Ήπειρος

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Αρταίων για παραμονή του Στρατοπέδου ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ή λειτουργία του ως Κέντρο Εκπαίδευσης ΕΛΔΥΚ

Πρόταση για μετονομασία σε «3/40 Σύνταγμα Ευζώνων»

Δημοσίευση: 13.03.2018, 19:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23.06.2018, 18:39
Φωτο: αρχείο

Το μέλλον του Στρατοπέδου Άρτας, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο το Σώμα να λάβει απόφαση με την οποία στη συνέχεια θα κατέλθει σε διάλογο με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε το Στρατόπεδο Άρτας όχι μόνο να μην κλείσει, αλλά και να αναβαθμιστεί.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην εισήγησή του υπογράμμισε το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στο χάρτη των στρατιωτικών μονάδων σε όλη τη χώρα, με την Κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο όλων των ΚΕΝ (και αυτό της Άρτας) και την δημιουργία 23 Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ). «Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε ο, τι περνά από το χέρι μας για να μην κλείσει το στρατόπεδο. Θεωρούμε ότι η όποια απόφαση ληφθεί από την Κυβέρνηση θα είναι αμιγώς πολιτική, με δεδομένο ότι και ο Πρωθυπουργός κατάγεται από την περιοχή μας και πολιτεύτηκε σε αυτήν, αλλά και η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη είναι από την περιοχή μας» ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Στρατόπεδο Άρτας, με γνώμονα τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εξής:

  1. Να παραμείνει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπως ζητά το Δημοτικό μας Συμβούλιο και με τις δύο ομόφωνες αποφάσεις (222/2015 και 623/2017)
  2. Σε περίπτωση που πρέπει να κλείσει το ΚΕΝ Άρτας -στα πλαίσια της επιχειρησιακής ετοιμότητας σύμφωνα με το Γ.Ε.Σ. που θα πρέπει να έχει η χώρα μας (λόγω μικρής διάρκειας θητείας, υπογεννητικότητας και γενικότερης μείωσης δαπανών) με τη λειτουργία των ΣΥΠΟ- τότε να μετονομαστεί το Στρατόπεδο Άρτας σε 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων και να λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που προορίζονται για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).
  3. Σε περίπτωση που αποφασιστεί το κλείσιμο του Στρατοπέδου  της Άρτας, να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με όλη την Αρτινή Κοινωνία.
  4. Να αποσταλεί η εν λόγω απόφαση μας στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα,  στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο, στην Υπουργό κ. Γεροβασίλη, στους Βουλευτές του Νομού μας κ. Τσίρκα και κ. Στύλιο, στον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γκολομάζο, για τις δικές τους ενέργειες και να μας ενημερώσουν σχετικά καθώς και να κληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  5. Να μεταβούμε όλοι οι φορείς στον αρμόδιο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό, εάν απαιτηθεί.

«Η πρόταση αυτή είναι στοχευμένη και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του Στρατοπέδου, χωρίς την μείωση των στρατιωτών ή των μονίμων στελεχών που θα υπηρετούν σε αυτό. Απεναντίας στοχεύουμε σε αύξηση των μονίμων στρατιωτικών και των στρατιωτών που θα υπηρετούν. Θέλουμε ένα στρατόπεδο πνεύμονα ζωής για την Άρτα που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τοποθεσία που βρίσκεται, το Στρατόπεδο προστατεύει και το περιαστικό δάσος στο Λόφο Περάνθης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί, ότι η πρόταση για μετονομασία του Στρατοπέδου σε 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων έχει ιστορικές ρίζες, καθώς ως γνωστόν το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων της Άρτας  γεννήθηκε από τα σπλάχνα  του Αρτινού λάου και στην διάρκεια όλων των αγώνων του Έθνους από το 1897 οι αρτινοί ήρωες του αποτέλεσαν την στρατιωτική εκείνη δύναμη που  δεν γνώρισε ποτέ την ήττα δεν οπισθοχώρησε ποτέ.

 

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Τεράστιο το πρόβλημα στους δρόμους από τις εργασίες για τη διέλευση οπτικών ινών» - Ζητείται αλλαγή του Νομικού Πλαισίου

Απαντώντας σε ερωτήσεις στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο Δήμαρχος επεσήμανε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε δρόμους της πόλης από τις εργασίες που κάνουν ιδιωτικές εταιρίες για την τοποθέτηση οπτικών ινών.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και καθημερινά το βιώνουμε. Δυστυχώς, νιώθουμε ότι οι εταιρίες κάνουν έναν ανταγωνισμό στους δρόμους που εμείς, με χρήματα του Αρτινού λαού, συντηρούμε. Η αποκατάσταση των δρόμων γίνεται, αλλά στη συνέχεια υπάρχουν γρήγορες φθορές  και δημιουργούνται λακκούβες στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι για τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς. Τα χρήματα που δαπανούμε για αυτές τις συντηρήσεις θα μπορούσαν να διοχετευθούν αλλού προς όφελος των συμπολιτών μας» ανέφερε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Προτείναμε λύσεις, μιλήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, στείλαμε επιστολές στην ΚΕΔΕ και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), φθάσαμε στο σημείο να πάμε κατηγορούμενοι γιατί δεν δίναμε την άδεια. Δυστυχώς δεν μας καλύπτει η Πολιτεία. Αυτό που ζητάμε είναι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να προβλέπεται να γίνεται μία διατομή στο οδόστρωμα, να τοποθετείται ένα σπιράλ και μέσα σε αυτό να διέρχονται τα καλώδια των οπτικών ινών των διαφόρων εταιριών. Πάντως, εμείς ως Δήμος θα συντάξουμε τις απαραίτητες μελέτες ώστε να τοποθετήσουμε νέο ασφαλτοτάπητα στους δρόμους Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αμβρακίας, Τζαβέλα, Βασιλέως Πύρρου και Ζάρρα».

 

Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, ώστε να παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε, επίσης, η υποβολή πρόταση για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας» στα πλαίσια πρόκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (ΕΣΠΑ). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ και η πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των ανοικτού κολυμβητηρίου Άρτας.

Ως γνωστόν το Κολυμβητήριο ανήκει στο νομικό πρόσωπο του Δήμου (ΚΚΜΠΑΠ), με το οποίο ο Δήμος θα υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση. Μέχρι σήμερα, το Κολυμβητήριο καταγράφει ιδιαίτερα σημαντικές ενεργειακές καταναλώσεις, με αποτέλεσμα να δαπανώνται πολλά χρήματα για την θέρμανση της πισίνας. Με την ενεργειακή αναβάθμιση, που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο, στόχος είναι να παραμένει το Κολυμβητήριο όλο το χρόνο ανοικτό.

 

Έγκριση υποβολής στο ΕΣΠΑ της πρότασης για αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων της Άρτας

-          Δημιουργία θέσεων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία στην Παρηγορήτισσα

Παράλληλα, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για την «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων αστικού ιστού της πόλης της Άρτας» στα πλαίσια πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» (ΕΣΠΑ), συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.

Η πρόταση αφορά δύο κεντρικές περιοχές της Άρτας, στην περιοχή της Παρηγορήτισσας  και στο Κάστρο. Οι περιοχές αυτές συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπαρχόντων πεζόδρομων και παράλληλα ενοποιούν το κέντρο της πόλης με παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η κατάργηση των δημοσίων τουαλετών έναντι της Παρηγορήτισσας και η δημιουργία τριών θέσεων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία.

Επιπλέον, προβλέπεται η προμήθεια ιστών και φωτιστικών led προς αντικατάσταση των υπαρχόντων σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της πόλης και ειδικότερα: στον πεζόδρομο της οδού Σκουφά, στις πλατείες Σκουφά, Κιλκίς, Παντοκράτορα, Εθνικής Αντιστάσεως, Μονοπωλίου και Μεταξά.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 13 ώρες

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 13 ώρες

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 4 ημέρες

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 4 ημέρες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 5 ημέρες

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 5 ημέρες

Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2030 όλα τα νέα κτίρια - Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

Πριν από 6 ημέρες

Καθαρά Δευτέρα στην Κορωνησία: Δωρεάν δρομολόγια με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ

Πριν από 6 ημέρες

Δημήτρης Πετανίτης- Σε ανοδική πορεία ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Πριν από 2 εβδομάδες

Η Μαρίνα Σάττι ρίχνει το «Ζari» στη Eurovision

Πριν από 2 εβδομάδες

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα - Έφερναν από τη Βουλγαρία τα παράνομα χημικά

Πριν από 2 εβδομάδες

Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων έτους 2023

Πριν από 2 εβδομάδες

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για έκπτωση 10% και διορθώσεις στο Ε9

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Σταθερός στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Πριν από 2 εβδομάδες

Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στους πεζόδρομους

Πριν από 3 εβδομάδες

Απόκριες στην Άρτα: Οι δρόμοι γεμίζουν με μυστήριο και μαγεία

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 3 εβδομάδες

Αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Έναρξη του δικτύου Καφέ Κάδου (Αποκομιδή Βιοαποβλήτων) στην περιοχή «Τρίγωνο» του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Εντατικοί έλεγχοι στον πεζόδρομο από σήμερα

Πριν από 1 μήνα

Ο Guido Tonelli στην Άρτα σε εκδήλωση του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος»

Πριν από 1 μήνα

Δόθηκε στην κυκλοφορία όλη η Αμβρακία Οδός – Ανοίγουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής

Πριν από 2 μήνες

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 2 μήνες

Open Mall Αρτα: Ο Δήμαρχος Αρταίων για τις εργασίες στην πλατεία Μονοπωλίου: «Είμαστε βέβαιοι ότι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα τηρηθεί με ακρίβεια»

Πριν από 2 μήνες

Δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση (Microchip), από το Δημο Αρταίων, χιλίων δεσποζόμενων ζώων

Πριν από 2 μήνες

Ανακοίνωση του Δημου Αρταίων σχετικά με την ανάπλαση και το κόψιμο των δέντρων της πλατείας Μονοπωλίου

Πριν από 2 μήνες

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκλογή εκπροσώπων για ΕΝΠΕ- Επιτροπών Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Θεμάτων

Πριν από 2 μήνες

Ανακοίνωση αποφάσεων της 1ης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής

Πριν από 2 μήνες

«Σαρώνουν» κορωνοϊός και γρίπη- Νέα αύξηση στις εισαγωγές, 93 θάνατοι από Covid

Πριν από 3 μήνες

«Εξοικονομώ 2023»: Εντάχθηκαν όλες οι αιτήσεις ως καταρχήν επιλέξιμες

Πριν από 3 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail