Ήπειρος

Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστο Παπάζογλου

Δημοσίευση: 31.07.2015, 14:26 | Τελευταία ενημέρωση: 31.07.2015, 14:26

Ανοιχτή επιστολή στο Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη  με το ίδιο περιεχόμενο της επιστολής που είχε αποσταλεί το Φεβρουάριο του 2015 απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου στις αρχές Ιουνίου επαναφέροντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για την άμεση επίλυση σειράς εκρηκτικών προβλημάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματική κοινότητα και εν γένει τους επαγγελματίες της περιοχής μας.

Στην επιστολή του ο κ. Παπάζογλου, προτείνει την ανάληψη κοινών, συγκεκριμένων και αποτελεσματικών  πρωτοβουλιών  ώστε να ξεπεραστούν αρρυθμίες της γραφειοκρατίας, αλλά και παρενέργειες της κρίσης. Είναι η τρίτη επιστολή με την ίδια έκκληση που αποστέλλει προς το Δήμαρχο Αρταίων ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου, ενώ υπήρξε και μια συνάντηση με αυτό ακριβώς το θέμα. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής, υπάρχει πλήρης στασιμότητα τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αγαπητέ Χρήστο, Επειδή το τελευταίο διάστημα γίνομαι δέκτης έντονων παραπόνων, αντιδράσεων  και καταγγελιών από συμπολίτες μας  για μια σειρά παρεμβάσεων, παραλείψεων η ακόμη και αδιαφορίας για ζητήματα, που αφορούν τόσο την καθημερινότητα, όσο και την ανασυγκρότηση ή έστω την υποβοήθηση της παραγωγικής διαδικασίας από υπηρεσίες, φορείς ακόμη και από τον Δήμο, που κατά τεκμήριο αποτελεί την πλέον οργανωμένη μονάδα υποστήριξης, σχεδιασμού και πρωτοβουλιών, οφείλω να σου υπενθυμίσω τα όσα είχαμε συμφωνήσει στη μεταξύ μας συνάντηση, αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής, που σου είχα αποστείλει στις 26 Φεβρουαρίου 2015.

Αναγνωρίζω βεβαίως, ότι  ούτε το διάστημα της σημερινής δημοτικής αρχής είναι μεγάλο, ενώ και οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι. Όμως η συγκυρία είναι δύσκολη και αλίμονο εάν η Αυτοδιοίκηση, που έρχεται καθημερινά σε επαφή με την αγωνία και τα προβλήματα των πολιτών  επαναπαύονταν στις εγγενείς αδυναμίες της, δίχως να δίνει λύσεις, μερικές από τις οποίες δεν απαιτούν κονδύλια αλλά τόλμη,  αποφασιστικότητα και ευρηματικότητα… Αντ’ αυτού, ο Δήμος επιμένει σε εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα, που όχι μόνο δεν προσφέρουν ουσιαστικές διεξόδους, αλλά εξαντλούν αλόγιστα αποθέματα κρίσιμων παραγωγικών και καθοδηγητικών δυνατοτήτων…

Όπως πιστεύω γνωρίζεις και εσύ, από μέρα σε μέρα φθίνει η παραγωγική διαδικασία στην περιοχή μας ως απόρροια όχι μόνο της κρίσης και  της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και της ανεπάρκειας των υποδομών, της πλημμελούς οργάνωσης και διακίνησης των προϊόντων. Παράγοντες που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα, καθιστώντας τα εξαιρετικά προϊόντα μας ακριβότερα, δυσκίνητα και… άγνωστα!

Ακόμη και όσοι από τους συμπολίτες μας επιχειρούν να στραφούν μόνοι τους και χωρίς καμία βοήθεια ή υποστήριξη, σε παραγωγικές δραστηριότητες, έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια γραφειοκρατία, που θα μπορούσε να «πολεμήσει» αφενός το Γραφείο Επιχειρηματικότητας και Προώθησης Επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, τον πρωτογενή τομέα  και τον Τουρισμό, που είχαμε αποφασίσει από κοινού να συστήσουμε ( Δήμος- Επιμελητήριο) καθώς και η Συμβουλευτική Δομή για την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, την  προώθηση συμβολαιακής γεωργίας, τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου και εν γένει τη στήριξη και ενίσχυση συνεταιριστικών δομών και μονάδων κοινωνικής Οικονομίας.

Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο πολλοί συμπατριώτες μας στρέφονται στην καλλιέργεια ακτινιδίων χωρίς να γνωρίζουν τις ενδεδειγμένες ποικιλίες, την εμπορευσιμότητα, τα δίκτυα πώλησης και εν γένει την αγορά. Κι ενώ είναι διατεθειμένοι να μπουν στην «περιπέτεια» της πρωτογενούς παραγωγής, διαπιστώνουν την τελευταία στιγμή  ότι πανελλαδικά υπάρχει έλλειψη… φυτωρίων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει απώλεια χρόνου, χρήματος και… προϊόντος! Να αναφέρω επίσης, ότι από την πλευρά του Δήμου δεν υπάρχει καμία προωθητική κίνηση σε ότι αφορά τη κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Εσείς ο ίδιος δεσμευτήκατε, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, πως θα κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου. Εξάλλου, είχαμε συμφωνήσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου και η Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου να συνεργαστούν για την κοινή αξιοποίηση Δομών και Δράσεων.

Ενδεικτικά αναφέρω τη συνδιοργάνωση της 3ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΤΑΣ, που θα έπρεπε ήδη να προετοιμάζεται. Επιπλέον, γι’ ακόμη μια φορά επαναφέρω το αίτημα του επιχειρηματικού και τουριστικού κόσμου την Άρτας για την παραχώρηση ενός εκ των καταστημάτων, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα, στα Ψαροπλιά για τη δημιουργία Μόνιμου Εκθετηρίου Τοπικών Προϊόντων και Τουριστικής Προβολής. Αγαπητέ Χρήστο, Είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω τα όσα είχαμε συμφωνήσει καθώς και εκείνα για τα οποία είχες δεσμευτεί, όχι μόνο επειδή -όπως ανέφερα και παραπάνω- γίνομαι δέκτης σχολίων και αντιδράσεων, αλλά γιατί και εγώ από την πλευρά μου ως  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας υποσχέθηκα  να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου σε πολιτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες, που θα σχεδιάσετε για τον τόπο…

Και δυστυχώς μέχρι τώρα, ούτε είδαμε, ούτε και μας ζητήθηκε η αρωγή μας.

Ωστόσο εμείς ως Επιμελητήριο Άρτας- αν και απελπιστικά μόνοι μας- κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να ανοίξουμε νέους επιχειρηματικούς και παραγωγικούς δρόμους, να κατευθύνουμε παραγωγούς και επαγγελματίες, να συμβουλεύσουμε όσους ακόμη είναι διατεθειμένοι να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά, να προωθήσουμε σε μεγάλες και μικρές αγορές τα προϊόντα μας. Είναι δράσεις και πρωτοβουλίες που εκ της ιδιοσυστασία του οφείλει να ασκεί το Επιμελητήριο.

Μπορούμε πολλά αρκεί να βρίσκουμε και την ανάλογη συμπαράσταση! Έστω και μόνοι εμείς θα προχωρήσουμε. Και όσοι μείνουν πίσω, εγκλωβισμένοι σε ανούσιες πανηγύρεις θα κάνουν τον δικό τους… απολογισμό! Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις  θα τους έχει ξεπεράσει ο καιρός.    Κοντολογίς, απευθύνω για ακόμη μια φορά έκκληση  στο όνομα των δραματικών αναγκών των συμπολιτών μας να οργανώσουμε ακόμη και από κοινού,  παραγωγή  και υπηρεσίες (βεβαίως στο μέτρο και τον βαθμό που θέλουμε και μπορούμε) ώστε να χαράξουμε αναπτυξιακές διαδρομές και να ανακουφίσουμε τους αγωνιούντες επαγγελματίες του τόπου μας.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου είναι πάντα στη διάθεση όσων είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ξεπερασμένες  αντιλήψεις και δογματικές  εμμονές και να απευθυνθεί με δημιουργική  πρόταση  στην κοινωνία… Αλλιώς θα μας (ξανα)πάρει ο Άραχθος…»

Ροή ειδήσεων

Στις 25 Απριλίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο του Πάσχα

Πριν από 3 ημέρες

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα

Πριν από 3 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων τη Δευτέρα

Πριν από 3 ημέρες

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 5 ημέρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 6 ημέρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 6 ημέρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 6 ημέρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 1 εβδομάδα

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 1 εβδομάδα

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 2 εβδομάδες

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 2 εβδομάδες

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 2 εβδομάδες

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 3 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 3 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 3 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 3 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 3 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 1 μήνα

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 1 μήνα

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 1 μήνα

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 1 μήνα

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 1 μήνα

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail