Υγεία

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα για την καρκινογόνο ουσία στις τηγανιτές πατάτες

«H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στα πιάτα και τα κύπελλά μας θα προσγειώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Δημοσίευση: 14.04.2018, 01:11 | Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2018, 11:17

Ακρυλαμίδιο: Μια ουσία καρκινογόνος που παράγεται όταν αμυλούχες τροφές (ψωμί, πατάτες κ.α) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, που ισχύει από σήμερα, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Οι πιο μικρές και τραγανιστές πατάτες είναι οι πιο γευστικές –αλλά και οι πιο ανθυγιεινές. Ο λόγος; περιέχουν ακρυλαμίδιο. Η ουσία πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο και βρίσκεται σε προϊόντα πατάτας, δημητριακών και καφέ. H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στα πιάτα και τα κύπελλά μας θα προσγειώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ήδη στην Καλιφόρνια, η δικαιοσύνη αποφάσισε πρόσφατα ότι η αλυσίδα καφέ Starbucks θα πρέπει να προειδοποιήσει για τις επιβλαβείς επιπτώσεις στα προϊόντα της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα με την έκδοση ειδικού κανονισμού, ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερο ακρυλαμίδιο στην καθημερινή ζωή. Για τους καταναλωτές, αυτό δεν αλλάζει πολλά πράγματα. Ωστόσο, οι παραγωγοί τροφίμων και η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην παραγωγή και την προετοιμασία τροφίμων.

Τι είναι ο νέος κανονισμός;

Ο κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για κάθε εκμετάλλευση που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Ο κανονισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με στόχο τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται φυσικά, από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς σχετίζεται το ακρυλαμίδιο με τα τρόφιμα


Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων μετρήθηκαν πολύ υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου (250-3900 μg ανά kg τροφίμου) σε δείγματα τροφίμων πλουσίων σε υδατάνθρακες, τα οποία και θεωρούνται ευρείας κατανάλωσης (π. χ. τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές) και είχαν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία (τηγάνισμα ή ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα) (Tareke et al. 2002). Οι ποσότητες αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το ανώτατο ημερήσιο ανεκτό όριο, το οποίο δύναται να προσλάβει ο άνθρωπος (κατά μέσο όρο οι ποσότητες αυτές είναι της τάξης των 15-50 μικρογραμμαρίων (μg=10-6 g) την ημέρα αναλόγως με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου).

Το ακρυλαμίδιο, λόγω της χημικής του δομής, εμφανίζει δραστικότητα έναντι διαφόρων βιολογικών μορίων με απόρροια πρόκληση μεταλλάξεων στους οργανισμούς. Επίσης, ενώ το μόριο αυτό πιθανότατα δεν αντιδρά με το DNA, το μεταβολιζόμενο στον οργανισμό παράγωγο του, γλυσιδαμίδιο, όντας πολύ περισσότερο δραστικό, αντιδρά, με προφανείς αρνητικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Πέραν των μεταλλαξιογόνων χαρακτηριστικών του, το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειγμένες καρκινογόνους ιδιότητες σε πειραματόζωα, αφού έχει δειχθεί ότι προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή καθώς και στα γεννητικά όργανα αρσενικών και θηλυκών ποντικιών. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Περαιτέρω, προτείνεται στους καταναλωτές, οι πατάτες τις οποίες θα τηγανίσουν, πριν από το τηγάνισμα να τις έχουν βάλει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να έχει μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Επίσης, θα ήταν καλό οι πατάτες αρχικά να βράζονται και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα, καθόσον στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου. Για τη μείωση της έκθεσης σε ακρυλαμίδιο, πέρα από όλα τα άλλα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του "μέτρου" και της "μεσότητας", δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει "Μεσογειακή δίαιτα" ως τρόπο διατροφής. Οι επιστημονικές πληροφορίες οι οποίες ήδη υπάρχουν αναφορικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου στα διάφορα τρόφιμα, τέλος, θα τύχουν περαιτέρω μελέτης από τα αρμόδια Κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης του ανθρώπου στην πρόσληψη ακρυλαμιδίου και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.

Πόσο επικίνδυνο είναι το ακρυλαμίδιο;

Η EFSA δημοσίευσε το 2015 μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου ακρυλαμιδίου ( EFSA Journal , Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, 2015 ), με την οποία επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις: Το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά καρκινογόνο. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως σε παρατηρήσεις σε πειράματα σε ζώα. Εδώ αποδείχθηκε ότι το ακρυλαμίδιο στο ήπαρ μετατρέπεται, μεταξύ άλλων, στην ουσία γλυκιδαμίδη, η οποία αντιδρά έντονα με το γενετικό υλικό. Εκεί αποτρέπει τον γενετικό κώδικα από το να διαβάζεται και ευνοεί τις μεταλλάξεις που μπορεί τελικά να προκαλέσουν καρκίνο.

Στον άνθρωπο, ένας καρκίνος, που προκαλείται από ακρυλαμίδιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ρύπους σε πολύ χαμηλές δόσεις για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μόνο μια ασθένεια στο ακρυλαμίδιο.

Πηγή: Σκαϊ.gr
Για να σχολιάσετε δεν είναι απαραίτητο να κάνετε εγγραφή. Συμπληρώστε ένα όνομα, μία ηλεκτρονική διεύθυνση και επιλέξτε «I'd rather post as a guest». Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Ροή ειδήσεων

Στο Λόφο Περάνθης την Κυριακή 29 Απριλίου το φετινό ραντεβού για το Let’s Do It από το Δήμο Αρταίων

Πριν από 1 ημέρα

Καμπανάκι για την ανακύκλωση στην Ελλάδα από ΕΚ

Πριν από 2 ημέρες

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για τα έργα στον Αχελώο

Πριν από 2 ημέρες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά κλοπές στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας

Πριν από 2 ημέρες

Συμμετοχή Δήμου Αρταίων σε διασυνοριακό πρόγραμμα, έργα αστικής ανάπλασης και έγκριση σχεδίου Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιρίων στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Πριν από 4 ημέρες

Ταυτότητες με υποχρεωτικό ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα σε ΕΕ και Ελλάδα

Πριν από 4 ημέρες

ΓΕΝΟΠ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Πριν από 4 ημέρες

Δημιουργήθηκε ένζυμο που τρώει πλαστικά μπουκάλια

Πριν από 4 ημέρες

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός στη Φιλιππιάδα, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Πριν από 6 ημέρες

Δωρεά υλικοτεχνικού και μηχανογραφικού εξοπλισμού από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας

Πριν από 6 ημέρες

Ενημερωτική εκδήλωση για τις ΜμΕ και την ανάπτυξη με ομιλητή τον Γιώργο Καββαθά

Πριν από 6 ημέρες

Επαγγελματικοί φορείς για ΣτΕ και ΕΦΚΑ: Με 70% φόρους κανείς δεν επιβιώνει

Πριν από 1 εβδομάδα

Στον καταγραφέα πτήσης και την κάμερα του 2ου mirage τα αίτια της συντριβής

Πριν από 1 εβδομάδα

Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα για την καρκινογόνο ουσία στις τηγανιτές πατάτες

Πριν από 1 εβδομάδα

Τι ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Πριν από 1 εβδομάδα

Το Instagram θα επιτρέψει στους χρήστες να «κατεβάσουν» προσωπικά δεδομένα

Πριν από 1 εβδομάδα

Μεγάλος κίνδυνος κατολισθήσεων στην Κρυοπηγή Πρέβεζας

Πριν από 1 εβδομάδα

Ευρεία συνάντηση φορέων και ενημέρωση για τα σημαντικότερα θέματα της περιοχής με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 εβδομάδες

Ποιο είδος αρτηριακής πίεσης είναι το πιο επικίνδυνο;

Πριν από 2 εβδομάδες

Τους 60 έφτασαν οι νεκροί από τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία

Πριν από 2 εβδομάδες

Ως και 2,7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ αγγίζει το σκάνδαλο του Facebook

Πριν από 2 εβδομάδες

Τουλάχιστον 14 νεκροί σε τροχαίο με νεανική ομάδα χόκεϊ στον Καναδά

Πριν από 2 εβδομάδες

Στις 8 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πριν από 2 εβδομάδες

Πτώμα ανδρός σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε στο λόφο Περάνθης

Πριν από 3 εβδομάδες

Ευρεία συνάντηση και συνεργασία για κίνηση σε πεζοδρόμους, κυκλοφοριακό, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, μικροπαραβατικότητα, παρεμπόριο κ.α. σήμερα στο Δημαρχείο

Πριν από 3 εβδομάδες

Εξοικονόμηση €380 εκατ. από την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο

Πριν από 3 εβδομάδες

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Πέρδικα ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

Πριν από 3 εβδομάδες

Νέα και συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού 29.277.206 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2018

Πριν από 3 εβδομάδες

ΚΕΕΛΠΝΟ: 37 θάνατοι από τον Οκτώβριο του 2017 από την γρίπη τύπου Β

Πριν από 3 εβδομάδες

Περισσότερο σχολιασμένα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail