Μηχανοκίνητα

Honda Forza 125...Στυλάτο, ευέλικτο, οικονομικό

Σκούτερ 125 κ.εκ. υψηλών επιδόσεων το οποίο προσφέρει περισσότερα από τον ανταγωνισμό του σε διάφορους τομείς: μεγαλύτερη χρηστικότητα και κορυφαίες για την κατηγορία επιδόσεις, χάρη στον 4βάλβιδο κινητήρα και το ελαφρύ πλαίσιο, σχεδιασμένο για να συνδυάζει επιδόσεις στον αυτοκινητόδρομο και ευελιξία στην πόλη.

Δημοσίευση: 04.05.2017, 10:48 | Τελευταία ενημέρωση: 04.05.2017, 10:58

Βελτιώσεις μοντέλου 2017: Σκούτερ 125 κ.εκ. υψηλών επιδόσεων το οποίο προσφέρει περισσότερα από τον ανταγωνισμό του σε διάφορους τομείς: μεγαλύτερη χρηστικότητα και κορυφαίες για την κατηγορία επιδόσεις, χάρη στον 4βάλβιδο κινητήρα και το ελαφρύ πλαίσιο, σχεδιασμένο για να συνδυάζει επιδόσεις στον αυτοκινητόδρομο και ευελιξία στην πόλη. Το Forza 125 διαθέτει πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, χάρη στη μοντέρνα γραμμή και τα premium φώτα LED, ενώ είναι πιο πρακτικό και άνετο για δύο αναβάτες. Περιλαμβάνει επίσης ρυθμιζόμενη ζελατίνα και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και προαιρετικό ABS. Επιπλέον, ο κινητήρας του επιστρατεύει τεχνολογία χαμηλών τριβών και το σύστημα Idling Stop με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγαλύτερη οικονομία και αυτονομία 500 χλμ. Το μοντέλο του 2017 προδιαγραφών EURO4 υιοθετεί την τεχνολογία Smart Key της Honda, βελτιωμένη πίσω ανάρτηση, νέα ελαστικά της Michelin και 3 νέα χρώματα

Το Forza 125 σχεδιάστηκε για τους Ευρωπαίους που έχουν τις μέγιστες απαιτήσεις από ένα σκούτερ 125 κ.εκ.: καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη ευελιξία και ευχρηστία. Το Forza 125 απευθύνεται σ’ εκείνους που ζητάνε τα πάντα από ένα σκούτερ 125 κ.εκ., να είναι όμορφο και να συνδυάζει δύο διαφορετικά πράγματα: την άνεση στον αυτοκινητόδρομο μεγαλύτερων σκούτερ στυλ GT και την ευελιξία στην κίνηση, την επιτάχυνση και την ευκολία στο παρκάρισμα μικρότερων, ελαφρύτερων δικύκλων. 

Κάτω από τη σέλα υπάρχει άφθονος αποθηκευτικός χώρος (48 λίτρα, επαρκής για δύο full face κράνη) ενώ στο ντουλαπάκι υπάρχει παροχή 12V. Τον premium χαρακτήρα του σκούτερ αναδεικνύουν τα LED φώτα – προβολέας, φώτα θέσης εμπρός, πίσω και φως πινακίδας. 

Ο υδρόψυκτος κινητήρας των 125 κ.εκ. είναι 4βάλβιδος Έχει καλή απόκριση από στάση, κορυφαία επιτάχυνση από τα 90 km/h και υψηλή τελική ταχύτητα. Διαθέτοντας μία σειρά τεχνολογιών χαμηλών τριβών, οι υψηλές επιδόσεις του συνδυάζονται με εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου - 43,5 χλμ./λίτρο (μέτρηση WMTC). 

Ο τροχός των 15 ιντσών εμπρός εξασφαλίζει σταθερότητα και εμπνέει εμπιστοσύνη στον αναβάτη ενώ πίσω υπάρχει τροχός 14 ιντσών. Τα φρένα αποτελούνται από δίσκους μεγάλης διαμέτρου εμπρός και πίσω και διαθέτουν προαιρετικό ABS. 


Η χαμηλή σέλα αγκαλιάζει με σιγουριά τον αναβάτη ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται εύκολα σε 6 θέσεις και με συνολική διαδρομή 120 χλστ. ανταπεξέρχεται στις υψηλές ταχύτητες και στην κίνηση της πόλης καθώς και σε όλα τα αναστήματα. Η καλοσχεδιασμένη σέλα προσφέρει άφθονο χώρο για δύο ενήλικες και όταν σηκώνεται αποκαλύπτει χώρο για δύο full face κράνη. Το ύψος της σέλας είναι μόλις 780 mm. 
Στα φώτα χρησιμοποιείται τεχνολογία premium LED. Οι διπλοί LED προβολείς συνοδεύονται από LED φώτα θέσης και χαρίζουν στο Forza 125 μία αναγνωρίσιμη ιδιαιτερότητα από μπροστά. Τα φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέπτες - οι οποίοι είναι τοποθετημένοι διαφορετικά στο μοντέλο του 2017 για καλύτερη ορατότητα - ενώ πίσω υπάρχουν στερεοσκοπικά LED φώτα και LED φωτισμό πινακίδας. 

Το στεροσκοπικό περιβάλλον επεκτείνεται και στα όργανα. Τοποθετούνται ψηλά για να είναι πιο ευανάγνωστα, με σκούρο φόντο και back light φωτισμό LCD ενώ ταχύμετρο και στροφόμετρο είναι αναλογικά και ιδιαίτερα κομψά στο σχεδιασμό τους. Η κεντρική οθόνη LCD διαθέτει ρολόι (με μεγάλα ψηφία), δείκτη καυσίμου, ένδειξη μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, οδόμετρο, μερικούς χιλιομετρητές Α & Β και δείκτη θερμοκρασίας ψυκτικού κινητήρα. 

Από το 2017 το Forza 125 υιοθετεί το σύστημα Smart Key της Honda. Το ‘κλειδί’ αρκεί να βρίσκεται στην τσέπη του αναβάτη, ο οποίος πλέον δεν χρειάζεται να το εισάγει σε κάποιον διακόπτη για να βάλει μπροστά τον κινητήρα και να ανοίξει την τάπα καυσίμου ή τη σέλα. Με το Smart Key στην τσέπη ο αναβάτης μπορεί να πιέσει τον κεντρικό διακόπτη ώστε να ξεκλειδώσει το τιμόνι και να εκκινήσει τον κινητήρα ενώ από δύο διακόπτες μπορεί να ανοίξει την τάπα καυσίμου και τη σέλα. Ο κεντρικός διακόπτης φωτίζεται όταν πατηθεί – ακόμη και από το πλήκτρο ‘answer back’ του χειριστηρίου – με μπλε φωτισμό. 

Το μικρό βάρος των 158 κιλών (159 στην έκδοση με ABS) του Forza 125 συνεπάγεται υψηλές επιδόσεις και ευκολία χειρισμού στις χαμηλές ταχύτητες και στο παρκάρισμα. Τα δυναμικά χαρακτηριστικά του πλαισίου εξασφαλίζουν σταθερότητα στον αυτοκινητόδρομο και ευελιξία στην κίνηση. Το μεταξόνιο των 1490 mm εξασφαλίζει σταθερότητα ενώ η γεωμετρία του τιμονιού - 26.5° γωνία κάστερ και 89 mm ίχνος – ευελιξία.

Ο μπροστινός τροχός 15 ιντσών από χυτό αλουμίνιο φορά ελαστικό 120/70-15 ενώ ο πίσω τροχός 14 ιντσών φορά ελαστικό140/70-14, παρέχοντας εξαιρετική πρόσφυση και άνεση στην οδήγηση. Το μοντέλο 2017 φορά τα δημοφιλή ελαστικά City Grip της Michelin τα οποία εξασφαλίζουν εξαιρετικό κράτημα και αίσθηση σε όλες τις συνθήκες. Στα φρένα υπάρχει ένας μεγάλος, μονός δίσκος 256 mm εμπρός και δίσκος 240 mm πίσω με προαιρετικό ABS για καλύτερο έλεγχο σε ολισθηρές επιφάνειες. 


 Κινητήρας

Ο νέος 4βάλβιδος, υδρόψυκτος, με 1ΕΕΚ, κινητήρας του Forza 125 αποδίδει 11kW στις 8.750rpm. Η διάμετρος και η διαδρομή κυλίνδρου είναι 52,4 x 57,9 mm και η σχέση συμπίεσης 11,5:1. Ο κινητήρας εξασφαλίζει καλή επιτάχυνση από στάση, ενώ χάρη στην καμπύλη ροπής στις μεσαίες στροφές, χαρίζει εξαιρετικές επιδόσεις σε ρεπρίζ από 40-60 km/h μέσα στην πόλη. Η απόδοση της ισχύος σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής συνεπάγεται κορυφαία επιτάχυνση για την κατηγορία μετά τα 90 km/h ενώ οι μακρύτερες σχέσεις μετάδοσης του μοντέλου 2017 χαρίζουν στο Forza 125 ακόμη καλύτερες επιδόσεις στον αυτοκινητόδρομο. 

Το σύστημα Idling Stop σβήνει αυτόματα τον κινητήρα μετά τα τρία πρώτα δευτερόλεπτα στο ρελαντί όταν το σκούτερ είναι ακινητοποιημένο και τα φρένα πατημένα. Η επανεκκίνηση του κινητήρα γίνεται απλά με το άνοιγμα του γκαζιού. Το σύστημα έχει αθόρυβη λειτουργία χάρη στη γεννήτρια-εκκινητή ACGΜε χωρητικότητα ρεζερβουάρ 11,5 λίτρα και κατανάλωση περίπου ενός λίτρου για κάθε 43,5 χλμ., η αυτονομία του Forza 125 αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα, τιμή η οποία παραμένει και στο προδιαγραφών EURO4 μοντέλο 2017. 



5. Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 
Τύπος4-χρονος, μονοκύλινδρος υδρόψυκτος με 1ΕΕΚ και 4 βαλβίδες
Χωρητικότητα124,9 cm3
Διάμετρος x Διαδρομή52,4mm & 57,9mm
Σχέση Συμπίεσης11,5 : 1
Μέγιστη Ισχύς11kW @ 8,750 rpm
Μέγιστη Ροπή12,5Nm @ 8,250 rpm
Χωρητικότητα λαδιού0,9L

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ 
ΤροφοδοσίαΗλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα καυσίμου11,5 L
Κατανάλωση43,5 km/l (WMTC)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 
ΜίζαΓεννήτρια-εκκινητής ACG
Χωρητικότητα μπαταρίας12V-7AH
Ισχύς ACG232W

ΜΕΤΑΔΟΣΗ 
Τύπος ΣυμπλέκτηΞηρός, φυγοκεντρικός
Τύπος κιβωτίουV-Matic (CVT)
Τελική ΜετάδοσηΙμάντας

ΣΚΕΛΕΤΟΣ 
ΤύποςΑτσάλινος, σωληνωτός

ΠΛΑΙΣΙΟ 
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)2135mm x 750mm x 1455mm
Μεταξόνιο1490mm
Γωνία Κάστερ26°5
Ίχνος τροχού89mm
Ύψος σέλας780mm
Ύψος από έδαφος150mm
Βάρος158kg (159kg με ABS)

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 
Τύπος ΕμπρόςΤηλεσκοπικό πιρούνι 33 mm
Τύπος ΠίσωΔύο αμορτισέρ 

ΤΡΟΧΟΙ 
Ζάντα εμπρόςΧυτό αλουμίνιο
Ζάντα πίσωΧυτό αλουμίνιο
Διάσταση ζάντας εμπρός15M/CXMT3.50
Διάσταση ζάντας πίσω14M/CXMT4.00
Ελαστικό Εμπρός120/70-15
Ελαστικό Πίσω140/70-14

ΦΡΕΝΑ 
Τύπος ABS2-κάναλο ABS (προαιρετικό)
Τύπος εμπρόςΔίσκος 256mm
Τύπος πίσωΔίσκος 240mm

ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 
ΌργαναΔείκτης καυσίμου, δείκτης θερμοκρασίας κινητήρα, οδόμετρο, μερικοί
χιλιομετρητές A & B, δείκτης μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης,
ψηφιακό ρολόι, προειδοποιητικός δείκτης για αλλαγή λαδιών
Προβολέας εμπρόςLED 3-σώματα (Hi: 2, Lo: 4)
Πίσω φωςLED (ST: 4, TL: 4)

Πηγή: Καθημερινή

Ροή ειδήσεων

Την Κυριακή πρεμιέρα για τον ΠΑΣ Ανέζα για την άνοδο στη Γ' Εθνική

Πριν από 5 ώρες

Γ΄ Εθνική: Διπλό της Αναγέννησης στον Αστέρα Σταυρού

Πριν από 6 ώρες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 6 ώρες

ΕΠΣ Άρτας: Ο ΠΑΣ Ανέζα πρωταθλητής

Πριν από 6 ώρες

Γ΄ Εθνική: Νίκη ανάσα για την Αναγέννηση επί των Τρικάλων

Πριν από 5 ημέρες

Α1: Στο φάιναλ φορ η Αναγέννηση

Πριν από 5 ημέρες

Conference League: Ερυθρόλευκο ΕΠΟΣ στην Πόλη με σούπερμαν Τζολάκη!

Πριν από 1 εβδομάδα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής

Πριν από 1 εβδομάδα

Β΄ ΕΠΣΑ: Πρωταθλήτρια η Πρόοδος Ρωγών

Πριν από 1 εβδομάδα

Α1: Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής

Πριν από 1 εβδομάδα

ΕΠΣ Άρτας: Ανέζα και Δόξα στον φετινό τελικό

Πριν από 1 εβδομάδα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 εβδομάδες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 30ης αγωνιστικής

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 3 εβδομάδες

Με μεγάλη επιτυχία η ολοκλήρωση του 8ου Ημιμαραθωνίου Άρτας “Ο Δρόμος του Γιοφυριού”

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 3 εβδομάδες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής

Πριν από 3 εβδομάδες

EURO 2024: Οδυνηρός αποκλεισμός για την Ελλάδα - Οι 24 ομάδες της τελικής φάσης και η σύνθεση των 6 ομίλων

Πριν από 1 μήνα

Μεγάλες Πανελλήνιες Αθλητικές διοργανώσεις στο Δήμο Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 1 μήνα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 1 μήνα

Α1: Τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

Α1: Σπουδαία νίκη της Αναγέννησης επί του Πρωταθλητή ΠΑΟΚ

Πριν από 1 μήνα

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής

Πριν από 1 μήνα

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

Γ΄ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής

Πριν από 2 μήνες

ΕΠΣ Άρτας: Τα αποτελέσματα στα τοπικά πρωταθλήματα

Πριν από 2 μήνες

ΕΠΣ Άρτας: Ποινές και αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail