Πολιτισμός

Στη φωλιά του κούκου το Σάββατο από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας

Δημοσίευση: 08.10.2015, 21:38 | Τελευταία ενημέρωση: 08.10.2015, 21:38

Η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας επιστρέφει αυτό το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 23:30 στον Κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ με την ταινία «Στη Φωλιά του Κούκου» και είσοδο ελεύθερη. Πέντε μήνες μετά την τελευταία μας προβολή για την 1η σεζόν, έφτασε η ώρα για να επιστρέψουμε. Μόνο που η επιστροφή – στο νού μας – δεν περιορίζεται σε φράσεις του στυλ «τα περάσαμε όμορφα», επομένως, ας συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο.

Στη 2η σεζόν θέλουμε να τα περάσουμε ομορφότερα. Αυτό, σημαίνει αλλαγές. Αλλαγές που βασίζονται στον περσινό μας κορμό, ο οποίος συνοψίζεται σε προβολές ταινιών στη σκοτεινή αίθουσα. Μία από τις σημαντικότερες εξ αυτών, είναι τα διαφορετικά αφιερώματα που θα κάνουμε κάθε μήνα. Ποιος θα μας κάνει ποδαρικό; Ο Jack Nicholson. Η ανάλυση του βιογραφικού του ίσως και να φαντάζει περιττή, σκεπτόμενοι το πόσες φορές έχει παρελάσει από τις οθόνες μας, ηθελημένα και μη. Από την άλλη, το ότι η 10η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μόνο ως παρανοϊκή συγκυρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Το μάτι γυάλισε, οι παλάμες έπιασαν φωτιά από το πολύ τρίψιμο και η προβολή της ταινίας «Στη φωλιά του κούκου», ήταν μονόδρομος.

Ο Randle P. McMurphy στέλνεται σε μία ψυχιατρική κλινική, «συνοδευόμενος» από ένα δίλημμα: Έχει όντως κάποιο πρόβλημα ώστε να δικαιολογεί τη θέση του εκεί, ή το παίζει τρελός έτσι ώστε να αποφυγεί τα καταναγκαστικά έργα που του επιβάλλει η ποινή του, εξαιτίας της απόπειρας βιασμού μιας ανήλικης; Ο αντισυμβατικός του χαρακτήρας κάνει την περίπτωσή του άκρως ιδιαίτερη, με αποτέλεσμα η ταινία να παίζει συνεχώς με τη σκέψη του θεατή.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί τρελοί, οι έγκλειστοι ή οι «ελεύθεροι»; Πώς ορίζεται η ελευθερία ανάλογα με τον τρόπο σκέψης και ζωής του καθενός; Η ψυχαναγκαστική ανάγκη να βάζουμε καλούπια σε ό, τι κάνουμε, μήπως μας καθιστά «σκλάβους»; Από τα πρώτα λεπτά της παραμονής του στην κλινική, καταλαβαίνει ότι το «σύστημα» επιτάσσει μαριονέτες και όχι ανθρώπους που προσδοκούν κάτι καλύτερο. Το προσωπικό δεν στέκεται πλάι στον ασθενή αλλά από πάνω του. Κανείς δεν τολμάει να αντιδράσει, ανεξάρτητα αν το φυτίλι περιμένει υπομονετικά κάποιον να το ανάψει. Για μαντέψτε…

Η καθημερινότητα του ιδρύματος αλλάζει ριζικά. Πλέον, πράγματα που δεν βγάζουν νόημα δημιουργούν απορίες, αυτές γίνονται ανησυχίες και έτσι φτάνουμε σε αντι – δράσεις. Με βάση την κόντρα μεταξύ του McMurphy και της νοσοκόμας Ratched (εξίσου καθοριστικός χαρακτήρας στην εξέλιξη της ταινίας) γεννιούνται σκηνές αντικρουόμενων συναισθημάτων. Στιγμές χαράς και γέλιου φέρνουν σε χρόνο dt απογοήτευση και θλίψη, η ελπίδα, όμως, πλανάται μόνιμα στην ατμόσφαιρα του έργου. Στο πλευρό του πρωταγωνιστή στέκονται, μεταξύ άλλων, ο Danny DeVito στην αρχή της καριέρας του και ο μετέπειτα τρελός επιστήμονας από την «Επιστροφή στο μέλλον», Christopher Lloyd. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί από τους έγκλειστους – κομπάρσους ήταν ασθενείς και στην πραγματικότητα, και η ατμόσφαιρα της ταινίας μπορεί να το επιβεβαιώσει. Το υποκριτικό χάρισμα του Nicholson είναι τέτοιο έτσι ώστε να παραλληλίζουμε τις ταινίες του με one-man shows και η αλήθεια είναι ότι ο «Κούκος», δύσκολα αποτελεί εξαίρεση. Η ερμηνεία του παρασέρνει, τρελαίνει, διασκεδάζει, εμπνέει, ψυχαγωγεί.

Το πρώτο Όσκαρ του (από τα 3, μεταξύ τού αριθμού ρεκόρ των 12 υποψηφιοτήτων) είναι γεγονός και ένας θρύλος γεννιέται. Τα «χαλινάρια» της σκηνοθεσίας στα χέρια του Milos Forman (“Amadeus”) χρησιμοποιούνται με αξιοθαύμαστη μαεστρία, η Louise Fletcher ερμηνεύει έναν από τους πιο μισητούς χαρακτήρες στην ιστορία του σινεμά, η ταινία κερδίζει περίοπτη θέση στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης, στην εκτίμηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με 9 υποψηφιότητες και 5 Όσκαρ αλλά πάνω απ’ όλα, στις καρδιές των σινεφίλ και ειδικά αυτών που διεκδικούν την ελευθερία στην καθημερινότητά τους, αγνοώντας τις συμβατικές φόρμες και τάσεις ζωής. Μερικές φορές φτάνει να φαντάζεσαι κάτι ώστε να νιώσεις καλύτερα και, αν μη τι άλλο, η σκοτεινή αίθουσα εξάπτει τη φαντασία.

Η πρώτη μας προβολή για τη 2η σεζόν πλησιάζει και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να σας καλέσουμε αυτό το Σάββατο στον κινηματογράφο Παλλάς, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε να κουρνιάσουμε παρέα «Στη φωλιά του κουκού». Καλή μας αρχή και σας περιμένουμε.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Ροή ειδήσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 9 ώρες

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 12 ώρες

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 12 ώρες

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 12 ώρες

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 ημέρες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 ημέρες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 1 εβδομάδα

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 εβδομάδα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 εβδομάδα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 2 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 2 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 3 εβδομάδες

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 3 εβδομάδες

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 1 μήνα

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 1 μήνα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 1 μήνα

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail