Ήπειρος

ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ: Βροχή πέφτουν οι παρατήσεις μελών από τα όργανα

Δημοσίευση: 21.08.2015, 13:06 | Τελευταία ενημέρωση: 21.08.2015, 13:13

Βροχή πέφτουν τις τελευταίες ώρες οι παραιτήσεις μελλών στο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας μετά την απόφασή του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την κυβέρνηση της χώρας.

Αναλυτικά, και με ανακοίνωσή της η Λίτσα Κιτσαντά που ήταν υποψήφια δήμαρχος Αρταίων με τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει γνωστή την παραίτησή της απ’ όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία είναι εκλεγμένη.

Την παραίτηση τους από τη Nομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας υπέβαλαν και εφτά ακόμα μέλη, υπογράφοντας κοινή ανακοίνωση.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λίτσας Κιτσαντά

Με θλίψη, αλλά έχοντας πάντα εκτίμηση προς τους συντρόφους μου, έστειλα σήμερα την επιστολή παραίτησής μου, από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ως εξής:

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Γνωρίζετε όλοι σας την αδιάλειπτη και συνεχή παρουσία μου για τρεις και πλέον δεκαετίες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που έδινε η αριστερά, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Αυτή η διαδρομή, που ποτέ δεν ήταν μοναχική, αλλά ήταν πάντα μέσα από συλλογικότητες, αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής και της προσωπικότητάς μου. Είμαι ευτυχής που διάλεξα αυτή την πορεία και όχι άλλη. 

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Γενάρη, για την οποία παλέψαμε όλοι μαζί, πίστευα ότι μπορούσε να δικαιώσει αυτούς τους πολύχρονους αγώνες μας, μαζί με την ελπίδα ότι καλύτερες μέρες ξημέρωναν για τον λαό και τη χώρα. Είναι αλήθεια, ότι κάποια σημάδια της διακυβέρνησης δεν ήταν και τόσο καλά από την αρχή. Γνώριζα επίσης ότι σαφώς δεν θα πετυχαίναμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους δανειστές, αλλά σίγουρα θα χαλαρώναμε τη θηλιά που μας είχαν επιβάλει πέντε χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, προς όφελος των αδυνάμων και «των υποτελών τάξεων»- όπως συνηθίζαμε να λέμε. Δυστυχώς όμως, το αποτέλεσμα της συνόδου των Βρυξελλών στις 12 Ιούλη και η ψήφιση του 3ου μνημονίου από την Βουλή στις 13 Αυγούστου, με διέψευσαν τελείως. 

Δεν χρειάζεται να σας αναφέρω το μέγεθος της πίκρας και της απογοήτευσής μου, γιατί είμαι σίγουρη ότι το ίδιο νιώσατε πολλοί από εσάς. Η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, μετατράπηκε κι αυτή σε μία νέα μνημονιακή κυβέρνηση, υιοθετώντας μέτρα που κατεδαφίζουν την ήδη εξαντλημένη κοινωνία, αφανίζουν τον δημόσιο πλούτο, υπονομεύουν τη Δημοκρατία, την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών και των πιο αδύναμων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πάντα: «μνημόνιο και δημοκρατία δεν συμβαδίζουν» κι αυτό είναι αλήθεια. Τόσο η κοινοβουλευτική όσο και η εσωκομματική δημοκρατία δέχθηκαν βαρύτατο πλήγμα. Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν κανένα απολύτως λόγο για όλα αυτά που άλλαξαν τη ζωή μας, από τη μία μέρα στην άλλη. Όλη αυτή η μεταστροφή της πολιτικής έγινε αποκλειστικά και μόνο από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του Μαξίμου, ερήμην του κόμματος και των μελών του. Όλα παραπέμφθηκαν στο έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να γίνει στον χρόνο του και πάντως δεν θα γίνει με τον «όλο ΣΥΡΙΖΑ», αφού η ενότητα του κόμματος έχει πια διαρραγεί, μετά και την χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού να κηρύξει εκλογές εξπρές, προκειμένου να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, να παγιώσει την πολιτική γραμμή της υπεράσπισης των μνημονίου και να κυβερνήσει στο εξής με αυτή τη γραμμή, στα πλαίσια βεβαίως του «ρεαλισμού» και με ένα μεταλλαγμένο κόμμα, το οποίο δεν θα είναι πια κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας ή της κεντροαριστεράς.

Όπως καταλαβαίνετε σύντροφοι, εγώ – και πολλοί άλλοι φαντάζομαι- δεν έχουμε θέση σ΄αυτό το εγχείρημα. Δεν μου το επιτρέπει η συνείδηση, οι ιδέες και οι αρχές μου να υποστηρίξω- έστω και δια της ανοχής μου- μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για κάποιους, ίσως θεωρούμαστε ‘βαρίδια’ από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «επανιδρυθεί» (κατά τα λεγόμενα Δραγασάκη) για ν΄αναλάβει το μεγάλο έργο της διάσωσης της χώρας. Όπως και να έχει, η ιστορία θα δείξει ποιος είχε τελικά δίκιο και ποιος όχι! 

Μετά από όλα αυτά και με βάση τη χθεσινή εξαγγελία των εκλογών από τον πρωθυπουργό σ. Αλέξη Τσίπρα, που κατεδαφίζουν πλέον ακόμα και τα τελευταία ψήγματα πιθανής ενότητας στο κόμμα- έστω μέχρι το έκτακτο συνέδριο- κι αφού καμία προοπτική δεν ανοίγεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, για απεγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ από την εφαρμογή του νέου μνημονίου, καταλαβαίνετε, ότι δεν μου μένει πια άλλος δρόμος, από αυτόν την παραίτησής μου από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (και φυσικά και από μέλους της ΚΕ), καθώς και από απλού μέλους του. 
Θα παραμείνω πιστή στις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κοινωνικής απελευθέρωσης, της πραγματικής δημοκρατίας και της ταξικής πάλης και θα συνεχίσω να μάχομαι σε όλα τα επίπεδα για μια καλύτερη ζωή. Θα παραμείνω ενεργή στη ριζοσπαστική αριστερά, στα κινήματα, στις δομές αλληλεγγύης, καθώς και στην καθημερινή δράση για τα τοπικά προβλήματα και θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον οτιδήποτε νέο γεννιέται από την κοινωνία και την αριστερά. Δεν πρόκειται να προδώσω τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές μου. Παρά τη θλίψη και την απογοήτευσή μου, έχω ήσυχη και καθαρή τη συνείδησή μου, ότι πράττω ήδη το σωστό.
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Ελπίζω και εύχομαι ότι θα συναντηθούμε και πάλι σε νέους και κοινούς αγώνες. Η πάλη για μια καλύτερη ζωή συνεχίζεται.

Καλή πορεία. Καλή αντάμωση.

Λίτσα Κιτσαντά

Η δήλωση - ανακοίνωση των μελών της Ν.Ε.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ 7 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ν.Ε. ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Με την κατάθεση του 3ου Μνημονίου, η Κυβέρνηση επισφάγισε με τον πιο επίσημο τρόπο τη μνημονιακή της μετάλλαξη, περνώντας πλέον οριστικά και αμετάκλητα στην απέναντι πλευρά. Αντί να σκίσει τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, η Κυβέρνηση προτίμησε να σκίσει τις ίδιες τις προγραμματικές της δηλώσεις, μπαίνοντας κι αυτή με τη σειρά της στο θλιβερό γαϊτανάκι των αλλεπάλληλων μνημονιακών Κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Μαζί της περνούν στην απέναντι πλευρά και όλοι εκείνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που, με την ψήφο τους στη Βουλή, στηρίζουν τη μνημονιακή μετάλλαξη της ηγετικής ομάδας. Καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καμία κοινοβουλευτική μεθόδευση δε μπορεί να νομιμοποιήσει τις πολιτικές που καταδίκασε ο ελληνικός λαός με το συγκλονιστικό «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2010 δίνει σταθερά τη μάχη απέναντι στα Μνημόνια, δε μπορεί να γίνει συνεργός στις πολιτικές που συντρίβουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Κανένας «κομματικός πατριωτισμός» και καμία έκκληση σε μια ψευδεπίγραφη «ενότητα» δε μπορούν να αποσπάσουν την εκβιαστική στήριξη στη μνημονιακή μετάλλαξη της Κυβέρνησης. Δε μπορεί να υπάρξει άλλη ενότητα, πέρα απ’ αυτή που προσδιορίζεται από όλες τις μέχρι σήμερα συλλογικές αποφάσεις και επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των συλλογικών αποφάσεων εκ μέρους της ηγετικής ομάδας βαδίζει χέρι-χέρι με τη μεθοδική απαξίωση των συλλογικών λειτουργιών και της εσωκομματικής δημοκρατίας, μέσα από μια σειρά μικρότερων και μεγαλύτερων πραξικοπημάτων, με στόχο ν’ ακυρωθεί κάθε δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης της βάσης και να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε άβουλη μάζα χειροκροτητών και νεροκουβαλητών της ηγεσίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δε μπορούμε να μιλάμε ούτε για κόμμα (και μάλιστα της Αριστεράς), ούτε για συλλογικές διαδικασίες. Σε έναν πολιτικό φορέα όπου η έννοια του μέλους έχει χάσει πλέον κάθε περιεχόμενο –και δηλώνοντας την ακαταλληλότητά μας για το ρόλο του χειροκροτητή αποφάσεων που παραβιάζουν το λόγο ύπαρξης και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ–, παραιτούμαστε από κάθε θέση στα όργανα, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα του μέλους, η οποία εδώ και καιρό έχει καταντήσει κενό γράμμα.

Σε όσους επιλέγουν να παραμείνουν σε ό,τι επιμένει ν’ αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ, θα νιώθαμε ευτυχείς, αν μπορούσαμε να τους απευθύνουμε το χαιρετισμό και τη διαβεβαίωση ότι «Θα συναντηθούμε στους αγώνες». Για κάποιους το πιστεύουμε και το ελπίζουμε. Είναι ωστόσο φανερό ότι με κάποιους άλλους θα είμαστε από την άλλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απολύτως βέβαιο ότι εμείς δεν αλλάξαμε πλευρά. 

Ό,τι λέγαμε παλιά, εξακολουθεί να ισχύει. Συνεχίζουμε τον αγώνα.

ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΩ
ΓΡΕΒΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΕΣΛΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΠΙΣΤΙΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΤΣΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Ροή ειδήσεων

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 ημέρα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 ημέρα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 6 ημέρες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 εβδομάδα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 εβδομάδα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 1 εβδομάδα

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 1 εβδομάδα

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 2 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 2 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 3 εβδομάδες

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 3 εβδομάδες

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 1 μήνα

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 1 μήνα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 1 μήνα

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 1 μήνα

Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2030 όλα τα νέα κτίρια - Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

Πριν από 1 μήνα

Καθαρά Δευτέρα στην Κορωνησία: Δωρεάν δρομολόγια με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ

Πριν από 1 μήνα

Δημήτρης Πετανίτης- Σε ανοδική πορεία ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Πριν από 2 μήνες

Η Μαρίνα Σάττι ρίχνει το «Ζari» στη Eurovision

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail