Απόψεις

Θέλουν ιστορικό συμβιβασμό για τον Πρόεδρο

Ποιες σκέψεις κάνουν στην Κουμουνδούρου για «ενωτική» υποψηφιότητα

Δημοσίευση: 19.01.2015, 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 19.01.2015, 21:46
Αρης Ραβανός
Το άρθρο δημοσιεύτικε στο vima.gr

Ισχυρό είναι, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το «Βήμα της Κυριακής», το σενάριο μετά τις βουλευτικές εκλογές, να βρεθεί η χώρα ενώπιον ενός ιστορικού πολιτικού συμβιβασμού με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, έντονο είναι το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα κεντρικά πρόσωπα της κεντροδεξιάς που διαφοροποιούνται, τόσο με τη στάση τους όσο και με τις απόψεις τους από τη στρατηγική της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο παρασκήνιο της πολιτικής, μακριά από τις εφήμερες αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου, που δεν αφήνουν περιθώρια για συνεννόηση και συναντίληψη χώρων με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και ιδεολογία, έχει προχωρήσει η συζήτηση για την… «υπογραφή» μιας υπερβατικής συμφωνίας που θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο.

Η νέα Βουλή και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα κληθεί να λύσει, ενδεχομένως με υπερπαραταξιακή ματιά, την προεδρική εξίσωση, καθώς εκκρεμεί το κρίσιμο συνταγματικό θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, μια εξέλιξη που θα αποτελεί ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, καθώς επτά δεκαετίες μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και τη νίκη της δεξιάς, ένα αριστερό κόμμα θα ηγηθεί της χώρας. Ως εκ τούτου θα ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, θα είναι αυτός που θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οριστικές αποφάσεις στην Κουμουνδούρου επί του προσώπου, λένε ανώτερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ληφθεί, όπως είναι προφανώς, αν και έχει υπάρξει συζήτηση επί της αρχής και των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Και αυτό, διότι όλα θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, όπου θα γίνουν οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. «Η επιλογή μας θα ενώνει. Θα είναι επιλογή σταθερότητας» αναφέρει στο Βήμα της Κυριακής, ανώτερος κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλήρη εικόνα των απόψεων και θέσεων του κ. Τσίπρα, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει: «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για ονόματα»

Με τα…«πνεύματα» της πολιτικής ιστορίας από την δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, αλλά και από την μεταπολεμιακή και μετεμφυλιακή Ελλάδα, να πλανώνται πάνω από τη σύγχρονη πολιτική σκηνή της χώρας, κυοφορούνται εξελίξεις που ενδέχεται να αιφνιδιάσουν.

Ταυτόχρονα όμως, όπως λένε οι πιο μυημένοι και έχοντες εικόνα των παρασκηνιακών διεργασιών, από το πρόσωπο που θα προταθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί η νέα πολιτική σύνθεση που μπορεί να προκύψει από την ιστορική συμφωνία δυο αντίθετων ιδεολογικών παρατάξεων, άλλοτε αντιπάλων.

Το όνομα του Κώστα Καραμανλή έχει συζητηθεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως μια άριστη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρώην Πρωθυπουργός, λέγεται ότι εάν αποδεχόταν την πρόταση (σ.σ. διατηρεί ακόμα ενστάσεις για το θεσμό λόγω και των ελάχιστων αρμοδιοτήτων που έχει ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας), θα ενίσχυε την αναγκαία για τη χώρα πολιτική ενότητα.

Τόσο από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται ότι υφίσταται ζήτημα υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού, αν και στην πολιτική όλα είναι ανοικτά και τα δεδομένα ανατρέπονται.

Μια επιλογή Καραμανλή, θα είχε πολλαπλά οφέλη και για τις δυο πλευρές, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει πολλές φορές να διαχωρίσει την περίοδο του πρώην Πρωθυπουργού από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγορεί για ακροδεξιές αντιλήψεις.

Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με μετριοπαθείς «γαλάζιους» παράγοντες, όπως ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος που παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ. Όλες οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου που αξιολογούνται και αποκωδικοποιούνται από την Κουμουνδούρου, δείχνουν ότι κινείται σε άλλη γραμμή από αυτή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος αρνείται ότι υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές» με την Κουμουνδούρου και ξορκίζει, τα σενάρια περί πιθανής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Δεν φεύγω από επίτροπος, εδώ θα μείνω» λέει μονότονα τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει τα εύσημα δημόσια, δυο φορές, στον κ. Αβραμόπουλο για την παρέμβασή του μεσοβδόμαδα στο Κολέγιο των Επιτρόπων να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο κ. Αβραμόπουλος που μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε δήλωση στήριξης της ΝΔ ενόψει των εκλογών, θορυβημένος από τη διάσταση που έλαβε η παρέμβασή του και ειδικά από την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που έκανε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όφειλε να το πράξει ο Πρωθυπουργός, διευκρίνιζε ότι δεν εννοούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον Νότο της Ευρώπης.

«Δεν έχω ιδέα, με κανέναν δεν έχω μιλήσει» φέρεται να έλεγε και στενοί του συνεργάτες διευκρίνιζαν πως επιδιώκει να παραμείνει μακριά από τα κομματικά παίγνια, αν και ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος ως διπλωμάτης ξέρει να ελίσσεται.

Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για τη διακυβέρνηση του τόπου, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν και πρόσωπα ακόμα και από το χώρο της κεντροδεξιάς, ώστε να εμπεδωθεί ένα μήνυμα της ενότητας. Π.χ. εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσει μια εθνική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, στην οποία θα μετέχει ο Μανώλης Γλέζος, ουδείς θα είχε αντίρρηση από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να μετέχει ως μέλος της…«εθνικής ομάδας», ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρώην υπουργός που κατά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου επέδειξε υψηλό αίσθημα δημοκρατικότητας και συνέβαλλε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση με αυξημένο βαθμό αστυνομικής παρέμβασης, έχει αρθρογραφήσει κατά του μνημονίου, με βασικό επιχείρημα το Σύνταγμα της χώρας. Κατά καιρούς επέκρινε τη Γερμανία για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και προ ημερών ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα είναι προκλητικά εσφαλμένοι και δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής.

* Ο Άρης Ραβανός είναι δημοσιογράφος (πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα (ιστοσελίδα) του Βήματος, www.tovima.gr και διατηρεί καθημερινή πολιτική εκπομπή στο Βήμαfm 99.5. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά

Πηγή: Tovima.gr

Ροή ειδήσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 8 ώρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 11 ώρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 11 ώρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 11 ώρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 2 ημέρες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 2 ημέρες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 1 εβδομάδα

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 εβδομάδα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 εβδομάδα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 2 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 2 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 3 εβδομάδες

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 3 εβδομάδες

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 1 μήνα

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 1 μήνα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 1 μήνα

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail