Ήπειρος

Παρόντος του προέδρου της ΚΕΔΕ κ Πατούλη και όλων των τοπικών αρχών η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Αρταίων για τις πλημμύρες

πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση του Δ. Σ. Αρταίων με θέμα τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Δημοσίευση: 07.02.2015, 18:42 | Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2015, 18:58
Φωτο από το σημερινό έκτακτο ΔΣ του Δήμου Αρταίων

Την Άρτα επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, για να συμμετέχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων με θέμα τις πρόσφατες εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες.

Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Ιωάννης Λώλος, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά, ο Βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, Βασίλειος Ψαθάς, οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων του Νομού, πλήθος Περιφερειακών Συμβούλων καθώς και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Το λόγο πήρε αρχικά ο Δήμαρχος Αρταίων, μετά ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας και ακολούθησαν οι Δήμαρχοι των τριών όμορων Δήμων που επλήγησαν από τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες. Κοινό αίτημα και διεκδίκηση όλων αποτελεί η ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της, που μετρά μόνο το κέρδος χωρίς να λογαριάζει την «ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», και να δώσει στον Αρτινό λαό όλα όσα τόσα χρόνια του οφείλει.

Δωρεάν ρεύμα για όλους τους Αρτινούς με τον χαρακτηρισμό του φράγματος ως έργου ΑΠΕ, είναι ένα από τα βασικά αιτήματα προς τη ΔΕΗ, ενώ βασικό αίτημα προς την πολιτεία είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην οδοποιία όλων των Δήμων και η άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους Αρτινούς που επλήγησαν τόσο από τις καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο όσο και από τις κατολισθήσεις στα ορεινά της Άρτας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους αρμόδιους φορείς για το μέγεθος των καταστροφών και των ζημιών στην περιοχή μας, καθώς και για τις ενέργειες που έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις δύσκολες αυτές ώρες, προχώρησε σε δηλώσεις διαβεβαίωσης προς όλους τους δημάρχους ότι η ΚΕΔΕ θα κινηθεί δυναμικά για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών και να πιέσει την κυβέρνηση για άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

«Το πρόβλημα ενός δήμου είναι πρόβλημα όλων των δήμων, γι’ αυτό ως ΚΕΔΕ θα κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων», τόνισε ο κ. Πατούλης και επεσήμανε ότι στις συναντήσεις που θα έχει η ΚΕΔΕ με τους Υπουργούς το επόμενο διάστημα, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των φραγμάτων και οι ενέργειες στις οποίες η ΔΕΗ θα έπρεπε προληπτικά να προβεί ώστε να αποφευχθεί αυτή η τραγική εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο μείζονος σημασίας αίτημα της υλοποίησης των έργων οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου και δήλωσε ότι ο Δήμος Αρταίων θα κινηθεί νομικά απέναντι στη ΔΕΗ για τον τρόπο που λειτούργησε τα θυροφράγματα και θα στηρίξει όποιον δημότη επιθυμεί να πράξει το ίδιο.

Όπως αποδείχτηκε από τους χειρισμούς της ΔΕΗ, είναι επιβεβλημένο να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας των θυροφραγμάτων και αυτός να ελέγχεται από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα πρέπει να συσταθεί για το σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Αρταίων επεσήμανε για ακόμη μια φορά τους στόχους και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές το συντομότερο δυνατόν.

Φωτο από το σημερινό έκτακτο ΔΣ του Δήμου Αρταίων

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι:
1. Η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει πάγωμα των οφειλών των πληγέντων προς κάθε κατεύθυνση (δάνεια, χρέη προς δημόσιο-δήμους και Ν.Π.), ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο το τρέχον διάστημα. Επίσης μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
2. Θα συσταθεί άμεσα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Δήμο Αρταίων για να βοηθηθούν οικονομικά οι πληγέντες.
3. Ο Δήμος Αρταίων θα προχωρήσει σε απαλλαγή των κατοικιών των πληγέντων του Δήμου Αρταίων από τα δημοτικά τέλη για ένα χρόνο.
4. Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΑ θα προχωρήσει σε απαλλαγή των κατοικιών των πληγέντων του Δήμου Αρταίων από τους λογαριασμούς ύδρευσης για ένα χρόνο.
5. Θα πραγματοποιηθεί άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και αποζημίωσή τους στο ακέραιο, ώστε να ανακουφιστούν όσο πιο σύντομα γίνεται.
6. Θα ζητηθεί άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των έργων υποδομής που υπέστησαν ζημιά στο Δήμο Αρταίων, που υπολογίζονται προσωρινά στα 5.000.000 € (βιολογικός καθαρισμός, παραποτάμιο πάρκο, μελέτη στατικής επάρκειας για Ιστορικό Γιοφύρι και Σύγχρονη Γέφυρα, έργα οδοποιίας, αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα, αναχώματα κατά μήκος Αράχθου και Λούρου ποταμού κτλ».
7. Θα εγκριθεί από το Δήμο Αρταίων άμεση πρόσληψη έκτακτου επιπλέον εργατοτεχνικού προσωπικού για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ενεργοποίηση άμεσα του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που έχει εγκριθεί για τον δήμο μας (160 άτομα).
8. Ο Δήμος Αρταίων θα συνεισφέρει στην προσπάθεια άμεσης αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας της Πλάκας.
9. Θα ζητήσουμε και θα διεκδικήσουμε το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ του Πουρναρίου να χαρακτηριστεί με απόφαση ως Έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε όλοι οι δημότες μας να μπορούν να έχουν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό τιμολόγιο ρεύμα από τη ΔΕΗ.
10. Το κοινωνικό επίδομα πρέπει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς καμία καθυστέρηση και να αυξηθεί από 586 € στα 1.000 €. Επίσης, να συμπεριληφθεί στις αποζημιώσεις το κόστος αποκατάστασης σε μηχανολογικό εξοπλισμό οικιών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων (περιφράξεις, γεωργικά μηχανήματα, αντλίες κτλ).
11. Θα υλοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας για τηλεθέρμανση της πόλης της Άρτας με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και άλλες ΑΠΕ, από το νερό του φράγματος Πουρναρίου.
12. Ύδρευση και άρδευση με κλειστό αγωγό υπό πίεση της Άρτας από Φράγμα Πουρναρίου.
13. Άμεση διάθεση των στοιχείων από την ΔΕΗ (παροχές, ύψος ταμιευτήρα, χρόνος ανοίγματος θυροφραγμάτων ) για 10 μέρες πριν και 10 μέρες μετά από την πλημμύρα.

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

Φωτο από το σημερινό έκτακτο ΔΣ του Δήμου Αρταίων

Πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο, το οποίο λόγω και της παγκόσμιας μεταβολής των καιρικών συνθηκών, μπορεί να ξανασυμβεί ανά πάσα στιγμή. Άρα, πρώτιστο μέλημά μας: Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας

Α) Ευθύνες: α) Βασική και κύρια ευθύνη στη ΔΕΗ.
Η  κυρίαρχη αντίληψη, που διέπει τη Διοίκηση της ΔΕΗ  και ο τρόπος (κανονισμός) λειτουργίας των Η/Υ φραγμάτων της, που ως μια μεγάλη κεφαλαιουχική επιχείρηση λειτουργούσα με ιδιωτικο- οικονομικά κριτήρια,  θέτει ως πρώτιστο το κέρδος από την  παραγωγή ηλεκτρ. Ενέργειας, πρέπει με τη δική μας παρέμβαση ν΄αλλάξει. Στη στάθμιση των συμφερόντων η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των πόλεων και των οικισμών, πρέπει να έρχεται πρώτο και εν συνεχεία να έρχεται το στοιχείο του κέρδους από την παραγωγή ενέργειας. Ακόμα και ως δημόσια επιχείρηση η ΔΕΗ συμπεριφέρεται με αλαζονεία, σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν με τον απαράδεκτο νόμο της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», είχαμε – υπ΄αυτές τις συνθήκες- να κάνουμε με τις επιχειρηματικές εμμονές του κάθε κ. τάδε μεγαλοεργολάβου επενδυτή. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», με νόμο πρέπει να ανατραπεί!

Πλημμελής- κατά τη γνώμη μας- ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε ο αρμόδιος της ΔΕΗ, το θέμα της λειτουργίας του φράγματος και της στάθμης των νερών του ταμιευτήρα (λίμνης Πουρναρίου), και γι΄αυτό πρέπει να γίνει η προβλεπόμενη δικαστική έρευνα.

Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησαν τόσο νερό στον ταμιευτήρα και δεν το εκτόνωναν σταδιακά, ώστε να υπάρχει  περιθώριος (αποθηκευτικός χώρος), στην περίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων που αναμένονταν; Γιατί  στους χειμερινούς μήνες κρατούν τόσο ψηλά το όριο της στάθμης (στα 120 μ); Γιατί δεν άνοιξαν νωρίτερα  τα θυροφράγματα;

Β) Ευθύνες σίγουρα έχουν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας….(ευθύνες άμεσες κι ευθύνες διαχρονικές)

Γιατί από το Σάββατο (31/1) το απόγευμα,  μετά τη σύσκεψη της πολιτικής προστασίας, δεν ασκήθηκαν πιέσεις από τους παριστάμενους, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση του φράγματος;

Γιατί οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Κράτους και Αυτοδοίκησης) δεν ήλεγξαν νωρίτερα τα αναχώματα κατάντη του ποταμού, δεν φρόντισαν έγκαιρα την αποκατάσταση των καταστροφών και των ανθρώπινων επεμβάσεων σ αυτά και τον καθαρισμό των αυλάκων;

Γιατί ανέχθηκαν  για δεκαετίες ολόκληρες όλους αυτούς που καταπατούσαν παρόχθιες εκτάσεις και δημόσια γη, έκαναν παράνομη αμμοχαλιψία, φύτευαν περιβόλια, μπάζωναν και έχτιζαν στην κοίτη του ποταμού;

Γιατί  34 χρόνια μετά την κατασκευή του Πουρναρίου Ι δεν έγινε η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, και γιατί η αντίστοιχη μελέτη, που είχε προωθήσει ο Δήμος Αρταίων, βρίσκεται από το 2011 στα συρτάρια της Περιφέρεια Ηπέιρου ανολοκλήρωτη και παραπεταμένη;

Γιατί ο Δήμος Αρταίων δεν πάλεψε (ως όφειλε) να αποκομίσει από τη ΔΕΗ όλα τα ανήκοντα στον αρτινό λαό αντισταθμιστικά οφέλη και γιατί δεν διεκδίκησε  να ποτίζεται ο κάμπος της Άρτας από το φράγμα Πουραναρίου, μέσω ενός κλειστού κυκλώματος άδρευσης, που θα έλυνε  το αρδευτικό πρόβλημα με ελάχιστο κόστος για τους αγρότες;

Γιατί τα αντιπλημμυρικά της Άρτας, δεν μπήκαν σε πρώτη προτεραιότητα στον περιφερειακό σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλιστεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση, η οποία ειδικά για την Άρτα – (και με την ανοχή της δικής μας αντιπεριφέρειας !!)- είναι πολύ χαμηλή κι σίγουρα προκλητικά ετεροβαρής υπέρ των Ιωαννίνων;

Γιατί ο Περιφερειάρχης  Ηπέιρου, μαζί με την Εφορία Νεωτέρων Μνημέιων και το Υπ. Πολιτισμού, άφησαν από το 2006 και μέχρι σήμερα επίσημες μελέτες και παρεμβάσεις για την ανάγκη συντήρησης της ιστορικής Γέφυρας της Πλάκας, ανεκμετάλλευτες και αναξιοποίητες, με αποτέλεσμα από την αδιαφορία τους αυτή (και όχι από τη ροή του νερού), να πέσει η γέφυρα αυτή;

Φωτο από το σημερινό έκτακτο ΔΣ του Δήμου Αρταίων

Προτάσεις της παράταξής μας (ΡΔΑ):
1) Άμεση καταγραφή των ζημιών των πλημμυροπαθών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες  και πλήρης αποζημίωση όλων και στο ακέραιο,  σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, κατοικίες, καταστήματα, εξοπλισμό και οικοσκευές, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα ανακούφισής τους, όπως π.χ απαλλαγή από φορολογικές και τραπεζικές υποχρεώσεις για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και εισφορές, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση καταβολή επιδομάτων κλπ. Ναι στη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον Δήμο Αρταίων για τους πλημμυροπαθείς.  Παροχή νομικής προστασίας και στήριξης εκ μέρους του Δήμου, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας, όλων των αναγκαίων νομικών ενεργειών, αγωγών κλπ που θα κάνουν οι πλημμυροπαθείς κατά των υπεύθυνων της καταστροφής.

2) Αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των θυροφραγμάτων του φράγματος Πουρναρίου. Όπως και στο παρελθόν είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι στο φράγμα, πρέπει να απαιτήσουμε με Νόμο  να αλλάξει το όριο της στάθμης της λίμνης κατά τους χειμερινούς μήνες (όχι πάνω από 110 μ) και γενικώς να αλλάξει ο τρόπος της  διαχείρισης των υδάτων του φράγματος Πουρναρίου από τη ΔΕΗ,  ώστε το φράγμα αυτό να λειτουργεί πρώτα ως αντιπλημμυρικό και εν συνεχεία ως ενεργειακό έργο. Ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εξασφάλιση της συνεχούς ροής του ποταμού, για την ανανέωση των νερών του Αμβρακικού κόλπου και την υδατική επάρκεια λειτουργίας γεωτρήσεων, αντιπαγετικών κλπ

3) Κοινωνικός έλεγχος της λειτουργίας του φράγματος, μέσα από τη σύσταση μιας διαρκούς επιτροπής φορέων και επιστημόνων (αρμόδιος της ΔΕΗ,  Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι,  αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, φορείς της περιοχής όπως π.χ ΤΕΕ, ΙΓΜΕ, κλπ, ώστε στις περιπτώσεις δύσκολων καιρικών φαινομένων να έχει γνώμη και η τοπική κοινωνία.

4) Διεκδίκηση από τον Δήμο Αρταίων για άρδευση του κάμπου από το Φράγμα Πουρναρίου μέσω κλειστού κτυκλώματος.

5) Ως ελάχιστη αποζημίωση και ανταποδοτική ωφέλεια από την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του φράγματος Πουρναρίου, να διεκδικηθεί από τη ΔΕΗ  κατ΄αρχήν δωρεάν ρεύμα για όλους τους πληγέντες και εν συνεχεία κατά εφαρμογή της ΚΥΑ 23840/2014, να διεκδικηθεί από το Δημο να ενταχθεί στο πεδίο αυτής ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας και το Φράγμα Πουρναρίου και κατ΄επέκταση ως ωφέλεια αυτού, να χορηγηθεί στους πολίτες της Άρτας φθηνότερο ρεύμα ή και δωρεάν (για τις περιπτώσεις που προβλέπονται σύμφωνα με την ΚΥΑ).

6)   Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε με τις καταστροφές στη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και τις υγειονομικές και οικολογικές συνέπειες που έχει. Να διεκδικηθεί άμεσα το κονδύλι για την αποκατάσταση των βλαβών και την επαναλειτουργία του.

7) Άμεση εξέταση όλων των αναχωμάτων και των καταστροφών που  αυτά υπέστησαν, είτε από φυσικά αίτια είτε από ανθρώπινες επεμβάσεις και ταχύτατη απόκατάστασή τους. Έλεγχος και απόδοση ευθυνών σε όλους αυτούς (πολίτες και υπηρεσιακούς παράγοντες) που έκαναν πάρανομες ενέργειες  καταπάτησης, ανέγερσης κτισμάτων και περιφράξεων, αμμοχαλιψίας, καταστροφών υποδομών κλπ σε παρόχθιες εκτάσεις.
8) Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ζητηθεί από κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και άλλων εμπειρογνωμόνων, η εξέταση των θεμελίων της ιστορικής και της νεώτερης γέφυρας της Άρτας, καθώς και των άλλων γεφυρών και εφόσον χρειαστεί να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα συντήρησης και αντιστήριξής τους.

9) Άμεση διεκδίκηση του προσδιορισμού της πλημμυρικής παροχής, κατόπιν συσκέψεως υπό τον αρμόδιο Υπουργό και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, όλων των φορέων της περιοχής (περιφέρεια, δήμοι, τεχνικές υπηρεσίες, ΔΕΗ κλπ), ώστε βάσει αυτής να σχεδιαστεί η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας…. και τέλος το σπουδαιότερο

10) Άμεση διεκδίκηση της οριστικής έγκρισης και ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελέτης για την Οριστική Διευθέτηση της Κοίτης του Αράχθου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του εγκεκριμένου από το 1992  ΓΠΣ της πόλης της Άρτας, παρέχοντας παράλληλα και αντιπλημμυρική προστασία στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, αλλά και των λοιπών παρόχθιων οικισμών. Προς το σκοπό αυτό, ο Δήμος Αρταίων οφείλει σήμερα κιόλας (μόνος του ή και σε συνεργασία με το Δήμο Νικ. Σκουφά) να ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου να περαιώσει όλες τις τυπικές διαδικασίες που αφορούν την συμπλήρωση- ολοκλήρωση της αντίστοιχης μελέτης, η οποία ήδη εκκρεμεί από το 2011 και την οποία είχε εκπονήσει ο Δήμος Αρταίων και παράλληλα να ζητήσει την τροποποίηση του περιφερειακού ΕΣΠΑ για να ενταχθεί το έργο αυτό.

Σκοπός μας, πρέπει είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (δηλ. τα αντίστοιχα Υπουργεία), είτε από το Επιχειρ. Πρόγραμμα της Περιφέρεια Ηπέιρου, τόσο η μελέτη αυτή (δηλ. της διευθέτησης της Κοίτης), όσο και οι λοιπές μελέτες, που θα την ακολουθούν (και αφορούν εργα υποδομής, γεφυρώσεις κλπ) να ενταχθούν άμεσα και να αρχίσουν να προχωράνε μέσα στο τρέχον έτος.

Η οριστική επίλυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης, πρέπει να γίνει πρωταρχικός στόχος όλων μας.

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου Βίκυς Βασιλάκη

Φωτο από το σημερινό έκτακτο ΔΣ του Δήμου Αρταίων

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μια σύγχρονη πραγματικότητα. Η συχνότητα εμφάνισης τους, επιβάλλει την κινητοποίηση όλων μας, έτσι ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας από την δεκαετία του 1990.

Πριν συζητήσουμε όμως για τη λύση του προβλήματος θα πρέπει ο Δήμος μας, με όσες δυνατότητες έχει (Τεχνική Υπηρεσία, Κοινωνική Πρόνοια, εξειδικευμένες Υπηρεσίες του Δήμου) να βοηθήσει τους πληγέντες συμπολίτες μας. Πρώτος στόχος μας επιβάλλεται να είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε να καταβληθούν στους πληγέντες τάχιστα οι αποζημιώσεις τους. Αποζημιώσεις όμως που θα πρέπει να είναι ουσιαστικές έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να αναπληρώσουν όλα όσα έχασαν.

Δεύτερο μέλημά μας θα πρέπει να είναι, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους αλλά και την Περιφέρεια, η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του φράγματος. Η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να γίνεται με βάση την προστασία της περιοχής και όχι με βάση τα μεγαλύτερα έσοδα της Δ.Ε.Η. από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το αίτημα αυτό αποτελεί μαζική απαίτηση όλων των συμπολιτών μας.

Προτεραιότητα μας θα πρέπει ακόμη να είναι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η ενίσχυση όλων των αναχωμάτων, ο καθαρισμός των ρεμάτων και της κοίτης του ποταμού Αράχθου, αλλά και η απελευθέρωση όλων εκείνων των εκτάσεων που τόσα χρόνια έγιναν βορά στα δόντια των καταπατητών, στενεύοντας την κοίτη του Αράχθου σε σημείο που να μοιάζει με μικρός παραπόταμος.

Τέλος οριστική λύση στο θέμα θα δοθεί μόνο όταν γίνει πράξη το έργο της «Αντιπλημμυρικής Προστασίας της πόλης της Άρτας και η οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου», έργο που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών με συνολικό προεκτιμημένο κόστος 80 εκατ. ευρώ και είναι σύμφωνο με την εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 18η Δεκεμβρίου 2014.

Είναι η πρώτη φορά που το έργο αυτό μπορεί να κατασκευαστεί. Η διασφάλιση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών (Μελέτες- Εγκρίσεις) για την τελική έγκριση και δημοπράτηση του έργου θα πρέπει να αποτελέσει από εδώ και στο εξής, πρωταρχικό στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σ΄ αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Αρταίων, θα πρέπει να είναι πρωτοστάτης, έτσι ώστε να μην ξαναδούμε στο μέλλον φαινόμενα σαν αυτά που αντικρίσαμε τις προηγούμενες μέρες.

Ροή ειδήσεων

Βυζαντινή Εβδομάδα στην Άρτα: Ανάδειξη των Μνημείων μέσω της Παράδοσης και των Εθίμων

Πριν από 51 λεπτά

Ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου

Πριν από 54 λεπτά

Αίτηση απαλλαγής Δημοτικών Τελών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκτέλεσης του Open Mall

Πριν από 55 λεπτά

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 4 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 4 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 6 ημέρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail