Απόψεις

Ψήφος εμπιστοσύνης - ανάσα ως τις κάλπες για Πρόεδρο

Σαμαράς-Βενιζέλος πρόλαβαν πρόταση μομφής από ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 06.10.2014, 22:38 | Τελευταία ενημέρωση: 06.10.2014, 22:41
Άρης Ραβανός
Η δικομματική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από τη μεταφορά του πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, εκεί όπου Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι πλεονεκτούν σημαντικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα παράλυσης που διαγνώστηκε στο κυβερνητικό σχήμα τις τελευταίες δέκα ημέρες μόνο με μια κίνηση αντιμετωπιζόταν: με το αίτημα να ζητηθεί από την ίδια την κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλησαν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ παράλληλα εξουδετέρωσαν και μια αναμενόμενη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει πρόταση μομφής.

Η απόφασή τους να ζητήσει η κυβέρνηση να επιβεβαιωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πρωτοβουλιών. Η βασική τους επιδίωξη είναι να εξουδετερώσουν την πολιτική και κοινωνική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και να διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την πιθανότητα βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Μάρτιο, αν τον Φεβρουάριο η Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ρουά ματ»
Με την επιστροφή του κ. Βενιζέλου από τις ΗΠΑ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για μια κίνηση «ρουά ματ», όπως τη χαρακτηρίζουν στα κυβερνητικά κλιμάκια. Η κατ' ιδίαν συνάντησή τους στα μέσα της εβδομάδας απλώς επικύρωσε το κυβερνητικό σχέδιο της πολιτικής αντεπίθεσης. Και οι δύο δεν είχαν άλλα περιθώρια. Η κατάσταση είχε βαλτώσει στην κυβέρνηση και το κυβερνητικό σχήμα δοκιμαζόταν από εσωτερικές αντιφάσεις, σε σημείο που άρχισαν να εμφανίζονται μετεκλογικά σενάρια, ενώ διέρρεαν και σχέδια επί χάρτου για κυβερνητική μεταβολή με αλλαγή πρωθυπουργού.  

Η κίνηση να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης ήταν μονόδρομος, καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν αποφασίσει ότι έπρεπε να σταλεί μήνυμα, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της «καθαρό πολιτικό χρόνο» τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο και άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης νωρίτερα.

Γι' αυτό και οι δύο αποφάσισαν παράλληλα να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. «Εμείς κινούμαστε συνταγματικά και δεν παίζουμε με τους θεσμούς» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι διαφορετικό να πηγαίναμε νωρίτερα σε εκλογές και να λέγαμε ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν συναινεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» 
τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας και συμπληρώνει: «Και είναι διαφορετικό να δουν οι ψηφοφόροι στην πράξη ότι όντως η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει τις πρόωρες εκλογές, μη ψηφίζοντας τον υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα».

Η ψηφοφορία που θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας δεν ανησυχεί τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, παρά τα όσα συζητούνται παρασκηνιακά για τους «παπανδρεϊκούς» κυρίως, αλλά θεωρούν ότι ίσως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 154 αυξηθεί με δύο είτε με τρεις βουλευτές από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων.  

Σενάρια υπονόμευσης
Η κίνηση σε επίπεδο Βουλής κρίθηκε επιβεβλημένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΒουλήςΕυάγγελος Μεϊμαράκης που είχε εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό από το περασμένο καλοκαίρι να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το «γαλάζιο» παρασκήνιο έχει η κίνηση του κ. Σαμαρά, εν μέσω σεναρίων υπονόμευσής του, τα οποία τροφοδοτήθηκαν από δηλώσεις ή υπαινιγμούς «γαλάζιων» στελεχών, να τηλεφωνήσει στον Κώστα Καραμανλή για να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Σε Μέγαρο Μαξίμου και αντιπροεδρία δεν χαρακτηρίζουν την επικείμενη ψηφοφορία ως πρόβα τζενεράλε και επιμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα εξασφαλίσει στην κυβέρνηση την ηρεμία για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Αισιοδοξία
Οι δύο αρχηγοί, παρά την προ ημερών στάση του Φώτη Κουβέλη να πει ότι η ΔΗΜΑΡ (που είναι διχασμένη και έχουν αποχωρήσει πολλοί από την ΚΟ της) δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραμένουν αισιόδοξοι και εξαρτούν την αλλαγή του κλίματος από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Η εκτίμηση βέβαια που υπάρχει είναι ότι ίσως ο αριθμός των 180 βουλευτών να συγκεντρωθεί πιο εύκολα αν υποψήφιος είναι ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, που ενδεχομένως να ψηφιζόταν από ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους κόλπους της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Θα αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων» 
λένε για την επικείμενη ψηφοφορία από τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και μιλούν για το καθαρό τοπίο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και αποδυνάμωση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θα στείλει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ηχηρό μήνυμα θεσμικής σταθερότητας» 
τονίζει στο «Βήμα» ανώτερη κυβερνητική πηγή και παράλληλα στόχος και της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είναι να «αναδείξουν στη Βουλή τις αδυναμίες, τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Στην παρούσα φάση ουδείς δείχνει να ασχολείται με την πατρότητα της ιδέας και τονίζεται πως «η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία», αν και αναγνωρίζεται στον κ. Βενιζέλο ο ρόλος που διαδραμάτισε και θα διαδραματίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα σταθεί μετωπικά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρασκήνιο
Επανεμφάνιση και απουσίες

Η ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι το «όχημα» για την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας, είναι το βασικό στοίχημα του Πρωθυπουργού. Στη χθεσινή εκδήλωση τα φώτα έπεσαν πάνω και στον άλλοτε πανίσχυρο στενό συνεργάτη του κ. Κ. Καραμανλή, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Επειτα από έντονο παρασκήνιο, επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση, όπως αποκάλυψε προχθές tovima.gr, κάνοντας ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα επιστροφής στην πολιτική και στη ΝΔ.  

Παράλληλα, εκτός από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, με τον οποίο δεν προχώρησε το σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ, απόντες από τη χθεσινή εκδήλωση ήταν οι Βύρων ΠολύδωραςΝικήτας ΚακλαμάνηςΓιώργος ΚασαπίδηςΧρήστος Ζώης καιΠαναγιώτης Ψωμιάδης, με τον τελευταίο να καταθέτει στεφάνι στον τάφο τουΚωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη!

Από τη ΝΔ προσπαθούν να διαγνώσουν προθέσεις για την προεδρική εκλογή και από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως οι Μίκα ΙατρίδηΓ. ΝταβρήςΓ. ΚουράκοςΒ. ΚαπερνάροςΚ. Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Ακόμη, με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις κινήσεις των έξι βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θεωρείται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως οι Τέρενς ΚουίκΠαύλος ΧαϊκάληςΠαναγιώτης ΜελάςΜαρία ΚόλλιαΜαρίνα Χρυσοβελώνη και Ελενα Κουντουρά.
Πηγή: Tovima.gr

Ροή ειδήσεων

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 4 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 6 ημέρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail