Ελλάδα

Νέες φορολογικές διατάξεις: Αγρότες - Τεκμήρια - Τέλος επιτηδεύματος - Πόθεν έσχες ακινήτων με τροπολογίες από το Υπ. Οικονομικών

Δύο τροπολογίες του υπ.οικονομικών κατατέθηκαν στη Βουλή και ρυθμίζουν σημαντικά φορολογικά θέματα ενώ διορθώνονται και διάφορες στρεβλώσεις του Κ.Φ.Ε.

Δημοσίευση: 23.10.2014, 10:28 | Τελευταία ενημέρωση: 23.10.2014, 10:28

Δείτε αναλυτικά τι ρυθμίζουν οι εν λόγο τροπολογίες: 

1.Η υφιστάμενη απαλλαγή, από το τέλος επιτηδεύματος, για τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα επεκτείνεται και στα επόμενα, πέραν του 2013, οικονομικά έτη, πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση με 80% (σήμερα απαλλάσσονται τα πρόσωπα που έχουν αναπηρία άνω των 80%).

2. Φορολογείται με συντελεστή 13% η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση (σ.σ. σήμερα η εν λόγω διαφορά φορολογείται με συντελεστή 26%).

3. Ορίζεται ότι, ως τίμημα αγοράς ακινήτων λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό (σήμερα λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 1249/1982), κ.λπ.

4. Αποσυναρτάται η υποχρέωση ιδιοχρησιμοποίησης των ακινήτων που ανήκουν σε μετατρεπόμενες επιχειρήσεις με κύριο αντικείμενο εργασιών την κατασκευή ή εκμετάλλευση ακινήτων, προκειμένου να απαλλαγούν αυτές από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ν.δ. 1279/1972.

5. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 14 του ν.3986/2011, σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας στις περιπτώσεις αξιοποίησης δημοσίων κτημάτων. Συγκεκριμένα.
Ορίζεται ότι προκειμένου περί παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας η σχετική απόφαση εκδίδεται από τον Υπουργό Οικονομικών ύστερα από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Το αντάλλαγμα παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης καθορίζεται, ανά πενταετία, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Με πράξη του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου παραχώρησης, μπορεί το καθορισθέν αντάλλαγμα να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της πενταετίας, αν διαπιστοθεί σημαντική αύξηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.

Η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που έχουν χαρακτηριστεί Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, καθώς και των επ' αυτών νομίμως υφιστάμενων συστατικών και παραρτημάτων, διενεργείται, με απόφαση του φορέα διοίκησης αυτών στην οποία καθορίζονται οι όροι και το αντάλλαγμα για την παραχώρηση.

Προβλέπεται ότι, για την έκδοση της απόφασης παραχώρησης υποβάλλεται αίτηση του κυρίου της επένδυσης ή του έλκοντος εξ αυτού δικαιώματα στην κατά τόπον αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, συνοδευόμενη από τα μνημονευόμενα δικαιολογητικά.

6. Παρατείνεται, από τότε που έληξε (11.8.2014) μέχρι και την 31.10.2014, η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων για την κατάρτιση των φακέλων των μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών.

7. Προβλέπεται ότι, ο αναδιορισμός λειτουργών του ΝΣΚ επιτρέπεται μέχρι και το βαθμό του Δικαστικού Πληρεξουσίου Α, αντί του Παρέδρου που ισχύει..

8. Οι εκκρεμείς, κατά την 8.8.2014, διαδικασίες καθορισμού αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης για τις οποίες έχει εκδοθεί πράξη καθορισμού από την αρμόδια Επιτροπή, ολοκληρώνονται κατά τις διατάξεις του ν.2971/2001, όπως αυτός ίσχυε μέχρι την τροποποίησή του.

Με την δεύτερη τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής θέματα

1. Οι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης και οι σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών, που εκδόθηκαν μέχρι 30-9-2014, ισχύουν από την έκδοση τους, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάρτησης τους στο διαδίκτυο (ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

2. Επεκτείνεται η δυνατότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.) να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεις και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ισχύει για ακίνητα κυριότητάς του). Παράλληλα, περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διατάσσει την απόδοση του ακινήτου, καθώς και χρηματική ποινή για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της απόφασης ή μελλοντικής αμφισβήτησης της κατοχής.

3. Παρέχεται η δυνατότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. να ανανεώνει ή να παρατείνει, με απόφαση του, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μέχρι την ολοκλήρωση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν.

4. Θεσπίζεται νέος τρόπος επίδοσης από το Ελληνικό Δημόσιο ή οποιοδήποτε ν.π.δ.δ. ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, κλήσης προς συζήτηση υπόθεσης, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής, για οποιαδήποτε υπόθεση σε οποιοδήποτε βαθμό ή στο πλαίσιο της αναιρετικής δίκης, ενώπιον οποιουδήποτε πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Επιδόσεις που έχουν διενεργηθεί σύμφωνα με τα προτεινόμενα θεωρούνται νόμιμες και για εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο υποθέσεις.

5. Η δέσμευση πιστώσεων για την πληρωμή δαπανών που αφορούν έξοδα διοικητικής εκτέλεσης [δαπάνες για την πληρωμή εξόδων, όπως δικαιώματα δικαστικών επιμελητών, τυχόν οδοιπορικά έξοδα, πρόσθετες αμοιβές κ.λπ., που απορρέουν από διενεργηθείσες πράξεις διοικητικής εκτέλεσης (επιδόσεις δικογράφων, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, έρευνες σε δημόσια εν γένει βιβλία κ.λπ.)] θα διενεργείται πλέον μετά την παραλαβή των σχετικών λογαριασμών. Προβλέπεται η κατ' εξαίρεση πληρωμή δαπανών που αφορούν έξοδα διοικητικής εκτέλεσης που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 31-12-2013 (καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων και χωρίς την τήρηση των περί αναλήψεως υποχρεώσεων σχετικών διατάξεων) σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών τρέχοντος ή/ και του επόμενου οικον. έτους.

6. Παρατείνονται οι προθεσμίες που αφορούν σε καταχωρίσεις φορέων στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών (Ε.ΣΥ.Π.) κ.λπ.

7. Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και οι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί που συνεπικουρούν το έργο του, μπορούν να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, με αιτιολογημένη διάταξη τους, σε περίπτωση διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την εξακρίβωση τέλεσης κάθε είδους φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων συναφών, εφόσον αυτά διαπράττονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ο.τ.α., ν.π.δ.δ., νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία. Οι δεσμεύσεις στις οποίες θα προβούν μπορούν να έχουν ετήσια διάρκεια με δυνατότητα παρατάσεως, λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά της διάταξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την άρση της, με σχετική αίτησή τους προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών, χωρίς αναστολή της εκτέλεσής της.

8. Ορίζεται ότι, το καταβαλλόμενο ποσοστό επί του επιβληθέντος προστίμου ή της καθορισθείσας αποζημίωσης για το παραδεκτό των προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ενώπιον των καθ' ύλη αρμόδιων δικαστηρίων κατά πράξεων των Κτηματικών Υπηρεσιών, με τις οποίες επιβάλλονται κάθε είδους πρόστιμα ή καθορίζονται αποζημιώσεις, πρέπει να έχει προσκομισθεί ως την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, αντί υποχρεωτικά με την κατάθεση του δικογράφου που ισχύει.

Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και σε ένδικα βοηθήματα ή μέσα που έχουν ασκηθεί από 9-11-2012 και εντεύθεν, χωρίς να έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο ποσό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συζητηθεί. 

9. Στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ν.π.δ.δ.) επέρχονται μεταβολές στα εξής σημεία:
Λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).
Οι δαπάνες της υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στα δύο (2) μόνιμα συλλογικά όργανα (Συμβούλιο Λογιστικής Τυποποίησης - ΣΛΟΤ και Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου - ΣΠΕ) μπορούν να συμμετέχουν και καθηγητές Α.Ε.Ι., κατ' εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 24 του ν.4009/2011 περί ασυμβιβάστου.
Όταν το Δ.Σ. της ΕΛΤΕ συνεδριάζει ως Πειθαρχικό Συμβούλιο, προστίθενται στη σύνθεση αυτού και δύο (2) μέλη του Ν.Σ.Κ.

Πηγή: Σκαϊ.gr

Ροή ειδήσεων

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 2 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 2 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 2 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 4 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 4 ημέρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 4 ημέρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 4 ημέρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 6 ημέρες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 6 ημέρες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail