Ήπειρος

Παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού του ο Παύλος Στασινός

Δημοσίευση: 16.04.2014, 17:42 | Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2014, 17:42

Το πρόγραμμα του συνδυασμού του "ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ"παρουσίασε το μεσημέρι της Μ.Τετάρτης ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Παύλος Στασινός στο ξενοδοχείο Βυζαντινό.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Συνδημότες, Συνδημότισσες,
Φίλοι και Φίλες,
Στις 18 Μαΐου καλούμαστε όλοι να εκλέξουμε τη νέα Δημοτική Αρχή του τόπου μας. Καλούμαστε να επιλέξουμε αυτόν που θα έχει την ΑΡΤΑ μας, πρώτη σκέψη το πρωί και τελευταία το βράδυ. Καλούμαστε να επιλέξουμε την ομάδα με ΟΡΑΜΑ για τον τόπο μας.

Με γνώμονα την αγάπη μου προς την ΑΡΤΑ μας και προς όλους εσάς, κατέρχομαι σ’ αυτές τις εκλογές διεκδικώντας τη θέση του Δημάρχου, με τον συνδυασμό «ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ». Ο συνδυασμός μας αποτελείται από ένα σύνολο συνδημοτών μας από κάθε ηλικιακό φάσμα, επαγγελματική ενασχόληση, επιστημονική κατάρτιση, με μικρή και μεγάλη εμπειρία στα «κοινά».  Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα του συνδυασμού μας, είναι ότι λειτουργεί σαν ΟΜΑΔΑ και αυτό το πλεονέκτημα θέλει να μεταλαμπαδεύσει και στη λειτουργία της ΑΡΤΑΣ μας.

Στις επόμενες σελίδες δεν θα προσπαθήσουμε απλά να σας περιγράψουμε άλλο ένα πρόγραμμα συνδυασμού, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε κοινωνούς και συμμέτοχους στο ΟΡΑΜΑ μας. Στο ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ. Δεν είναι απλά ένα ΟΡΑΜΑ πενταετίας αλλά ταυτόχρονα οι κατευθυντήριες γραμμές για το πως πρέπει να αναπτυχθεί μέσο-μακροπρόθεσμα η ΑΡΤΑ μας.

Ελάτε στην ΟΜΑΔΑ μας.

Στηρίξτε το ΟΡΑΜΑ μας.

Συμπληρώστε το ΟΡΑΜΑ μας, με το δικό σας ΟΡΑΜΑ.

 

Παύλος Στασινός

Υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων

  

Η  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΑΡΧΩΝ  ΤΟΥ  ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ 

Συνδημότες, Συνδημότισσες,

Φίλοι και Φίλες,

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγοι μήνες, όταν μια από τις πολλές συζητήσεις σχετικά με την Δημοτική Αρχή κατέληξε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ΟΡΑΜΑΤΟΣ για την ΑΡΤΑ μας.

Ολοι γνωρίζαμε από την αρχή, ότι το ΟΡΑΜΑ έπρεπε να σμιλευτεί από το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή του Αρτινού λαού και να μην προκύψει μέσα από γραφεία συμβούλων και επικοινωνιολόγων.

Το ΟΡΑΜΑ που κρατάς στα χέρια σου είναι, δυναμικό, καθαρό και τίμιο. Απευθύνεται στο μυαλό και την καρδιά, στην κρίση και την ευαισθησία, μακριά από την προκατάληψη και τον στείρο φανατισμό.

Οι συνεργάτες μου και εγώ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, ότι θα προχωρήσουμε συνεργαζόμενοι με βάση το ΟΡΑΜΑ μας, με όλες τις δημοτικές δυνάμεις, με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Για μας δεν υπάρχουν αντίπαλοι πολίτες και αντίπαλοι συνδυασμοί. Αντίπαλοι μας είναι μόνο τα κοινά μας προβλήματα. Απευθυνόμαστε στους πολίτες κάθε ηλικίας και ιδεολογίας , χωρίς να μας νοιάζει τι ψήφισαν χθες.

Οι αυτοδιοικητές εκλογές του Μαίου, συμπίπτουν με την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 – Σ.Ε.Σ.). Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ είναι η χρήση πολυ-εργαλείων, όπως :

«CLLD» -Τοπικά προγράμματα ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων,

«ΙΤΙ» - Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις

«ELENA» - Ευρωπαϊκή βοήθεια για τοπικά ενεργειακά προγράμματα

«JESSICA» - Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές

«INTELIGENT ENERGY EUROPE» - Ευφυής Ενέργεια

«ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ»

«ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020»

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση των παραπάνω πολυ-εργαλείων είναι η βοήθεια από όλους τους δημότες. Δεν περισσεύει κανείς.

Στόχος μας να κάνουμε την ΑΡΤΑ μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, κρατώντας ταυτόχρονα τα μοναδικά τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Στόχος μας να οδηγήσουμε τον τόπο μας ακόμα πιο ψηλά, γιατί πιστεύουμε σε αξίες, έχουμε θέληση και γνώση. Στόχος μας να μεγαλώσει η ΟΜΑΔΑ μας με την συμμετοχή όλων σας. Στο μυαλό και στην καρδιά μας έχουμε κλείσει πέντε λέξεις : «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑ».

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ     ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΤΟΛΜΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Το ΑΡΤΙΝΩΝ ΟΡΑΜΑ που κρατάς στα χέρια σου είναι δομημένο σε δέκα θεματικούς άξονες. Κάθε θεματικός άξονας αναλύεται σε δέκα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγουμε να σηματοδοτήσουμε την πρόθεσή μας, ο κάθε δημότης να μπορεί να ελέγχει την Δημοτική του Αρχή.

1ος Θεματικός Αξονας : ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η απόλυτα διαφανής λειτουργία του Δήμου. Ζητάμε από τον κάθε Δημότη  τον έλεγχο του Δήμου. Ο Δήμος είναι υπόθεση ΟΛΩΝ, όχι μόνο του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων.

                                                                                           

2ος Θεματικός Αξονας : ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ  - ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αλληλεγγύη προς όλους – Αλληλεγγύη από όλους. Ο Δήμος πρέπει να είναι οδηγός και όχι ουραγός στις δράσεις κοινωνικής συνοχής. Ο θεσμός του Δήμου δεν έχει κανένα νόημα, σε μία διαλυμένη κοινωνία. Ο θεσμός του Δήμου έχει νόημα και αξία όταν πραγματικά βοηθά τους αδύναμους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να παλεύει μόνος του .

 

3ος Θεματικός Αξονας : ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Είναι υποχρέωσή μας η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του Δημότη, από το σύνολο των Δημοτικών Υπηρεσιών, χωρίς την μεσολάβηση αιρετών, δια μέσω μόνιμων και σταθερών διοικητικών εσωτερικών διεργασιών και οργάνων. Θα εκμεταλευτούμε την σύγχρονη τεχνολογία για την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος της καθημερινότητας του Δημότη.

 

4ος Θεματικός Αξονας : ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Είναι προφανές ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένας αποδοτικότερος τρόπος λήψης στρατηγικών αποφάσεων για την πορεία του Δήμου μας. Ο Καλλικρατικός Δήμος της Αρτας οφείλει να αγκαλιάσει τον Αραχθο, σαν μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπως αυτός αγκαλιάζει σήμερα την πόλη της Αρτας. Ταυτόχρονα πρέπει να αναβαθμιστεί η ικανότητα μετακίνησης του Δημότη εντός του αστικού και περιαστικού ιστού. Κατά την μελέτη και την κατασκευή των δημοσίων έργων είναι καιρός πλέον να υπάρξει Βελτιστοποίηση του λόγου (Ποιότητα / Κόστος).

 

5ος Θεματικός Αξονας : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Προαγωγή του περιβάλλοντος ως υπέρτατη αξία και κληρονομιά των παιδιών μας, με έργα και όχι μόνο με λόγια. Ανακύκλωση και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμάτων. Διασφάλιση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και ταυτόχρονα διασφάλιση των ανθρώπων από περιβαλλοντικές μεταβολές.

 

6ος Θεματικός Αξονας : ΠΑΙΔΕΙΑ (Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια – Τριτοβάθμια – Διά βίου μάθησης Εκπαίδευση)

Διαρκής αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος και του σχολικού εξοπλισμού. Συνεχής συνεργασία με τις  αρμόδιες κρατικές δομές στην παιδεία. Στήριξη του βιβλίου, ως μέσο παιδείας για παιδιά από 5 έως 105 ετών. Συμμετοχή όλων των μαθητών-φοιτητών στα Δημοτικά δρώμενα.

 

7ος Θεματικός Αξονας : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 

Η πόλη και τα χωριά πρέπει να αφηγούνται την ιστορία τους. Τοποθέτηση του Δήμου Αρταίων στον πολιτιστικό και αθλητικό χάρτη της Ελλάδας με εκδηλώσεις και συνεργασίες με φορείς από άλλες πόλεις. Πολιτιστικά δρώμενα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στήριξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αναβάθμιση των πολιτιστικών γεγονότων. Ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων με βάση το δίπτυχο «Παιδιά & Πολιτισμός», - «Παιδιά & Αθλητισμός». Πολιτισμός και Αθλητισμός για όλους.

 

8ος Θεματικός Αξονας : ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τοποθέτηση του Δήμου Αρταίων στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, με εκδηλώσεις και συνεργασίες με φορείς από και άλλες πόλεις. Ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας. Στενή συνεργασία με όλους του φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) για να καταστήσουμε την περιοχή μας τουριστικό προορισμό όλη τη διάρκεια του έτους. Σύνδεση του φυσικού κάλλους με την πολιτιστική κληρονομιά, με ταυτόχρονη αύξηση των τουριστικών υποδομών και εκσυγχρονισμό των υφιστααμένων.

                                                                                                      

9ος Θεματικός Αξονας : ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ – ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ – ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εμπλοκή του Δήμου σε όλες τις βαθμίδες παραγωγής. Υποστήριξη και ενημέρωση για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας. Σύγχρονος Δήμος με Βιομηχανική Περιοχή και Βιοτεχνικό Πάρκο. Σύνδεση τομέων απασχόλησης με τον τουρισμό. Συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας και διάδοσή τους. Συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων της περιοχής μας, με σκοπό την ταύτιση της Αρτας με τα προϊόντα και ταύτιση των προϊόντων με την Αρτα.

 

10ος Θεματικός Αξονας : ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ – ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

ΑΡΤΑ δεν είναι μόνο η πόλη. ΑΡΤΑ είναι τα χιόνια της Ροδαυγής και της Δαφνωτής. ΑΡΤΑ είναι το αεράκι της Κορωνησίας. Η ΑΡΤΑ είναι βουνό, πεδιάδα, λίμνη, ποτάμι, λιμνοθάλασσα και θάλασσα. Η ΑΡΤΑ είναι πόλη, χωριό, γεφύρι, φράγμα, κάστρο, τζαμί, αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Η ΑΡΤΑ έχει τα πάντα. Ας τα χαρούμε εμείς που την κατοικούμε. Ας τα χαρούν και όλοι οι επισκέπτες μας.

Ελάτε στην ΟΜΑΔΑ μας.

Στηρίξτε το ΟΡΑΜΑ μας.

Συμπληρώστε το ΟΡΑΜΑ μας, με το δικό σας ΟΡΑΜΑ.

 

Παύλος Στασινός

Υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων

 

  1. 1.      ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οραμά μας :  Η απόλυτα διαφανής λειτουργία του Δήμου.

Ζητάμε από τον κάθε Δημότη  τον έλεγχο του Δήμου.

Ο Δήμος είναι υπόθεση ΟΛΩΝ, όχι μόνο του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων.

1.1.  Οργανωμένη και συνεχής λειτουργία του θεσμού της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης», η οποία μπορεί να παίζει σοβαρό ρόλο στις αποφάσεις της Δημοτικής αρχής.

1.2.  Οργανωμένη και συνεχής λειτουργία του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», ο οποίος θα αποτελεί εγγυητή της διαφάνειας της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, με την ετήσια έκθεσή του θα βοηθά αποτελεσματικά στην διόρθωση και βελτίωση της Δημοτικής Διοίκησης και της σχέσης της με το κοινό.

1.3.  Αμεσα διαθέσιμα ηλεκτρονικά (online) ο προϋπολογισμός του Δήμου και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων.

1.4.  Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου Αρταίων, έτσι ώστε να είναι εύκολα διαθέσιμη κάθε πληροφορία στους Δημότες. Διαθέσιμες ηλεκτρονικά όλες οι αποφάσεις, όλων των επιτροπών του Δήμου, με πληροφορίες για τη σύνθεση τους και το παραγόμενο έργο τους.

1.5.  Προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και μείωση δαπανών μέσα από εξορθολογισμό και οικονομία κλίμακας. (Καύσιμα – ανταλλακτικά – συντήρηση ).

1.6.  Καταγραφή Δημοτικής περιουσίας και τρόποι της εκμετάλευσής της. Ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Δήμου.

1.7.  Καταγραφή όλων των μισθωμάτων που δαπανά ο Δήμος και παρουσίασή τους στην ιστοσελίδα του Δήμου.

1.8.  Παρουσίαση όλων των επιχορηγήσεων του Δήμου και σύνδεσή τους με το παραγόμενο έργο.

1.9.  Αξιολόγηση και μετρήσιμοι στόχοι για το έργο του Δήμου. Ετήσιος απολογισμός, παρουσίαση, και συζήτηση για απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες.

1.10. Δημιουργία καταλόγου με όλες τις δραστηριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, τα κάθε είδους σωματεία, συλλόγους, επαγγελματικούς, επιστημονικούς φορείς με διαρκώς ανοιχτή πρόσκλησή προς αυτούς για τη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν με απώτερο σκοπό την αξιοπιστία του Δήμου σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεών του.

 

  1. 2.      ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ  - ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

Οραμά μας :     Αλληλεγγύη προς όλους – Αλληλεγγύη από όλους. Ο Δήμος πρέπει να είναι οδηγός και όχι ουραγός στις δράσεις κοινωνικής συνοχής. Ο θεσμός του Δήμου δεν έχει κανένα νόημα, σε μία διαλυμένη κοινωνία. Ο θεσμός του Δήμου έχει νόημα και αξία όταν πραγματικά βοηθά τους αδύναμους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να παλεύει μόνος του

2.1.  Ιδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου (Δημοτικού Καταστήματος Αλληλεγγύης) με σκοπό την ενίσχυση απόρων και αδύναμων με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα. Στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου μέσω του Δήμου, από εθελοντές δημότες, επιχειρήσεις, σωματεία και συλλόγους, εντός και εκτός του Δήμου, την εκκλησία, . Εκμετάλευση όλων των σχετικών ευρωπαίκών και κρατικών προγραμμάτων.

2.2. Ιδρυση και Λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αρτας, το Γενικό Νοσοκομείο Αρτας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και ενώσεις ιατρών, με σκοπό την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανασφάλιστων απόρων και αδύναμων και όσων έχουν αποκλειστεί από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

2.3.  Ιδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Ανοιχτούν Κέντρου Ημέρας Αστέγων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών αστέγων. Ειδικότερα, παροχή υπηρεσιών στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, εξασφάλισης δυνατότητας ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με αρμόδιους φορείς παροχής υπηρεσιών στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

2.4.  Ιδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Κοινωνικού Ξενώνα Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας, με σκοπό την υποδοχή, προσωρινή φιλοξενία και επανένταξη ατόμων ή οικογενειών που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στέγασης, στερούνται οικονομικών και κοινωνικών πόρων για εξασφάλιση χώρου διαμονής και των βασικών μέσων επιβίωσης και ταυτόχρονα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης.

2.5. Καθιέρωση συνεχούς συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Γενικού Νοσοκομείου Αρτας, για την πρόληψη και επίλυση προβλημάτων με επιπτώσεις στους δημότες. Βοήθεια και ανάδειξη του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης [ΚΦΙΑ] (πρώην ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ Αρτας). Συνεργασία με φορείς και σωματεία ΑμεΑ, με σκοπό την βελτίωση των τεχνικών υποδομών πρόσβασης, ιδίως στους δημόσιους χώρους. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων αφενός με στοιχεία των ΑμεΑ και αφετέρου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την σωστή πληροφόρηση και καθοδήγησή τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς και δράσεις. 

2.6. Οι Δωρεάν παροχές υγείας και πρόνοιας είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ευρωπαϊκού κράτους. Η «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους όσους την έχουν ανάγκη. Είναι υποχρέωση του Δήμου η στήριξη και επέκταση της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι», με μονιμοποίηση της χρηματοδότησης.

2.7.  Δημιουργική Τρίτη Ηλικία. Συνεργασία με το Γηροκομείο Αρτας, για παροχή βοήθειας από τον Δήμο Αρταίων για επίλυση των προβλημάτων του. Ενίσχυση του ΚΑΠΗ Αρτας, και άμεσες ενέργειες για την ίδρυση και λειτουργία και δεύτερου ΚΑΠΗ. Δημιουργία λεσχών φιλίας και συμπαράστασης- αντίδοτο στη μοναξιά. Ενταξη της τρίτης ηλικίας στο εθελοντικό κίνημα.

2.8.  Ενταξη στο τμήμα Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου νέων δράσεων για άτομα με χρόνιες παθήσεις, αλλοδαπών και ουσιοεξαρτώμενων. Ημερίδες, Δράσεις, Κέντρα Ψυχολογικής Στήριξης, Ενημέρωση κατά του κοινωνικού ρατσισμού. Ολοι διαφορετικοί – Ολοι ίσοι – Ολοι μαζί.

2.9. Εμπρακτη στήριξη της Δημοτικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΔΟΑΚ), με επιμόρφωση, εξοπλισμό και σύνδεση της ομάδας με όλους τους φορείς συναφών αρμοδιοτήτων (ΕΜΑΚ, ΟΑΣΠ, ΕΟΔ, Πυροσβεστική κλπ). Επιπλέον σύνδεση της ΔΟΑΚ Αρτας με αντίστοιχες ομάδες άλλων πόλεων.

2.10.  Κανένα από τα παραπάνω εννέα σημεία δεν είναι δυνατόν να παραμείνει σε λειτουργία, χωρίς τον Εθελοντισμό. Η Αλληλεγγύη και ο Εθελοντισμός είναι συνώνυμες έννοιες. Ο Δήμος οδηγός στην οργάνωση παροχής εθελοντικών υπηρεσιών, με νέες και πρωτότυπες ποιοτικές και ποσοτικές διαστάσεις, που ξεπερνούν τις παλαιές εμπειρίες παραδοσιακής φιλανθρωπίας.

 

  1. 3.      ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Οραμά μας :     Η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του Δημότη, από το σύνολο των Δημοτικών Υπηρεσιών, χωρίς την μεσολάβηση αιρετών, δια μέσω μόνιμων και σταθερών διοικητικών εσωτερικών διεργασιών και οργάνων. Θα εκμεταλευτούμε την σύγχρονη τεχνολογία για την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος της καθημερινότητας του Δημότη.

3.1. Αλλαγές στο Οργανισμό του Δήμου Αρταίων με γνώμονα την επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των δημοτών. Ετήσια αξιολόγηση του Οργανισμού και διορθωτικές αλλαγές σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

3.2. Απάντηση, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, σε όλα τα αιτήματα των Δημοτών και ενημέρωση για την πορεία εξέτασης τους. Εξάληψη του φαινομένου να μην γνωρίζει ο Δημότης, αν εξετάστηκε το αίτημά του.

3.3. Πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση των κοινοτικών γραφείων και ΚΕΠ με τον Δήμο, για την, κατά τόπους εξυπηρέτηση των Δημοτών χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη επίσκεψη στο Δημαρχείο. Λειτουργική αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών Καποδιστριακών Δήμων. Ταυτόχρονα, δημιουργία ιστοσελίδας πολυ-εργαλείο, στην οποία η δημότης θα μπορεί είτε να πληροφορηθεί απλά για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει σχετικά με κάποιο αίτημά του, είτε να «κατεβάσει» τα απαιτούμενα έντυπα.

3.4. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δήμου με ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, μέσω ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων, διαβουλεύσεων, και συζητήσεων. Ηλεκτρονική Διαχείριση Παραπόνων-Προβλημάτων, μέσω τηλεφώνου, sms, mms, e-mail και επίσκεψης. Ηλεκτρονική καταχώρηση και ομαδοποίηση των προβλημάτων, προώθηση για ενέργεια στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ενέργεια επίλυσης, ενημέρωση του δημότη, χωρίς την παρέμβαση αιρετών. Ετήσια αξιολόγηση της υπηρεσίας, διορθωτικές ενέργειες και στατιστικά αποτελέσματα.

3.5. «Εξυπνες Μεταφορές». Σε στενή συνεργασία με το αστικό ΚΤΕΛ, μελέτη και εγκατάσταση επαγωγικών βρόγχων, με σκοπό την διαχείριση των κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης, και την παρακολουθούθηση του δίκτυου των αστικών λεωφορείων, με αποτέλεσμα την ενημέρωση των πολιτών για την κυκλοφοριακή κίνηση. Επιπλέον, οι «έξυπνες στάσεις» των αστικών λεωφορείων, προσφέρουν ακριβή πληροφόρηση σε ότι αφορά τα δρομολόγια, την αναμονή έως την άφιξη του κάθε λεωφορείου. Πληροφόρηση του αριθμού των ελεύθερων θέσεων πάρκινγκ, έξω από κάθε Δημοτικό πάρκινγκ.

3.6. Τηλεματική σύνδεση της φωτεινής σηματοδότησης της πόλης, για τον άμεσο έλεγχο της κίνησης των οχημάτων, και την αποφόρτιση της κυκλοφορίας. Εφαρμογή προσχεδιασμένων σεναρίων «κρίσης», όπως έντονη βροχόπτωση, έναρξη και τέλος ωραρίου καταστημάτων, κλπ.

3.7. Ψηφιακή Σύγκλιση με ολοκλήρωση των υποδομών ευρυζωνικότητας. Ολοκλήρωση Δημοτικού Ασύρματου Δικτύου. Ταυτόχρονα συνεχής καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές (κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.)

3.8. Ανάπτυξη ενιαίου ολοκληρωμένου γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS), το οποίο θα διαχειρίζεται το σύνολο των χωροταξικών και πολεοδομικών πληροφοριών του Δήμου, καθώς και την ανάπτυξη ενός αναλυτικού οδηγού πόλης, με τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ψηφιακού περιβάλλοντος εργασίας για τις υπηρεσίες του Δήμου και η καλύτερη εξυπηρέτηση των Πολιτών – Δημοτών μέσω διαδικτύου. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται όλες εκείνες οι προυποθέσεις για το εμπεριστατωμένο της λήψης στρατηγικών αποφάσεων για τον Δήμο με την βοήθεια της πληροφορικής.

3.9. Βελτιστοποίηση του «Ψηφιακού Ξεναγού» που σήμερα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων από τον Αμβρακικό κόλπο μέχρι τον ορεινό όγκο του Δημου. Σύνδεση του «Ψηφιακού Ξεναγού» με το ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), οδηγίες προσέγγισης, εφαρμογή και για κινητά smartphone.

3.10. Μείωση Δημοτικών Ενεργοβόρων καταναλώσεων, μέσω του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΟΤΑ», σε δημοτικά κτίρια, δημοτικές μεταφορές και δημοτικές ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, με άμεση επίπτωση την μείωση των ανταποδοτικών τελών των Δημοτών.

 

  1. 4.      ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

 

Οραμά μας :     Αποδοτικότερος τρόπος λήψης στρατηγικών αποφάσεων για την πορεία του Δήμου μας. Ο Καλλικρατικός Δήμος της Αρτας να αγκαλιάσει τον Αραχθο, σαν μία σύγχρονη ευρωπαική πόλη, όπως αυτός αγκαλιάζει σήμερα την πόλη της Αρτας. Αναβάθμιση της ικανότητας μετακίνησης του Δημότη εντός του αστικού και περιαστικού ιστού.

                          Βελτιστοποίηση του λόγου (Ποιότητα / Κόστος) κατά την κατασκευή έργων.

 

4.1. Ολοκλήρωση Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) και Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Αρταίων. Διαβούλευση για την χωροθέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής και του Βιοτεχνικού Πάρκου.

4.2. Οριστική Οριοθέτηση κοίτης Αράχθου

4.3. Διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την ΔΕΗ Α.Ε. σε συνδυασμό με την Αντιπλημμυρική Προστασία της πόλης από τον ποταμό Αραχθο.

4.4. Υδρευση του Δήμου, από τον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού σταθμού Πουρνάρι Ι. Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου.

4.5. Επιτάχυνση των μελετών γεφύρωσης του ποταμού Αράχθου. Αρχικά, απαιτούνται δύο (2) γέφυρες. Μία βορειονατολικά της Αρτας προς την Βλαχέρνα, η οποία θα δίνει διέξοδο προς τα Τζουμέρκα και μία νοτιοδυτικά της Αρτας προς Κεραμάτες, η οποία θα δίνει διέξοδο προς τον Αμβρακικό.

4.6. Ενεργή στήριξη στο πάγιο άιτημα των πολιτών για την αξιοοποίηση του  στρατοπέδου Παπακώστα για την κατασκευή Διοικητηρίου και λοιπών δομών στο χώρο.

4.7. Λειτουργική ενοποίηση των προαστίων γύρω από την πόλη, όπως Αγ. Ανάργυροι, Πουρνάρι ΙΙ, Βλαχέρνα, Γραμμενίτσα, Χανόπουλο, Ρόκκα, Φιλοθέη, Κιρκιζάτες, Κωστακιοί, Κεραμάτες, Γλυκόριζο με την κατασκευή πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων

4.8. Οργανωμένη επισκευή αργοτικών δρόμων σύμφωνα με τις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές, έτσι ώστε να μην απαιτείται κάθε χρόνο η επισκευή των ίδιων δρόμων.

4.9. Η «στάθμευση» πρέπει πέον να σταματήσει να θεωρείται κυκλοφοριακό φαινόμενο και καταναλωτικό αγαθό, αλλά να πάρει χαρακτήρα κρίσιμου περιβαλλοντικού προβλήματος, που σχετίζεται με την πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική. Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ως ικανή και αναγκαία συνθήκη η Μελέτη και Επεξεργασία χωροθέτησης και κατασκευής ενός ή δύο κεντρικών πάρκιγκ, με ταυτόχρονη αξιοπόιηση των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού φόρτου, την εύκολη πρόσβαση σε πάρκιγκ, την αποκατάσταση των πεζοδρομίων στην άνω πόλη της Άρτας, την κατασκευή ποδηλατόδρομου στον ευρύτερο αστικό ιστό.

4.10. Εξωστρέφεια της πόλης. Σύνδεση του Δήμου μας με τις όμορες πόλεις (Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Αμφιλοχία, Βόνιτσα) με σύγχρονο οδικό και θαλάσσιο δίκτυο. Μελέτες σκοπιμότητας και ένταξη των παραπάνω έργων, είτε σε προγράμματα υποδομών, είτε σε αναπτυξιακά προγράμματα.

 

  1. 5.      ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 

Οραμά μας :     Προαγωγή του περιβάλλοντος ως υπέρτατη αξία και κληρονομιά των παιδιών μας, με έργα και όχι μόνο με λόγια. Ανακύκλωση και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμάτων. Διασφάλιση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και ταυτόχρονα διασφάλιση των ανθρώπων από περιβαλλοντικές μεταβολές.

5.1. Επέκταση της Ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά του Δήμου. Καταμέτρηση της υφιστάμενης κατάστασης, μελέτη τρόπων επέκτασης και εφαρμογή της καταλληλότερης μετά από διαβούλευση. Συνεχής αξιολόγηση της εφαρμογής με μετρήσιμους στόχους.

5.2. Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, ξεκινώντας από τους «Δημάρχους» του αύριο, τα παιδιά. Εφαρμογή των προγραμμάτων σε όλα τα σχολεία.

5.3. Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, κύριος στόχος πρέπει να είναι η συνεχής μείωση του όγκου των απορριμάτων. Εκτός από περιβαλλοντική υποχρέωση, θα επιφέρει και μείωση στο κόστος μεταφοράς των απορριμάτων στον σταθμό μεταφόρτωσης και από εκεί στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.

5.4. Τεχνικο-οικονομική μελέτη της αποκομιδής των απορριμάτων στον διευρυμένο Δήμο Αρταίων, με στόχο της αύξηση της εξυπηρέτησης των δημοτών με μείωση του κόστους. Συνεχής προσπάθεια ανανέωσης του στόλου αποκομιδής και μεταφοράς.

5.5. Αντικατάσταση παλαιών και φθαρμένων δικτύων ύδρευσης, και επικαιροποίηση της διαστασιολόγισης του δικτύου με νέες εύκαμπτες σωλήνες πολυαιθυλενίου, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οικιστικών ενοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει αφενός ασφαλέστερο και καθαρότερο το πόσιμο νερό και αφετέρου θα μειωθούν οι διαρροές του δικτύου, και τα κόστη συντήρησης και αποκατάστασής του.

5.6. Μελέτη και κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε σύνδεση με βιολογικό καθαρισμό. Βασική παράμετρος του σχεδιασμού, για την άμεση επιτυχία του έργου είναι να ληφθεί μέριμνα και για τις συνδέσεις των «πελατών» του δικτύου. Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση των υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271, είναι μια προτεραιότητα, που πρέπει να τύχει σημαντικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

5.7. Αειφόρος διαχείριση του Αμβρακικού κόλπου με μείωση των ρύπων που καταλήγουν σε αυτόν, μετά από μετρήσεις και μελέτη, με πρώτη και πιο άμεση επέμβαση, την κατασκευή κατάλληλου αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές ανάμεσα από την πόλη της Αρτας και τον Αμβρακικό κόλπο.

5.8. Στενή συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με όλους τους Δημόσιους (Περιφέρεια) και ιδιωτικούς φορείς.

5.9. Ανάληψη δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη μέριμνα στην αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από τις μεταποιητικές κυρίως, επιχειρήσεις, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή της γεωργίας. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης νερού, ενέργειας και υλικών και ταυτόχρονα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ποσότητας των παραγόμενων στερεών και υγρών αποβλήτων. Εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, οι σχετικές δράσεις αναμένεται να βελτιώσουν και τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

5.10. Πρόγραμμα επέκτασης του «πρασίνου» εντός του αστικού ιστού και ταυτόχρονα αειφορική διαχείριση των δασικών υποσυστημάτων στην ύπαιθρο, με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, την προστασία από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τη διάβρωση του εδάφους με αποτέλεσμα τη μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων.

 

  1. 6.          ΠΑΙΔΕΙΑ (Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια – Τριτοβάθμια – Διά Βίου Μάθησης Εκπαίδευση)

Οραμά μας :     Διαρκής αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος και του σχολικού εξοπλισμού. Συνεχής συνεργασία με τις  αρμόδιες κρατικές δομές στην παιδεία. Στήριξη του βιβλίου, ως μέσο παιδείας για παιδιά από 5 έως 105 ετών. Συμμετοχή όλων των μαθητών-φοιτητών στα Δημοτικά δρώμενα.

6.1.  Ανάπτυξη του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ηλεκτρονικής μάθησης με χρήση προγραμμάτων από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ)

6.2.  Εξάντληση όλων των χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, οι οποίοι να καλύπτουν τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες τουν Δήμου. Ενίσχυση των Γυμνασίων Δεύτερης Ευκαιρίας και Λυκείων Δεύτερης Ευκαιρίας, προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες, ατόμων από ομάδες χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Θα καλυφθεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (εργαστήρια, κτήρια, εξοπλισμοί πληροφορικής κ.λ.π.).Ολοκλήρωση των υποδομών που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, ή έστω υπό μελέτη.

6.3.  Επίλυση, επιτέλους, του προβλήματος στέγασης του Μουσικού Σχολείου Αρτας, σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα επιταχυνθεί η διαδικασία προσωρινής στέγασης, σύμφωνα με την ειλημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρτας στην περιοχή της αίθουσας «Διώνη». Σε δεύτερη φάση, θα συνεχιστεί η προσπάθεια εύρεσης χρηματοδοτικών πόρων για την μελέτη και κατασκευή της μόνιμης στέγης του Μουσικού Σχολείου Αρτας, σε άρτιες εγκαταστάσεις εφάμιλες του κύρους του. 

6.4. Υλοποίηση προγραμμάτων  συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων, με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Ιδρύματος στις δημοτικές δραστηριότητες.

6.5. Πλήρης ένταξη των μαθητών σε εκπαιδευτικές - καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Δήμου. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής και εθελοντικής συνείδησης των μαθητών του Δήμου μας, μέσα από δράσεις ΓΙΑ τους μαθητές και ΑΠΟ τους μαθητές. Ανάδειξη του ρόλου του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά.

6.6. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες της πινακοθήκης με υλοποίηση εικαστικών σεμιναρίων για παιδιά. Ζωγραφίζουμε σε όλες τις σχολικές αυλές παιχνίδια (όπως κουτσό, σκάκι, φιδάκι, αλφάβητο, σημάδι με μπάλα, ανεμοστρόβιλος).

6.7. Ενίσχυση των προγραμμάτων δια βίου Μάθησης, όπως το πρόγραμμα «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».. Αξιοποίηση και καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων  σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Εναλλακτική επαγγελματική  και επιμορφωτική διέξοδος

6.8. Συνεχής ενημέρωση των μαθητών όλων των βαθμίδων, με τη διοργάνωση ημερίδων και ενημερωτικών δράσεων, σε θέματα που αφορούν την ενδοσχολική βία, την μάστιγα των ναρκωτικών, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την επαγγελματική κατάρτιση, την σεξουαλική αγωγή, κλπ..

6.9.  Δημιουργία σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονική διασύνδεσή της με παγκόσμιο δίκτυο βιβλιοθηκών.

6.10. Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης  (ΚΔΑΠ) σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του διευρυμένου Δήμου. Επιπλέον θα ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία Δημοτικών κατασκηνώσεων.

 

  1. 7.      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οραμά μας :     Η πόλη και τα χωριά πρέπει να αφηγούνται την ιστορία τους. Τοποθέτηση του Δήμου Αρταίων στον πολιτιστικό και αθλητικό χάρτη της Ελλάδας με εκδηλώσεις και συνεργασίες με φορείς από άλλες πόλεις. Πολιτιστικά δρώμενα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στήριξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αναβάθμιση των πολιτιστικών γεγονότων. Ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων με βάση το δίπτυχο «Παιδιά & Πολιτισμός», - «Παιδιά & Αθλητισμός». Πολιτισμός και Αθλητισμός για όλους.

7.1. Δημιουργία δικτύου Βυζαντινών πόλεων της Ελλάδας, όπου η Άρτα θα έχει πρωτεύοντα ρόλο, αξιοποιώντας και προβάλοντας τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας

7.2.  Ανάδειξη του ιστορικού κέντρου και την σημασία, που αυτό πάντα, έχει για την Άρτα, με την αναπαλαίωση των παλαιών διατηρητέων κτιρίων. Ανάδειξη νεοκλασικών κτιρίων με τις απαραίτητες αναπαλαιώσεις. Μελέτη δημιουργίας περιπατητικού μονοπατιού που θα τα συνδέει.

7.3.  Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στον αστικό ιστό, με κατάλληλα διαμορφωμένους γυάλινους χώρους. Σύνδεση των χώρων αυτών με τους υφιστάμενους πεζόδρομους.

7.4. Αναβάθμιση των μουσείων της Αρτας (Αρχαιολογικό, Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Λαογραφικό, Ιστορικό) σε πολιτιστικά κέντρα, με ρόλο στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης της Άρτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με την διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεργασιών με αντίστοιχα μουσεία της χώρας.

7.5. Στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας στο έργο τους και όλων των ενεργών δημοτών (π.χ. ροκ κοινότητα άρτας) με την θέσπιση ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ τους,διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος δεν μπορεί να αρκείται σε μία μικρή ετήσια οικονομική συνεισφορά, αλλά στην επίτευξη στρατηγικών στόχων με την συνεργασία όλων.

7.6. Αποκατάσταση του Βυζαντινού Κάστρου των Κομνηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το κάστρο πρέπει να αναδειχτεί αφενός ως πολιτιστικός, αφετέρου ως τουριστικός πόλος της περιοχής, με ενίσχυση των εκδηλώσεων, όλων των τεχνών, εντός αυτού. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του ΞΕΝΙΑ, το κάστρο πρέπει να αποτελέσει πανελλαδικό σημείο αναφοράς τέχνης και πολιτισμού.

7.7. Στα πλαίσια της συνεργατικότητας του Δήμου με τους φορείς πολιτισμού, δίνουμε τη δυνατότητα αναβάθμισης όλων των υφιστάμενων υποδομών τους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης και καλλιέργειας νέων πολιτιστικών φορέων, με εκμετάλευση σημείων του καλλικρατικού δήμου  που προσφέρονται για πολιτιστικές δράσεις (π.χ. κινηματογράφος Ορφέας, τζαμί Ιμαρέτ). 

7.8. Στήριξη του Αθλητισμού με την διεκδίκηση βελτίωσης των υφιστάμενων γηπεδικών εγκαταστάσεων (άρδευση, αποχέτευση, αποδυτήρια, κερκίδες, κλπ). Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπου τα γήπεδα χρησιμοποιούνται συχνά και για προπονήσεις ακαδημιών, είναι επιτακτική η δημιουργία μικρότερου βοηθητικού χώρου για τις προπονήσεις τους. Συνεργασία με αθλητικά σωματεία για δράσεις φιλάθλων με κοινωνικό αντίκτυπο.

7.9. Στήριξη εναλλακτικού αθλητισμού : Αεραθλητισμός, Kite Surf, Ναυταθλητισμός, Ποδηλασία, Ορειβατικός, Μηχανοκίνητος. Η εκμετάλευση του στρατηγικού σημείου της περιοχής, μας δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων. Βλέπουμε τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα και τον χρησιμοποιούμε σαν μοχλό ανάπτυξης.

7.10. Η φροντίδα και η προστασία των αδέσποτων ζώων αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Σε συνεργασία με τους εθελοντικούς φορείς δίνουμε λύση στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας και φροντίδας.

 

 

  1. 8.      ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οραμά μας :     Τοποθέτηση του Δήμου Αρταίων στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας με εκδηλώσεις και συνεργασίες με φορείς και άλλες πόλεις. Ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας. Στενή συνεργασία με όλους του φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) για να καταστήσουμε την περιοχή μας τουριστικό προορισμό όλη τη διάρκεια του έτους. Σύνδεση του φυσικού κάλλους με την πολιτιστική κληρονομιά, με ταυτόχρονη αύξηση των τουριστικών υποδομών και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων.

8.1.  Διαβούλευση με όλους τους φορείς για τον στρατηγικό σχεδιασμό της  αποτελεσματικής προβολής του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με συμμετοχή σε εκθέσεις με αναδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ορεινής Άρτας, της ημιορεινής και του Αμβρακικού κόλπου. Συνένωση όλων των υφιστάμενων τουριστικών δράσεων κάτω από την ομπρέλα του Δήμου με στρατηγικό σχεδιασμό, με σκοπό την ανάδειξη του σημαντικού έργου που επιτελούν σε πανελλαδικό επίπεδο.

8.2.  Να συμπληρωθούν οι κατάλληλες υποδομές, που θα διευκολύνουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, όπως σήμανση στους οδικούς άξονες, αξιοποίηση λίμνης Πουρναρίου, αξιοποίηση του δάσους στον λόφο περάνθης, μονοπάτια και διαδρομές,.

8.3. Διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών και παραδοσιακών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπαίθρου που συνδέονται με την κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Ανάδειξη τοπικού τουριστικού αποθέματος (παλιές βιοτεχνίες, μύλοι κλπ.). Ανάδειξη αρχαίων και βυζαντινών μνημείων του Καλλικρατικού Δήμου, με εκπόνηση μελετών και ένταξη των έργων σε Ευρωπαικά προγράμματα.

8.4. Αλλαγή του μοντέλου τουρισμού «ήλιος-θάλασσα» με παράλληλη χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και αύξηση του ποσοστού τουριστών υψηλού εισοδήματος, μέσω χρήσης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κοινωνία. Εκμετάλευση όλων των ειδών τουρισμού (εγχώριος, εισερχόμενος, θρησκευτικός, πολιτιστικός, εναλλακτικός, συνεδριακός, αγροτουρισμός, αθλητικός, χειμερινός, εκπαιδευτικός, μορφωτικός, περιηγητικός, κοινωνικός, ιαματικός), με σήμα «ΑΡΤΑ – Τουρισμός 4 εποχών».

8.5.  Δημιουργία και έκδοση Τουριστικού οδηγού σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για να γίνει η Άρτα Εκπαιδευτικός Τουριστικός Προορισμός. Εκκίνηση του προγράμματος από τα σχολεία του νομού μας με την δράση «Γνωρίζοντας τον τόπο μου»

8.6. Δημιουργία δικτύου θρησκευτικού τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και ένταξη της Άρτας μέσα σε αυτό.

8.7. Προβολή του ιστορικού Γεφυριού, ως σημείο αναφοράς,

Ροή ειδήσεων

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 4 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 6 ημέρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail