Απόψεις

Παράλυση στην Ιταλία, μούδιασμα στην Ευρώπη μετά τις εκλογές

Άδηλο το μέλλον στην Ιταλία μετά τις πρόσφατες εκλογές. Τα ετερόκλητα σενάρια και η άνοδος των ακραίων προκαλούν ανησυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και το «ελληνικό ζήτημα».

Δημοσίευση: 19.03.2018, 18:29 | Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2018, 18:29
Συντάκτης: Γιάννης Παπαδημητρίου - DW

Στις πρόσφατες εκλογές της Ιταλίας πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το λαϊκιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Λουίτζι ντι Μάιο, αλλά ακόμη πιο πολλές ψήφους έλαβε ο Συνασπισμός της Δεξιάς, στον οποίο συνυπάρχουν χωρίς συνεκτικούς δεσμούς ετερόκλητες δυνάμεις, από την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέχρι τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι. Σε μία ευφυή προεκλογική κίνηση ο Μπερλουσκόνι, υπολογίζοντας στην πρωτιά εντός της «Δεξιάς Συμμαχίας» είχε προτείνει ως πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Αλλά ήρθαν αλλιώς τα πράγματα και οι περισσότερες ψήφοι πήγαν στη «Λέγκα του Βορρά» και στον Ματέο Σαλβίνι. ΄Οσο για το Δημοκρατικό Κόμμα της Κεντροαριστεράς εξέπληξε τόσο με την καθήλωσή του στο 18%, όσο και για ένα μετεκλογικό φλερτ με τα Πέντε Αστέρια.

Πρωτοφανές το μπέρδεμα λοιπόν, ακόμα και για τα δεδομένα της Ιταλίας. «Και μετά από όλα αυτά, ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;» ρωτάμε τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο. «Θα έχουμε ή τον Σαλβίνι ή τον ντι Μάιο, αν ο ντι Μάιο τα βρει με τον Σαλβίνι ή αν τα βρει με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι κεντροαριστερό, αλλά βρίσκεται σε μεγάλη πτώση και κρίση ταυτότητας. Επομένως πάμε σε μία κατάσταση που θα έχουμε στην ηγεσία της Ιταλίας ανθρώπους που είναι από ευρω-σκεπτικιστές έως αντιευρωπαϊστές…»

Κλίμα εκφοβισμού από Σαλβίνι


Στην πρώτη του εμφάνιση μετά τις εκλογές στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής Ματέο Σαλβίνι επιτέθηκε φραστικά στους δημοσιογράφους που κάθονταν ακριβώς μπροστά του, λέγοντας ότι «αναμασάνε την ευρωπαϊκή προπαγάνδα» και κάλεσε παριστάμενους παράγοντες του κόμματός του να τον χειροκροτήσουν, όπως κι έγινε. Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο για κλίμα εκφοβισμού και δήλωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενα νομικά μέτρα. «Αλλά ποιος θα σταματήσει τον Σαλβίνι, αν όντως γίνει πρωθυπουργός;» ρωτάμε την επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ. «Ακόμη δεν έγινε πρωθυπουργός» αντιτείνει η γερμανίδα ευρωβουλευτής. «Είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα γίνει, υπάρχουν διάφορα σενάρια, αλλά κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ως μελλοντικός πρωθυπουργός, ούτε ο Σαλβίνι, ούτε ο Ταγιάνι, ούτε κανείς άλλος. Το σημαντικό να σχηματιστεί κυβέρνηση, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Μία κυβέρνηση υπό τον Σαλβίνι, ο οποίος είναι ξεκάθαρα ακραίος δεξιός, εθνικιστής, ξενοφοβικός, δεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη…»

 


Ένας πρωθυπουργός Σαλβίνι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει και στο ακραίο σενάριο που φέρνει την Ιταλία εκτός ευρώ. Τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα; Μία εκτίμηση από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στην ευρωζώνη, δεν αντέχει οικονομικά, αν ο μη γένοιτο φύγει η Ιταλία από την ευρωζώνη. Φεύγοντας η Ιταλία θα παρασύρει και την Ελλάδα, αναγκαστικά κατά την άποψή μου. Αλλά και να μη φτάσουμε σε αυτές τις δραματικές καταστάσεις, αρκεί, για να αποσταθεροποιηθεί η οικονομία της Ελλάδας, να έχουμε μία ιταλική αναταραχή, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Διότι η λεγόμενη έξοδος της Ελλάδα από το πρόγραμμα και προς τις αγορές στηρίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι τα επιτόκια δεν θα είναι μεν τόσο φιλικά όσο είναι μέσα από το πρόγραμμα το ευρωπαϊκό, αλλά τέλος πάντων θα μπορούμε να τα σηκώσουμε. Δηλαδή θα είναι 3-3,5%, άντε 4% για ένα διάστημα προτού πέσουν».

Σύμπραξη Κεντροαριστεράς και λαϊκιστών;


Στα απίθανα σενάρια, που δεν φαίνονται τόσο απίθανα πλέον, περιλαμβάνονται ένας «μεγάλος συνασπισμός» του Μπερλουσκόνι με την Κεντροαριστερά, η προκήρυξη νέων εκλογών ή και η σύμπραξη της Κεντροαριστεράς με τα Πέντε Αστέρια. Που μπορεί είναι λαϊκιστές, αλλά όχι ακροδεξιοί. Και επιπλέον μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο λαϊκιστές, αφού έχουν αποκηρύξει παλαιότερες ρητορικές κορώνες περί εξόδου από το ευρώ, λέει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι». «Θα πρέπει να δούμε, αν το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα ωριμάσει και τα δείγματα είναι ενδιαφέροντα, γιατί ήδη όσον αφορά το θέμα του ευρώ δηλώνει πως αυτό ανήκε στο παρελθόν» επισημαίνει. «Δείχνει μία προσγείωση στην πραγματικότητα, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Φοβάμαι πως ο μόνος τρόπος να ωριμάσει πραγματικά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι να πάρει μέρος σε ένα κυβερνητικό σχήμα».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, μέχρι πρότινος υπό την ηγεσία του φιλοευρωπαίου Ματέο Ρέντσι, σε κοινή πορεία με τα Πέντε Αστέρια, μέχρι πρότινος υπό την ηγεσία του διασκεδαστή Μπέπε Γκρίλο; «Η επιλογή των πολιτών είναι και κάτι που το σέβεσαι» λέει ο Μίλτος Κύρκος. «Άρα ψάχνεις να βρεις τους καλύτερους συνδυασμούς που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στην Ιταλία μια σταθερότητα και στην τρίτη οικονομία της Ευρώπης την ανάπτυξη. Πρέπει πάντα να δίνουμε στους ανθρώπους αυτό που ψήφισαν. Να μην το κρύβουμε. Αν τα Πέντε Αστέρια δεν τα καταφέρουν, οι Ιταλοί τους ψήφισαν, ας ψηφίσουν κάτι άλλο. Αν τα καταφέρουν, ακόμα καλύτερα: η Ιταλία θα βγει από τη στενωπό».

Πηγή: DW
Για να σχολιάσετε δεν είναι απαραίτητο να κάνετε εγγραφή. Συμπληρώστε ένα όνομα, μία ηλεκτρονική διεύθυνση και επιλέξτε «I'd rather post as a guest». Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Ροή ειδήσεων

Στο Λόφο Περάνθης την Κυριακή 29 Απριλίου το φετινό ραντεβού για το Let’s Do It από το Δήμο Αρταίων

Πριν από 1 ημέρα

Καμπανάκι για την ανακύκλωση στην Ελλάδα από ΕΚ

Πριν από 2 ημέρες

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για τα έργα στον Αχελώο

Πριν από 2 ημέρες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά κλοπές στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας

Πριν από 2 ημέρες

Συμμετοχή Δήμου Αρταίων σε διασυνοριακό πρόγραμμα, έργα αστικής ανάπλασης και έγκριση σχεδίου Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιρίων στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Πριν από 4 ημέρες

Ταυτότητες με υποχρεωτικό ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα σε ΕΕ και Ελλάδα

Πριν από 4 ημέρες

ΓΕΝΟΠ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Πριν από 4 ημέρες

Δημιουργήθηκε ένζυμο που τρώει πλαστικά μπουκάλια

Πριν από 4 ημέρες

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός στη Φιλιππιάδα, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Πριν από 6 ημέρες

Δωρεά υλικοτεχνικού και μηχανογραφικού εξοπλισμού από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας

Πριν από 6 ημέρες

Ενημερωτική εκδήλωση για τις ΜμΕ και την ανάπτυξη με ομιλητή τον Γιώργο Καββαθά

Πριν από 6 ημέρες

Επαγγελματικοί φορείς για ΣτΕ και ΕΦΚΑ: Με 70% φόρους κανείς δεν επιβιώνει

Πριν από 1 εβδομάδα

Στον καταγραφέα πτήσης και την κάμερα του 2ου mirage τα αίτια της συντριβής

Πριν από 1 εβδομάδα

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα για την καρκινογόνο ουσία στις τηγανιτές πατάτες

Πριν από 1 εβδομάδα

Τι ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Πριν από 1 εβδομάδα

Το Instagram θα επιτρέψει στους χρήστες να «κατεβάσουν» προσωπικά δεδομένα

Πριν από 1 εβδομάδα

Μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων στην Κρυοπηγή Πρέβεζας

Πριν από 1 εβδομάδα

Ευρεία συνάντηση φορέων και ενημέρωση για τα σημαντικότερα θέματα της περιοχής με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Ποιο είδος αρτηριακής πίεσης είναι το πιο επικίνδυνο;

Πριν από 2 εβδομάδες

Τους 60 έφτασαν οι νεκροί από τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία

Πριν από 2 εβδομάδες

Ως και 2,7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ αγγίζει το σκάνδαλο του Facebook

Πριν από 2 εβδομάδες

Τουλάχιστον 14 νεκροί σε τροχαίο με νεανική ομάδα χόκεϊ στον Καναδά

Πριν από 2 εβδομάδες

Στις 8 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πριν από 2 εβδομάδες

Πτώμα ανδρός σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε στο λόφο Περάνθης

Πριν από 3 εβδομάδες

Ευρεία συνάντηση και συνεργασία για κίνηση σε πεζοδρόμους, κυκλοφοριακό, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, μικροπαραβατικότητα, παρεμπόριο κ.α. σήμερα στο Δημαρχείο

Πριν από 3 εβδομάδες

Εξοικονόμηση €380 εκατ. από την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο

Πριν από 3 εβδομάδες

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Πέρδικα ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

Πριν από 3 εβδομάδες

Νέα και συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού 29.277.206 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2018

Πριν από 3 εβδομάδες

ΚΕΕΛΠΝΟ: 37 θάνατοι από τον Οκτώβριο του 2017 από την γρίπη τύπου Β

Πριν από 3 εβδομάδες

Περισσότερο σχολιασμένα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail