Αγροτικά

Με τεράστιο ενδιαφέρων αλλά αντιθέτως με μικρή συμμετοχή από πλευράς άμεσα ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για την οικοτεχνία

Δημοσίευση: 17.05.2016, 11:53 | Τελευταία ενημέρωση: 17.05.2016, 21:28

Με τεράστιο ενδιαφέρων αλλά αντιθέτως με μικρή συμμετοχή από πλευράς των άμεσα ενδιαφερομένων, αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και εκπροσώπων τους, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων για τις προοπτικές της οικοτεχνίας και της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τέως καθηγητής του ΑΠΘ Αθανάσιος Τσαυτάρης, κλέβοντας κυριολεκτικά την παράσταση με τα όσα ενδιαφέροντα είπε, με θέμα της ομιλίας του «Ο πολιτισμός και η παράδοση  για την στρατηγική ανάπτυξης τοπικών προϊόντων». Επίσης μίλησαν, ο δημοσιογράφος και πρώην τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτιών Δημήτρης Μιχαηλίδης με θέμα τα τοπικά προϊόντα και την τοπική ανάπτυξη, ο οικοτέχνης-αγρότης Λεωνίδας Ραβανός, που εξήγησε τα βήματα αδειοδότησης για το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας, ενώ η κτηνοτρόφος Μάγδα Κοντογιάννη παρουσίασε την εφαρμογή της οικοτεχνίας στην τυροκόμηση.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι Αρταίων και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ηπείρου, Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Αρταίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα.

Ο χαιρετισμός του Δημάρσου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη

«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι τα προϊόντα της Άρτας είναι άριστης ποιότητας και δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν προϊόντα άλλων περιοχών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Και συνέχισε: «Ως Δήμος Αρταίων πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει και μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους της παραγωγής, αλλά και όσους ανέργους θέλουν να καταπιαστούν με τη γη. Πρέπει και μπορούμε να τους δώσουμε τις ευκαιρίες για διέξοδο από μια πολύ δύσκολη και δυσοίωνη καθημερινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε όλο αυτό το διάστημα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειες, όπως είναι η δημιουργία της άτυπης ομάδας παραγωγών υπαίθρου, η οποία αγκαλιάστηκε από τους αγρότες, η απόφαση για δημιουργία εκθετηρίου τοπικών προϊόντων στα Ψαροπλιά, η παρουσία του Δήμου μας σε εκθέσεις, όπως πρόσφατα η «Ελλάδος Γεύση» στην Αθήνα, όπου προβάλλονται με επιτυχία τα προϊόντα της περιοχής μας, η διοργάνωση της δικής μας Πανελλαδικής Έκθεσης, που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε ό, τι αφορά την επισκεψιμότητα και βέβαια η Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου και Ελιάς, που κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο σε εύρος και θεματολογία και συμβάλλει τόσο στην προβολή της παραγωγής μας, όσο και στην γνωριμία του κοινού σε όλη τη χώρα με τα προϊόντα μας και τη διατροφικής τους αξία».

Ο χαιρετισμός του βουλευτή ΝΔ Άρτας Γιώργου Στύλιου

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι ανάμεσα σε συμπολίτες μου απόψε, κυρίως γιατί κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με κράτησαν για μακρότερο του συνηθισμένου χρονικό διάστημα στην Αθήνα. Χαιρετίζω την Ημερίδα και καλωσορίζω τους ομιλητές και τον φίλο Αθανάσιο Τσαυτάρη με τον οποίο και πρόσφατα έχουμε ξαναβρεθεί και σε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας υποστήριξης της ανάπτυξης της Αγροτικής οικονομίας.

Ο πολιτισμός περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικά και πνευματικά ανθρώπινα επιτεύγματα, κοινά και γνωστά σε όλο τον κόσμο, που ενώνουν τους λαούς. Ο πολιτισμός  όμως μπορεί να πάρει και τοπικό χαρακτήρα και να έχει γεωγραφική και εθνική ταυτότητα. Η ανάπτυξη στρατηγικής που αφορά τα τοπικά προϊόντα θα πρέπει να λάβει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους. Μιλάμε για ένα πολυδιάστατο στόχο που περιλαμβάνει δράσεις και στους τρεις τομείς της παραγωγικότητας, δηλαδή στον Πρωτογενή τομέα της παραγωγής, στο Δευτερογενή τομέα της μεταποίησης και στον Τριτογενή τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Επικεντρώνοντας την προσοχή στον τόπο μας πολλά τοπικά προϊόντα περνούσαν από τη σκέψη μου και αυτό από μόνο του μου έδωσε χαρά, γιατί οι δυνατότητές μας είναι πολλές και μεγάλες. Κάνοντας μια αδρή ιεράρχηση μπορούμε να μιλήσουμε για εξαιρετικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα παραγωγής όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ελιές και γάλα. Προϊόντα που προκύπτουν μετά από μεταποιητικές διαδικασίες στο δευτερογενή τομέα όπως χυμοί, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά εδέσματα, προϊόντα λαϊκής τέχνης. Τέλος, στον τριτογενή τομέα της παροχής υπηρεσιών, μπορούμε να μιλήσουμε για το τουριστικό προϊόν, που περιλαμβάνει την ανάδειξη ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και προσέλκυση επισκεπτών.

Ο τοπικός πολιτισμός και η παράδοση περιλαμβάνουν και ότι άυλο έχει δημιουργηθεί και έχει φτάσει σε εμάς περνώντας από γενιά σε γενιά όπως ιδέες, έθιμα και  πρακτικές. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του πλούτου μας. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να μιλήσουμε για τους ρόλους, η διανομή των οποίων σχετίζεται με τις δυνατότητες του καθενός. Άλλες υποχρεώσεις αναλογούν στον παραγωγό-μεταποιητή, άλλες στον επιστήμονα, άλλες στην πολιτεία και άλλες στον πωλητή του προϊόντος.

Θεωρώ ενέργεια υψηλής προτεραιότητας τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών που θα μπορούν να ακολουθούν κοινές πρακτικές και να παράγουν ένα προϊόν σε ικανή ποσότητα ώστε να μπορούν να το διοχετεύσουν στην αγορά. Η Πολιτεία με το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διασφαλίζει τις διαδικασίες. Παράλληλα, χρειάζεται ο σχεδιασμός χρηματοδοτικών εργαλείων με σύντομες και χρηστικές διαδικασίες, που θα υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

Χαιρετισμός προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστου Παπάζογλου

Ως Πρόεδρος του Επιμελητήριου θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο «σπίτι μας» και στον σύντομο χαιρετισμό μου να σταθώ στη σημασία των τοπικών προϊόντων στην ανάπτυξη της υπαίθρου, της περιοχής μας.

Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας αποτελεί ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικά ο τόπος μας, η Άρτα θα μπορούσε με άνεση να χαρακτηρισθεί ευλογημένος. Το ίδιο και οι άνθρωποί του οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους, και να εργαστούν. Όσο ωραία μπορεί να ακούγονται αυτά τα λόγια, άλλο τόσο δύσκολη είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Μοχθούν καθημερινά, υπό αντίξοες συνθήκες και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολιτικό σύστημα που ποτέ δεν έσκυψε με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από τα προβλήματα και περισσότερο να δώσει ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Περισσότερο από ποτέ πιστεύω ότι έφτασε η ώρα η ελληνική περιφέρεια να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας. Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας μπορούν να καταστούν η αιχμή του δόρατος. Να αποτελέσουν τα νέα εμπορικά σήματα της Ελλάδας στον κόσμο.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να αποτελέσουν τη νέα επιχειρηματική και αναπτυξιακή βάση της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό οτι η  διείσδυση της Ελλάδος σε αγορές όπως είναι οι κεντρικές ευρωπαϊκές είναι πολύ χαμηλή, με μερίδιο κάτω από το 2%, όταν η Ιταλία και η Ισπανία έχουν περίπου 10% και 13% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα του ότι η χώρα μας δεν είχε ποτέ  μία ολοκληρωμένη στρατηγική.

Δεν αρκούν οι παρατηρήσεις. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε προς τέσσερις κατευθύνσεις.

Πρώτον, στην προσέλκυση επενδύσεων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Στο παρελθόν χάσαμε ευκαιρίες. Από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία.

Δεύτερον, για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει αφενός με την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων ανταγωνιστικών προϊόντων, αφετέρου με τη δυνητική χρήση δημοσίων εκτάσεων που είτε θα μπορούν να μισθωθούν μακροχρόνια, είτε θα μπορούν να παραχωρηθούν έναντι ενός μικρού τιμήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τρίτον, η ανάδειξη ως ονομασία προέλευσης ποιότητας, για μια σειρά τοπικών και άκρως ανταγωνιστικών προϊόντων, με μια ταυτόχρονη πλήρη αναδιοργάνωση του μηχανισμού πιστοποίησης και τυποποίησης και την ύπαρξη ενός στρατηγικού πλάνου.

Τέταρτον, με τον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό της αγροτικής μας οικονομίας. Επιτυχημένα παραδείγματα από τον τόπο μας υπάρχουν. Αλλά χρειάζεται η ουσιαστική στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα είναι σαφές ότι ο ρόλος του συγκεκριμένου Υπουργείου θα πρέπει να είναι περισσότερο εξωστρεφής και ανοίξει δρόμους σε νέες αγορές όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

Φίλες και φίλοι,
Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να αλλάξουμε νοοτροπία. Όλοι. Κυρίως οι εμπλεκόμενοι φορείς. Θα πρέπει όλοι οι αναπτυξιακοί φορείς της περιοχής μας -Δήμος, Περιφέρεια, βουλευτές, Επιμελητήριο-να συνεργαστούμε και να συντάξουμε επιτέλους ένας «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο» για την Άρτα και να καλέσουμε την κεντρική διοίκηση να το χρηματοδοτήσει.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση όλων των μελών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για την απόφαση του Δημάρχου να αποδεχτεί την πρότασή μας και να προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου τοπικών προϊόντων στα Ψαροπλιά.

Ροή ειδήσεων

Παραχώρηση 171 στρεμμάτων για την αξιοποίηση του χώρου της πίστας Motocross

Πριν από 4 ώρες

Οpen Mall: «Στόχος η δημιουργία μιας πόλης που αναδεικνύει την ομορφιά της καθημερινής ζωής των κατοίκων»

Πριν από 4 ώρες

Κλειστό το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου

Πριν από 2 ημέρες

Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πριν από 2 ημέρες

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων

Πριν από 2 ημέρες

Θέατρο: "Φτυστός ο μακαρίτης" από την θεατρική ομάδα Υπόθεση 19

Πριν από 1 εβδομάδα

Θρίλερ στα Ιωάννινα: Βρέθηκε σορός άνδρα μέσα σε σακούλα σκουπιδιών

Πριν από 1 εβδομάδα

Όλο το TAXIS στο myAADE app: Η νέα εφαρμογή για άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό

Πριν από 1 εβδομάδα

Κούλουμα: Βούλιαξε η Κορωνησία! (φωτο)

Πριν από 2 εβδομάδες

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην πόλη της Άρτας

Πριν από 2 εβδομάδες

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής: Αυτόματα η διασταύρωση τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, e-wallet και φορολογικών δηλώσεων

Πριν από 2 εβδομάδες

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών με 102 κιλά κάνναβης στο υπηρεσιακό όχημα

Πριν από 2 εβδομάδες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

Πριν από 2 εβδομάδες

Δήμος Αρταίων: Μητρώο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ανάγκης απομάκρυνσης

Πριν από 2 εβδομάδες

Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2030 όλα τα νέα κτίρια - Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ

Πριν από 2 εβδομάδες

Καθαρά Δευτέρα στην Κορωνησία: Δωρεάν δρομολόγια με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ

Πριν από 2 εβδομάδες

Δημήτρης Πετανίτης- Σε ανοδική πορεία ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας

Πριν από 3 εβδομάδες

Η Μαρίνα Σάττι ρίχνει το «Ζari» στη Eurovision

Πριν από 3 εβδομάδες

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα - Έφερναν από τη Βουλγαρία τα παράνομα χημικά

Πριν από 3 εβδομάδες

Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων έτους 2023

Πριν από 3 εβδομάδες

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για έκπτωση 10% και διορθώσεις στο Ε9

Πριν από 1 μήνα

Eurostat: Σταθερός στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Πριν από 1 μήνα

Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Απόκριες στην Άρτα: Οι δρόμοι γεμίζουν με μυστήριο και μαγεία

Πριν από 1 μήνα

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας

Πριν από 1 μήνα

Αποφασισμένη η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πεζόδρομους

Πριν από 1 μήνα

Έναρξη του δικτύου Καφέ Κάδου (Αποκομιδή Βιοαποβλήτων) στην περιοχή «Τρίγωνο» του Δήμου Αρταίων

Πριν από 2 μήνες

Εντατικοί έλεγχοι στον πεζόδρομο από σήμερα

Πριν από 2 μήνες

Ο Guido Tonelli στην Άρτα σε εκδήλωση του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος «Αστρολάβος»

Πριν από 2 μήνες

Δόθηκε στην κυκλοφορία όλη η Αμβρακία Οδός – Ανοίγουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής

Πριν από 2 μήνες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε το άρθρο με e-mail