Ήπειρος

Τσίπρας: Επαναφέρει θέμα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου από το Κομμένο

Δημοσίευση: 18.08.2016, 02:17 | Τελευταία ενημέρωση: 18.08.2016, 03:03

Τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, μέσω της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και το διακομματικό πόρισμά της, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός από το Κομμένο Άρτας, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση για τη σφαγή από τους Ναζί. «Θα κινηθούμε μέχρι τέλους, πρώτα διπλωματικά και στη συνέχεια νομικά αν χρειαστεί» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία του δεν ξεχνά και τα εγκλήματα πόλεμου και τις σφαγές, απαιτεί την έμπρακτη αναγνώριση τους, έστω και με καθυστέρηση 76 ετών... Είναι χρέος μας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που αγωνίστηκαν κατά των ναζί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ιστορική συνάντηση του Ναπολέοντα Ζέρβα με τον Άρη Βελουχιώτη κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, τονίζοντας ότι δεν θα επισκευάσουμε μόνο το γεφύρι, αλλά θα ζητήσω από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να κατασκευάσουμε εδώ ένα μουσείο εθνικής συμφιλίωσης, ένα μουσείο εθνικής αντίστασης.

Με αφορμή αυτή την ιστορική συνάντηση κ. Τσίπρας σημείωσε ότι μόνο μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία ο τόπος μπορεί να πάει μπροστά.

Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, νέα Γεφύρωση Άραχθου και Επιχειρηματικό Πάρκο ζήτησε ο Δήμαρχος Αρταίων από τον Πρωθυπουργό

Την ευκαιρία να καταστήσει κοινωνό των θεμάτων που απασχολούν την Άρτα τον Πρωθυπουργό είχε σήμερα ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, στο πλαίσιο επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος, που είχε απευθύνει πρόσκληση στον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στο Κομμένο Άρτας, υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στο Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο Ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας, το οποίο επισκέφθηκαν μαζί.

«Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό που αποδέχθηκε την πρόσκληση για επίσκεψη στο Δήμο Αρταίων. Είναι τιμή μας, που επισκέπτεται την Άρτα ένας Αρτινός Πρωθυπουργός» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιρογιάννης και επεσήμανε πως «κάναμε μια ουσιαστική κουβέντα με τον κ. Τσίπρα για τα θέματα της Άρτας». Αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις έως τώρα ενέργειες για την χρηματοδότηση (με 4 εκ. ευρώ) των μελετών για την Οριοθέτηση και Διευθέτηση του ποταμού Αράχθου και την πρόσφατη δημοπράτηση τους, ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε την δέσμευση της χρηματοδότησης των έργων που θα προκύψουν, στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, ζήτησε τη χρηματοδότηση της γεφύρωσης του ποταμού Αράχθου, μετά των προσβάσεων, στην περιοχή του Τριγώνου, (στο ύψος της Φοιτητικής Εστίας) ενώ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την διαδικασία κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου στο Νομό (ένα θέμα που εκκρεμεί από το 1976), για το οποίο το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο Αρταιων αποφάσισε την κατασκευή του στη θέση Κρικούκια της Τ.Κ. Αμμοτόπου, πλησίον της Ιόνιας Οδού.

Ο Δήμαρχος ζήτησε την ένταξη των απαραίτητων έργων υποδομής σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ζητήθηκε η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η στήριξη των παραγωγών, η προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Άρτας, η ανάδειξη και συντήρηση των Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου του ΤΕΙ, του Στρατοπέδου και του Νοσοκομείου της Άρτας.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πορεία ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού, ενώ ο Δήμαρχος Αρταίων του έθεσε τα θέματα της επέκτασης των εγγειοβελτιωτικών έργων στην πεδιάδα της Άρτας, της ανέγερσης παιδικού σταθμού και ΚΑΠΗ στην περιοχή της Αγίας Θεοδώρας και την αναγκαιότητα ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το Έτος Μόραλη όπως έχει ανακηρυχθεί το 2016, καθώς και για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Άρτας και του Ιστορικού Δημαρχείου.

ΚΚΕ Άρτας: Το ίδιο δημαγωγικό τροπάρι για τις γερμανικές οφειλές

Να «ψαρέψει σε θολά νερά» επιχείρησε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που γίνονται κάθε χρόνο στο Κομμένο Αρτας για τους 317 Ελληνες που σφαγιάστηκαν από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα τη 16η Αυγούστου του 1943. Υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν έχει κάνει απολύτως σαφές το προηγούμενο διάστημα ότι σκοπεύει να στείλει στις ελληνικές καλένδες το λαϊκό αίτημα για την απόδοση των γερμανικών οφειλών.

Αυτό φάνηκε τόσο κατά την παρουσία της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, πριν λίγες μέρες, όσο κι απ' την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να απαντήσει στο ερώτημα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το αν προτίθεται να προβεί σε τέτοια διεκδίκηση, ερώτημα που προέκυψε μετά από σχετική αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ ήδη έχει περάσει 1,5 χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά τον οποίο δεν έγινε καμία επίσημη ενέργεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ο πρωθυπουργός, κατέφυγε στα προσφιλή του «θα» αναφέροντας στην ομιλία του ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος». Κάλεσε, μάλιστα, σε συνεννόηση την κυβέρνηση της Γερμανίας, λέγοντας ότι «είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», ενώ για να κρύψει τη μέχρι τώρα απραξία της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε πως«για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική».

Επίσης ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί την ασκούμενη πολιτική και την ΕΕ των μονοπωλίων ισχυριζόμενος ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, μέσα σ’ ένα ομιχλώδες σήμερα και σκληρό τοπίο στην Ευρώπη, μάχες για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των χωρών και των λαών». Το έγκλημα των ναζί κατά του Κομμένου και των άλλων μαρτυρικών πόλεων εξακολουθεί και σήμερα ακόμα να στοιχειώνει το λαό μας.

Είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα να καταδικάσει και να απομονώσει ο λαός τα σύγχρονα πνευματικά και πολιτικά τέκνα του Ναζισμού και του Φασισμού. Αυτούς που τους έβγαλε από τις τρύπες τους η ανάγκη του κεφαλαίου για συμμάχους. Τους χρυσαυγίτες υμνητές του Χίτλερ που γεννά και υποθάλπει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα στην πατρίδα μας. Του είναι απαραίτητοι για τη διάσπαση της εργατικής τάξης, για την ισοπέδωση λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Κατάλληλοι για το παρακρατικό χτύπημα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Οσο τους χρειάζονται οι καπιταλιστές θα τους ενισχύουν ποικιλότροπα Το ΚΚΕ εξοπλισμένο με την πείρα των πολύχρονων παρεμβάσεων του (ερωτήσεις και επερωτήσεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο, επιστολές στους Προέδρους και πρωθυπουργούς της Γερμανίας, κοινή επιστολή της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας και της ΠΕΑΕΑ προς τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις πρεσβείες των κρατών – μελών της ΕΕ στην Ελλάδα) συνεχίζει τη δράση του για την διεκδίκηση των Γερμανικών Επανορθώσεων- Αποζημιώσεων αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας και απαιτεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διεκδικήσει την ικανοποίηση των συγκεκριμένων απαιτήσεων, όπως απαιτούσε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

ΤΕ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 7 ώρες

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 7 ώρες

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 7 ώρες

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 5 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 5 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 εβδομάδα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 εβδομάδα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 3 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 3 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail