Αγροτικά

Έξαρση του καταρροϊκού πυρετού σε περιοχές της Ηπείρου

Αυξάνονται τα κρούσματα σε Άρτα και Πρέβεζα. Να γίνει ημερίδα ζητά ο Δήμος Αρταίων. Να μην πετάνε ανεξέλεγκτα τα ψόφια ζώα οι κτηνοτρόφοι ζήτησε ο Αλέξανδρος Καχριμάνης

Δημοσίευση: 23.09.2014, 14:39 | Τελευταία ενημέρωση: 09.10.2014, 22:45

Έξαρση του καταρροϊκού πυρετού σε περιοχές της Ηπείρου, διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, που υποβοηθείται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου άρχισε η καταγραφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να τους καταβληθεί αποζημίωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Περιφέρεια είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο και τις άλλες Περιφέρειες.

"Ο καταρροϊκός πυρετός στην Ελλάδα είναι μια πανδημία και προβλήματα υπάρχουν από το ένα άκρο στo άλλο. Η ασθένεια δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, αλλά ήταν γνωστή σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία. 'Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε", τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η προσπάθεια για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια με άλλων χωρών, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις που να προκαλέσουν παρενέργειες. Για το λόγο αυτό τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι με οδηγία του Υπουργείου σταμάτησαν οι αιμοληψίες, γιατί πλέον ήταν άνευ σημασίας από τη στιγμή που είχε γενικευθεί η διάδοση της νόσου: "Προ ημερών", ανέφερε, "μας ήλθε έγγραφο από το Υπουργείο, να μη γίνονται αιμοληψίες για καταρροϊκό πυρετό. Αν συνεχίζαμε, τότε θα έπρεπε όλη η ΄Ηπειρος να έμπαινε σε καραντίνα. Στο διάστημα που προηγήθηκε, η ανακοίνωση περιοχών που έμπαιναν σε καραντίνα, λειτουργούσε αποτρεπτικά σε πολλούς κτηνοτρόφους, από το να προσέλθουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και να ενημερώσουν ότι τα ζώα τους έχουν καταρροϊκό πυρετό. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος έχει άρρωστο ζώο, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτη κτηνίατρο για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων".

Αναφερόμενος εκτενέστερα στην έκταση του προβλήματος στην Περιφέρειά μας, ανέφερε και τα εξής: "Στην Ήπειρο έχουμε έξαρση αυτή την περίοδο στην περιοχή της Πρέβεζας και της Άρτας και έχει αρχίσει να γίνεται έντονο το πρόβλημα και σε μεγάλο τμήμα της Θεσπρωτίας. Υπάρχει και στα Γιάννενα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τις άλλες περιοχές. Γενικά στους παραθαλάσσιους νομούς που έχουν πιο ήπιο κλίμα το πρόβλημα είναι έντονο. Δυστυχώς με τα μέτρα της απολύμανσης, δεν έγιναν πολλά πράγματα. Ίσως εκεί να οφείλεται ότι έγινε περισσότερο αντιληπτό στο Νομό Ιωαννίνων και λιγότερο στους άλλους νομούς".

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει τα ονόματα των κτηνοτρόφων που έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά με συνταγογράφηση από τους ιδιώτες κτηνιάτρους, αλλά και για τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στις συζητήσεις που γίνονται με το Υπουργείο για την αποζημίωση των ζώων που κατέληξαν εξαιτίας της νόσου, ζητώντας όπως αυτές δοθούν μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών που γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση για προστασία του περιβάλλοντος από την απόρριψη νεκρών ζώων σε ποτάμια, ρέματα κ.α.. "Όποιος χάνει ζώα, πρέπει να βρει τρόπο για την ταφή τους, ώστε να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Εκεί όποιος χρειάζεται βοήθεια, να ζητά τη συμπαράσταση της Πολιτικής Προστασίας, είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου του", είπε.

Τέλος ανέφερε ότι η άλλη πολύ σοβαρή νόσος, της ευλογιάς, σταμάτησε στα σύνορα της Θράκης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καταστροφή για το ζωϊκό κεφάλαιο.

(upd) Μέτρα για τον καταροϊκό πυρετό ζητά ο Δήμος Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων, στα πλαίσια της πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού των μηρυκαστικών, προχωρά σε ενέργειες προκειμένου να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή εξάπλωση της νόσου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αρταίων ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας, να πραγματοποιήσουν ενημερωτική ημερίδα, με θέμα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα και βοοειδή, με ειδικότερη αναφορά στον τρόπο μετάδοσης της νόσου αλλά και στις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσής της νόσου.

Επίσης ο Δήμος Αρταίων προτίθεται θα διαθέσει κατάλληλο χημικό υλικό (IMPERATOR), για τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους, ώστε με δικά τους μέσα να ψεκάσουν κοινόχρηστους και επικίνδυνους για την επώαση του ενδιάμεσου ξενιστή του ιού του καταρροϊκού πυρετού, χώρους.

Να υπογραμμιστεί ότι η νόσος του καταρροϊκού πυρετού, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και η έξαρσή του σε περιοχές της Ηπείρου, που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, υποβοηθείται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

(upd) Να μην πετάνε ανεξέλεγκτα τα ψόφια ζώα οι κτηνοτρόφοι ζήτησε ο Αλέξανδρος Καχριμάνης

Να μην πετάνε ανεξέλεγκτα τα ζώα οι κτηνοτρόφοι ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας στον Orange Radio και την εκπομπή «Είναι Γεγονός» με τη Βίκυ Καινούργιου, μιλώντας για την έξαρση που σημειώνουν τα κρούσματα καταρροϊκού  πυρετού στην περιοχή μας. Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Ενημέρωση από την Π.Ε.Άρτας για τον καταρροϊκό πυρετό

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια της ενημέρωσης των κτηνοτρόφων, για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας θα είναι σήμερα Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στα Άγναντα, στο πρώην Δημαρχείο.

Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει από την Υπηρεσία, επίσης:

1). Στους Κωστακιούς, τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στο καφενείο «Ζαχαρίας»,

2). Στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ στην Άρτα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων, την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί

3). Στο Νεοχώρι, την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στο καφενείο «Αθανασίου».

Η ΟΑΣΝΑ για τον καταρροϊκό πυρετό

Τη στιγμή που ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει ο καταρροϊκός πυρετός, σε όλη τη Περιφέρεια Ηπείρου και τώρα στο Ν.Αρτας, η κυβέρνηση καθώς επίσης και οι τοπικες Αρχές Περιφέρεια και Δήμοι αντί για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης, περιορίζονται σε απλές ενημερώσεις. Δεν παρέχουν καμιά βοήθεια στους κτηνοτρόφους, αφήνοντάς τους στο έλεος της επιδημιακής μορφής της νόσου.

Κάθε μέρα σε περιοχές του Ν.Αρτας επιβεβαιώνονται τα κρούσματα και οι κτηνοτρόφοι έντρομοι βιώνουν τον κατακερματισμό του ζωικού τους κεφαλαίου. Δίκαιη είναι η διαμαρτυρία και αγανάκτηση των κτηνοτρόφων που δεν βλέπουν φως από πουθενά από το κράτος.

Αφού τα ζώα που νοσούν μειώνουν δραστικά την παραγωγή στο γάλα, αποβάλλουν μαζικά όσα είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης και τα πιο εξασθενημένα πεθαίνουν. Οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους είναι τρομακτικές. Όχι μόνο από τη μείωση παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και από επιβάρυνση αγοράς ζωοτροφών, αφού όταν υπάρχει δηλωμένο περιστατικό προσβολής επιβάλλεται καραντίνα, δηλαδή απαγόρευση μετακίνησης και περιορισμός αποκλειστικά στη στάνη.

Οι απώλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στο ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα και από την άγρια φορολόγησή τους, την κατάργηση της εξισωτικής αποζημίωσης, τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων, γενικά την εφαρμογή της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους μέσα απο αγροτικούς συλλόγους και τη συγκρότηση καινούργιων, μέσα απο επιτροπές αγώνα, μέσα απο την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αρτας να αγωνιστούν διεκδικώντας απο την κυβέρνηση άμεσα μέτρα προστασίας όπως:

  • Να υπάρξει άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία, σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας. Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
  • Να υποδειχθεί από την περιφέρεια σημείο ταφής για τα νεκρά ζώα που επλήγησαν από τη νόσο, ώστε να μην επωμίζονται οι κτηνοτρόφοι το κόστος της αποτέφρωσης από ιδιωτικά αποτεφρωτήρια και να μην υπάρξει ανεξέλεκτη ταφή νεκρών ζώων.
  • Να υπαρξει άμεση στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας ακόμη και με εποχιακών κτηνιάτρων και βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε να ελεγχθούν όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες (είτε εκτρέφουν πρόβατα, είτε βοοειδή).
  • Να ψεκαστούν με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, ποτάμια, έλη και λιμνάζοντα νερά.
  • Να χορηγηθούν δωρεάν φάρμακα σε όλους τους κτηνοτρόφους, ώστε να ψεκάσουν κοπάδια και στάνες.
  • Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές για όσο διάστημα υπάρχει καραντίνα.

Ροή ειδήσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων για το Open Mall

Πριν από 1 ημέρα

Αρτινών Συνεργασία: Αλήθειες και ψέματα για το πως φτάσαμε στο Open Mall

Πριν από 1 ημέρα

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αναδόχων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αρταίων

Πριν από 1 ημέρα

Οι υποχρεώσεις των δημοτών σχετικά με τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών

Πριν από 1 ημέρα

Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Πριν από 3 ημέρες

Ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του OPEN MALL

Πριν από 3 ημέρες

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου για εργασίες σκυροδέτησης

Πριν από 1 εβδομάδα

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ενημέρωση για παραλιακό άξονα, σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα

Πριν από 1 εβδομάδα

Θέατρο: "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Σκουφά

Πριν από 1 εβδομάδα

Άρτα: Ασθενής απειλούσε με ψαλίδι νοσηλευτές - Συνελήφθη μετά από πυροβολισμό στον αέρα

Πριν από 2 εβδομάδες

Οι δυο μεγάλες αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ - Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πριν από 2 εβδομάδες

Aυτοί είναι οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Πριν από 2 εβδομάδες

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Πριν από 2 εβδομάδες

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Πριν από 2 εβδομάδες

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 απο το Δ.Σ. Ζηρού

Πριν από 2 εβδομάδες

Παράταση προθεσμίας στην υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Πριν από 2 εβδομάδες

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 3 εβδομάδες

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 3 εβδομάδες

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 3 εβδομάδες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 3 εβδομάδες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 3 εβδομάδες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 μήνα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 μήνα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 μήνα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 1 μήνα

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 1 μήνα

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 1 μήνα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 1 μήνα

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 1 μήνα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail