Απόψεις

Μείωση φόρων... με δόσεις

Οδικός χάρτης για φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ενστόλους - Πακέτο Σαμαρά στη ΔΕΘ συνοδευόμενο με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 09.09.2014, 13:43 | Τελευταία ενημέρωση: 10.09.2014, 14:01
Άρης Ραβανός

Τον «οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας, με σταθερά και σταδιακά βήματα, για να μην «ξανακυλήσει η χώρα στην εποχή των ελλειμμάτων» και να μην τεθούν σε «κίνδυνο τα πλεονάσματα», παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, όπως τη μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, και προανήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα συμπεριληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και για περισσότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία. Επίσης γνωστοποίησε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας, ενώ ενδιαφέρον είχε και η δέσμευσή του ότι θα λογοδοτήσουν όσοι «έφτιαξαν τον ΕΝΦΙΑ» προαναγγέλλοντας μείωσή του και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα.

Ο κ. Σαμαράς, παρόντος του Κώστα Καραμανλή, εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά πολιτική αυτοκτονία.

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ να πιάσει ξανά το νήμα της σχέσης του με την κοινωνική και κομματική βάση της ΝΔ αλλά και να ρίξει «γέφυρες» σε κεντρώους ψηφοφόρους που αντιτίθενται στην πολιτική που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασική συνθήκη όμως για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η κυβερνητική επιχείρηση αλλαγής του κλίματος είναι να πειστούν στην πράξη οι πολίτες ότι όντως η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, βρίσκεται στη μετάβαση προς τη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτό συνδέεται άμεσα με τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και με τις διορθωτικές κινήσεις και γι’ αυτό τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός: «Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα».

Ο κ. Σαμαράς, εκτός από τις άμεσες κινήσεις, δηλαδή τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εξήγγειλε και μειώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και περισσότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολιτικής άποψης είχε και η αναγνώριση του Πρωθυπουργού ότι έγιναν λάθη στον ΕΝΦΙΑ και η αποδοκιμασία εμμέσως της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όσων από το σημερινό οικονομικό επιτελείο είχαν εμπλοκή με το ζήτημα. Στον απόηχο της προχθεσινής αναφοράς του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι δεν θα απολογηθεί αυτός για ένα θέμα που δεν έχει ευθύνη ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «θα δώσουν λόγο όσοι έκαναν το λάθος», ενώ υπογράμμισε πως ο συγκεκριμένος φόρος θα μειώνεται σταδιακά και εν τέλει θα γίνει «ανταποδοτικός» και θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μείωση φορολογικών συντελεστών


Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να εμπεδωθεί στους πολίτες το κεντρικό μήνυμα ότι αλλάζει σταδιακά το κλίμα, βελτιώνεται η οικονομία και άρα θα υπάρξουν και ευεργετικές πολιτικές ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι τους επόμενους μήνες, εκτός από τα άμεσα μέτρα που προαναφέρθηκαν, θα γίνουν τα εξής βήματα: α) θα ολοκληρωθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έτσι θα δοθεί ρευστότητα στην οικονομία, β) θα μειωθεί η φορολογία φυσικών προσώπων με ανώτατο συντελεστή στο 32% από 42% σήμερα, γ) θα υποχωρήσουν σταδιακά από το 25% που είναι σήμερα στο 15% οι φόροι στις επιχειρήσεις, δ) θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης, με μόνη προϋπόθεση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα.

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ότι θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις, θα υπάρξουν μέτρα για προσέλκυση καταθέσεων, θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις και ιδιαίτερα για λιμάνια και μαρίνες, σημείωσε την έναρξη μεγάλων κλαδικών προγραμμάτων για στήριξη συγκεκριμένων τομέων,  ενώ μίλησε με έμφαση για την ανάγκη να προχωρήσει η αξιολόγηση στο Δημόσιο, η οποία, όπως διευκρίνισε, δεν σημαίνει απόλυση.

Συγκεκριμένες υποσχέσεις για αποκατάσταση των μισθών στο Δημόσιο και σε κρίσιμες υπηρεσίες, π.χ. Υγεία και Παιδεία, δεν έδωσε αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν μελλοντικά διορθωτικές κινήσεις ως προς το μισθολογικό σκέλος, ενώ ειδική αναφορά έκανε στους ενστόλους.

«Ξέρετε ότι ήταν απόφαση να ανακουφιστούν. Θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού. Θα υπάρξει στα μέτρα του δυνατού άμεση αποκατάσταση των αμοιβών» είπε, αλλά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα το σύνολο των αμοιβών του 2012, αλλά οι αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι σημαντικές.

Η προεδρική εκλογή και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο ζήτημα του χρέους λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες πιστοποίηση πως το χρέος είναι βιώσιμο. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ» ανέφερε.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα» και ξεκαθάρισε ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι «πολιτική αυτοκτονία».

«Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο, προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο Πρωθυπουργός και προειδοποίησε πως, «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Eλλάδα δεν κοιτάει πίσω στο χθες αλλά στο αύριο, στη νέα Ελλάδα, και «εφέτος περνάμε από τη διαρκή κατρακύλα στη σταθερή άνοδο από εδώ και στο εξής». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε πολλές φορές σύγκριση με το παρελθόν και τις πολλές παθογένειες του ελληνικού κράτους και τόνισε με έμφαση: 

«Οταν πριν από έναν χρόνο κάτι φάνηκε να αλλάζει, κάποιοι πάλι πόνταραν σε σενάρια καταστροφής και διαψεύστηκαν».

«Είχαμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, έπειτα από 24 τρίμηνα, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Εφέτος είναι η χρονιά που η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της, ακόμα πληγωμένη αλλά όρθια, επουλώνει τις πληγές και κοιτάει μπροστά» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σε πολλά σημεία ήταν πολύ οξύς για τον ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. για το οικονομικό πρόγραμμά του («να το κάνει ο Θεός πρόγραμμα» είπε κάποια στιγμή), αλλά και για τις θέσεις του όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ ήταν και ειρωνικός λέγοντας ότι «δεν το σώζει ούτε η επίσκεψη στο Αγιον Ορος».

Οργιο προπαγάνδας

«Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν αναμάρτητοι αλλά υπάρχουν αδιόρθωτοι» είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «όργιο μαύρης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης» και σημείωσε πως «τώρα πρέπει να αποφύγουμε να γυρίσουμε πίσω στον λαϊκισμό».

«Ποιος θέλει να ρισκάρει την επιστροφή στο χάος;» διερωτήθηκε και υπογράμμισε με ένταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν κατάφερε τόσο καιρό να ρίξει την κυβέρνηση, είτε εντός Βουλής είτε εκτός, πλέον έχει μια τελευταία ευκαιρία. «Παίζουν τα ρέστα τους στην τελευταία τους ευκαιρία. Τώρα πασχίζουν να τη ρίξουν με την τελευταία ευκαιρία που τους δίνεται με την εκλογή Προέδρου» τόνισε ο Πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι αν η χώρα μπει σε περιπέτεια εκλογών και άρα σε αποσταθεροποίηση θα ήταν μια πολιτική αυτοκτονία που θα απειλούσε όσα πέτυχε η χώρα.

«Το δίλημμα Μνημόνιο - αντιμνημόνιο τελειώνει και δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης» είπε, ενώ  χαρακτήρισε «πέτσινες» τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός όμως φάνηκε αισιόδοξος πως θα ξεπεράσει η κυβέρνηση τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής και ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα κριθεί η «απογείωση της χώρας» και πως «η εποχή των μνημονίων τελειώνει».

Πηγή: Τovima.gr

Ροή ειδήσεων

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 4 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 6 ημέρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail