Μηχανοκίνητα

Νέο Opel Corsa: Εντελώς νέα οδηγική εμπειρία

Η πέμπτη γενιά του μικρού, χαρισματικού μοντέλου της Opel αποπνέει μία νέα αίσθηση ανώτερης ποιότητας ενώ εξασφαλίζει οδηγική εμπειρία που απολαμβάνουν οι οδηγοί συνήθως μόνο σε μεγαλύτερα και ακριβότερα αυτοκίνητα.

Δημοσίευση: 13.11.2014, 20:56 | Τελευταία ενημέρωση: 13.11.2014, 21:50

Το πόσο σημαντικό μοντέλο είναι για την Opel το Corsa το επιβεβαιώνουν τα εξής στοιχεία:
• Από το 1982 που η Opel έφερε το βασικό Corsa A στην αγορά έχουν πουληθεί 12,4 εκατ. αυτοκίνητα (τα 11,8 εκατ. μόνο στην Ευρώπη).
•  Στα 32 χρόνια ιστορίας του έχουν δημιουργηθεί τέσσερις γενιές Corsa με αντίστοιχες ανανεώσεις.
• Οι πωλήσεις του Corsa κάθε χρόνο αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεών της Opel. 
• Οι συνολικές πωλήσεις του Corsa το αναδεικνύουν διαχρονικά ως ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της κατηγορίας του.

Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται για να σας πούμε ότι κατανοούμε απόλυτα την αγωνία της Opel  Ελλάς να παρουσιάσει πρώτη, από όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες σε παγκόσμιο επίπεδο, το νέο Corsa πέμπτης γενιάς στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου σε ένα περιβάλλον δύσκολο από πλευράς κυκλοφορίας όπως είναι αυτό της «μαγευτικής» Σαντορίνης. 

Το γενικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου Opel Corsa είναι ότι ανεβάζει τον πήχη στη μικρή κατηγορία, που είναι κυρίαρχη από πλευράς ενδιαφέροντος στην ελληνική αγορά,  προσφέροντας μία εντελώς νέα οδηγική εμπειρία χάρη τα επαναστατικά συστήματα υποστήριξης σε συνδυασμό με την τελευταία τεχνολογία κινητήρων και κιβωτίων. Τα χαρακτηριστικά αυτά, συνοπτικά ,περιγράφονται ως εξής: Μικρό αλλά ευρύχωρο 5θέσιο με σπορ, 3θυρο τύπου coupé ή οικογενειακό 5θυρο στυλ αμαξώματος, φρέσκια σχεδίαση, εσωτερικό με premium αίσθηση, συστήματα πλαισίου/διεύθυνσης που παρέχουν άνεση και ακρίβεια, βραβευμένο σύστημα IntelliLink infotainment και προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού από υψηλότερες κατηγορίες αυτοκινήτων– και όλα σε ελκυστικές τιμές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Εξωτερική σχεδίαση
Σχεδιαστικά το νέο Corsa, αν και διατήρησε το πολύ δημοφιλές σχήμα  της τέταρτης γενιάς με τους άφθονους εσωτερικούς χώρους,  εν τούτοις απέκτησε πιο ελκυστική και σπορτιβ φόρμα. Το ανάγλυφο αμάξωμα, οι ακριβείς, δυναμικές γραμμές, το στοιχείο λεπίδας στο πλάι και οι προηγμένες επιφάνειες κάνουν το Corsa ένα σπορ μοντέλο με κομψή σχεδίαση. Το εμπρός τμήμα φιλοξενεί τους νέας τεχνολογίας κομψούς προβολείς σχήματος φτερού με φώτα ημέρας LED ενώ η  εντυπωσιακή χρωμιωμένη λωρίδα και το μεγάλο λογότυπο Opel με τον χαρακτηριστικό κεραυνό στη χαμηλή σπορ τραπεζοειδή μάσκα μεγαλώνουν τον όγκο του αμαξώματος. Το προφίλ των τρίθυρων και πεντάθυρων εκδόσεων είναι πολύ διαφορετικό λόγω του σχήματος των παραθύρων. Στο τρίθυρο μοντέλο, η πάνω γραμμή του παραθύρου πέφτει προς τα πίσω σαν coupé δίνοντας έμφαση στη σπορ εμφάνισή του. Στην πεντάθυρη έκδοση, η μεσαία γραμμή εκτείνεται προς τα πάνω για τη δημιουργία μιας δυναμικής σύνδεσης με την αεροτομή οροφής. Στο πίσω τμήμα, τα φαρδιά, οριζόντια διαιρούμενα πίσω φώτα βοηθούν στην οπτική διεύρυνση του αυτοκινήτου και εκτείνονται στους ώμους, χαρίζοντάς του μεγαλύτερη στιβαρότητα. 

Εσωτερικό
Το εσωτερικό εκφράζει το επόμενο επίπεδο στη σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel: «Η γλυπτική τέχνη συναντά τη γερμανική ακρίβεια». Χρησιμοποιούνται premium, υψηλής ποιότητας υλικά – όπως αυτά για τη μαλακή επένδυση ταμπλό οργάνων ή τα διακοσμητικά στοιχεία σε πλούσιο satin chrome, που τα συναντάμε σε  αυτοκίνητα ανώτερων κατηγοριών. Το τιμόνι με τον ενσωματωμένο αερόσακο είναι απόλυτα  εργονομικό. Τα στρογγυλά όργανα που παραπέμπουν σε χρονογράφους και οι διακόπτες με satin chrome πλαίσιο αποπνέουν σπορ ακρίβεια. Οι διακόπτες είναι ενσωματωμένοι στη συνολική σχεδίαση με εξαιρετική ακρίβεια και πλαισιωμένοι από ένα καλαίσθητο ένθετο σε satin chrome.

Η ανάγλυφη σε σχήμα φτερού μαλακή επένδυση ταμπλό οργάνων συνδυάζει διακριτικά τις δυναμικές επιφάνειες και τις ομαλές μεταβάσεις σε άλλα τμήματα, ενώ πλαισιώνεται από κομψά ένθετα που εκτείνονται σε όλο το μήκος του ταμπλό δίνοντας έμφαση στο πλάτος και την ευρυχωρία της καμπίνας.

Το κορυφαίο, προηγμένο σύστημα IntelliLink infotainment είναι πλήρως προσαρμοζόμενο και σχεδιασμένο με γνώμονα την εξαιρετική ευχρηστία. Προσφέρει εξαιρετική συνδεσιμότητα με smartphones και ηλεκτρονικές συσκευές. Αρκετές λειτουργίες διατίθενται μέσω εφαρμογών όπως η εφαρμογή πλοήγησης  BringGo. Το IntelliLink είναι συμβατό με Apple- και Android. Διατίθενται συνδέσεις USB και Bluetooth, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Siri Eyes Free. Η Opel προσφέρει με κόστος μόνο 50 ευρώ ένα «έξυπνο» smartphone της Vodafone το οποίο έχει ενσωματωμένη την εφαρμογή πλοήγησης  BringGo.  

Η διχρωμία των καθισμάτων συνεχίζεται στο κάτω τμήμα του ταμπλό και στις πόρτες, διευρύνοντας οπτικά την καμπίνα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζει συνήθως αυτοκίνητα ανώτερων κατηγοριών. Το νέο Corsa λανσάρει επίσης την πρώτη στη βιομηχανία τεχνολογία εκτύπωσης υφασμάτων για καθίσματα. Αυτή η μοναδική τεχνολογία επιτρέπει ένα μοναδικό  επίπεδο ευελιξίας διάκοσμου και ατέλειωτες δημιουργικές ευκαιρίες.

Νέο πλαίσιο
Οι μηχανικοί πλαισίου που ήταν υπεύθυνοι για την εξέλιξη της πέμπτης γενιάς Opel Corsa είχαν στόχο να ικανοποιήσουν τους μελλοντικούς πελάτες με μία οδηγική εμπειρία εφάμιλλη αυτής που προσφέρουν μεγαλύτερα, ακριβότερα αυτοκίνητα στον τομέα της άνεσης και της ακρίβειας. Έτσι χαμήλωσαν το κέντρο βάρους του νέου Corsa κατά 5 χλστ. και ανασχεδίασαν πλήρως τα συστήματα πλαισίου και διεύθυνσης εξασφαλίζοντας  υψηλής αίσθησης ευστάθεια σε ευθεία πορεία καθώς και στις στροφές ενώ τα χαρακτηριστικά υποστροφής έχουν βελτιωθεί. Η εμπρός ανάρτηση με γόνατα MacPherson έχει νέα γεωμετρία και νέα εμπρός ακροαξόνια που βελτιώνουν τις κλίσεις του οχήματος, την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και τη συμπεριφορά κατά την υποστροφή. Ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας έχει επίσης ανασχεδιαστεί και έχει προστεθεί μία βελτιωμένη αντιστρεπτική δοκός για μείωση των κλίσεων και καλύτερη συμπεριφορά και ευστάθεια στο στρίψιμο. Σαν αποτέλεσμα, το Corsa παραμένει ελεγχόμενο σε περίπτωση φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, ακόμα και στα χέρια άπειρων οδηγών. Την αποτελεσματική λειτουργία των αναρτήσεων αλλά και την άνετη και ευέλικτη κύλιση που αυτή προσφέρει  την διαπιστώσαμε κατά την οδηγική εμπειρία που είχαμε στη Σαντορίνη με όλες τις εκδόσεις του νέου Corsa. 

Κινητήρες
Το νέο Opel Corsa φιλοξενεί κάτω από το καπό του το  νέο τρικύλινδρο 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo βενζινοκινητήρα. Αυτή η υπερσύγχρονη, λιλιπούτεια κινητήρια μονάδα  που πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6, θέτει νέα πρότυπα NVH στην κατηγορία (λόγω μειωμένων θορύβων, κραδασμών & τριγμών) και προσφέρει κορυφαία οδηγική άνεση: ο συμπαγής, αλουμινένιος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo,εφοδιάζεται με αντικραδασμικό άξονα – μοναδικό χαρακτηριστικό στην κατηγορία. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, 90 hp ή 115 hp. Και ροπή 170 Nm από τις 1.800 rpm. Η έκδοση με τα 90 άλογα καταναλώνει μόνο 4,3 l/100 χλμ. στο μικτό κύκλο με εκπομπές CO2 100 g/km. Η νέα γενιά μικρού βενζινοκινητήρα της Opel ξεχωρίζει όχι μόνο για την αθόρυβη λειτουργία της αλλά και για την εξαιρετική απόκριση λόγω ισχυρής ροπής στις χαμηλές στροφές. Και οι δύο εκδόσεις του 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo συνδυάζονται με νέο, συμπαγές εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο( κωδική  ονομασία M1X) . Η απόδοση αυξάνεται χάρη στη σχεδίαση χαμηλών τριβών και στην ακρίβεια των αλλαγών. Νέο, εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο θα διατίθεται επίσης με τη νέα γενιά Corsa, λανσάροντας ένα υψηλότερο επίπεδο οδηγικής πολυτέλειας στη μικρή κατηγορία και εγκαινιάζοντας πρότυπα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν αποκλειστικότητα οχημάτων μεγαλύτερων κατηγοριών .

Η γκάμα βενζινοκινητήρων περιλαμβάνει επίσης τετρακύλινδρους κινητήρες1.200 και 1.400 κυβ. εκατ προδιαγραφών Euro 6.  Νέος στη γκάμα είναι ένας 1.4 turbo 100 hp με μέγιστη ροπή 200 Nm διαθέσιμη μεταξύ 1.850 και 3.500 rpm, που του δίνει εξέχουσα θέση στην οικογένεια κινητήρων του νέου Corsa. 

Πλήρως ανανεωμένος και με έμφαση στην πιο αθόρυβη λειτουργία είναι ο πετρελαιοκινητήρας  1.3 CDTI προδιαγραφών Euro 6 με ισχύ 95 hp . Συνεργάζεται με  5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης ενώ  εκπέμπει μόλις 85g/km CO2 με κατανάλωση μέχρι 3,2 l/100 km στο μικτό κύκλο. 

Εξοπλισμός
Το νέο Corsa λανσάρει πληθώρα συστημάτων υποστήριξης οδηγού πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στην κατηγορία και στα τρία επίπεδα εξοπλισμού (ENJOY, COLOR EDITION, COSMO).  Το Advanced Park Assist αναγνωρίζει χώρους και παρκάρει αυτόματα το όχημα χωρίς ο οδηγός να αγγίξει το τιμόνι. Συνδυάζεται πάντα με Προειδοποίηση Πλαϊνού Τυφλού Σημείου (Side Blind Spot Alert), που επίσης χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για να προειδοποιήσει τον οδηγό για πιθανή σύγκρουση όταν αλλάζει λωρίδες. Η δεύτερη γενιά εμπρός κάμερας Opel Eye, με Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Traffic Sign Recognition), Προειδοποίηση  Αλλαγής Λωρίδας Οχήματος (Lane Departure Warning),  Υποβοήθηση Μεγάλης Σκάλας Φώτων, (High Beam Assist), Ένδειξη Απόστασης Προπορευόμενου Οχήματος (Following Distance Indication) και Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Warning), αυξάνει την οδηγική ασφάλεια. Για περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας, η νέα γενιά Corsa μπορεί να εφοδιάζεται με σύστημα φωτισμού Bi-Xenon lighting system που περιλαμβάνει λειτουργία φωτισμού στροφών. 

Οι τιμές του νέου Corsa ανά έκδοση έχουν ως εξής (συμπεριλαμβάνεται το όφελος απόσυρσης): 
Τρίθυρο
ENJOY 1.2 70PS μηχανικό, 5-σχέσεων 10.906 
ENJOY 1.4 90PS μηχανικό, 5-σχέσεων 11.657 
ENJOY 1.4 90PS αυτόματο, 6-σχέσεων 12.409 
ENJOY 1.0 Turbo 90PS μηχανικό, 6-σχέσεων 13.067 
ENJOY 1.3 DTE 95PS μηχανικό, 5-σχέσεων 14.007 
COLOR EDITION 1.4 90PS μηχανικό, 5-σχέσεων 12.315 
COLOR EDITION 1.4 90PS αυτόματο, 6-σχέσεων 13.067 
COLOR EDITION 1.0 Turbo 90PS μηχανικό, 6-σχέσεων 13.725 
COLOR EDITION 1.0 Turbo 115PS μηχανικό, 6-σχέσεων14.195 
COLOR EDITION 1.3 DTE 95PS μηχανικό, 5-σχέσεων 14.665 
COSMO 1.0 Turbo 115PS μηχανικό, 6-σχέσεων 15.140 
COSMO 1.3 DTE 95PS μηχανικό, 5-σχέσεων 15.640 
Πεντάθυρο
ENJOY 1.2 70PS μηχανικό, 5-σχέσεων 11.281 
ENJOY 1.4 90PS μηχανικό, 5-σχέσεων 12.033 
ENJOY 1.4 90PS αυτόματο, 6-σχέσεων 12.785 
ENJOY 1.0 Turbo 90PS μηχανικό, 6-σχέσεων 13.443 
ENJOY 1.3 DTE 95PS μηχανικό, 5-σχέσεων 14.383 
COLOR EDITION 1.4 90PS μηχανικό, 5-σχέσεων 12.691 
COLOR EDITION 1.4 90PS αυτόματο, 6-σχέσεων13.443 
COLOR EDITION 1.0 Turbo 66kW/90PS Μηχανικό, 6-σχέσεων 14.101
COLOR EDITION 1.0 Turbo 115PS μηχανικό, 6-σχέσεων  14.571 
COLOR EDITION 1.3 DTE 95PS μηχανικό, 5-σχέσεων  15.040 
COSMO 1.0 Turbo 115PS μηχανικό, 6-σχέσεων   15.540 
COSMO 1.3 DTE 95PS μηχανικό, 5-σχέσεων   16.040

Πηγή: Σκαϊ.gr
Tags

Ροή ειδήσεων

EURO 2024: Οδυνηρός αποκλεισμός για την Ελλάδα - Οι 24 ομάδες της τελικής φάσης και η σύνθεση των 6 ομίλων

Πριν από 2 ημέρες

Μεγάλες Πανελλήνιες Αθλητικές διοργανώσεις στο Δήμο Αρταίων

Πριν από 2 ημέρες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 ημέρες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής

Πριν από 2 ημέρες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 2 ημέρες

Α1: Τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής

Πριν από 2 ημέρες

Α1: Σπουδαία νίκη της Αναγέννησης επί του Πρωταθλητή ΠΑΟΚ

Πριν από 2 εβδομάδες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής

Πριν από 2 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 εβδομάδες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής

Πριν από 2 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 2 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 3 εβδομάδες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 25ης αγωνιστικής

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 3 εβδομάδες

Περιφερειακοί αγώνες αερομοντελισμού στο Κλειστό Γυμναστήριο της Άρτας την Κυριακή

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 1 μήνα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 1 μήνα

Α1 Γυναικών: Τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 1 μήνα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 1 μήνα

Α1 Γυναικών: Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής

Πριν από 2 μήνες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 2 μήνες

Α1 Γυναικών: Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής

Πριν από 2 μήνες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής

Πριν από 2 μήνες

Α1 Γυναικών: Νίκη της Αναγέννησης για την 11η αγωνιστική

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail