Ήπειρος

Σε ισχύ η νέος κανονισμός στα κοιμητήρια της Άρτας

Δημοσίευση: 12.03.2018, 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 12.03.2018, 11:44

Σε ισχύ βρίσκεται ήδη από τα τέλη του 2017 (αρίθμ 626/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) ο νέος κανονισμός κοιμητηρίων που αφορά τη διαχείριση όλων των κοιμητηρίων του Δήμου Αρταίων και με τον  οποίο επιχειρείται ένα νοικοκύρεμα μετά από 30 χρόνια. Ο νέος κανονισμός επικαιροποιεί σημαντικά  θέματα και θέτει νέους κανόνες λειτουργίας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ίδρυση και συντήρηση κοιμητηρίων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων, ωστόσο η βοήθεια της Εκκλησίας είναι απαραίτητη και υπάρχει μια συνεχής και αμοιβαία συνεργασία ειδικά στο συγκεκριμένο τομέα.

Έτσι, ο Δήμος Αρταίων έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να επιλύσει μακροχρόνια προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τη χρήση, όσο και με την ορθή λειτουργία και ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των κοιμητηρίων.

Για το σκοπό αυτό:

  • Απαγόρευσε τις νέες ταφές στο παλαιό κοιμητήριο της Άρτας τα τελευταία τρία περίπου χρόνια με την υπ΄αριθμ. 212/2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έως ότου υπάρξει πλήρης έλεγχος αυτού. 
  • Ολοκλήρωσε την αποτύπωση όλων των ταφείων (περίπου 10.000) και στα 46 νεκροταφεία του Δήμου, τόσο με τη χαρτογράφηση και αρίθμηση όσο και με τη φωτογράφιση αυτών με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει σωστή αντιστοίχιση των τάφων με τα στοιχεία της υπηρεσίας, αλλά και κάθε τάφου με τον υπόχρεο αυτού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσης, αγοραπωλησίας και συναλλαγής ταφείων εις βάρος δημοτών. Όπως αποδείχθηκε υπήρχαν πολλά κενά ταφεία, τα οποία ήταν «κρατημένα»! 
  • Τηρεί αυστηρά τον ενταφιασμό πρώτου βαθμού συγγενείας στο ίδιο ταφείο, αφού δεν πρόκειται για αντικείμενο ιδιοκτησίας και μεταβίβασης κανενός. 
  • Απαγορεύει, επίσης, την 2η και 3η ταφή στον ίδιο τάφο, χωρίς την ελάχιστη παρέλευση τριών ετών μεταξύ τους, όπως είναι υποχρεωμένος ο Δήμος βάσει νόμου, προστατεύοντας έτσι την υγιεινή των χώρων ταφής, αλλά και όλων των δημοτών. 
  • Διαθέτει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό του, για τη συντήρηση, καθαρισμό, επισκευή και φύλαξη των κοιμητηρίων, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης εισβολής κάποιων που αφαιρούν αντικείμενα από τους τάφους και άλλων που προσφέρουν παρανόμως τις υπηρεσίες τους (άναμμα καντηλιών, καθαρισμός ταφείων κ.α.). Για το 2017 το ποσό που έχει διατεθεί για το σκοπό αυτό είναι τουλάχιστον 170.000€ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επισκευές, εργασίες περιφράξεων, φύλαξης, κατασκευής τοιχίων, διαδρόμων κ.α. 
  • Παράλληλα, τα τέλη των ταφείων ανέρχονται ετησίως από 5 ευρώ (μόλις 0,4 ευρώ ανά μήνα) για τα περιφερειακά κοιμητήρια και 30 ευρώ το χρόνο για το παλαιό κοιμητήριο στην πόλη της Άρτας και είναι ανταποδοτικά προς τους δημότες. Επιπλέον, έχει εντοπιστεί στο παλιό Κοιμητήριο, πως παλαιότερα άλλοι πλήρωναν 12 ευρώ το χρόνο (για ταφεία χωρίς μάρμαρο) και άλλοι 30 ευρώ, με αποτέλεσμα κάποιοι συστηματικά ακόμη και αν διέθεταν μάρμαρο στο ταφείο να πλήρωναν 12 ευρώ. Πλέον, όλοι πληρώνουν 30 ευρώ το χρόνο. 
  • Τέλος, με το νέο κανονισμό, ο Δήμος στοχεύει να δώσει οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα πολλών κορεσμένων νεκροταφείων. Η αδειοδότηση νέων κοιμητηρίων με την αυστηρή νέα νομοθεσία που υπάρχει είναι πολύ δύσκολη και για τις περισσότερες περιοχές του κάμπου της Άρτας αδύνατη! Από την άλλη όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι εάν συνεχιζόταν η διαχείριση των νεκροταφείων με τις παλιές νοοτροπίες και προσεγγίσεις, τότε οποιοδήποτε κοιμητήριο θα είχε καταστεί κορεσμένο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η σύγχρονη διαχείριση των κοιμητηρίων απαιτεί περιορισμένο χρόνο ταφής (ο νέος κανονισμός δίνει το δικαίωμα διατήρησης των τάφων έως και 15 χρόνια), εκταφές εκεί που είναι απαραίτητο και κυρίως από τα παλαιότερα και αχρησιμοποίητα ταφεία και την τοποθέτηση των οστών σε οστεοφυλάκια (που θα κατασκευαστούν σε όλα τα νεκροταφεία) για την καλύτερη και ορθότερη διαχείρισή τους.
Πηγή: Δελτίο Τύπου
Για να σχολιάσετε δεν είναι απαραίτητο να κάνετε εγγραφή. Συμπληρώστε ένα όνομα, μία ηλεκτρονική διεύθυνση και επιλέξτε «I'd rather post as a guest». Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.

Ροή ειδήσεων

Από σήμερα και έως τις 29/3 οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές

Πριν από 23 ώρες

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο ΔΣ της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας

Πριν από 2 ημέρες

Συρία: 12.500 πολίτες έφυγαν από την Ανατολική Γούτα - Η μεγαλύτερη έξοδος

Πριν από 2 ημέρες

Στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας επικεντρώνεται η Κομισιόν

Πριν από 2 ημέρες

2 στους 5 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον μία online αγορά

Πριν από 2 ημέρες

Άνοιξαν οι αιτήσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Πριν από 2 ημέρες

Επανεξελέγη για τέταρτη φορά στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ

Πριν από 3 ημέρες

Σύλληψη δύο ημεδαπών για αγοραπωλησία κοκαΐνης στην πόλη της Άρτας

Πριν από 3 ημέρες

Πέθανε ο σπουδαίος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ

Πριν από 3 ημέρες

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Αρταίων για παραμονή του Στρατοπέδου ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ή λειτουργία του ως Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΛΔΥΚ

Πριν από 4 ημέρες

Αλαλούμ με την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Πριν από 4 ημέρες

Το MEGA υποχρεώνεται να τερματίσει τη λειτουργία του με απόφαση ΕΣΡ

Πριν από 4 ημέρες

Επιβατικό αεροσκάφος με δεκάδες επιβαίνοντες συνετρίβη στο Νεπάλ

Πριν από 5 ημέρες

Σε ισχύ η νέος κανονισμός στα κοιμητήρια της Άρτας

Πριν από 5 ημέρες

Δημοπρατούνται έξι έργα συνολικού προϋπολογισμού 724.213,05€ στο Δήμο Αρταίων

Πριν από 5 ημέρες

Ανοίγει αύριο Δευτέρα η πλατφόρμα αιτήσεων για το «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

Πριν από 6 ημέρες

ΔΕΗ: Στα 1,6 δισεκ. ευρώ τα χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς

Πριν από 6 ημέρες

Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα – Κατάργηση έκπτωσης εξόφλησης

Πριν από 6 ημέρες

Ο Καθηγητής Φυσικής κ. Σταμάτης Κριμιζής σε εκδήλωση του "Αστρολάβου" στην Άρτα

Πριν από 1 εβδομάδα

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

Eurostat: Ουραγός η Ελλάδα στην αύξηση του ΑΕΠ

Πριν από 1 εβδομάδα

Απόφαση ανακατάταξης εθνικού οδικού δικτύου σε δευτερεύον από πρωτεύον

Πριν από 1 εβδομάδα

Πιο ακριβό το ταξίδι προς Αθήνα

Πριν από 1 εβδομάδα

Περιβαλλοντικό βραβείο στην έκθεση Verdetec για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δήμο Αρταίων

Πριν από 1 εβδομάδα

«Πράσινο φως» από το Κ.Α.Σ. για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Άρτας

Πριν από 2 εβδομάδες

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας-Σκηνοθεσίας στη «φιλική» στο #Μetoo Μορφή του Νερού

Πριν από 2 εβδομάδες

Η Porsche σχεδιάζει αεροταξί για τη μεταφορά επιβατών στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ιταλία-εκλογές: Πρώτο κόμμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Πριν από 2 εβδομάδες

Ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων από 6 εταιρείες

Πριν από 2 εβδομάδες

Η Ηγουμενίτσα στα ευρωπαϊκά βραβεία για τη βιώσιμη κινητικότητα

Πριν από 2 εβδομάδες

Περισσότερο σχολιασμένα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail