Ελλάδα

Ακαρπο Eurogroup χωρίς συμφωνία για χρέος και εκταμίευση δόσης - Ντάισελμπλουμ: Μπορεί να γίνει εκταμίευση της δόσης πριν το καλοκαίρι

O πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι «απόψε δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα», προσθέτοντας πως «επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία για το χρέος».

Δημοσίευση: 23.05.2017, 12:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23.05.2017, 12:33

Xωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έληξε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στη γερμανική πλευρά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπειτα από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων και με τη συζήτηση να μεταφέρεται στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Παρόλο που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ, τέθηκαν οι βάσεις για να γίνει κάτι τέτοιο στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. «Ημασταν πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά σήμερα δεν κατέστη εφικτό» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως οι πρέπει οι συμβαλλόμενοι να κοιτάξουν «διαφορετικές επιλογές και να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους», ενώ δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρξει μία οριστική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν όλες οι πλευρές έχουν τη διάθεση να συμβιβαστούν, τότε δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έρθουμε σε συμβιβασμό μέσα σε τρεις εβδομάδες» είπε και ο κ. Τσακαλώτος με τη λήξη της συνεδρίασης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι η συμφωνία τελικά δεν επιτεύχθηκε γιατί η ελληνική πλευρά δεν τη δέχτηκε, προκρίνοντας ότι η πρόταση ήταν ιδιαίτερα γενική, για τον ρόλο του ΔΝΤ, για το πότε θα εκταμίευε τη δική του δόση και αυτό θα δημιουργούσε περισσότερη ασάφεια στην ελληνική οικονομία.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για πέντε χρόνια (μέχρι το 2022) έχει πλέον συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές» δήλωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η χώρα μετά, αναφέροντας απλώς ότι θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Συγχρόνως ανέφερε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα προσχέδια της συμφωνίας που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η δεύτερη πρόταση η οποία και συζητήθηκε περιέχει τουλάχιστον 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 και μέχρι το 2060. 

Συγχρόνως το ίδιο προσχέδιο συμφωνίας περιλάμβανε την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης ANFA’s και SNP’s στον προϋπολογισμό του 2017, επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF ύψους 130 δισ. για μέχρι και 15 χρόνια και κατάργηση του επιπλέον επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για το δάνειο που πήρε προκειμένου να κάνει επαναγορά χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν βασικά μεταξύ των πρωταγωνιστών, των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. Λε Μερ, του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Τόμσεν, οι οποίοι για περισσότερο από τρεις ώρες έφυγαν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και συζητούσαν σε ξεχωριστό χώρο.

Συγχρόνως, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε «ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που της ζητήθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία», καθώς όπως είπε και ο επικεφαλής του Eurogroup, «έγινε τεράστια πρόοδος στο πακέτο πολιτικών και θα συνεχιστεί η δουλειά έτσι ώστε να υπάρχει εκταμίευση μέσα στο καλοκαίρι».

Αυτό που απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης χωρίς το ΔΝΤ να έχει δεχθεί να εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα, αλλά δίνοντας μια υπόσχεση ότι θα το κάνει το 2018 όταν το χρέος γίνει βιώσιμο. «Η πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχει με χρηματοδότηση το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς είναι σημαντικό για μία σειρά από κράτη-μέλη». Πάντως, η δυστοκία στη λήψη απόφασης για το χρέος καθυστερεί την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας.

Ντάισελμπλουμ: Μπορεί να γίνει εκταμίευση της δόσης πριν το καλοκαίρι

O πρόεδρος του Eurogroup, τόνισε ότι «απόψε δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα», προσθέτοντας πως «επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία για το χρέος». 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι επετεύχθη τεράστια πρόοδος σε ό,τι αφορά τη δέσμη μέτρων πολιτικής, με την Ελλάδα να έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό. 

«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε επισήμως την αξιολόγηση», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι».

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ περιμένει την έκβαση των τελευταίων συζητήσεων για το χρέος τον Ιούνιο, πριν αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης. Όπως επεσήμανε ο κ. Ντέισελμπλουμ, οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όπως διευκρίνισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, επετεύχθη πρόοδος. «Συμφωνήσαμε π.χ. ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα (ύψους 3,5%) πρέπει να συνεχίσουν για πέντε χρόνια», συμπλήρωσε και διευκρίνισε: «Για λεπτομέρειες επ' αυτών και για όσα θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, θέλουμε ακόμη δουλειά».

Από τη πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν καταλήξαμε απόψε αλλά η εργασία που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη».
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου σημειώνει τα εξής: 

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτή περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα», γράφει το ανακοινωθέν.

Πηγή: Σκάι.gr

Ροή ειδήσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 12 ώρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 15 ώρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 15 ώρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 15 ώρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 ημέρες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 ημέρες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 1 εβδομάδα

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 εβδομάδα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 εβδομάδα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 2 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 2 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 3 εβδομάδες

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 3 εβδομάδες

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 1 μήνα

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 1 μήνα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 1 μήνα

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail