Ήπειρος

Άμεση αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Άρτα ζητά ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσίευση: 27.03.2018, 21:27 | Τελευταία ενημέρωση: 27.03.2018, 21:31
Φωτο: αρχείο

Η επιτακτική ανάγκη της αναβάθμισης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Άρτα και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Άρτα τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Αρταίων αποτελεί τον έναν από τους δύο μητροπολιτικούς Δήμους σε όλη τη χώρα που το Δίκτυο Διανομής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ είναι κορεσμένο.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, αυτός ο κορεσμός δεν δίνει τη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού, ενώ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο και στην εκμετάλλευση ενεργοποιημένων χρηματοδοτικών εργαλείων για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όχι μόνο σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε άλλες ιδιωτικές, καθώς και σε δημοτικά κτίρια.

Ο Δήμος Αρταίων ήδη αντιμετώπισε πρόβλημα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα πλαίσια του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) για το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας και το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και πάλι με την ένταξη σε πρόγραμμα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας προκειμένου για μείωση των εξόδων, εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα, πολλοί αγρότες που θέλουν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις εκμεταλλεύσεις τους και να μειώσουν έτσι το κόστος παραγωγής τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

«Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, ο Δήμος Αρταίων έχει αιτηθεί επανειλημμένα την εξεύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα του υπερκορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ στην Άρτα και δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί από πλευράς Κράτους και ΔΕΔΔΗΕ για την εξεύρεση λύσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος και διερωτήθηκε: «Ποιος ο ρόλος του υδροηλεκτρικού έργου Πουρνάρι Ι και ΙΙ στον υπερκορεσμό του δικτύου της Άρτας και του δικτύου υπερυψηλής τάσης στη Βλαχέρνα από όπου η Ελλάδα εξάγει ρεύμα στην Ιταλία; Μήπως το δίκτυο είναι κορεσμένο γιατί το ρεύμα από το Πουρνάρι Ι και ΙΙ θεωρείται ότι προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αν ναι γιατί τότε ο Δήμος Αρταίων δεν απολαμβάνει τα οφέλη που προκύπτουν από την σχετική ΚΥΑ για απόδοση στους κατοίκους του Δήμου του ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ στην περιοχή;».

Το Δημοτικό Συμβούλιο διερωτάται, μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο το Κράτος δεν έχει επιλύσει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα μέχρι σήμερα και για ποιο λόγο δεν εκταμιεύει άμεσα το απαιτούμενο κονδύλιο, που ανέρχεται στα 2.000.000,00€, για την αναβάθμιση του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα άμεσα; «Για ποιο λόγο δεν αίρεται άμεσα η κατάφορη αυτή αδικία κατά του Δήμου Αρταίων και για ποιο λόγο βγαίνουν προσκλήσεις οποίες στις οποίες επί της ουσίας καταστρατηγείται ο όρος της μη διάκρισης και ίσης μεταχείρισης, αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς στους οποίους απευθύνονται;».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά, μεταξύ άλλων,

  1. Την άμεση αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στο Δήμο Αρταίων, ώστε να δύναται η αξιοποίηση ενεργειακού συμψηφισμού σε αυτόν, στις επιχειρήσεις του και στους ιδιώτες και αγρότες που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά του όρια
  2. Την άμεση εξεύρεση λύσης για αξιοποίηση των δυνατοτήτων για ενεργειακό συμψηφισμό που δίνουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ, για το Δήμο Αρταίων και λοιπούς φορείς αυτού που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να αρθεί η άνιση μεταχείριση και η διάκριση σε προσκλήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων.
  3. Την έκδοση μεταβατικής διάταξης στα πλαίσια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ κλπ για το χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος του υπερκορεσμού.

Υλοποίηση αποχετευτικών δικτύων οικισμών Βλαχέρνας-Γραμμενίτσας-Ελεούσας, Γλυκορίζου-Λιμίνης και Αγίας Τριάδας Κεραματών 

Στο μεταξύ, το Σώμα, μετά από εισήγηση του Δημάρχου, στηρίζει την ανάγκη υλοποίησης των αποχετευτικών δικτύων οικισμών Βλαχέρνας-Γραμμενίτσας-Ελεούσας, Γλυκορίζου-Λιμίνης και Αγίας Τριάδας Κεραματών και την χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ.

Ο Δήμος Αρταίων έχει εκπονήσει και εκπονεί μελέτες για περιοχές πέριξ της πόλης της Άρτας, ώστε αυτές να συνδεθούν με τον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη χρηματοδότηση των έργων.

Συγκεκριμένα οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί περιλαμβάνουν τις παρακάτω περιοχές.

  • Βλαχέρνα – Γραμμενίτσα – Ελεούσα:  Οι εν λόγω περιοχές δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και ο Δήμος Αρταίων με τη δημοτική του επιχείρηση Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας, συντάσσουν μελέτη  που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2018, ώστε οι περιοχές αυτές να συνδεθούν με το βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
  • Γλυκόριζο – Λιμίνη. Ο οικισμός Γλυκορίζου βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Αρταίων και εφάπτεται με την πόλη της Άρτας και τον ποταμό Άραχθο, ενώ τονίζεται ότι η περιοχή φιλοξενεί τον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης χωρίς να συνδέεται με αυτόν. Ο οικισμός Λιμίνης βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Άρτας και για το σύνολο του έργου έχει εκπονηθεί η μελέτη «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Γλυκορίζου και Λιμίνης του Δήμου Αρταίων», η οποία βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα.
  • Αγία Τριάδα Κεραματών. Ο οικισμός Κεραματών βρίσκεται επίσης στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων, εφάπτεται της πόλης της Άρτας και στον ποταμό Άραχθο και εξυπηρετείται από τον Βιολογικό Καθαρισμό Άρτας. Το 2016 ολοκληρώθηκε το έργο αποχέτευσης Κωστακιών-Κεραματών, με τους Κωστακιούς να αποτελούν οικισμό Γ’ προτεραιότητας. Ωστόσο τμήμα του οικισμού Κεραματών,  στην περιοχή «Αγίας Τριάδας» που βρίσκεται πλησιέστερα στην πόλη της Άρτας από τον υπόλοιπο οικισμό, δεν συμπεριλήφθηκε στο έργο. Ο Δήμος Αρταίων συντάσσει μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, ώστε το σύνολο του οικισμού Κεραματών να εξυπηρετείται από δίκτυα αποχέτευσης.

Επιπλέον, τα εν λόγω έργα κρίνονται απαραίτητα για την περιβαλλοντική προστασία του ποταμού Αράχθου και της λιμνοθάλασσας του Αμβρακικού Κόλπου, που αποτελεί τον τελικό αποδέκτη της μη ορθής διαχείρισης των λυμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων έχει εντάξει  στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑ όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την υλοποίηση αποχετευτικών δικτύων σε όλους τους οικισμούς του Δήμου που ακόμη δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο. 

Στήριξη του αιτήματος για καταβολή δεδουλευμένων στις σχολικές καθαρίστριες

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη των 57 σχολικών καθαριστριών που παραμένουν απλήρωτες από τον Ιανουάριο και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν θα πληρωθούν ούτε μέχρι το Πάσχα.

Ως γνωστόν, οι καθαρίστριες δεν πληρώνονται από το Δήμο, αλλά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, από το Υπουργείο Παιδείας, ανάλογα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει για τον αριθμό των σχολικών αιθουσών που καθαρίζει η κάθε μια.

Ο Δήμος, αν και θέλει να βοηθήσει, δεν μπορεί να δώσει οικονομική «ανάσα» στις καθαρίστριες καταβάλλοντας μέρος των δεδουλευμένων μέσω των Σχολικών Επιτροπών, καθώς κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν προβλέπεται, αλλά και τα χρήματα που υπάρχουν στις Σχολικές Επιτροπές (τα οποία προορίζονται για τη συντήρηση των σχολείων) δεν επαρκούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές καθυστερήσεις στη πληρωμή είχαν παρατηρηθεί και το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017, το οποίο και πληρώθηκαν στα μέσα του Ιανουαρίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στις σχολικές καθαρίστριες και την  απρόσκοπτη από εδώ και πέρα καταβολή των μισθών τους, καθώς πρόκειται για εργαζόμενες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και έχουν απόλυτη ανάγκη τα χρήματα που κερδίζουν από τη δουλειά τους.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά την απρόσκοπτη και χωρίς καθυστέρηση  καταβολή των χρημάτων προς τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα στις υποχρεώσεις προς όλους τους προμηθευτές τους.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 2 ημέρες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 2 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 2 ημέρες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 εβδομάδα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 εβδομάδα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 εβδομάδα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 εβδομάδα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 εβδομάδα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 εβδομάδες

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 2 εβδομάδες

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 2 εβδομάδες

Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2030 όλα τα νέα κτίρια - Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρά Δευτέρα στην Κορωνησία: Δωρεάν δρομολόγια με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ

Πριν από 2 εβδομάδες

Δημήτρης Πετανίτης- Σε ανοδική πορεία ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Πριν από 3 εβδομάδες

Η Μαρίνα Σάττι ρίχνει το «Ζari» στη Eurovision

Πριν από 3 εβδομάδες

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα - Έφερναν από τη Βουλγαρία τα παράνομα χημικά

Πριν από 3 εβδομάδες

Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων έτους 2023

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για έκπτωση 10% και διορθώσεις στο Ε9

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Σταθερός στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Πριν από 1 μήνα

Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Απόκριες στην Άρτα: Οι δρόμοι γεμίζουν με μυστήριο και μαγεία

Πριν από 1 μήνα

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Έναρξη του δικτύου Καφέ Κάδου (Αποκομιδή Βιοαποβλήτων) στην περιοχή «Τρίγωνο» του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 μήνες

Εντατικοί έλεγχοι στον πεζόδρομο από σήμερα

Πριν από 2 μήνες

Ο Guido Tonelli στην Άρτα σε εκδήλωση του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος»

Πριν από 2 μήνες

Δόθηκε στην κυκλοφορία όλη η Αμβρακία Οδός – Ανοίγουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής

Πριν από 2 μήνες

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 2 μήνες

Open Mall Αρτα: Ο Δήμαρχος Αρταίων για τις εργασίες στην πλατεία Μονοπωλίου: «Είμαστε βέβαιοι ότι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θα τηρηθεί με ακρίβεια»

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail