επιχείρηση.

Η ομολογία ανικανότητας της δημοτικής αρχής να διοργανώσει μια τόσο απλή εκδήλωση με ίδια μέσα, καθώς και η πάγια πρακτική της να εκχωρεί βασικές λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, επιβαρύνοντας παράλληλα τον δημοτικό προϋπολογισμό, αναδεικνύουν μια αντίληψη και μία νοοτροπία, η οποία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για Κάστρο ανοιχτό σε όλο το λαό και Ξενία ζωντανό για τον πολιτισμό, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και μορφές εμπορευματοποίησής τους.

Η θέση μας για το ΞΕΝΙΑ που συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23-11-2015

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 7 ώρες

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 7 ώρες

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 8 ώρες

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 5 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 5 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 5 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 εβδομάδα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail