Οικονομία

Ελληνικός τουρισμός: 1,7 δισ.ευρώ ο τζίρος της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών.

Σύντομα η ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου

Δημοσίευση: 20.09.2017, 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 20.09.2017, 10:39

Στα 1,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Grand Thorton, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται, εάν υπήρχε κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων της οικονομίας διαμοιρασμού το Δημόσιο θα είχε ετήσια έσοδα τουλάχιστον 341 εκατ. ευρώ.

Η παριστάμενη στην εκδήλωση γενική γραμματέας Τουρισμού κυρία Ευριδίκη Κουρνέτα, κατέθεσε την ενημέρωση που έχει από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία σε περίπου δυο εβδομάδες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα ενεργοποιήσει το νόμο περί της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που  φέρει τον τίτλο "Η φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείων και δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομίας του διαμοιρασμού για την φορολογική εξομάλυνση του κλάδου", το 2016 τα ξενοδοχεία συνεισέφεραν, άμεσα και έμμεσα, το 10% του ΑΕΠ, δηλαδή 17 δισ.ευρώ. Κατά την μελέτη, η προώθηση της φορολογικής ισότητας στον τουρισμό και γενικά η ορθή αξιοποίηση της οικονομίας διαμοιρασμού στην Ελλάδα θα δημιουργήσει δυνατότητες αναδιανομής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων, θα βελτιώσει τον υγιή ανταγωνισμό, θα δημιουργήσει ώθηση στις υποδομές που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και εν τέλει θα ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας

Όπως επισημαίνεται, ο υψηλός βαθμός υποκατάστασης μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού σε συνδυασμό με το φαινόμενο της άνισης φορολογικής μεταχείρισης, προκαλεί στρεβλώσεις στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, κυρίως σε επίπεδο τιμών. Ταυτόχρονα,  η αγορά δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργούνται αντικίνητρα παραγωγικότητας και βελτίωσης των προσφερόμενων αγαθών.

Στο πλαίσιο της φοροδοτικής ικανότητας των ελληνικών ξενοδοχείων η μελέτη της Grant Thornton σημειώνει ότι στο ξενοδοχειακό προϊόν στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων ανταγωνιστριών χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα υπογραμμίζεται ότι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,20% έως 6,77% για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους. Στην πράξη δηλαδή υποχρεώνει τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, γεγονός που αδυνατίζει πλήρως τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο. 

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης αναφερόμενος στα συμπεράσματα της μελέτης της Grant Thornton τόνισε ότι: «η άμεση και έμμεση συμβολή του ελληνικού ξενοδοχείου στα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσει  φέτος τα 17 δις  ευρώ,  ποσό που αντιστοιχεί στο 52% των εθνικών τουριστικών εσόδων. Ο ελληνικός τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, συνεισφέρει με 23,4% στην συνολική εθνική απασχόληση. Την ίδια στιγμή όμως η Ελλάδα δεν είναι σε καμία από τις πρώτες 5 θέσεις προτίμησης των  5 κυριότερων τουριστικών αγορών μας. Η δε ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κατατάσσει την χώρα μας στην 24η θέση , με την Ισπανία στην 1η και την Γαλλία στην 2η, καίτοι  για αυτές τις χώρες ο τουρισμός τους, ενώ παράγει εξαπλάσια των δικών μας έσοδα , συνεισφέρει στα αντίστοιχα ΑΕΠ εως και 50%  λιγότερο σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. :«Οι οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων γίνονται εκ νέου θετικές από το 2015 και οι πλέον αποδοτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι αυτές των  3*και 4*. Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού έχει πάψει να αποτελεί μια εναλλακτική δραστηριότητα, αλλά συνιστά μία παράλληλη με τον αδειοδοτημένο τομέα μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, με τεράστιο πλέον τζίρο. Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα οφείλουν να δράσουν επαγγελματίες και Πολιτεία η οποία οφείλει να διασφαλίσει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξύ των πολιτών, όσον αφορά στην ίση κατανομή των βαρών και κατά συνέπεια στην φορολόγηση αυτής  της δραστηριότητας. Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να υπάρχουν φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων». 

Ο κ. Τσακίρης καταλήγοντας προσθέτει: « Δεν μπορεί να μιλάμε για πάταξη φοροδιαφυγής χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης . Δεν μπορεί να λέμε πολεμάμε τη μαύρη εργασία αλλά να κλείνουμε το μάτι στην ασυδοσία ορισμένων. Δεν μπορεί η ισότητα των ευκαιριών και του ανταγωνισμού να είναι αλά καρτ». Σύμφωνα με τον κ.Τσακίρη, σε έξι χρόνια η οικονομία διαμοιρασμού θα έχει ξεπεράσει σε μέγεθος κλινών τον αδειοδοτούμενο τομέα καταλυμάτων στη χώρα μας. Οι απώλειες των ξενοδοχείων από την άνθιση της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: tornosnews.gr

Ροή ειδήσεων

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 13 ώρες

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 13 ώρες

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 4 ημέρες

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 4 ημέρες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 5 ημέρες

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 5 ημέρες

Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2030 όλα τα νέα κτίρια - Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

Πριν από 6 ημέρες

Καθαρά Δευτέρα στην Κορωνησία: Δωρεάν δρομολόγια με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ

Πριν από 6 ημέρες

Δημήτρης Πετανίτης- Σε ανοδική πορεία ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Πριν από 2 εβδομάδες

Η Μαρίνα Σάττι ρίχνει το «Ζari» στη Eurovision

Πριν από 2 εβδομάδες

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα - Έφερναν από τη Βουλγαρία τα παράνομα χημικά

Πριν από 2 εβδομάδες

Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων έτους 2023

Πριν από 2 εβδομάδες

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για έκπτωση 10% και διορθώσεις στο Ε9

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Σταθερός στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Πριν από 2 εβδομάδες

Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στους πεζόδρομους

Πριν από 3 εβδομάδες

Απόκριες στην Άρτα: Οι δρόμοι γεμίζουν με μυστήριο και μαγεία

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 3 εβδομάδες

Αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Έναρξη του δικτύου Καφέ Κάδου (Αποκομιδή Βιοαποβλήτων) στην περιοχή «Τρίγωνο» του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Εντατικοί έλεγχοι στον πεζόδρομο από σήμερα

Πριν από 1 μήνα

Ο Guido Tonelli στην Άρτα σε εκδήλωση του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος»

Πριν από 1 μήνα

Δόθηκε στην κυκλοφορία όλη η Αμβρακία Οδός – Ανοίγουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής

Πριν από 2 μήνες

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 2 μήνες

Open Mall Αρτα: Ο Δήμαρχος Αρταίων για τις εργασίες στην πλατεία Μονοπωλίου: «Είμαστε βέβαιοι ότι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα τηρηθεί με ακρίβεια»

Πριν από 2 μήνες

Δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση (Microchip), από το Δημο Αρταίων, χιλίων δεσποζόμενων ζώων

Πριν από 2 μήνες

Ανακοίνωση του Δημου Αρταίων σχετικά με την ανάπλαση και το κόψιμο των δέντρων της πλατείας Μονοπωλίου

Πριν από 2 μήνες

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκλογή εκπροσώπων για ΕΝΠΕ- Επιτροπών Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Θεμάτων

Πριν από 2 μήνες

Ανακοίνωση αποφάσεων της 1ης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

«Σαρώνουν» κορωνοϊός και γρίπη- Νέα αύξηση στις εισαγωγές, 93 θάνατοι από Covid

Πριν από 3 μήνες

«Εξοικονομώ 2023»: Εντάχθηκαν όλες οι αιτήσεις ως καταρχήν επιλέξιμες

Πριν από 3 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail