Ήπειρος

"Μήλον της έριδος" το Αρχοντικό Παπακώστα στο χθεσινό Δ.Σ.

Δεν δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες μείωση στην τιμή και πλέον τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα. Η Δημοτική Αρχή δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση, αναφέρει σε ανακοίνωση της

Δημοσίευση: 29.01.2015, 12:27 | Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2015, 14:02

Το αρχοντικό Παπακώστα ήταν το κύριο θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η άρνηση των ιδιοκτητών του να δεχθούν μείωση του αντιτίμου από 220.000 ευρώ σε 195.000 που τους πρότεινε η Νέα Δημοτική αρχή.

Εν τω μεταξύ, το «πράσινο ταμείο» από το οποίο θα χρηματοδοτούνταν η αγορά έκλεισε στις 16 Ιανουαρίου και πλέον τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δ.Σ.

Μείζον θέμα που τέθηκε επί τραπέζης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν το Αρχοντικό Παπακώστα και η άρνηση του ιδιοκτήτη να το παραχωρήσει στο Δήμο για 195.000 ευρώ που θα προέρχονταν από το Πράσινο Ταμείο.

Όπως είχε ανακοινωθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ανεξάρτητος εκτιμητής που ορίστηκε έκανε την εκτίμηση στις 195.000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές και αντικειμενικές αξίες, μα ο ιδιοκτήτης δεν δέχτηκε στο ποσό αυτό. Οπότε το θέμα της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο έκλεισε οριστικά πριν δύο εβδομάδες, με τον ιδιοκτήτη να δηλώνει ανένδοτος να παραχωρήσει στο Δήμο το Αρχοντικό Παπακώστα στην τιμή αυτή.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά προς την Αντιπολίτευση ότι η Δημοτική Αρχή έπραξε υπέρ του δέοντος αυτό που έπρεπε να πράξει κινούμενη μέσα στα νόμιμα πλαίσια, αφού το θέμα δεν είναι το πώς θα βρεθούν 25 χιλιάδες ευρώ περισσότερες για να κλείσει η συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του Αρχοντικού Παπακώστα, αλλά το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά με κανέναν «άλλον» τρόπο (όπως πρότεινε ο κ. Παπαλέξης από την Αντιπολίτευση) δεν μπορούν να εγκριθούν νόμιμα.

Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε «Η Αντιπολίτευση θα πρέπει να δίνει προτάσεις, όχι θεωρητικές κουβέντες. Δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση του Αρχοντικού Παπακώστα, μα εξαντλήσαμε κάθε νόμιμη οδό, αποστείλαμε δύο φορές έγγραφο στον ιδιοκτήτη για να τον πείσουμε για την εξαγορά του Αρχοντικού στην τιμή που δίνει ο εκτιμητής, ψάξαμε ακόμη και για ιδιώτες χρηματοδότες, μα το ποσό που ζητάει επίσημα με έγγραφό του ο ιδιοκτήτης από εμάς τώρα υπερβαίνει κατά πολλές χιλιάδες ευρώ τα 220.000 ευρώ που ζητούσε ο ιδιοκτήτης από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Παπαλέξη. Ο Ιδιοκτήτης του Αρχοντικού Παπακώστα με επίσημό έγγραφό του ζητάει από το Δήμο 400.000 ευρώ! Χρήματα τα οποία το Πράσινο Ταμείο δεν μπορούσε να δώσει αφού ο εκτιμητής έδωσε την τιμή των 195.000 ευρώ, ούτε ευρώ παραπάνω».

Εν κατακλείδι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ως λύση να συστήσει επιτροπή που θα αποτελείται από το Δήμαρχο Αρταίων και τους τέσσερις Επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (κ. Στασινό, κ. Παπαλέξη, κα. Κιτσαντά και κ. Παπαϊωάννου), προκειμένου να έρθει σε μια νέα επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη σε μια προσπάθεια να τον πείσει για την εξαγορά του Αρχοντικού από το Δήμο με χρήματα που θα προκύψουν από χρηματοδότηση άλλου προγράμματος πλην όμως δημοτικών πόρων, αφού το θέμα με το Πρασίνο Ταμείο έκλεισε οριστικά.

Ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι πρόθυμος να ψάξουμε από άλλο πρόγραμμα χρηματοδότηση για να «κλείσουμε» μια τιμή με τον ιδιοκτήτη που θα συμφέρει και αυτόν και το Δήμο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε δημοτικούς πόρους, αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά! Για μας είναι μείζονος σημασίας η εξαγορά του Αρχοντικού Παπακώστα που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουμε τους Αρτινούς πολίτες!

Η ύστατη λύση θα είναι να περάσουμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικοπέδου και του κτίσματος, αν ο ιδιοκτήτης δεν αποφασίσει να φτάσουμε σε συμφωνία».

Δελτίο Τύπου εξέδωσε για το θέμα εξέδωσε και η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή

Η θέση της δημοτικής μας παράταξης, όπως εκφράστηκε από την επικεφαλής της κ. Λίτσα Κιτσαντά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, στις 28-1-2015 είναι η εξής: Το Αρχοντικό Παπακώστα είναι ένα πολύτιμο μνημείο, ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, σχεδόν μοναδικό για την πόλη της Άρτας. Ο Δήμος Αρταίων οφείλει να κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για να το αποκτήσει στην κυριότητά του και να το αξιοποιήσει για πολιτιστικούς σκοπούς.

Το κτίριο αυτό όμως σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, αφού είναι ερειπωμένο κι ετοιμόρροπο, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της στέγης του έχει καταρρεύσει. Για την κατάρρευση και την εγκατάλειψη του κτιρίου αυτού, -το οποίο σημειωτέον έχει κηρυχθεί διατηρητέο- έχουν ευθύνη όχι μόνο οι ιδιοκτήτες του, αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν φρόντισαν έγκαιρα και με επιμονή να μεριμνήσουν για την απόκτηση, την συντήρηση, την αξιοποίηση και την ανάδειξή του.

Με δεδομένη πλέον την άρνηση των ιδιοκτητών του Αρχοντικού Παπακώστα, να πωλήσουν στο Δήμο Αρταίων το ακίνητο αυτό στην τιμή που ορίζει η πιστοποιημένη ανεξάρτητη εκτιμήτρια, (διότι τη θεωρούν χαμηλή), αλλά και την απώλεια για το λόγο αυτό της δυνατότητας χρηματοδότησης της εν λόγω αγοραπωλησίας από το ‘Πράσινο Ταμείο’, η πρότασή μας, η οποία τελικά έγινε δεκτή από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι: Ο Δήμος Αρταίων σε καμία περίπτωση δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση του Αρχοντικού Παπακώστα. Για το σκοπό αυτό συστήνει μία επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου αυτού και θα διαπραγματευτεί το τίμημα της αγοραπωλησίας του.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθούν νέες χρηματοδοτικές πηγές, είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους (όχι από δημοτικούς πόρους), που θα χρηματοδοτήσουν την αγορά και την αποκατάστασή του. Σε αρνητική περίπτωση, ο Δήμος Αρταίων οφείλει να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου αυτού και να ζητήσει από την αρμόδια Υπηρεσία (Εφορία Νεωτέρων Μνημείων ή οποιαδήποτε άλλη) την εκπόνηση μελέτης για την διάσωση και αποκατάστασή του.

Το Αρχοντικό Παπακώστα ανήκει στην ιστορία και στον πολιτισμό όλων των Αρτινών. Τέλος, η κ. Κιτσαντά δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» θα καταθέσει σύντομα και μία ολοκληρωμένη πρόταση για την πολιτιστική αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, η οποία θα είναι προϊόν ευρύτερης κοινωνικής διαβούλευσης, καλώντας ταυτόχρονα τη νέα Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής του, τις οποίες δυστυχώς, είχε αποφασίσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα σταθεί απέναντι και θα το πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις. Το ΞΕΝΙΑ και το «Αρχοντικό Παπακώστα» μπορούν και πρέπει να γίνουν σύμβολα πολιτισμού για την Άρτα.

 

Ροή ειδήσεων

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 ημέρα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 ημέρα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 ημέρα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 6 ημέρες

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 6 ημέρες

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 εβδομάδα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 εβδομάδα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 εβδομάδα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 εβδομάδες

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 2 εβδομάδες

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 2 εβδομάδες

Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2030 όλα τα νέα κτίρια - Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρά Δευτέρα στην Κορωνησία: Δωρεάν δρομολόγια με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ

Πριν από 2 εβδομάδες

Δημήτρης Πετανίτης- Σε ανοδική πορεία ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Πριν από 3 εβδομάδες

Η Μαρίνα Σάττι ρίχνει το «Ζari» στη Eurovision

Πριν από 3 εβδομάδες

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα - Έφερναν από τη Βουλγαρία τα παράνομα χημικά

Πριν από 3 εβδομάδες

Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων έτους 2023

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για έκπτωση 10% και διορθώσεις στο Ε9

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Σταθερός στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Πριν από 1 μήνα

Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Απόκριες στην Άρτα: Οι δρόμοι γεμίζουν με μυστήριο και μαγεία

Πριν από 1 μήνα

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Έναρξη του δικτύου Καφέ Κάδου (Αποκομιδή Βιοαποβλήτων) στην περιοχή «Τρίγωνο» του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 μήνες

Εντατικοί έλεγχοι στον πεζόδρομο από σήμερα

Πριν από 2 μήνες

Ο Guido Tonelli στην Άρτα σε εκδήλωση του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος»

Πριν από 2 μήνες

Δόθηκε στην κυκλοφορία όλη η Αμβρακία Οδός – Ανοίγουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής

Πριν από 2 μήνες

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 2 μήνες

Open Mall Αρτα: Ο Δήμαρχος Αρταίων για τις εργασίες στην πλατεία Μονοπωλίου: «Είμαστε βέβαιοι ότι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα τηρηθεί με ακρίβεια»

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail