Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε με 179 ψήφους ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής

Θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές

Δημοσίευση: 22.07.2016, 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 22.07.2016, 10:45
Συντάκτης: Λάμπρος Σταυρόπουλος

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

Η διαδικασία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία. Ψήφισαν 281 βουλευτές.

Το άρθρο 1: 180 ναι, 81 όχι, 20 παρών

Το άρθρο 2: 179 ναι, 83 όχι, 19 παρών

Το άρθρο 3: 163 ναι, 101 όχι, 17 παρών

Το άρθρο 4: 179 ναι, 86 όχι, 16 παρών

Το άρθρο 5: 179 ναι, 86 όχι, 16 παρών

Σε ιδιαίτερα βαριά πολιτική ατμόσφαιρα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ, το οποίο ενώ καταψήφισε επί της αρχής, υπερψήφισε επί των άρθρων με εξαίρεση το άρθρο τρία.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου, που ήταν το άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, συγκέντρωσε την αναμενόμενη πλειοψηφία (μετά και την αποχώρηση της Χρυσής Αυγής), δηλαδή τις 179 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ε.Κ., του ΚΚΕ, του βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ. Θεοχαρόπουλου και του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου (83 ήταν τα «κατά» και 19 τα «παρών»).

Τον ίδιο αριθμό ψήφων (179) συγκέντρωσε και το άρθρο 4 για την αναλογική κατανομή εδρών (με 86 «κατά» και 16 «παρών»), όπως και το ακροτελεύτιο άρθρο 5 για την ισχύ του νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές (απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η οποία δεν επιτεύχθηκε) ή τις μεθεπόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με τον νέο πλέον εκλογικό νόμο (το άρθρο 5 συγκέντρωσε 179 «υπέρ», έναντι 86 «κατά» και 16 «παρών»). Το άρθρο 1 που αφορά την ψήφο στα 17 συγκέντρωσε 180 θετικές ψήφους, έναντι 81 «κατά» και 20 «παρών», ενώ το άρθρο 3 για την διατήρηση του πλαφόν του 3% έλαβε 163 θετικές ψήφους έναντι 101 «κατά» και 17 «παρών».

Η μόνη επιμέρους διαφοροποίηση που υπήρξε από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν το «παρών» που ψήφισε ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς στο άρθρο 3 για το πλαφόν του 3% (ο συνάδελφός του αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης που προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο ψήφισε «υπέρ»).

Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, έκλεισε οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές.

Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

Το bonus δεν είναι υπονόμευση της λαϊκής κυριαρχίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο.

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη» σημείωσε.

Γεννηματά: Φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ σε δεξιές πολιτικές

«Κύριε πρωθυπουργέ, το κόλπο δεν έπιασε. Όλοι κατάλαβαν ότι παίζετε με την απλή αναλογική γιατί φοβόσαστε την απλή λογική που λέει ότι τα κάνατε μαντάρα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Γεννηματά τόνισε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ότι «φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» και «δεν θα μιλούσατε για απλή αναλογική εάν οι δημοσκοπήσεις σας έβγαζαν πρώτο κόμμα».

«Μην αναζητάτε σε εμάς συνενόχους για τα τερτίπια σας. Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας» δήλωσε.

Αναφερόμενη και η κ. Γεννηματά, μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη, στο τι συνέβη στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υποσχέθηκε ότι δεν θα αιφνιδιάσει κανένα και ένα μήνα αργότερα πήγε σε εκλογές.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέρριψε δύο φορές την πρότασή του κόμματός της για τον εκλογικό νόμο. «Σας είπαμε μην φέρετε αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν θα το στηρίξουμε» τόνισε.

«Εσείς και όχι εμείς κάνετε χαρούμενο τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί με την πολιτική σας και την ανικανότητά σας διευκολύνετε τη δεξιά παλινόρθωση» δήλωσε. «Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε και ανήκει στο παρελθόν» συμπλήρωσε.

Η Φώφη Γεννηματά είπέ ότι «ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης μόνοι τους μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια» και υπογράμμισε πως «η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνο με μία ευρεία εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης».

Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματός της η κ. Γεννηματά είπε ότι ζητά κατάργηση του μπόνους έως το ποσοστό του 42%, διατήρηση του 3% ως όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στην ομογένεια και όσων ζουν στο εξωτερικό, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου στα 17 έτη.

«Η ολοκληρωμένη πρόταση μας είναι μία πράξη ευθύνης χωρίς “κόλπα”, τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια εκτίμησε ότι «Τσίπρας και Μητσοτάκης λειτουργούν συμπληρωματικά, είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος» και διαμήνυσε: «Δεν γίναμε μέρος των 200 που ψηφίζουνε, δεν θα γίνουμε μέρος των 200 που ξεφηφίζουνε. Συνεννοηθήκαμε;»

«Ας μη κοιτούν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε ‘πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους’. Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια» τόνισε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει μία και μόνη γραμμή, την εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση».

Κουτσούμπας: Αποπροσανατολισμός από τα προβλήματα μέσω εκλογικού νόμου

Δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό απηύθυνε ο Δ.Κουτσούμπας του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση.

Ο λαός, που στενάζει κάτω από τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, δεν νοιάζεται στη παρούσα συγκυρία για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, τόνισε, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται εν όψει της νέας αξιολόγησης.

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καθιέρωση ανόθευτης απλής αναλογικής.

Θεοδωράκης: Να ξεχάσουν κάποιοι σκέψεις για κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα

«Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία. Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα» δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015, όπου ετέθη το ζήτημα του εκλογικού νόμου, όπου, όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τελικώς έδωσε δύο διαβεβαιώσεις: Ότι δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές και ότι, σε κάθε περίπτωση, πριν τις εκλογές θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο.

«Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ. Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους (…) Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ως προς την ουσία, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η απλή αναλογική δεν είναι η προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα η Ελλάδα της κρίσης. «Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στην Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν 5 κόμματα;» αναρωτήθηκε.

«Η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα. Κανείς δε θέλει να επενδύει σε μια ακυβέρνητη χώρα. Η απλή αναλογική σε μια χώρα σε κρίση είναι εύκολο να ενισχύσει τα ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, να ενισχύσει τους ακραίους, και τελικά τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς. Και η πολιτική να καταλήξει ένα συνεχές παζάρι και μια ισορροπία τρόμου» τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παραδέχτηκε ότι αν και «το φάρμακο που προτείνετε είναι ψεύτικο, η αρρώστια όμως είναι αληθινή». «Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στην μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες για να εκλεγούν» είπε.

«Γιατί δεν σπάτε λοιπόν τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί άκουσον άκουσον ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος θέλει τις μεγάλες περιφέρειες για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές. Θυσία λοιπόν στο παζάρι και αυτή η μεταρρύθμιση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ψήφο από τα 17, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για σχέδιο «ξεγελώντας τους 16άρηδες» με στόχο «να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους». Κατγήγγειλε όμως ότι την ίδια στιγμή «διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό» διότι «προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.»

Καταλήγοντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του «το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες» και ξεκαθάρισε ότι « το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας.»

Καμμένος: Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της απλής αναλογικής

Σε αυτό το κοινοβούλιο μπορούν να υπάρξουν συνθέσεις, και αυτές οι συνθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταθερότερες κυβερνήσεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ο μόνο δρόμος είναι αυτός της απλής αναλογικής».

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να χτίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που καταργεί τις ομαδοποιήσεις της μεταπολίτευσης», που οδηγούν, όπως είπε, σε ουσιαστική κατάργηση του κοινοβουλευτισμού.


Τόνισε επίσης ότι «είναι η ώρα να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια τις αποφάσεις για το μέλλον» και πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει όσους λένε ότι ο 17χρονος είναι ανώριμος, ενώ είναι ώριμος να υπογράψει σύμβαση εργασίας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι το θέμα της ψήφου των ομογενών και το σπάσιμο των περιφερειών είναι θέματα που μπορούν να εξεταστούν αργότερα, ενώ είπε ότι πρόταση του κόμματός τους θα είναι να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο της επικρατείας.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ανοίξει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, προτείνοντας μεταξύ άλλων άμεση κατάργηση των νόμου περί ευθύνης υπουργών, αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας («όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του 1986 και πριν») και εκλογή του από το λαό, όρια στη θητεία των βουλευτών και «ίσως να συζητήσουμε και το ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού».

Λεβέντης: Προδοσία η άρνηση του ΠαΣοΚ να ψηφίσει απλή αναλογική

Το ΠαΣοΚ θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό για την άρνησή του να υπερψηφίσει την απλή αναλογική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για προδοσία κατά της Αριστεράς, δεδομένου ότι η απλή αναλογική «βρισκόταν στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε, θα φέρει τη Δεξιά στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τέλος, επανέλαβε το αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση.

Επεισόδιο με τον Κώστα Σκανδαλίδη

Επεισόδιο σημειώθηκε στην Ολομέλεια ανάμεσα στον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μιλούσε από τις θέσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη, «καθ’ όλα συμπαθή, αλλά γραφικό». Και σχολίασε ότι "όλοι γελάμε με όσα λέει ο Λεβέντης".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος παρακολουθούσε την συνεδρίαση από την τηλεόραση του γραφείου του, επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας, πλησίασε οργισμένος τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συνέχιζε την ομιλία του, και τον φώναξε: «Ντροπή σου. Με αποκάλεσες γραφικό; Είσαι δεκανίκι της ΝΔ.»

Στη συνέχεια ο Βασίλης Λεβέντης αποχώρησε… Ο Κώστας Σκανδαλίδης τήρησε ψύχραιμη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά «η δήλωση περί γραφικότητας» για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και το επεισόδιο έληξε χωρίς άλλη συνέχεια.

 

«Αύριο ψηφίζουμε για εκλογικό νόμο, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή της αναποτελεσματικής κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ» ανέφερε την Τετάρτη στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως «ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας».

Για «μόνιμη πολιτική ασάφεια στη χώρα» έκανε λόγο στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης.

«Κάνατε τα πάντα για να μείνετε στην καρέκλα, σήμερα θέλετε να καταστρέψετε την καρέκλα γιατί δεν μπορείτε να την κρατήσετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης.

Κλείνει οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται σύμφωνα με το Σύνταγμα ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές. Μετά την δήλωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία καθώς «δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», όπως είπε ο εκπρόσωπός της, αποσαφηνίζεται το τοπίο. Έτσι, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, δυο ανεξάρτητοι βουλευτές και Χ.Α.), μειώνονται στους 179. Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι δεν μεταβάλλουν την θέση τους κατηγορώντας την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο που έφερε οδηγώντας την χώρα στην ακυβερνησία.

Έντονες ήταν εξάλλου και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την παράταση κατά μια ημέρα της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου (θα ψηφιστεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου) με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια να δηλώνει ότι είναι ουσιαστικό το θέμα της προσαρμογής του προγράμματος των εργασιών της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κι αυτό «όχι μόνο δεν είναι ορθό και υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου, αλλά μας δημιουργεί και μια αντίληψη καθόλου κατανοητή», όπως είπε.

Αλλά και εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε έναν εκλογικό νόμο που τον εισηγείται ένας υπουργός ο οποίος διαφωνεί με αυτόν, όπως είναι». «Τι είναι η Βουλή; Τσιφλίκι της κυβέρνησης», διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης έκανε λόγο για «υποκρισία στον τύπο και την ουσία», ενώ ο εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπ. Δανέλλης υπογράμμισε ότι «η νοοτροπία που υπαγόρευσε αυτή την μεθοδολογία δεν συνάδει με την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κουλτούρας συνεννόησης».

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης είπε ότι «αυτό που συζητάμε είναι όλο κι όλο δυο αριθμοί: η ηλικία από 18 σε 17 και η κατάργηση των 50 εδρών που γίνεται μηδέν». «Από όσα αποτελούν μεγάλα σημεία συζήτησης (κατάτμηση περιφερειών, ψήφος ομογενών, χρηματοδότηση κομμάτων, λειτουργία κομμάτων κλπ.) η κυβέρνηση επέλεξε μόνο αυτό, ενώ είχε την δυνατότητα, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης είχε θέσει στον πρωθυπουργό την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού και την κατάτμηση των περιφερειών για συγκλίσεις, ώστε αυτό να μην είναι σήμερα μια διχαστική διαδικασία».

Όπως είπε, όμως, ο κ. Τσίπρας «επέλεξε αυτή την ευκαιρία να την πετάξει». Διερωτήθηκε δε αν «κυβερνιέται η χώρα με αυτό το εκλογικό σύστημα;». Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατηγορηματική: Όχι! Επικαλέστηκε μάλιστα το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015 βάσει του οποίου αν υπήρχε απλή αναλογική θα είχαμε ή κυβέρνηση των δυο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) ή κυβέρνηση 4 μικροτέρων κομμάτων. «Η Αριστερά θέλει ταυτότητα στην διακυβέρνησή  της. Πώς θα την επιτύχετε αυτή την ταυτότητα με 4 κόμματα; Είναι προφανές το πού οδηγούμαστε», υπογράμμισε αναφερθείς στην ακυβερνησία, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «τώρα που η ΝΔ προελαύνει και ο Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός θυμηθήκατε ότι τώρα πρέπει να εισάγετε αυτή την ρύθμιση». Επανέλαβε δε ότι «δεν θα εφαρμοστεί ποτέ ο εκλογικός νόμος διότι θα καταργηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Από την Χρυσή Αυγή ο Ι. Λαγός είπε ότι «θέμα ακυβερνησίας δεν υπάρχει διότι και οι μεν και οι δε είστε μαριονέτες της Μέρκελ». «Ό,τι εκλογικό νόμο και να φέρετε η Χ.Α. γιγαντώνει και αυξάνει τα ποσοστά της», ανέφερε δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα πάρει μέρος στην συζήτηση αλλά θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία διότι η Χ.Α. «δεν θα γίνει ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», όπως είπε.

Αποσαφηνίζοντας την θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «δεν θα αλλάξει με απλή αναλογική και ακυβερνησία η χώρα, αλλά μέσα από μια νέα εθνική στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά». Σημειώνεται, ότι η ΔΗ.ΣΥ. προσανατολίζεται να καταψηφίσει επί της αρχής ενώ επί των άρθρων αναμένεται να επιλέξει το «παρών».

Όσον αφορά το Ποτάμι ο Κ. Μπαργιώτας διερωτήθηκε «πού σταματάει η δημοκρατικότητα και πού αρχίζει ο μικροκομματισμός;», σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος «πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα και την δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα ειδικά σε μια κρίσιμη φάση σαν αυτή που βρίσκεται». Το Ποτάμι, αναμένεται να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά και επί των άρθρων (υπήρξε και η ιδέα να δηλώσει «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους καθώς δεν συμφωνεί ούτε με την κατάργησή του ούτε όμως και με την διατήρησή του ως έχει και προτείνει αναλογικό μπόνους εδρών).

Απαντώντας στις επικρίσεις ο υφυπουργός Ι. Μπαλάφας είπε ότι «ανασύρεται ο μπαμπούλας της ακυβερνησίας και της αστάθειας». «Έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας και καμία ακυβερνησία», σημείωσε αναφερόμενος στο «πείραμα» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων, ενώ έστεψε τα βέλη του ιδιαίτερα προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως όταν ακούς τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος «είναι να κουμπώνεσαι». «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης; Ότι θα είναι πρώτη δύναμη και δεν θα βρίσκει συνεργάτες; Δεν χρειάζεται να φοβάται διότι και πάλι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

Πηγή: Tovima.gr

Ροή ειδήσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 ημέρα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 ημέρα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 ημέρα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 ημέρα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 ημέρες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 ημέρες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 1 εβδομάδα

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 εβδομάδα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 εβδομάδα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 2 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 2 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 3 εβδομάδες

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 3 εβδομάδες

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 1 μήνα

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 1 μήνα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 1 μήνα

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail